Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 8 met de beste ontharingscrème – voor vrouwen

Als je geen zin hebt om te epileren met een elektrisch apparaat en toch haarloze oksels, bikinilijn, benen of (voor de mannen) borstkas wilt hebben, kan het werken met een ontharingscrème ideaal zijn. Je reserveert de badkamer een uurtje en zet alle spulletjes klaar om je lichaam eens goed te verwennen en die vervelende of lelijke haartjes te verwijderen. Doe je het meteen goed? Dan is niks zo makkelijk als het aanbrengen en weer afvegen van de crème.

Switchen tussen epileren en met ontharingscrème lichaamsharen verwijderen

Het liefst gebruiken we een epileerapparaat. Je laadt het op, gebruikt het, maakt het schoon en als je geen pijn voelt bij het elektrisch verwijderen van haren, is dit een prima manier zonder chemische stofjes op je lichaam te smeren. Voor de mensen met een zeer ruim budget is IPL nog een idee, maar je moet dan regelmatig terugkomen voor behandelingen en je krijgt geen garanties dat de haren niet meer terugkomen. Als tussenoplossing kan een ontharingscrème ook nog handig zijn.

Onze beste ontharingscrème van dit moment

Veet is het beste en bekendste merk dat op de markt te krijgen is met als doel lichaamsharen te verwijderen. Ze hebben diverse producten, waarbij je onderscheid kunt maken tussen lichaamsdeel (bijvoorbeeld voor het gezicht of voor de benen) of gebruikswijze (onder de douche of niet).

Snel overzicht: Deze ontharingscrèmes raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor de gevoelige huidVeet – ontharingsspray voor de gevoelige huid: Deze spray heeft als groot voordeel dat het gelijkmatig verdeeld kan worden over de huid, waardoor de werking ook gelijker is. Vooral op een gevoelige huid kan deze spray zijn werk goed doen. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor mannenVeet – Ontharingscrème voor de gevoelige huid voor de man: Deze crème is speciaal ontwikkeld voor mannen en is gemakkelijk in gebruik. Het is net zo effectief als de andere crèmes in onze selectie, maar wordt aangeboden tegen een gunstigere prijs. >> Check laagste prijs
Beste optie met verwarmerVeet – Easy Wax – elektrische roller met warme wax voor ontharing: Dit product gaat een stap verder dan de standaard crèmes en biedt een wax-oplossing en elektrische verwarmer. Het is zachter voor de huid en de wax kan meerdere keren worden gebruikt voordat het vervangen moet worden. >> Check laagste prijs

Waarom ontharingscrème reviewen?

Eerlijk gezegd zijn wij helemaal niet zo enthousiast als vele anderen over ontharingscrème. We hebben al wel eens gezien wat de nadelen ervan kunnen zijn als je je niet aan de manier van aanbrengen houdt, de tijd vergeet en het er te lang op laat zitten, of als je huid een allergische reactie op de ingrediënten in de crème heeft. Toch realiseren wij ons dat het voor sommige mensen wel de ideale manier van lichaamsharen verwijderen is, vandaar deze review.

Waarom opletten bij het kopen van ontharingscrème?

Zoals we al eerder zeiden kan het aanbrengen van een crème gepaard gaan met lichaamsreacties die je liever niet wilt. Het kan zijn dat jouw haren te stug zijn en de crème niet eens het gewenste effect heeft. Het kan ook gebeuren dat je huid rood kleurt op de plek waar de crème uitgesmeerd is en er een allergische reactie heeft plaatsgevonden. Het branden van de huid kan echt heel vervelend zijn en de behandeling ervan vergt veel geduld. Eerst uittesten op een klein stukje huid dus.

Ontharingscrème of een ander middel voor het verwijderen van haren gebruiken?

Over de andere manieren van haren verwijderen hebben we het al gehad. Als je zelf mag kiezen, doe je echter wat het minste werk is, het minste kost of het minste pijn doet. Zo kan de ontharingscrème voor onder de douche bij een deel van de doelgroep een favoriete manier van haren kwijtraken zijn. Je smeert het op, laat het de aangegeven tijd intrekken en verwijdert daarna met een sponsje of ander bijgeleverd middel de crème met haren weer. Dan alleen nog afspoelen en klaar ben je.

