Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 3 met de beste lenzenvloeistof voor zachte lenzen

Of je harde of zachte lenzen draagt, kan nogal wat uitmaken voor de lenzenvloeistof die je gebruikt. Om je ogen op een zo prettig mogelijke manier te laten functioneren – en dat is toch wat je wilt vanaf het moment dat je ze ’s ochtends opendoet – kies je daarom een vloeistof die bij het type lenzen dat je draagt past. In onderstaande top 3 hebben we de beste drie lenzenvloeistoffen voor zachte lenzen voor je op een rijtje gezet.

Disclaimer: Raadpleeg alléén je opticien en huisarts en neem niks aan van websites

Je ogen zijn te kostbaar om ze in de handen van het internet te laten vallen. Neem niks aan van geen enkele website, en ook niet van ons. Verkeerd gebruik van lenzenvloeistof kan schadelijk zijn voor je ogen. Wij raden dit product dus niet aan en geven slechts informatie en meningen. Volledige disclaimer.

Snel overzicht: Deze lenzenvloeistof voor zachte lenzen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor effectieve reinigingOxysept – One Step contactlenzenvloeistof: Deze reinigingsset wordt geleverd met lenzenvloeistof, een lenzenhouder en 90 lenzenpilletjes. Het bruisen van de pil in de vloeistof zorgt voor een grondige reiniging en de roze kleur geeft een duidelijk signaal dat de reiniging voltooid is. Ideaal voor een grondige, ongecompliceerde reiniging van je lenzen. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor reisgemakOté – Sensation 360 All-in-One vloeistof: Dit pakket wordt geleverd met drie flessen lenzenvloeistof en een reisverpakking, perfect voor frequente reizigers. De compacte reisfles maakt het gemakkelijk om je lenzen te onderhouden, zelfs in het vliegtuig. Daarnaast doe je langer met dit pakket dan met de eerste optie, wat het een kostenefficiënte keuze maakt. >> Check laagste prijs
Beste budget keuzeEye Fresh – Alles-in-één contactlens vloeistof: Deze keuze is perfect voor budgetbewuste shoppers. Met zes flessen lenzenvloeistof heb je een voorraad die je een dik half jaar kunt gebruiken. Het enige dat je nodig hebt, is een afzonderlijke lenzenhouder en eventueel reinigingspilletjes. >> Check laagste prijs

De top 3 met beste zachte lenzen vloeistof

1. Oxysept – One Step contactlenzenvloeistof

In dit pakket zitten: drie flessen met ieder 300 milliliter lenzenvloeistof, een lenzenhouder en 90 lenzenpilletjes.

Pluspunten:

  • Dit is een handig systeem om je lenzen goed te reinigen: je doet lenzenvloeistof in het lenzenpotje, doet er een pilletje uit de doordrukstrip bij en plaatst je lenzen in de lenzenhouder om vervolgens bij de vloeistof en het pilletje te doen. Je ziet het pilletje op de bodem bruisen en als het helemaal opgelost is en de vloeistof lichtroze is gekleurd, weet je dat je je lenzen weer in kunt doen. (De roze vloeistof is dus een duidelijk teken dat je het pilletje er ook daadwerkelijk in hebt gedaan. Witte/doorzichtige vloeistof is fout en levert een intens branderig gevoel in je ogen op als je het pilletje een keer vergeten bent.)
  • De set is goed voor 3 maanden lenzen dragen en reinigen.

Minpunten:

  • Zijn er goedkopere lenzenvloeistoffen? Jazeker, maar deze werkt volgens onze testleden wel erg fijn en de lenzen worden goed schoon.

2. Oté – Sensation 360 All-in-One vloeistof

In de doos krijg je 3 flessen van elk 360 milliliter lenzenvloeistof met een een kleiner flesje voor vakantie of onderweg.

Pluspunten:

  • Met dit pakket doe je dus ongeveer een maand langer dan met die op nummer 1. In verhouding is dit dan ook goedkoper.
  • De reisverpakking is als fles handig voor mensen die regelmatig met het vliegtuig op vakantie of werkreis gaan. Deze lenzenvloeistof kan gewoon mee in het vliegtuig en als je dan droge ogen krijgt, kun je je lenzen gewoon uitdoen en je bril opzetten. (Wel ook aan denken dan dat je je bril in je handbagage doet en je lenzenpotje.)

3. Eye Fresh – Alles-in-één contactlens vloeistof

Je krijgt 6 flessen met in elk 360 milliliter lenzenvloeistof.

Pluspunten:

  • Dit is de beste keuze voor budgetbewuste shoppers.
  • Je doet een dik half jaar met deze voorraad en het kost je minder dan vijf euro per maand om je lenzen te reinigen.

Minpunten:

  • Je krijgt geen lenzenhouder bij deze set met vloeistoffen. Verder zitten er ook geen reinigende pilletjes op iets dergelijks bij. Het gaat dus alleen om de vloeistof.
  • Bij lenzenvloeistof moet je ook goed op de houdbaarheidsdatum letten, want bij velen is het zo dat je de fles na opening maar anderhalve maand kunt gebruiken. Wie maar af en toe lenzen draagt, doet er goed aan om een kleinere verpakking te kopen.

Beste lenzenvloeistof voor zachte lenzen getest door Radar, Consumentenbond en Kassa

Radar geeft aan dat lenzendragers met zachte lenzen vaak meer problemen met de ogen hebben. Twijfel je nog tussen harde en zachte lenzen als de oogarts je heeft verteld dat beiden mogelijk zijn? Weeg dan goed alle voor- en nadelen tegen elkaar af voordat je een keuze maakt. Bij de Consumentenbond geven adviezen over het vervangen van lenzenvloeistof als de fles eenmaal geopend is. Een oogarts is aan het woord en dat is toch de expert. Kassa geeft de risico’s van lenzen dragen in het algemeen aan en staat dus niet alleen stil bij zachte lenzen of vloeistof voor zachte lenzen.

Radar over Lenzenvloeistof Kwaliteit

Radar onderzoekt of dure lenzenvloeistof beter is dan goedkope en concludeert dat beide aan gestelde eisen kunnen voldoen. Optometrist Jeroen Mulder legt uit dat lenzenvloeistof micro-organismen moet minimaliseren, vriendelijk moet zijn voor het oog, het lensmateriaal niet mag vervormen, en makkelijk in gebruik moet zijn. Eigen merk vloeistoffen zijn niet per definitie slecht, maar door ontwikkelingen in lensmaterialen kan een match met de vloeistof variëren. Lees het volledige artikel van Radar.

BNNVARA’s Kassa over Contactlenzen Onderhoud

Kassa benadrukt het belang van correct onderhoud van contactlenzen om ooginfecties te voorkomen. Specifieke do’s en don’ts worden gegeven, zoals het niet langer dan drie maanden gebruiken van lenzenvloeistof na opening en het niet mengen van verschillende soorten vloeistoffen. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Conclusie

Lenzen dragen kan een stuk prettiger voor je zijn dan een bril dragen. Toch zijn er ook nadelen of risico’s waar je rekening mee moet houden en ons advies zou altijd zijn om de hygiënische handelingen te volgen om die risico’s te beperken. Bij zachte lenzen past een vloeistof voor zachte lenzen en die zijn er verschillende soorten. Kijk wat jij het fijnst in het gebruik vindt, maar vergelijk vooral ook hoe je ogen reageren op verschillende vloeistoffen. Daar gaat het uiteindelijk toch om.