Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Ontdek onze top 10 met de beste oogschaduw

Je hebt mensen die het liefst naturel blijven en je hebt anderen die niet zonder een blush, lippenstiftje en oogschaduw de deur uitgaan. Welk type ben jij? In deze review tref je een top 10 met de beste en mooiste sets met oogschaduw aan. Ze zijn allemaal op een bepaalde manier uniek en zeker niet voor iedereen geschikt. Kijk snel verder om te zien welke oogschaduw jou zou kunnen bevallen.

Zoeken naar de perfecte oogschaduw – hoe dan?

Als je al jaren regelmatig oogschaduw draagt, dan weet je inmiddels waar je op let. Je weet welk merk je goed bevalt en hebt ook al meerdere keren een van hun oogschaduwproducten gekocht. Ze Het merk stelt nooit teleur en als er weer een nieuwe lijn uitkomt, twijfel je er geen moment aan en koop je ook de nieuwe set oogschaduw.

Maar begin je net met oogschaduw dragen? Dan kan het een groot doolhof zijn. Misschien vind je het leuk om wat merken en looks uit te proberen en ben je best bereid dat een (groot) deel van je zakgeld aan uit te geven. Wie liever zijn pijlen op een geteste oogschaduw richt, kan met deze review ontdekken welke merken en kleuren bij ons testteam goed uit de verf komen.

Onze #1 keuze

Er zijn twee toppers die om verschillende redenen boven aan de lijst staan:

 1. De beste uit de test en de beste koop is de nummer een in de top 10 van Anastasia Beverly Hills. Je krijgt maar liefst veertien kleuren in aardetinten van minder felle of fellere aard.
 2. De best betaalbare oogschaduw is die van Maybelline. Je krijgt hier voor nog geen tien euro een set met 12 naturel tinten oogschaduw waarmee je luchtig, maar ook wat nadrukkelijker de aandacht op je ogen kunt vestigen.

Snel overzicht: Deze oogschaduwen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor diversiteitAnastasia Beverly Hills – Modern Renaissance: Deze set is een prachtige mix van lichtere, zachtere kleuren en fellere, donkerdere aardetinten. Wat we vooral fijn vinden, is de bijgeleverde dubbelzijdige kwast en het ingebouwde spiegeltje, handig voor onderweg. Het palette biedt eindeloze mogelijkheden om je look aan te passen aan elke gelegenheid. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor rokerige lookClinique – All About Eyes Shaduw Quad – Smoke and Mirrors: Als je op zoek bent naar de perfecte set om een dramatische, rokerige look te creëren, dan is deze set van Clinique een uitstekende keuze. Wij zijn vooral onder de indruk van de vier verschillende grijstinten en de bijgeleverde twee verschillende applicatoren. Deze set tilt je make-up naar een hoger niveau. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor prijs-kwaliteitMaybelline – The Blushed Nudes Palette: Deze set van Maybelline biedt een prachtig assortiment van bruine en nude tinten, ideaal voor degene die subtiele oogmake-up wil dragen. Wat ons aantrekt, is de goede prijs-kwaliteitverhouding en de veelzijdigheid aan kleurcombinaties die in deze set aanwezig zijn. >> Check laagste prijs

Waarom oogschaduw reviewen?

Wij moeten eerlijk toegeven dat sommige teamleden liever naturel gaan en in eerste instantie niet enthousiast werden van een oogschaduwtest. Voor hen is een goede eye liner, een beetje blush en een transparante lippenbalsem al meer dan voldoende.

Toch is het een leuke test om uit te voeren en ook denken wij, dat er altijd wel een moment kan komen waarop je die oogschaduw toch zult gebruiken. Het kan een bruiloft zijn of een belangrijke presentatie waarbij je net iets meer je best wilt doen om op te vallen. Je wilt dan niet speciaal voor make-up op pad gaan en moet gewoon een betrouwbare oogschaduw in bezit te hebben.

Is die kritische blik bij oogschaduw wel nodig?

Elke producent wil dat zijn product goed verkoopt, ook die van make-up of oogschaduw in het bijzonder. Je wilt als fabrikant ook minimaal een keer – maar het liefst meerdere keren – per jaar een nieuwe kleur of set van kleuren uitbrengen. Op deze manier creëer je vraag en blijven je verkoopcijfers op niveau.

