Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 10 met de beste eyeliners van dit moment – voor een zachte of strakke look

Een mooie eyeliner kan zoveel voor je gezichtsuitdrukking doen. Uit onderzoek blijkt dat je ogen en je mond de eerste dingen zijn die non-verbaal opvallen bij een mens. Bij de mond zijn het de lippen, tanden en een glimlach en bij de ogen zijn het de kleur van de ogen zelf en of ze opvallen. Dat laatste kun je benadrukken door een eyeliner aan te brengen. Dit kan een hele strakke, zwarte lijn langs de wimpers zijn, maar ook een vervaagde dikkere lijn in een andere kleur. Welke eyeliner past bij jou?

Zoeken naar de perfecte eyeliner voor jouw look

Je kunt nogal worstelen met eyeliners, zeker als het die op vloeibare basis met een heel dun kwastje zijn. Beweeg je je wimpers te snel als er iets te veel eyeliner op je ogen zit? Dan zie je diezelfde eyeliner onder je wenkbrauwen terug alsof je gestempeld hebt. Andere eyeliners zien er prachtig uit als je ze ’s ochtends voor de spiegel aanbrengt, maar vervagen in de loop van de dag en zijn onzichtbaar tegen de tijd dat je weer thuisbent. Dat moet je niet hebben.

Snel overzicht: Deze eyeliners raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste algemene keuzeRevlon – Colorstay Eyeliner: Deze eyeliner is verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder zwart, grijs, bruin, blauw, paars, groen, zwart-bruin en brons. Een bijkomend pluspunt is dat deze eyeliner pen aan de achterzijde een dun sponsje heeft waarmee je het aangebrachte lijntje kunt vervagen. Bovendien, het blijft lekker lang zitten wat we zeer waardevol vinden. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor precisieNYX – Epic Ink Liner: Deze eyeliner staat bekend om zijn precisie. Het heeft een superfijn puntje waardoor je vlak langs de wimperrand kunt gaan. Het bijzondere aan deze eyeliner is dat hoe harder je op de punt duwt, hoe dikker de lijn wordt. We vinden dit een uitstekende keuze voor de kopers die willen gaan voor precisie. >> Check laagste prijs
Beste budgetkeuzeMaybelline New York – Hyper Precise All Day Liquid Pen Eyeliner: Deze eyeliner van Maybelline is perfect voor het maken van smalle randjes. Het voelt fijn aan tijdens het aanbrengen en blijft ook lang en mooi zitten. Hoewel het niet volledig waterdicht is, vinden we het nog steeds een goede keuze voor budget. >> Check laagste prijs

Waarom reviewen wij eyeliners?

Er zijn nogal wat producten op de markt die kwalitatief echt inferieur zijn, terwijl er al toch gauw minimaal 10 euro voor gevraagd wordt. Een kwalitatief goede eyeliner lijkt soms flink aan de prijs, maar eigenlijk valt het wel mee als je niet eerst een paar keer een miskoop doet. Door je te verdiepen in welke merken en welke eyeliners binnen merken (want zelfs binnen een merk zitten er wel eens minder fijne eyeliners bij) koop je in een keer het beste product voor je ogen.

Waarom scherp blijven bij de aankoop van een eyeliner?

Je hebt maar een paar ogen en daar moet je je hele leven mee doen. Een goedkope eyeliner kopen die gedurende de dag opdroogt en stukje loslaat die in je ogen terechtkomen, kan tot oogproblemen leiden. Dat wil je natuurlijk niet. Daarnaast zijn er ook merken die nog steeds op dieren testen en wat je ook steeds vaker leest, is dat er foute stofjes in make-up verwerkt worden die met je hormonen kunnen rommelen.

Wel of geen eyeliner – maakt het zoveel uit?

Het grappige is eigenlijk dat als mensen je met eyeliner kennen, ze niet gauw zullen zien wanneer je een andere eyeliner gebruikt. Mensen die geen eyeliner gebruiken, vallen meteen op wanneer ze een keer wat meer tijd ’s ochtends hebben om eyeliner aan te brengen. Ga je als fervent eyeliner gebruiker een dagje zonder? Dan valt dit ook meteen op. Blijkbaar doet eyeliner dus echt iets met je gezicht om het op te laten vallen.

