Voor deze aanbevelingen hebben we de producten getest en deden we onderzoek bij de Consumentenbond, Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen.

De top 3 met de beste zachte lenzen voor weer goed zicht

Zodra je ogen achteruit gaan, kun je kiezen: bril of lenzen. Harde lenzen zijn echter niet voor iedereen een goede oplossing en daarom is het fijn dat er ook zachte lenzen zijn. Toen de zachte lens net ontwikkeld was, waren er nog maar weinig merken die ze maakten. Tegenwoordig is er echter veel keuze en daarom hebben we zachte lenzen aan een test onderwerpen en een top 3 met de beste zachte lenzen van dit moment samengesteld.

Disclaimer: Raadpleeg alléén je opticien en huisarts en neem niks aan van websites

Je ogen zijn te kostbaar om ze in de handen van het internet te laten vallen. Neem niks aan van geen enkele website, en ook niet van ons. Verkeerd gebruik van lenzen kan schadelijk zijn voor je ogen. Wij raden dit product dus niet aan en geven slechts informatie en meningen. Volledige disclaimer.

De top 3 met beste zachte lenzen

1. Alcon – Air Optix Aqua breathable contact lenses

In een doosje zitten zes zachte contactlenzen die per stuk verpakt zijn en je draagt ze telkens maximaal een maand.

Pluspunten:

 • Op de kant staat de houdbaarheidsdatum, waardoor je kunt terugrekenen hoeveel je er per jaar nodig hebt als je ogen niet meer snel van sterkte veranderen.
 • Doordat je zes lenzen per verpakking hebt, is het heel makkelijk om twee verschillende sterkten te bestellen. Je hebt namelijk niet altijd even slechte ogen aan allebei de kanten.
 • De zachte lenzen hebben een extra vochtige eigenschap, waardoor je ze eigenlijk niet eens op het oog voelt en je ogen ook lekker lang soepel aanvoelen. Je krijgt dus niet snel droge ogen met deze lenzen, ook niet als je veel beeldschermwerk moet verrichten.
 • De prijs voor deze maandlenzen valt reuze mee als je de kwaliteit eenmaal hebt mogen ervaren.

Minpunten:

 • Lenzen bestellen kun je inmiddels zelf, maar je moet wel regelmatig je ogen laten testen om te checken of de sterkte die je nu draagt nog wel voldoende is.
 • Ook de gezondheid van je ogen moet regelmatig getest worden, want anders moet je direct stoppen met lenzen dragen en je ogen de kans geven om te herstellen voordat het erger wordt.

2. Cooper Vision – Biofinity contactlenzen

Ook dit zijn maandlenzen die per zes stuks in een verpakking zitten.

Pluspunten:

 • Een van onze testleden heeft een tip voor vakantie of zwemmen: koop een set daglenzen, zodat het niet zo erg is als je er in het zwemwater eentje kwijtraakt. Houd deze daglenzen in je toilettas en op vakantie ook in je reistas, zodat je er altijd een paar bij de hand hebt. Daglenzen zijn ook een goed idee als je geen lenzenvloeistof mee in je handbagage mag meenemen en je niet altijd je bril op wilt houden.
 • Deze maandlenzen van Cooper Vision laten veel zuurstof door en dat is wat je ogen nodig hebben. Het gaat dus niet alleen om het vochtgehalte van de lens en het oog, maar ook om de lucht die de lens doorlaat.
 • De prijs is ongeveer hetzelfde als die van de nummer 1 in deze lijst.

Minpunten:

 • Zachte lenzen prettig dragen blijkt toch wel een kwestie van uitproberen te zijn, want sommige testers voelden deze lenzen nadrukkelijker op het oog zitten dan die van Alcon. Dat kan op termijn gaan vervelen.

3. Alcon – Dailies Aqua Comfort Plus

In een doosje zitten dertig lenzen en je draagt deze lenzen maximaal een dag.

Pluspunten:

 • Met de verpakking doe je dus twee weken als je elke dag een nieuwe set draagt.
 • De verpakking is per stuk en luchtdicht, waardoor de inhoud goed vochtig blijft en lang houdbaar is.
 • Daglenzen werken prima voor mensen die normaal een bril dragen en voor speciale gelegenheden een keer lenzen willen dragen. Ook zijn ze goedkoper als je tiener lenzen wil proberen in plaats van zijn bril weer opmoet.

Minpunten:

Daglenzen hoeven niet zo lang mee te gaan als maandlenzen en daardoor zijn ze wel van iets mindere kwaliteit. Het kan voorkomen dat je lenzen een klein scheurtje krijgen bij daglenzen, terwijl dat bij maandlenzen veel minder snel zal gebeuren. De goedkoopste oplossing is dus niet altijd de beste.

Beste zachte contactlenzen getest bij Consumentenbond, Radar, Kassa

Bij Radar geeft een expert duidelijk aan dat de sterkte van een contactlens niet het enige is waar je op moet letten. Niet alle ogen zijn namelijk even groot en dat betekent ook dat er verschil in formaat is bij lenzen. De Consumentenbond zet elk jaar weer op een rijtje hoe het met de vergoedingen van zorgverzekeraars zit bij brillen of lenzen. Een van onze testleden geeft namelijk aan dat zelf lenzen kopen en de ogen eens in het jaar laten testen goedkoper uitpakte dan de uitgebreide zorgverzekering met brillen/lenzen kiezen.

Kassa geeft aan dat steeds meer mensen inderdaad zachte lenzen online kopen, maar dat ze niet altijd goed voor hun lenzen zorgen en dat daardoor meer ontstekingen aan ogen voorkomen. Als jij de opticien niet meer bezoekt, doe je er dus goed aan om altijd hygiënisch te werk te gaan en wel je ogen regelmatig te laten controleren.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek naar zachte lenzen

Tot slot

Alle lenzen in deze review zijn goede zachte lenzen van gerenommeerde merken. De hoofdvraag is welk formaat je nodig hebt, welke sterkte je voor je ogen moet kiezen en of je maand- of daglenzen wilt. Vergeet ook niet een goede lenzenvloeistof te kopen, want daarin heb je ook veel keuze.