Ze kijken daarom vaak naar modetrends om hierbij aan te kunnen sluiten en verwachten dat jij met die mode meegaat, of het nu om kleding, schoenen, sieraden of make-up gaat.

Toch nog wat sceptisch als het om oogschaduw gaat

We hebben allemaal wel eens een oogschaduw gehad die direct na de eerste keer aanbrengen de prullenbak inging. Hij zat niet mooi op je ooglid, bleef niet lang genoeg zitten, klonterde enorm of was veel feller dan je bij aanschaf dacht.

Oogschaduw moet aansluiten bij de kleur van je ogen, of juist heel erg contrasteren om op te vallen. Een smokey eye kan bijna iedereen wel dragen, al vraagt de techniek soms ook wat meer dan alleen de aanschaf van een goede set smokey eye oogschaduw.

Wat belooft de oogschaduwfabrikant?

Geen enkele fabrikant zal met opzet schade willen aanbrengen aan een consument, ook niet als het om oogschaduw gaat. En toch zie je regelmatig vrouwen die hun lenzen niet dragen, omdat de oogschaduw niet goed is bevallen. Of hebben ze zelfs een ontstoken oog doordat oogschaduw in het oog terecht is gekomen en is gaan irriteren.

Elk oogschaduwmerk heeft daarom een testfase vooraf aan het moment dat het product aan de consument te koop wordt aangeboden. Dat betekent echter niet dat we allemaal dezelfde ogen hebben. De een is nou eenmaal gevoeliger dan de ander, of dat nou met voeding is of met cosmetica.

De criteria bij oogschaduw – wat is belangrijk?

Bij oogschaduw letten wij op de volgende zaken:

 • Hoe fijn de oogschaduw aan te brengen is, dus welk kwastje of borsteltje er (eventueel) meegeleverd is en hoe dit middel functioneert
 • Welke kleuren er in een palette zitten (als het om meerdere kleuren gaat, sluiten ze bij elkaar aan of is er juist contrast)
 • Hoe lang de oogschaduw mooi blijft en op zijn plek blijft zitten (en dus niet onder je ogen terecht komt of heel snel vervaagt)

Onze onderzoeksdata n.a.v. de test

Meerdere losse oogschaduw is getest en ook diverse sets – tussen de vier en achttien kleuren – zijn uitgeprobeerd. Het interessante aan deze test was te bemerken of een uitgebreidere set ook werkelijk zoveel meer toegevoegde waarde heeft. Voor sommigen bleek een palette met vier kleuren meer dan voldoende te zijn, mits de kleuren elkaar complementeerden. Het resultaat vind je hieronder in de top 10 met de beste oogschaduw.

De top 10 met beste oogschaduw

1. Anastasia Beverly Hills – Modern Renaissance

Wie van aardetinten in al zijn vormen houdt, heeft met deze set een prima basisset.

Pluspunten:

 • Er zitten wat lichtere en zachtere kleuren in de set, maar ook fellere en zelfs wat donkerdere aardetinten.
 • Bij de set zit een hulpmiddel met twee zijden en aan beide zijden betreft het een kwastje.
 • Ook zit er een spiegeltje in het doosje, mocht je daar behoefte aan hebben als je de set met je meeneemt.

Minpunten:

 • Opletten bij deze set, want er lijken namaakvarianten in omloop te zijn. Als de namen van de kleuren niet overeenkomen met het originele palette, kun je er bijna 100% zeker van zijn dat de kwaliteit niet volgens de normen van Anastasia Beverly Hills is.

2. Clinique – All About Eyes Shaduw Quad – Smoke and Mirrors

Clinique is een serieus make-up merk en voor wat betreft de prijs zit het merk in een wat hogere klasse.

Pluspunten:

 • De set vier verschillende grijstinten werkt perfect om een dramatische look te creëren.
 • Er zitten twee verschillende applicatoren bij, zodat je de kleuren nooit zult mengen.

Minpunten:

 • Het enige minpunt is eigenlijk dat de set zo populair is, dat hij vaak snel uitverkocht is. Wil je deze set bemachtigen? Dan moet je er snel bijzijn.

