Door onze health-redactie| Kian Alaie, voedingswetenschapper BSc linkedin-logo

Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Hoe moet je een elektrische tandenborstel gebruiken?

Poets ik mijn tanden wel goed? Misschien is je techniek die je vanaf je jeugd al gebruikt helemaal niet voldoende? Wellicht kan je door een aantal aanpassingen wel een hoop tandartskosten voorkomen? Lees hier wat je allemaal beter zou kunnen doen door enkele kleine aanpassingen.

Waarom überhaupt tandenpoetsen?

De functie van tandenpoetsen is het verwijderen van tandplak. Door consistent tandplak weg te halen door op de juiste manier je tanden te verzorgen voorkom je ontstoken tandvlees, gaatjes maar ook een slechte adem!

Tandenpoetsen is dus zeer belangrijk. Niet alleen is het uitvoeren ervan belangrijk, maar ook het gebruik van een goede techniek. Als twee of driemaal per dag juist je tanden poetst, zal je op de lange termijn veel profijt halen uit de gezondheid van je tanden en tandvlees.

Onjuiste gewoontes vanaf onze jeugd

Wij hebben allemaal als kind een bepaalde manier van tandenpoetsen ontwikkeld. Over de jaren heen heb je jezelf bepaalde gewoontes aangeleerd die voor jou vanzelfsprekend zijn. Wellicht zijn deze gewoontes op de lange termijn niet optimaal waardoor jij gaatjes ontwikkelt.

Gewoontes zoals te hard poetsen, bepaalde delen van je tanden vergeten of überhaupt niet te flossen zijn hier enkele voorbeelden van.

Wij delen enkele tips van dingen die je potentieel fout zou kunnen doen of dingen die je wellicht helemaal niet doet!

Algemene tips voor tandenpoetsen (elektrisch of normaal)

Enkele tips voor het poetsen van je tanden zijn:

  • Poets op een hoek van 45 graden poetsen.
  • Cirkelvormige bewegingen over de voor, achter én kauwvlak van je tanden.
  • Poets voorzichtiger bij de tandvleesrand om irritatie te voorkomen
  • Poets altijd je tong
  • Gebruik een tandpasta met fluoride

Het poetsen van je tong

Het poetsen van je tong schakelt bacteriën uit die gaatjes veroorzaken en slechte adem veroorzaken (yaegaki et al., 2002). De meeste mensen vergeten dat je tong een ontzettend groot vlak is waarop veel bacteriën kunnen plaatsvinden.

Hoelang en hoe vaak poetsen

Als goed wil poetsen, moet je elk deel van je mond 30 seconden poetsen. Dat betekent 30 seconden rechtsboven, rechtsonder, linksboven en linksonder poetsen. In totaal zou je op 2 minuten uitkomen. Dit doe je zowel s ’ochtends als in de avonds.

Ochtend poetsen

Terwijl je slaapt, groeien de bacteriën exponentieel in je mond. Je mond is namelijk een vochtige, warme en voedzame plek voor bacteriën om optimaal te groeien. Aangezien je minder slikt, krijg je ook minder snel een stroom aan nieuw/schoon speeksel.

Poets je tanden het liefst na je ontbijt aangezien je dan de etensresten én bacteriën wegpoetst. De American Dental Association raadt aan om 60 minuten te wachten voordat je gaat poetsen na het eten (Healthline, 2021). Waarom moet je wachten met poetsen na het eten? Het zuur van je voedsel en je ontbijt kan je glazuur aantasten.

Waarom een elektrische tandenborstel?

Een elektrische tandenborstel is gebruiksvriendelijk en maken 5.000 tot 30.000 slagen per minuut. Dit is natuurlijk significant meer dan een reguliere tandenborstel waar de bewegingen enkel de slagen zijn die je met je hand maakt.

Tegenwoordig zijn er ook allerlei standen, timers en zelfs apps beschikbaar om je tandenpoetservaring compleet te maken. Natuurlijk is elke extra stand niet nodig, maar een timer zit op elke elektrische tandenborstel waardoor jij zeker weet dat jij niet te weinig, maar ook niet te veel poetst is zeer handig.

Stap voor stap hoe je poetst met een elektrische tandenborstel

Stap 1: Zorg dat je tandenborstel voldoende opgeladen is.

Stap 2: Houd je tandenborstel een paar seconden tegen elke tand van de eerste vlak die je poetst.

Stap 3: Ga alle vlakken langs

  • Buitenkant
  • Binnenkant
  • Kauwvlak           

Stap 4: Poets langs je tandvlees, Niet te hard. Focus vooral op het randje tussen je tandvlees en je tand.

Stap 5: Poets je tong én je gehemelte door je tandenborstel van achter naar voor te wrijven. Wrijf niet te hard als je kokhalsneigingen krijgt.

Aanraders vanuit de redactie

Aanrader 1: Poets je gehemelte

Stap 5 omvat het poetsen van je tong en gehemelte. Vergeet vooral je gehemelte ook niet aangezien anders het poetsen van je tong geen zin heeft. Je tong ligt namelijk in rust tegen je gehemelte aan.

Probeer het even uit!

Controleer even of je tong in rust daadwerkelijk tegen je gehemelte aan ligt. Als dit niet het geval is, moet jij je tong leren op de juiste plek te zetten!

Aanrader 2: Fluoride in je tandpasta

Gebruik een tandpasta met fluoride! Fluoride maakt het glazuur van je tanden namelijk harder en helpt de bescherming van je tanden. Spoel ook niet te veel je tanden na het poetsen omdat je anders alle fluoride weer van je tanden afspoelt!

Conclusie: Poets juist!

Een elektronische tandenborstel heeft het voordeel dat het veel meer slagen kan maken om je tanden daadwerkelijk schoon te maken. Poets elk vlak en vergeet vooral je tandvlees, tong en gehemelte niet. Het compleet poetsen van je tanden is belangrijk voor je tanden, tandvlees en frisse adem.