Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 9 met de beste oogdruppels

Heb je eenmaal het verlichtende effect van oogdruppels gevoeld? Dan sla je bij elke aanbieding die je tegenkomt weer een aantal flesjes in om je voorraad op peil te houden. Oogdruppels gebruik je namelijk echt niet voor de lol. Je doet een druppeltje in je ogen om de droogheid of een branderig gevoel te verminderen. Soms speelt roodheid een rol als je in een omgeving werkt die een bepaalde stof in je ogen brengt. Beschermingsmiddelen helpen namelijk niet altijd.

Raadpleeg alléén je huisarts en neem niks aan van websites

Er is géén wetenschappelijk bewijs voor de werking van dit product. Er zijn geen goede effecten waar te nemen wanneer je dit product gebruikt. Sterker nog: het kan schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid als je het verkeerd gebruikt. Je mag van geen enkele bron, website of expert advies aannemen, dus ook niet van ons. De enige website die feitelijk juiste informatie geeft, is de European Food Safety Authority. Wij raden dit product dus niet aan en geven slechts informatie en meningen. Volledige disclaimer.

Zoeken naar de ideale oogdruppels

Eerlijk gezegd stond de review met oogdruppels niet hoog op ons lijstje. Als je nooit last van je ogen hebt gehad, is een test met oogdruppels vergelijken vrij zinloos. Wat heb je er immers aan als je weet wat er op nummer 1 staat? Deze mening veranderde toen een van onze partners van baan veranderde en de klimaatinstallatie bij haar op kantoor niet individueel geregeld kon worden. Ze kreeg last van haar ogen, daarna werd het hoofdpijn en al snel meldde ze zich ziek.

Zijn alle verschijnselen met oogdruppels op te lossen? Waarschijnlijk niet, maar als het een kettingreactie betreft, kunnen oogdruppels wel al een eerste stap zijn om erger te voorkomen.

Snel overzicht: Deze oogdruppels raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor hydratatieSystane – Complete hydraterende oogdruppels: Deze oogdruppels brengen direct rust in de ogen en zijn bijzonder hydraterend. Ondanks dat ze aan de prijzige kant zijn, vonden wij de kwaliteit van deze oogdruppels uitstekend en de moeite waard. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor dagelijks gebruikHyabak – voor dagelijkse oogverzorging en comfort: Deze oogdruppels van Hyabak hebben ons positief verrast. Ze zijn zeer effectief, en voor de meesten is één keer per dag druppelen voldoende. Bovendien zijn er geen ongewenste stoffen in deze oogdruppels aanwezig. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor lensdragersHylo – Hylo Gel bevochtigende oogdruppels: Wat ons aanspreekt aan deze oogdruppels is dat ze ook bruikbaar zijn voor mensen die lenzen dragen en toch last hebben van droge ogen. Deze zijn met name geschikt voor mensen die al langer met droge ogen worstelen. >> Check laagste prijs

Wie zijn wij om een review over oogdruppels te schrijven?

Zoals we al stelden, kwamen oogdruppels hoger op de lijst met uit te voeren tests te staan toen we er persoonlijk mee te maken kregen. Als je ziet wat het met iemand kan doen als de ogen niet mee willen werken, kun je niet anders dan meevoelen en meeleven. Een oplossing aanbieden is natuurlijk nog veel beter. Daar draagt deze test aan bij.

Waarom bij elke oogdruppel weer opletten?

Het gaat er niet alleen om welke bestanddelen er in oogdruppels zitten en dat ze niet alleen zo dicht mogelijk bij de eigen vloeistof van het oog, maar ook de kalmerende eigenschappen bezitten. Het is namelijk ook nog zo dat oogdruppels – net als medicijnen of andere middelen – een beperkte houdbaarheid hebben. Je kunt dus niet vandaag druppelen, er een jaar geen last meer van hebben en dan weer met hetzelfde flesje druppelen.

Wat beloven de fabrikanten van oogdruppels en kloppen die beweringen ook?