De criteria bij ontharingscrème

Als je dan toch voor het gebruik van een ontharingscrème kiest, let dan goed op de volgende aspecten waar de crème in kan verschillen:

 • Bestanddelen en je gevoeligheid voor een of meerderen ervan
 • De manier van aanbrengen en verwijderen van de ontharingscrème
 • De tijdsduur die de crème moet blijven zitten en hoeveel oppervlak je tegelijkertijd kunt doen
 • De prijs van een fles of tube ontharingscrème en hoe lang je ermee doet
 • De geur – bij chemische middelen zit er al snel een vervelende geur aan de crème

Hoe hebben we ontharingscrème getest om deze review te kunnen schrijven?

Voor dit onderzoek hebben we eerst intern gezocht naar vrijwilligers die wilden deelnemen aan de test. Zij mochten dit gewoon thuis in hun privéomgeving doen op een plek waar ze vertrouwd zijn en weten waar wat ligt en hoe ze het beste te werk kunnen gaan.

De top 8 met beste

1. Veet – ontharingscrème voor onder de douche – Silk & Fresh

In deze tube zit 150 milliliter ontharingscrème voor de normale huid.

Pluspunten:

 • Bij de crème zit een sponsje en beide kleuren gebruik je op een ander moment. Roze is crème aanbrengen en wit is crème met water verwijderen.
 • Tussen het aanbrengen verwijderen zit ongeveer vijf minuten.
 • Je kunt het op verschillende plekken op het lichaam gebruiken.

Minpunten:

 • Bij korter haar dan 2 millimeter werkt de ontharingscrème minder effectief als je zou willen.

2. Veet – ontharingsspray voor de gevoelige huid

In deze bus zit 150 milliliter crème die je op de huid sprayt.

Pluspunten:

 • Sprayen werkt handiger dan handmatig met een sponsje aanbrengen. De crème wordt evenrediger verdeeld, waardoor ook de werking gelijker is.
 • Deze spray kan gebruikt worden op een gevoelige huid.

Minpunten:

 • Niet bij elke testpersoon werkt deze spray even goed. Soms is de gewone crème toch beter.

3. Veet – ontharingscrème voor de gevoelige huid

De fles is gevuld met 400 milliliter ontharingscrème.

Pluspunten:

 • Ook deze crème is geschikt voor een gevoelige huid die vaker last heeft van crèmes of andere lichaamsverzorgingsmiddelen.
 • Bij deze crème krijg je geen sponsje, maar een spateltje. Hiermee breng je de crème aan op de plek die je wilt behandelen. Een deel van de testpersonen vond dit fijner werken dan het sponsje. Je kunt er iets meer mee schrapen, terwijl het sponsje meer veegt.

Minpunten:

 • Net als de vele andere ontharingscrèmes geurt de crème niet erg prettig. Voor sommigen rook het zo sterk, dat men het niet meer wilde gebruiken.

4. Veet – Ontharingscrème voor de gevoelige huid voor de man

In deze tube zit 200 milliliter crème voor mannen die willen ontharen.

Pluspunten:

 • Het gebruik van deze ontharingscrème is niet anders dan bij de andere crèmes. Je smeert het uit op de gewenste plek en haalt het daarna weer met water weg nadat je de crème eerst met de meegeleverde spatel hebt weggehaald.

Minpunten:

 • Dit is eigenlijk geen minpunt voor deze crème, maar juist voor alle andere crèmes in deze top 10. Meestal wordt er over producten speciaal voor mannen namelijk gezegd dat deze duurder zijn als het zelfde product voor de vrouw. Bij deze ontharingscrème is dat juist niet het geval. Vrouwen die op de centen moeten letten, kunnen dus een goedkopere variant van Veet kiezen.

5. Veet – Minima Ontharingscrème in tube

In de tube zit 200 milliliter crème verpakt.

Pluspunten:

 • De maximale tijd die je kwijt bent met het in laten trekken van de crème is 10 minuten. Als je het goed uitkient (van beneden naar boven werken bijvoorbeeld) kun je achtereenvolgens alle delen weer verwijderen en afspoelen.

