Mooie lange wimpers zijn al eeuwenlang een gewild schoonheidsideaal. Tegenwoordig zijn er allemaal trucjes om je wimpers langer te maken. Maar wist je dat er ook speciale wimperserums bestaan? Heb jij al gehoord van deze wimperserums en vraag je je af hoe het werkt? Ben je benieuwd of wimperserum veilig is en of het bijwerkingen kan veroorzaken? Dat en meer behandelen we in dit artikel.

Door onze gezondheidsredactie| Kian Alaie, voedingswetenschapper BSc linkedin-logo

Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Wat is wimperserum (in het kort)

Wimperserum is een cosmetisch product dat bedoeld is om de gezondheid en lengte van je oogwimpers te verbeteren. Het is gemaakt van speciale ingrediënten die zijn ontworpen om de wimpers te voeden en te versterken.

Deze serums bevatten actieve ingrediënten die je wimpers gezonder en sterker maken, waardoor ze sneller groeien en langer worden. We gaan dieper in op hoe wimperserum werkt en hoe je het serum op de juiste manier gebruikt en aanbrengt.

Hoe breng ik wimperserum aan? Stap voor stap

Het gebruik van wimperserum is niet moeilijk, maar het is belangrijk om je aan de gebruiksaanwijzing te houden om bijwerkingen te voorkomen. Hieronder lees je een algemene stapsgewijze handleiding voor het gebruik van wimperserum:

 • Stap 1: Reinig je wimpers s ’avonds met een milde reiniger en droog ze af.
 • Stap 2: Schud het flesje en breng een kleine hoeveelheid wimperserum aan op de applicator.
 • Stap 3: Breng het serum aan en begin bij de binnenkant van het bovenste ooglid. Gebruik hiervoor de applicator en breng het serum aan zoals je eyeliner zou aanbrengen. Het is vaak niet nodig om de onderste wimper af te gaan omdat het serum hier toch vanzelf komt als je een paar keer knippert.
 • Stap 4: Laat het serum volledig opdrogen voordat je make-up aanbrengt of gaat slapen.
 • Stap 5: Gebruik het wimperserum dagelijks voor het slapen gaan.
 • Stap 6: Als je merkt dat je last krijgt van bijwerkingen zoals roodheid of irritatie van de wimpers, verminder dan de hoeveelheid van het serum die je aanbrengt of stop tijdelijk met het gebruik ervan.

Je zou resultaat moeten zien binnen 6 weken.

Bekijk ook deze video’s

Verschillende typen wimperserums

Er zijn in principe 3 soorten wimperserums op de markt, maar ze hebben allemaal één ding gemeen. Ze bevatten alle drie ingrediënten die de haargroei van je wimpers moeten stimuleren. De drie soorten wimperserums zijn:

 • Prostaglandinen
 • Peptiden
 • Vitamines

Wimperserum type 1: Hoe werkt prostaglandine?

Prostaglandine is een hormoonachtige stof die van nature al in ons lichaam voorkomt. Het is een hormoonachtige stof, dus dat betekent dat het een stofje is waarmee je lichaam communiceert en processen aanstuurt. Oorspronkelijk was het een stof die diende als medicatie voor je oog.

Prostaglandine bleek een bijeffect te hebben dat wimpers significant gingen groeien. Of dit meer bijeffecten kan hebben bespreken we zo!

Wimperserum type 2: Hoe werken peptiden?

Een peptide is in principe gewoon een heel kort eiwit en dus gemaakt van aminozuren. Het idee is dat de peptiden door de buitenste laag van je huid heen kunnen en zo de productie van collageen en elastine stimuleren in de huid. Ook zouden ze de interne hechting van het haar herstellen en je elastischer haar geven.

Wimperserum type 3: Hoe werken de vitamines?

Vitamines zoals vitamine E, B8 en B5 zijn ook veelvoorkomende ingrediënten in wimperserums. Vitamines zijn vaak cofactoren die helpen bij verschillende processen in het lichaam, waaronder de productie van stevig en elastisch haar.

Is wimperserum (met prostaglandine) veilig?

De meeste wimperserums zijn veilig in gebruik, maar het is wel uiterst aan te raden om je aan de gebruiksaanwijzing te houden. Wimperserums die prostaglandine bevatten kunnen enkele bijwerkingen veroorzaken.

Mogelijke bijwerkingen van prostaglandinen

Prostaglandinen kunnen de volgende bijwerkingen veroorzaken:

 • Irritatie
 • Oogontsteking
 • Roodheid
 • Jeukerige oogleden
 • Verkleuring iris (zeldzaam)
 • Gezwollen netvlies (zeldzaam)
 • Wazig zicht (zeldzaam)

Wimperserums die peptide en vitamine bevatten, hebben over het minder bijwerkingen en de bijwerkingen komen minder vaak voor. Per definitie zijn ze veiliger in gebruik, maar werken helaas ook iets minder goed.

Natuurlijk kan het dat je last krijgt van allergische reacties op één of meer van de ingrediënten in de wimperserums.

Ben je benieuwd naar meer? Lees dit artikel van nieuwsitem van RTL.

Wat als ik heftige bijwerkingen krijg?

Als je last krijgt van de ernstigere bijwerkingen, zoals een verkleuring van de huid rondom de ogen, hevige irritatie of ontsteking van de ogen, stop dan met het gebruik van het wimperserum en raadpleeg een arts.

Kan wimperserum je oogkleur veranderen?

Wimperserums die prostaglandine bevatten kunnen helaas in sommige gevallen leiden tot een verandering van de oogkleur. Dit komt doordat prostaglandine de productie van melanine in de iris kan stimuleren (Telander en Steuer, 2002). Dit is het pigment dat onze ogen kleur geeft.

Als je al van nature lichtgekleurde ogen hebt, zoals blauwe of groene ogen, is er een kleine kans dat je ogen donkerder worden bij langdurig gebruik van prostaglandine-houdend wimperserum. Het is daarom belangrijk om hier op te letten en de gebruiksaanwijzing goed door te lezen

Kan wimperserum zonde prostaglandine je oogkleur veranderen?

Wimperserums die enkel peptiden en vitamines bevatten, hebben geen invloed op de oogkleur.

Kan wimperserum ervoor zorgen dat je wimpers uitvallen?

Als je geen overgevoeligheid of allergie tegen één van de stofjes hebt, zullen je wimpers niet uitvallen. Integendeel, de actieve ingrediënten in wimperserum stimuleren juist de haargroei en maken de wimpers sterker. Volg altijd goed de gebruiksaanwijzingen.

Conclusie: Wimperserum werkt echt

Wimperserum kan een effectieve manier zijn om je wimpers te versterken en te laten groeien. Er zijn verschillende soorten wimperserums beschikbaar, waaronder serums op basis van prostaglandine, peptide en vitamine. Het is belangrijk om je aan de gebruiksaanwijzing te houden en bijwerkingen vooral in de eerste paar weken in de gaten te houden.

Als je last krijgt van ernstige bijwerkingen, stop dan direct met het gebruik van het wimperserum en raadpleeg een arts. Met juist gebruik van de serums kunnen ze zorgen voor mooie, lange en gezonde wimpers.