Bijna alle merken die iets met ogen te maken hebben (brillen, contactlenzen), hebben ook een serie met verschillende oogdruppels uitgebracht. Ze brengen er zoveel mogelijk variatie in aan, zodat ze een specifieke doelgroep aanspreken. Bij dat laatste zetten wij onze vraagtekens, want vaak blijkt er in elk flesje toch zowat hetzelfde te zitten en wil dat helemaal niet zeggen dat het ene rustgevend werkt en het andere vochtregulerend. Meestal heeft het al deze eigenschappen.

De criteria bij oogdruppels – waar moet je op letten?

Kijk bij het kiezen van een flesje oogdruppels naar het volgende:

 • Ingrediënten – welke specifieke eigenschappen heeft het?
 • Inhoud – hoeveel milliliter krijg je voor een bepaalde prijs?
 • Houdbaarheidsdatum – los van de periode dat een flesje na de eerste opening nog houdbaar is, heeft het ook als het nog gesloten blijft een maximale houdbaarheidsdatum.
 • Verpakkingsmethode – zitten de oogdruppels in een centrale verpakking of zijn ze los verpakt?

Hoe hebben we oogdruppels laten testen? De conclusie voor deze review

We zijn niet zomaar allerlei oogdruppels bij elkaar in de ogen gaan doen om maar te kijken wat voor effect ze hebben. Hiermee meet je namelijk niet wat je werkelijk wilt meten en dat is of mensen die echt last hebben van droge of branderige ogen verlichting krijgen bij het gebruik van oogdruppels. Voor de test zijn proefpersonen gezocht die al langere tijd last hebben van hun ogen. Ook hebben we geïnventariseerd welke middelen zij al geprobeerd hebben om goed te kunnen vergelijken.

De top 9 met beste oogdruppels

1. Systane – Complete hydraterende oogdruppels

Er zit 10 milliliter in een verpakking van deze druppels.

Pluspunten:

 • De oogdruppels voelen prettig aan in het oog en brengen direct rust.

Minpunten:

 • Het merk Systane is in deze review het duurste merk als het om oogdruppels gaat.

2. Hyabak – voor dagelijkse oogverzorging en comfort

In het doosje van Hyabak zit 10 milliliter.

Pluspunten:

 • Wat ons opvalt is dat testpersonen niet vaak hoeven bij te druppelen met dit merk. Een keertje per dag is eigenlijk voor de meesten voldoende.
 • Er zitten geen vervelende stofjes in deze oogdruppels en dat is bij sommige anderen wel het geval.

3. Hylo – Hylo Gel bevochtigende oogdruppels

In dit flesje van Hylo zit 10 milliliter oogvloeistof.

Pluspunten:

 • Dit middel wordt meestal niet gebruikt als je voor het eerst last hebt van droge ogen. Bij mensen die hier al langer mee worstelen, werkt de huisarts prima. Ga dus altijd naar de huisarts.
 • Deze oogdruppels kunnen ook gebruikt worden als je toevallig lenzen draagt en toch nog droge ogen hebt.

Minpunten:

 • Een grotere verpakking is verkrijgbaar en in prijs gunstiger als je er veel van gebruikt.

4. Weleda – Ogentroost oogdruppels – voor ogen met tranen, roodheid of prikkeling

In een flesje van Weleda zit 10 milliliter om je ogen te druppelen.

Pluspunten:

 • Het pipetje maakt het druppelen een stuk prettiger, omdat je niet te veel druppels in een keer in je ogen kunt laten vallen.

5. Optrex – Refreshing oogdruppels – voor vermoeide ogen

In het flesje Optrex zit 10 milliliter vloeistof.

Pluspunten:

 • De feedback die we hierover krijgen is positief. Het testpanel voelt duidelijk geen verlichting na het gebruik van de oogdruppels: dat voelden ze alleen nadat ze naar de huisarts gingen.
 • Het is een van de goedkoopste flesjes met oogdruppels in deze review.

