Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 3 met de beste lenzenvloeistof voor lenzendragers

Als jij contactlenzen draagt, dan weet je hoe belangrijk het is om een prettige en hygiënische lenzenvloeistof te hebben. Je ogen zijn een kostbaar goed dat je zo goed mogelijk wilt verzorgen. Daar hoort bij dat je je handen altijd goed wast voordat je iets met je lenzen gaat doen. De omgeving waarin je je lenzen bewaart moet ook goed schoon zijn. En je houdt je verder aan de richtlijnen als het gaat om houdbaarheid en hoeveelheden vloeistof in een lenzenpotje of lenzenhouder.

Disclaimer: Raadpleeg alléén je opticien en huisarts en neem niks aan van websites

Je ogen zijn te kostbaar om ze in de handen van het internet te laten vallen. Neem niks aan van geen enkele website, en ook niet van ons. Verkeerd gebruik van lenzenvloeistof kan schadelijk zijn voor je ogen. Wij raden dit product dus niet aan en geven slechts informatie en meningen. Volledige disclaimer.

Snel overzicht: Deze lenzenvloeistoffen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor totale reinigingAO Sept Plus / Alcon: Deze lenzenvloeistof combineert reiniging en desinfectie met een hydraglyde vochtmatrix. Het is uitstekend geschikt voor een totale zorg van je lenzen. De vloeistof neutraliseert zichzelf in zes uur, wat betekent dat er geen extra neutralisatietabletten nodig zijn. Let wel op, je moet minimaal zes uur wachten voordat je de lenzen weer kunt dragen. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor langdurig comfortOpti-Free / Alcon – Pure Moist: Deze lenzenvloeistof biedt een uitstekende vochtbalans waardoor je lenzen comfortabel blijven, zelfs bij langdurig gebruik, zoals bij computerwerk. Bovendien bevat de set een handige reisverpakking die in je handbagage in het vliegtuig mag. >> Check laagste prijs
Beste budgetkeuzeBausch + Lomb – Bio True Multi-Purpose Solution: Dit is een uitstekende budgetkeuze. Deze lenzenvloeistof biedt een goede reiniging en houdt lenzen comfortabel, en wordt geleverd met een nieuwe lenzenhouder voor elke fles. Zorg er wel voor dat je hygiënisch werkt om het volle potentieel van deze vloeistof te benutten. >> Check laagste prijs

De top 3 met beste lenzenvloeistof voor je lenzen

1. AO Sept Plus / Alcon – peroxide reinigings- en desinfectievloeistof met hydraglyde moisture matrix

In deze verpakking zit 5x 360 milliliter lenzenvloeistof.

Pluspunten:

 • De set is goed voor zes maanden lenzen reinigen en opbergen.
 • Bij elke fles krijg je een nieuw lenzenpotje en dat moet ook, want onderin zit zo’n grijs gekarteld element dat de lenzenvloeistof neutraliseert. Zat dit er niet? Dan prikte de vloeistof in je ogen als je je lenzen weer in zou doen.
 • Je hebt geen gedoe met pilletjes: gewoon lenzenvloeistof in het potje, lenzen aan elke kant van de houder plaatsen en de dop weer op het potje doen. Zo desinfecteer je de lenzen en kun je ze na 6 uur weer dragen.

Minpunten:

 • Je moet dus wel rekening houden met die minimale 6 uur die de vloeistof nodig heeft, want bij een kortere periode brandt de vloeistof echt in je ogen.
 • Het is een prettige oplossing voor je lenzen en in de set zit alles dat je nodig hebt, maar het is ook een van de duurdere lenzenvloeistoffen die te koop zijn.

2. Opti-Free / Alcon – Pure Moist reinigings- en desinfectievloeistof met hydraglyde

De set bevat 4 flesjes en drie lenzenhouders.

