Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 3 met de beste zachte lenzen voor weer goed zicht

Zodra je ogen achteruit gaan, kun je kiezen: bril of lenzen. Harde lenzen zijn echter niet voor iedereen een goede oplossing en daarom is het fijn dat er ook zachte lenzen zijn. Toen de zachte lens net ontwikkeld was, waren er nog maar weinig merken die ze maakten. Tegenwoordig is er echter veel keuze en daarom hebben we zachte lenzen aan een test onderwerpen en een top 3 met de beste zachte lenzen van dit moment samengesteld.

Disclaimer: Raadpleeg alléén je opticien en huisarts en neem niks aan van websites

Je ogen zijn te kostbaar om ze in de handen van het internet te laten vallen. Neem niks aan van geen enkele website, en ook niet van ons. Verkeerd gebruik van lenzen kan schadelijk zijn voor je ogen. Wij raden dit product dus niet aan en geven slechts informatie en meningen. Volledige disclaimer.

Snel overzicht: Deze zachte lenzen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor comfortAlcon – Air Optix Aqua breathable contact lenses: Deze lenzen zijn ontworpen om het dragen zo aangenaam mogelijk te maken, dankzij hun extra vochtige eigenschap. Je voelt ze nauwelijks op je oog en ze voorkomen droge ogen, zelfs bij langdurig beeldschermwerk. En met zes lenzen per verpakking is het gemakkelijk om twee verschillende sterktes te bestellen.>> Check laagste prijs
Beste keuze voor ademend vermogenCooper Vision – Biofinity contactlenzen: Deze maandlenzen laten veel zuurstof door, wat essentieel is voor het comfort en de gezondheid van je ogen. Ze zijn tevens prijsvriendelijk en, net als de Alcon-lenzen, verpakt per zes stuks. Ideaal voor wie graag wat reserves heeft. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor incidenteel gebruikAlcon – Dailies Aqua Comfort Plus: Voor degenen die normaal gesproken een bril dragen en alleen bij speciale gelegenheden overstappen op lenzen, zijn deze daglenzen perfect. Ze worden per stuk verpakt, blijven lang vochtig en zijn daardoor zeer handig voor incidenteel gebruik. Bovendien zijn ze een goedkope oplossing voor tieners die lenzen willen proberen. >> Check laagste prijs

De top 3 met beste zachte lenzen

1. Alcon – Air Optix Aqua breathable contact lenses

In een doosje zitten zes zachte contactlenzen die per stuk verpakt zijn en je draagt ze telkens maximaal een maand.

Pluspunten:

 • Op de kant staat de houdbaarheidsdatum, waardoor je kunt terugrekenen hoeveel je er per jaar nodig hebt als je ogen niet meer snel van sterkte veranderen.
 • Doordat je zes lenzen per verpakking hebt, is het heel makkelijk om twee verschillende sterkten te bestellen. Je hebt namelijk niet altijd even slechte ogen aan allebei de kanten.
 • De zachte lenzen hebben een extra vochtige eigenschap, waardoor je ze eigenlijk niet eens op het oog voelt en je ogen ook lekker lang soepel aanvoelen. Je krijgt dus niet snel droge ogen met deze lenzen, ook niet als je veel beeldschermwerk moet verrichten.
 • De prijs voor deze maandlenzen valt reuze mee als je de kwaliteit eenmaal hebt mogen ervaren.

Minpunten:

 • Lenzen bestellen kun je inmiddels zelf, maar je moet wel regelmatig je ogen laten testen om te checken of de sterkte die je nu draagt nog wel voldoende is.
 • Ook de gezondheid van je ogen moet regelmatig getest worden, want anders moet je direct stoppen met lenzen dragen en je ogen de kans geven om te herstellen voordat het erger wordt.

2. Cooper Vision – Biofinity contactlenzen

Ook dit zijn maandlenzen die per zes stuks in een verpakking zitten.