De criteria die bij eyeliner belangrijk zijn

Wij gaan niet alle eyeliners onderwerpen aan een chemisch onderzoek, daarvoor moet je zelf het label lezen. Wat we wel bekeken hebben, zijn de volgende aspecten:

 • Wat voor soort eyeliner is het? (gel of bijvoorbeeld kohlpotlood)
 • Welke kleuren zijn er?
 • Is de eyeliner waterproof?
 • Hoeveel uren blijft de eyeliner goed zitten?
 • Bij een gel eyeliner: is de applicator prettig in het gebruik?

Hoe we eyeliners getest hebben en de uitkomst

Een groot deel van de eyeliners hebben we eerst op de hand getest. Wat voor lijntjes kun je ermee trekken? Is de kleur niet te doorzichtig? Hoe lang blijft de eyeliner zitten? Daarna zijn de overgebleven eyeliners verdeeld onder het testteam dat graag nieuwe eyeliners wilde uitproberen. Sommigen gingen voor een nieuwe lijn binnen hun favoriete merk, anderen wilden juist wel eens een ander merk dan wat ze thuis al hadden proberen.

De top 10 met beste eyeliners

1. Revlon – Colorstay Eyeliner

Deze eyeliner is te verkrijgen in diverse kleuren: zwart, grijs, bruin, blauw, paars, groen, zwart-bruin en brons.

Pluspunten:

 • Op de achterkant van de eyeliner pen zit een dun sponsje waarmee je het aangebrachte lijntje kunt vervagen.
 • De eyeliner blijft lekker lang zitten.

2. Bobbi Brown – Long-Wear Gel Eyeliner

De eyeliner is verkrijgbaar in de kleuren: black ink, caviar, espresso ink, black mauve en chocolate simmer.

Pluspunten:

 • De eyeliner voelt heel prettig aan tijdens het aanbrengen en het dragen.

Minpunten:

 • Dit is de duurste eyeliner in onze top 10.
 • Je moet zelf nog een applicator bij de gel eyeliner kopen, want deze wordt er niet standaard bijgeleverd.

3. TooFaced – Perfect Eyes Waterproof Eyeliner

Deze eyeliner kan tegen een spatje en loopt dan niet uit.

Pluspunten:

 • Ook dit potlood heeft op de andere zijde een tooltje om de oogpotlood mooi te vervagen.

4. MAC – Brushstroke 24-Hour Eyeliner

De kleur van deze eyeliner is Brush Black.

Pluspunten:

 • Je hebt geen apart kwastje nodig, want in het potlood zit een kwastje verwerkt en hiermee breng je de eyeliner precies aan.
 • De eyeliner blijft echt lang zitten.

Minpunten:

 • Het kwastje vraagt wel wat oefening tijdens het aanbrengen. Dit is toch heel wat anders dan een oogpotlood.

5. NYX – Epic Ink Liner

Voor precisie moet je bij deze eyeliner van NYX gaan.

Pluspunten:

 • Het puntje is superfijn en hierdoor kun je vlak langs de wimperrand gaan.
 • Hoe harder je op de punt duwt, hoe dikker de lijn wordt.

Minpunten:

 • Deze eyeliner houdt niet goed in de regen.

6. Maybelline New York – Hyper Precise All Day Liquid Pen Eyeliner

Ook deze eyeliner van Maybelline maakt de smalste randjes.

Pluspunten:

 • De eyeliner voelt fijn aan tijdens het aanbrengen.
 • De eyeliner blijft ook lang en mooi zitten.

Minpunten:

 • Hij is niet waterproof en dat geeft de verpakking wel aan.

7. Stila – Smudge stick Waterproof Eye Liner

Deze eyeliner is bedoeld om te vervagen, vandaar de ‘smudge’ variant.

Pluspunten:

 • Hij vervaagt ook werkelijk heel mooi uit en geeft een zachte look aan de ogen.