Minpunten:

 • Bij een deel van de doelgroep werkte deze crème helemaal niet. Zij hebben nog een andere behandeling moeten uitvoeren om de haren kwijt te raken.

6. Veet – Easy Wax – elektrische roller met warme wax voor ontharing

Dit is technische gezien geen ontharingscrème, maar wax. In de verpakking wordt standaard 50 milliliter wax in een roller meegeleverd en de rollers kun je los bijbestellen.

Pluspunten:

 • Wax is zachter voor het lichaam dan ontharingscrème en daarom hebben we ervoor gekozen deze manier van haarverwijdering toch in deze top 8 op te nemen.
 • Je plaatst de roller in de houder die je in het stopcontact hebt aangesloten. De houder verwarmt de roller en als het warm genoeg is, rol je op het oppervlak met haren. Daarna breng je de strip aan die aan de wax hecht en die je daarna eraf trekt met haren en wax en al.

Minpunten:

 • Je bent iets langer kwijt dan met de ontharingscrème. Voor het verwarmen van de wax kun je echter de wekker zetten zodra je weet hoe lang hij precies nodig heeft.
 • De eerste aanschaf is iets duurder vanwege de elektrische verwarmer die je erbij koopt.

7. Chilly Silx – ontkleuringcrème voor de gevoelige huid in het gezicht

Het betreft hier geen ontharingscrème, maar ontkleuringcrème. In de verpakking zit 75 milliliter van de genoemde crème.

Pluspunten:

 • Wie hele donkere haren in het gezicht heeft, wil deze niet altijd met een crème of wax verwijderen of laten epileren. Een crème die de kleur er dan uithaalt, werkt soms beter.

Minpunten:

 • Het is wel weer een chemisch goedje dat je in je gezicht gebruikt. We raden aan nieuwe crèmes altijd eerst op een ander gevoelig deel van het lichaam uit te testen voor dat je het in je gezicht smeert.

8. Jolen – Crème Bleach – lightens excess dark hair

Ook dit is een crème die de haren lichter maakt. Er zit 30 milliliter in een potje.

Pluspunten:

 • Je mixt de gewenste hoeveelheid in het bijgeleverde potje en brengt dit aan op de delen die je bleker wilt maken.

Minpunten:

 • Het is maar een klein potje, dus als je op veel plekken donkere beharing hebt die je wilt behandelen, heb je aan een potje niet genoeg. Testpersonen geven echter wel aan dat het ook op andere plekken dan het gezicht effectief is.

Beste uit de test volgens klantenpanels

Bij Kassa en Radar ontbreekt het aan informatie over ontharing in het algemeen en ontharingscrèmes in het bijzonder. Bij de Consumentenbond spreekt men in de Gezondgids van april 2019 wel over verschillende ontharingsmanieren. Als je nog wilt kiezen tussen deze verschillende manieren, kan het een nuttig artikel zijn. Bij de vergelijkingstest van de Etos komen Veet en Chilly ook in de top 3 terug, maar natuurlijk moeten ze hun eigen product ook aan de man brengen.

Dit zegt Radar over Definitief Ontharen

Radar belicht de risico’s van zelf uitgevoerde laser- of IPL-behandelingen voor definitieve ontharing, waarbij ernstige complicaties zoals brandwonden kunnen optreden. Ondanks eerdere inspanningen voor wettelijke regulering, blijft deze uit, waardoor ongekwalificeerde behandelaars deze risicovolle behandelingen kunnen aanbieden. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over Ontharingsmethoden

BNNVARA’s Kassa biedt inzicht in diverse ontharingsmethoden, waarbij dermatoloog Petra Dikrama mythes ontkracht en feiten bevestigt. Ze verduidelijkt dat scheren haren niet donkerder of stugger maakt, maar wel kan leiden tot ingegroeide haren. Verschillende delen van het lichaam vereisen specifieke ontharingstechnieken, en regelmatig waxen kan uiteindelijk leiden tot minder haargroei. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Kortom

Nog een ontharingscrème nodig? Check of je gevoelig bent voor de bestanddelen in de crème of dat je toch liever voor de wax of een middel gaat om de haren lichter te kleuren.