Pluspunten:

 • Een van onze testleden heeft een tip voor vakantie of zwemmen: koop een set daglenzen, zodat het niet zo erg is als je er in het zwemwater eentje kwijtraakt. Houd deze daglenzen in je toilettas en op vakantie ook in je reistas, zodat je er altijd een paar bij de hand hebt. Daglenzen zijn ook een goed idee als je geen lenzenvloeistof mee in je handbagage mag meenemen en je niet altijd je bril op wilt houden.
 • Deze maandlenzen van Cooper Vision laten veel zuurstof door en dat is wat je ogen nodig hebben. Het gaat dus niet alleen om het vochtgehalte van de lens en het oog, maar ook om de lucht die de lens doorlaat.
 • De prijs is ongeveer hetzelfde als die van de nummer 1 in deze lijst.

Minpunten:

 • Zachte lenzen prettig dragen blijkt toch wel een kwestie van uitproberen te zijn, want sommige testers voelden deze lenzen nadrukkelijker op het oog zitten dan die van Alcon. Dat kan op termijn gaan vervelen.

3. Alcon – Dailies Aqua Comfort Plus

In een doosje zitten dertig lenzen en je draagt deze lenzen maximaal een dag.

Pluspunten:

 • Met de verpakking doe je dus twee weken als je elke dag een nieuwe set draagt.
 • De verpakking is per stuk en luchtdicht, waardoor de inhoud goed vochtig blijft en lang houdbaar is.
 • Daglenzen werken prima voor mensen die normaal een bril dragen en voor speciale gelegenheden een keer lenzen willen dragen. Ook zijn ze goedkoper als je tiener lenzen wil proberen in plaats van zijn bril weer opmoet.

Minpunten:

Daglenzen hoeven niet zo lang mee te gaan als maandlenzen en daardoor zijn ze wel van iets mindere kwaliteit. Het kan voorkomen dat je lenzen een klein scheurtje krijgen bij daglenzen, terwijl dat bij maandlenzen veel minder snel zal gebeuren. De goedkoopste oplossing is dus niet altijd de beste.

Beste zachte contactlenzen getest bij Consumentenbond, Radar, Kassa

Bij Radar geeft een expert duidelijk aan dat de sterkte van een contactlens niet het enige is waar je op moet letten. Niet alle ogen zijn namelijk even groot en dat betekent ook dat er verschil in formaat is bij lenzen. De Consumentenbond zet elk jaar weer op een rijtje hoe het met de vergoedingen van zorgverzekeraars zit bij brillen of lenzen. Een van onze testleden geeft namelijk aan dat zelf lenzen kopen en de ogen eens in het jaar laten testen goedkoper uitpakte dan de uitgebreide zorgverzekering met brillen/lenzen kiezen.

Kassa geeft aan dat steeds meer mensen inderdaad zachte lenzen online kopen, maar dat ze niet altijd goed voor hun lenzen zorgen en dat daardoor meer ontstekingen aan ogen voorkomen. Als jij de opticien niet meer bezoekt, doe je er dus goed aan om altijd hygiënisch te werk te gaan en wel je ogen regelmatig te laten controleren.

Dit zegt Radar over Contactlenzen Kopen

Bij het kopen van contactlenzen is het volgens oogdeskundigen cruciaal om niet alleen op de sterkte te letten, maar ook op de pasvorm, zoals de diameter en kromming van de lens. Het dragen van lenzen die niet goed passen kan leiden tot ernstige oogproblemen, zoals oogontstekingen of hoornvliesontstekingen. Daarnaast is het kopen van lenzen online riskant omdat bij problemen de samenstelling van de lenzen onbekend kan zijn voor specialisten. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over Contactlenzen gebruik

Goed onderhoud van contactlenzen is essentieel om ooginfecties te voorkomen. Dit houdt in dat lenzenvloeistof correct moet worden gebruikt en vervangen, en contactlenzen niet met kraanwater moeten worden afgespoeld vanwege het risico op infecties door de Acanthamoeba-parasiet. Dagelijks reinigen, niet met lenzen slapen of zwemmen, en regelmatige controles bij een specialist zijn cruciale stappen voor gezonde ogen. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek naar zachte lenzen

Tot slot

Alle lenzen in deze review zijn goede zachte lenzen van gerenommeerde merken. De hoofdvraag is welk formaat je nodig hebt, welke sterkte je voor je ogen moet kiezen en of je maand- of daglenzen wilt. Vergeet ook niet een goede lenzenvloeistof te kopen, want daarin heb je ook veel keuze.