Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 3 met de beste oogschaduw kwasten voor details

Oogschaduw kwasten hoeven niet heel veel te kosten, terwijl je met een paar basiskwasten zoveel meer resultaat kunt bereiken dan bijvoorbeeld met een enkele kwast. Als tiener ben je misschien gestart met een oogschaduw kwastje en later kwam er een kwast voor de rouge bij. Kijkend naar filmpjes op YouTube kom je er achter dat er nog zoveel meer kwastjes voor alleen al oogschaduw zijn. En daarom vertellen we je hier over de beste oogschaduw kwasten voor je beauty set.

Snel overzicht: Deze oogschaduw kwasten raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste multifunctionele keuzeReal Techniques – Eye Shade & Blend Brush: Deze set biedt meer dan alleen een oogschaduwkwast. Het komt met een smallere en bredere oogschaduwkwast voor verschillende effecten, een precisiekwast voor gedetailleerd werk en een wenkbrauwborstel om je wenkbrauwen vorm te geven. Een zeer betaalbare, kwalitatieve set die uitblinkt in veelzijdigheid. >> Check laagste prijs
Beste budgetkeuzee.l.f. – Smudge Eye Sponge: Ondanks dat dit technisch gezien een sponsje is, maakt het een groot verschil in je oogmake-up routine. Het is geweldig voor het verzachten van de lijnen van je kohl potlood, het creëren van een zachtere look en het is gemakkelijk schoon te maken. En het beste van alles? Het kost net een tientje. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor veelzijdigheidM.A.C. – Small Contour Brush: Hoewel deze kwast oorspronkelijk is bedoeld voor het aanbrengen van contouren, hebben wij ontdekt dat hij ook uitstekend werkt als oogschaduwkwast. Hij is zacht voor de huid boven de ogen en blendt de oogschaduw prachtig. Hoewel de prijs wat hoger is, krijg je een veelzijdig hulpmiddel dat zowel voor oogschaduw als voor het aanbrengen van contouren kan worden gebruikt. >> Check laagste prijs

De top 3 met beste oogschaduw kwasten van nu

1. e.l.f. – Smudge Eye Sponge

Dit is technisch gezien geen kwastje, maar een sponsje. Het is echter wel bedoeld voor je ogen.

Pluspunten:

 • Dit is een heel fijn sponsje aan het einde van een steeltje en wat je hiermee kunt doen is je kohl potlood vervagen. Je maakt zo de strakke (soms kille) lijn boven en/of onder je ogen een stuk zachter. Het creëert dus een softere look.
 • Het sponsje is makkelijk schoon te maken en hierdoor kun je in elk seizoen van kleur kohl potlood wisselen, terwijl je de kleuren op je ogen dus niet mengt met iets ouds dat er al een tijdje op zat. Frequent reinigen helpt om de levensduur van de eye sponge te verlengen.
 • De prijs voor deze oogschaduw of potlood bewerker valt reuze mee. Je bent namelijk nog geen tientje kwijt.

Minpunten:

 • Voor sommigen is het steeltje aan deze smudge eye sponge wat lang. De tip van de redactie is om er met een puntenslijper wat aan het einde af te slijpen, zodat het makkelijker in de hand ligt en niet in de weg zit met smudgen.

2. Real Techniques – Eye Shade & Blend Brush

Dit is geen losse schaduw kwast, maar een kleine set met drie houders en vier toepassingen.

Pluspunten:

 • Je krijgt een smallere en bredere oogschaduw kwast en een kwast voor precisiewerk. Aan de achterkant van dit kwastje zit een wenkbrauwborsteltje om de haartjes van je wenkbrauwen in model te brengen.
 • Dit is een hele voordelige oogschaduw kwastjes set voor net iets meer dan 10 euro.
 • De kwastjes zijn kwalitatief goed en de haartjes van de kwasten laten niet snel los.
 • Verder heeft het setje een leuke, felle kleur.

Minpunten:

 • Voor deze prijs en deze kwaliteit zijn er eigenlijk geen verbeterpunten, alleen de kleur moet je wel bevallen natuurlijk, want niet iedereen wil een roze set oogschaduw kwasten. Sommigen mensen hebben gewoon liever zwarte make-up kwasten.

3. M.A.C. – Small Contour Brush

Dit is een kleine make-up kwast en normaal gebruik je deze om contouren aan te brengen of bepaalde delen van het gezicht te benadrukken.

Pluspunten:

 • Wij gebruikten de contour brush als oogschaduw kwast om de grotere delen boven het oog een kleur te geven en de overgangen naar de andere kleuren te blenden.
 • Het is een hele zachte kwast die fijn aanvoelt op de huid boven de ogen.

Minpunten:

 • De prijs van deze kwast ligt een stuk hoger dan die van de vorige twee in onze top 3. Je bent rond de 25 euro kwijt voor deze contour brush, maar je kunt hem dan wel voor meerdere delen van het gezicht gebruiken en dat is zeer waardevol.

Beste oogschaduw kwasten getest – dit zeggen Radar, Kassa en Consumentenbond

Volgens Radar moet je je toilettas (of badkamerlade met make-up en toebehoren) regelmatig schoonmaken, want er kunnen zich bacteriën in nestelen die bijvoorbeeld voor je ogen schadelijk kunnen zijn. Hoe aantrekkelijk het ook kan zijn om in het buitenland goedkope oogschaduw kwastjes te kopen, volgens de Consumentenbond kun je dit beter niet doen omdat de kwaliteit vaak te wensen overlaat. Verder vertelt Kassa dat het blijkbaar niet alleen in het buitenland wel eens mis gaat, want ook op Nederlandse bodem vind je oogschaduw kwasten die je niet zou moeten willen gebruiken.

Dit zegt Radar over het veilig gebruik van oogmake-up

Radar benadrukt het belang van hygiëne en correct gebruik bij het aanbrengen van oogmake-up om irritatie en infecties te voorkomen. Het naleven van de houdbaarheidsdata, vermijden van het toevoegen van water aan uitdrogende producten, en het grondig verwijderen van make-up zijn cruciale stappen. Het delen van make-up wordt afgeraden om infecties te voorkomen. De keuze tussen crème- of poedervormige oogschaduw heeft minder invloed dan de juiste applicatiemethode. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over oogschaduw

BNNVARA’s Kassa onthult dat ogen de meeste aandacht krijgen in de beautyroutine van Nederlandse vrouwen, met 66% die zich focust op oogmake-up zoals mascara, oogpotlood, en oogschaduw. Ondanks het belang dat vrouwen hechten aan hun uiterlijk, toont het onderzoek aan dat minder dan de helft van de vrouwen hun gezicht dagelijks reinigt voor het slapengaan. Dit onderstreept het belang van goede reinigingsgewoonten voor het behoud van een verzorgde huid. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte links voor dit onderzoek naar oogschaduw kwasten

Conclusie

Wij snappen dat niet iedereen bezig is met waar de haartjes van een make-up kwastje vandaan komen, maar toch doe je er goed aan om niet zomaar alles in huis te halen. Zo draag je een steentje bij aan het in stand houden van flora en fauna. En tegelijkertijd haal je alleen degelijke oogschaduw kwasten in huis als je een beetje onderzoek doet of de adviezen in deze review volgt. Met goede kwastjes is het zoveel fijner je make-up aanbrengen. Dat is best wat waard.