Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 3 met de beste oogsprays

Soms wil je je ogen even iets extra’s geven om ze weer normaal te laten functioneren. Je hebt er lange dagen opzitten waarbij je naar een computerscherm hebt zitten staren om een belangrijk document af te krijgen, of je hebt het weekend te dicht bij de heerlijke warme vlammen van de open haard doorgebracht. Stressvol werk, ontspanning met verrassende elementen, of kleine insecten die in je ogen vliegen en irritaties veroorzaken; het kunnen allemaal redenen zijn ome en keer een oogspray te proberen. Hieronder lees je over de drie beste producten voor je ogen.

Snel overzicht: Deze oogsprays raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor directe verfrissingBlink – Refreshing Eye Spray: Deze oogspray is rechtstreeks op de ogen te sprayen, waardoor een snelle en effectieve verlichting van irritatie wordt geboden. Het is een uitstekende keuze voor diegenen die hun ogen een onmiddellijke opfrisser willen geven. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor gebruiksgemakOptrex – ActiMist 2-in-1 oogspray: Dankzij de mogelijkheid om deze oogspray op gesloten ogen te gebruiken, biedt Optrex gebruiksgemak. Het zorgt voor een naadloze en comfortabele applicatie zonder dat je hoeft te worstelen met het openhouden van je ogen. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor lensdragersSimilasan – OptiMoist 2-in-1 oogspray: Deze oogspray is een uitstekende optie voor mensen die contactlenzen dragen. De spray biedt een verzachtend effect op de ogen zonder de lenzen te storen, waardoor dit een handige keuze is voor lensdragers. >> Check laagste prijs

De top 3 met beste oogspray voor je ogen

1. Blink – Refreshing Eye Spray

In het sprayflesje zit 10 milliliter oogspray die de ogen heerlijk verfrist.

Pluspunten:

 • Dit is het enige product dat je direct in de ogen sprayt in plaats van het op de ogen sprayt. Hierdoor heeft het veel sneller effect en is de kans op infecties kleiner.
 • De oogirritatie neemt snel af door het extra vocht dat je aan je ogen toevoegt. Vaak is droogte of een verandering in het klimaat al een reden voor je ogen om te reageren, gewoon omdat ze er niet aan gewend zijn. Deze spray helpt dan je ogen tot rust brengen.
 • Dit is tevens de goedkoopste oogspray in deze top 3.

Minpunten:

 • Het direct in je ogen sprayen vraagt wel wat geduld en je moet er een beetje een bikkel voor zijn, want de eerste keren is het zeker niet prettig. Als je lenzen draagt, merk je er misschien minder van en ben je al gewend aan andere handelingen aan je ogen.

2. Optrex – ActiMist 2-in-1 oogspray

In het flesje van Optrex zit 10 milliliter oogvloeistof.

Pluspunten:

 • Dit middel spray je op gesloten ogen en hierdoor heb je minder moeite om het te gebruiken. In je oog sprayen voelt namelijk heel onnatuurlijk en je reflex wil automatisch je ogen weer sluiten zodra er ook maar iets in de buurt komt. Daar heb je met Optrex dus geen last van, omdat je je ogen gewoon dicht kunt houden.

Minpunten:

 • Je moet dit spul dus wel op schone ogen sprayen, want het flesje mee naar je werk nemen als je make-up op hebt en daar gaan zitten sprayen lijkt ons geen goed idee. Sowieso moet je je oogleden schoonmaken voordat je er ook maar iets op sprayt. Zelfs op de fiets naar je werk toe (als je net onder de douche uitkomt) pik je al onzuiverheden op. Hygiënisch gebruik is dus essentieel.

3. Similasan – OptiMoist 2-in-1 oogspray

Het sprayflesje van Similasan bevat 10 milliliter spray voor behandeling van je ogen.

Pluspunten:

 • Ook dit middel spuit je op dichte ogen en niet direct op het blote/open oog.
 • Je kunt dit spul ook gebruiken als je contactlenzen draagt.

Minpunten:

 • Ze zeggen dat het product geen make-up in het oog laat ‘drijven’ na het sprayen, maar daar geloven we helemaal niks van.
 • Ook is dit de duurste oogspray in deze test.
 • Gewoon je ogen schoonmaken en dan sprayen op het gesloten oog levert echter wel verrassend goed resultaat, want je ogen voelen de komende uren een stuk rustiger aan dan ervoor.

Beste oogspray volgens Radar, Consumentenbond of Kassa

Als je de oogspray gaat gebruiken vanwege te lang naar een scherm kijken, heeft Radar nog meer tips voor het reduceren van het vervelende effect op je ogen. De Consumentenbond heeft wel een artikel over oogdruppels, maar niet concreet over oogsprays. Ook Kassa heeft geen specifieke informatie over oogsprays. Wel hebben zij het over drijfgassen die bij sprayen vrijkomt en daarom kun je dus beter een pompje dat je met de hand bedient (zonder drijfgas) gebruiken.

Dit zegt Radar over het veilig gebruik van producten voor ogen

Radar belicht het belang van hygiënisch gebruik van oogmake-up om irritatie of infecties te voorkomen. Het advies omvat het respecteren van houdbaarheidsdata, vermijden van het toevoegen van water aan droge producten, en het belang van grondige make-upverwijdering, vooral voor lensdragers. Het delen van oogproducten wordt afgeraden om infecties te voorkomen. De samenstelling van oogmake-up (crème of poeder) is minder belangrijk dan correcte toepassing. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over de aanpak van droge ogen

BNNVARA’s Kassa biedt oplossingen voor het veelvoorkomende probleem van droge ogen, zoals het belang van regelmatig knipperen en het vermijden van droge lucht. Voor ernstige gevallen wordt het gebruik van oogdruppels aanbevolen, maar met voorzichtigheid vanwege mogelijke allergische reacties op conserveermiddelen. Het is belangrijk om de instructies voor het toedienen van druppels te volgen om bijwerkingen te minimaliseren. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor onze research naar oogsprays

Tot slot nog dit over oogsprays

Als laatste advies zouden we altijd een oogspray of flesje met oogdruppels in de EHBO-kit opnemen, omdat het iets heel specifieks is dat enorm veel verlichting kan brengen als er een noodsituatie is. Vergeet ook niet dat een oogspray op vakantie handig kan zijn, omdat daar vaak andere insecten zitten dan je gewend bent en deze regelmatig in de ogen terecht kunnen komen. Wie voorbereid is, heeft voor de meeste ongewenste situaties een goede oplossing.