8. Hadaiyan – Matte Liquid Eyeliner

Wie van gekke kleurtjes houdt, kan helemaal los gaan met deze set van Hadaiyan.

Pluspunten:

 • Er zitten maar liefst twaalf knalkleuren in de doos: van fel blauw, groen, geel en rood, tot zachter roze, blauw en wit.
 • De kleuren bevallen goed tijdens een avondje uit en vallen mooi op.
 • De prijs voor deze 12 eyeliners is prima.

Minpunten:

 • De kwastjes blijven niet heel lang netjes. Je moet dan of nieuwe kwastjes kopen en de oude gewoon verwijderen, of een andere oplossing bedenken.

9. Handaiyan – Eyeliner met Wing Stamp en Sealer

Van hetzelfde merk als de nummer acht in deze top 10 is deze set met stempel om een mooie wing te maken.

Pluspunten:

 • Wie moeite heeft met zijn eigen ‘wing’ maken, kan deze set waarderen. Je hoeft alleen maar te stempelen op de juiste plek.

Minpunten:

 • Het blijft – net als bij een gewone eyeliner – natuurlijk wel even oefenen in het gebruik.

10. Urban Decay – 24/7 Glide-On Eye Pencil

De laatste in deze lijst is een eyeliner met een matte look.

Pluspunten:

 • De kleur is een mix van bruin en donker aubergine.

Minpunten:

 • De prijs is best hoog, maar je gebruikt hem waarschijnlijk alleen in de koudere maanden en daardoor doe je er wel lang mee.

Beste uit de test volgens Elle, Radar en Kassa

De Consumentenbond heeft helaas geen tests met verschillende soorten eyeliners gedaan, maar gelukkig heeft Radar wel voldoende informatie. Zo gaan zij in op het gebruik van make-up bij/rond de ogen in het algemeen om problemen met je ogen te voorkomen. Verder is er een artikel verschenen dat ingaat op de stofjes in een eyeliner die een negatief effect op de gezondheid kunnen hebben. Als er nitrosamine op het label staat, moet je je afvragen of je dit wel wilt gebruiken.

Kassa heeft een wat ouder onderzoek naar eyeliners. Zij geven vooral aan dat er merken/winkels zijn die eyeliners verkopen die niet meer op dieren getest worden. Voor de veganisten en vegetariërs die make-up producten zoeken, kan deze lijst weer handig zijn. Je hoeft dan zelf niet meer te zoeken op de verpakking van het product.

Dit zegt Radar over nitrosamine in Mascara’s en Eyeliners

Radar onthult dat de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) een te hoge concentratie van de kankerverwekkende stof nitrosamine heeft gevonden in mascara’s en eyeliners. Uit een onderzoek van 103 producten bleken negentien gevallen de wettelijke limiet te overschrijden, waarna deze producten uit de handel zijn genomen. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over de beste Eyeliners

BNNVARA’s Kassa voert een test uit om de beste eyeliner te bepalen, beoordeeld door professionals in de make-up industrie. In deze test werden tien eyeliners blind getest op verschillende modellen voor criteria zoals smeerbaarheid, opbrenggemak, kleurdekking en vochtbestendigheid. Het artikel benadrukt dat de beste eyeliner afhankelijk is van persoonlijke factoren zoals huidtype en oogvorm, en geeft tips voor het aanbrengen van een perfecte eyeliner. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Conclusie

Er zijn natuurlijk meer producten die nooit altijd alleen maar 100% goed zijn voor je lichaam. Wij zouden adviseren toch een beetje te letten op het etiket van een product, zelfs als het om make-up of specifiek eyeliner gaat. Je wilt je ogen nog de rest van je leven gebruiken en zoveel mogelijk blijven zien. Daarom smeer je niet zomaar alles op je gezicht. Gedurende de dag kan dit namelijk toch (door zweten of loslaten van het product) in je ogen terechtkomen.

Verder geeft de top 10 voldoende inspiratie voor waterproof, gel, smudge of andere eyeliners. Met de nieuwe kleuren die elk jaar en elk seizoen weer uitgebracht worden, hoef je nooit te stoppen met het shoppen naar een nieuwe aanwinst voor je make-up.