6. Systane – Ultra hydraterende oogdruppels

De tweede verpakking met oogdruppels van Systane bevat ook 10 milliliter.

Pluspunten:

 • Bij dit flesje gaat het om een extra effectieve werking bij mensen met zeer droge ogen. Echter, dat effect is nihil in vergelijking met het effect van wat de huisarts voor je kan doen. Je voelt je ogen snel tot rust komen met een bezoek aan de huisarts.

Minpunten:

 • Ook deze druppels zijn vrij prijzig, maar als je ze echt nodig hebt, ben je blij dat ze er zijn.

7. Eye Fresh – Comfort Drops – voor gestreste ogen

In de flesjes van Eye Fresh zit 15 milliliter oogdruppels.

Pluspunten:

 • Wat vooral opvalt volgens onze testpersonen, is dat de ogen enkel en alleen dankzij de huisarts minder snel moe zijn door de droogheid die ze van te voren ervoeren. Je hebt direct resultaat en verlichting als je naar de huisarts gaat.
 • Deze oogdruppels zijn een stuk betaalbaarder.

8. Systane – Balance hydraterende oogdruppels

Systane Balance bevat 10 milliliter voedende oogdruppels voor kalme ogen.

Pluspunten:

 • De huisarts zorgt ervoor dat de ogen weer in balans komen en hun vochtigheid weer op peil krijgen. De behandeling met de oogdruppels is dus van tijdelijke aard.

Minpunten:

 • Deze oogdruppels kosten rond de twintig euro per flesje.

9. Blink – Intensive Tears Plus Liquid Gel

Ook Blink heeft een verpakking met 10 milliliter oogvloeistof.

Pluspunten:

 • De intensive tears plus klinkt misschien wat overdreven, maar het doet wel echt wat je verwacht. Echter, de huisarts kan als enige helpen bij het volgende resultaat: de vochtigheidsgraad is binnen korte tijd weer op orde als je naar de huisarts gaat, en je hebt geen last meer van droge of pijnlijke ogen die branderig zijn.
 • Deze oogdruppels zijn ook in losse tubetjes verkrijgbaar, zodat je er per keer maar eentje hoeft te openen.

Beste uit de test volgens de Consumentenbond en andere consumentenpartijen

Volgens de Oogkliniek in Brugge zijn oogdruppels – of zoals zij het noemen ‘kunsttranen’ – prima om droge of branderige ogen tegen te gaan. Ze maken verder onderscheid in waterige oogdruppels en medium-visceuze en visceuze oogdruppels. Die laatste zijn voor wat betreft de consistentie het dichtst of meest gelachtig.

Bij Radar besteden ze aandacht aan het voorkomen van droge ogen en dat steeds meer mensen last hebben van het werken aan de computer. Ook Kassa kijkt naar de oorzaken van droge ogen, maar ook naar wat je kunt doen. Zij waarschuwen echter ook voor de conserveermiddelen in oogdruppels. De Consumentenbond heeft geen vergelijkingsonderzoek in oogdruppels gedaan, maar wel een vraag van een consument beantwoord.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Wat doe je nu met de informatie in deze review?

Ken je iemand die regelmatig last heeft van droge of geïrriteerde ogen? Check dan eens of ze al hulp gevonden hebben om de symptomen te verminderen. Een flesje met oogdruppels kan een verschil van dag en nacht zijn. Verder kan het altijd nuttig zijn om uit te zoeken waarom je last hebt van je ogen.

Tot slot nog dit

Oogdruppels dien je niet te gebruiken als je geen last meer hebt van je ogen. Daarmee zou je iets in stand houden waardoor je ogen hun eigen vochtigheidgraad niet meer op peil kunnen brengen. Let verder ook op de conserveermiddelen en of jouw ogen hier wel tegen kunnen. De houdbaarheidsdatum is wel het allerminste dat je in je achterhoofd moet houden, want oogdruppels die over de datum zijn, gaan direct de prullenbak in.