Pluspunten:

 • Bij de 4 flessen zitten 3 flessen met een inhoud van 300 milliliter en 1 flesje met een inhoud van 90 milliliter. Die laatste bevat geen andere vloeistof, maar is een reisverpakking. (Dit flesje mag wel mee in je handbagage in het vliegtuig, terwijl die groteren dat niet mogen.)
 • De PureMoist zorgt voor een fijne, vochtige lens gedurende de hele dag. Vooral mensen die snel last van droge ogen hebben (veel werk aan de computer bijvoorbeeld), geven aan deze lenzenvloeistof prettig te vinden.

Minpunten:

 • Een set is altijd goedkoper dan een losse verpakking, maar toch zouden we altijd eerst een enkele fles proberen om te kijken of de lenzen goed schoon worden en de ogen er goed op reageren. Bevalt het? Dan kun je daarna altijd een uitgebreider pakket kopen en van prijsvoordeel genieten.

3. Bausch + Lomb – Bio True Multi-Purpose Solution

In deze doos zitten drie flessen van elk 300 milliliter.

Pluspunten:

 • Het is de goedkoopste lenzenvloeistof in deze top 3.
 • Ook bij deze set krijg je bij elke fles een nieuwe lenzenhouder zodat bacteriën (bij langer gebruik van dezelfde lenzenhouder) geen kans krijgen.
 • Met deze vloeistof worden eiwitten goed van de lens verwijderd en het kan zijn dat jouw eiwitafzettingen groter zijn dan bij de gemiddelde lenzendrager. (Dit kun je laten checken bij je opticien.)
 • De vloeistof werkt uitstekend voor mensen die last hebben van lenzen die gedurende de dag moeilijker over het oog bewegen. (droge of rode ogen)

Minpunten:

 • Net als bij elke andere lenzenvloeistof in deze top 3 moet je wel hygiënisch te werk gaan, want anders heeft een goede vloeistof met elke keer een nieuw potje geen zin. Het kan vervelende en permanente gevolgen voor de gezondheid van je ogen hebben als je je niet aan de richtlijnen houdt.

Beste lenzenvloeistof getest door Kassa, Radar en Consumentenbond

Radar heeft een vergelijkingstest gedaan met lenzenvloeistof en het resultaat hieruit is dat goedkopere merken niet per definitie minder goed zijn dan duurdere merken van lenzenvloeistof. Bij de Consumentenbond gaan ze juist in op de lenzenhouder in plaats van de vloeistof. Kassa vertelt je daarna wat je wel en zeker niet moet doen als het om het dragen van contactlenzen gaat. Misschien weet je alles al, maar er kan ook nieuws voor je bijzitten waar je rekening mee kunt houden vanaf nu.

Radar over Dure versus Goedkope Lenzenvloeistof

Radar onthult dat de prijs van lenzenvloeistof niet per se de kwaliteit weerspiegelt. Volgens optometrist Jeroen Mulder moeten lenzenvloeistoffen micro-organismen minimaliseren, oogvriendelijk zijn, het lensmateriaal onvervormd laten, en gebruiksvriendelijk zijn. Zowel goedkope als dure vloeistoffen kunnen aan deze eisen voldoen. Mulder adviseert om ingrediënten zoals desinfectie- of conserveermiddelen te controleren, waarbij sommige middelen beter reageren op het oog in combinatie met moderne lenzen. Lees het volledige artikel van Radar.

BNNVARA’s Kassa over Contactlenzen Onderhoud

Kassa benadrukt het belang van goed onderhoud van contactlenzen en de juiste omgang met lenzenvloeistof om ooginfecties te voorkomen. Het artikel deelt advies van optometrist Ruud van ’t Pad Bosch over het gebruik van lenzenvloeistof, waaronder het niet langer dan drie maanden gebruiken na opening en het niet mengen van verschillende vloeistoffen. Speciale aandacht wordt besteed aan het gevaar van de Acanthamoeba-parasiet bij het afspoelen van lenzen onder kraanwater. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Tot slot

Lenzen draag je niet voor je plezier, maar omdat je goed wilt kunnen zien. Je ogen veranderen echter als je ouder wordt en er komt wellicht een moment dat een bril dragen prettiger wordt dan lenzen dragen. Tot die tijd draag je gewoon lekker je lenzen en kies je voor een goede lenzenvloeistof.