3. MAC Cosmetics Pro Longwear Paint Pot – Painterly

Voor de serieuze make-updrager is MAC een bekend merk met uitstekende eigenschappen.

Pluspunten:

 • Het gaat hier niet om oogschaduw, maar om de basis die je voor je oogschaduw aanbrengt. Hierdoor blijft de kleur van de oogschaduw en de oogschaduw zelf beter zitten.
 • Je kunt de crème ook als oogschaduw gebruiken als de kleur je goed bevalt.

Minpunten:

 • Als je niet met maar een kleur wilt werken, wordt het wel een prijzige aangelegenheid met deze oogmake-up.

4. Bourjois 1 Second Eye Shadow – Half Nude

De zachte kleuren laten elke kleur ogen mooi uitkomen.

Pluspunten:

 • Er zit een handige applicator bij om de oogschaduw in een keer aan te brengen, zonder met verschillende kwastjes te hoeven werken.
 • Is de ‘Half Nude’ je te makjes? Dan zijn er nog drie kleurcombinaties van deze set.

Minpunten:

 • Om de titel – 1 Second Eye Shadow – te laten werken, moet je wel een beetje oefenen met de applicator.

5. Charlotte Tilbury Instant Eye Palette – Smokey Eyes Are Forever – Limited Edition

In deze set zitten twaalf kleuren en ze zijn per drie gegroepeerd.

Pluspunten:

 • Je kunt dus binnen de drie kleuren blijven die het merk aangeeft, of je kunt zelf een combinatie van de twaalf kleuren maken.
 • Je kunt een rustige, subtiele look creëren, maar ook een dramatische en meer aanwezige blik voor elkaar krijgen.

Minpunten:

 • Niet iedereen vindt het fijn om matte en glanzende kleuren te mengen. Dat is bij de voorgegroepeerde kleuren voor iedereen persoonlijk even uittesten.

6. Bourjois Smoky Stories  Quad Palette – Tomber Des Nudes

Dit is een set met vier rustige natureltinten.

Pluspunten:

 • De vier kleuren passen mooi bij elkaar en de felste kleur (in het midden) kun je gebruiken om bepaalde delen van het oog te highlighten.

Minpunten:

 • Er zit maar een borsteltje bij, dus je zult de kleuren (tenzij je reserve applicatoren bij de hand hebt) op een gegeven moment gaan mengen en dat komt je look niet ten goede.

7. Maybelline – The Blushed Nudes Palette

Maybelline doet ook mee aan de nudes oogschaduw pallete met drie opties: de bruine tinten, de multi nudes en de multi colour (met ook goud, blauw, paars en donkergrijs) in de set.

Pluspunten:

 • De normale nudes is perfect voor wie wel oogmake-up wil dragen, maar niet te veel wil opvallen.
 • Er zit voor elke kleur ogen wel een mooie kleurcombinatie in deze set.

Minpunten:

 • Deze oogschaduw bleef overigens niet bij iedereen even mooi op de ogen zitten gedurende de testfase. Er zat nogal verschil in draagcomfort.

8. Chanel – Les 4 Ombres – Candeur et Expérience

Deze kleuren zijn wat donkerder dan de eerdere sets in deze top 10.

Pluspunten:

 • De donkere kleuren werken perfect bij een donkere of getinte huid.
 • Met twee applicatoren loop je nooit het risico kleuren te mengen.

Minpunten:

 • De vier kleuren zijn niet voor iedereen even toepasbaar en de prijs is dan wel aanzienlijk als je nog niet zeker weet of je de kleuren gaat gebruiken.

9. TooFaced – Mayor Love Eye Shadow Palette

Een uitschieter in deze top 10 is deze set van TooFaced.

Pluspunten:

 • Het groen, oranje en goud is lekker opvallend.
 • Je hebt een mix van matte en glanzende kleuren.

Minpunten:

 • Als de groene en oranje kleur je te fel zijn, kun je nog steeds de zachtere kleuren gebruiken, maar je betaalt hiervoor dan wel de hoofdprijs.

10. Jeffree Star – Blood Lust

En na de nummer negen is dit waarschijnlijk een nog opvallendere set met oogschaduw.

Pluspunten:

 • Voor iets minder dan het merk TooFaced krijg je iet acht, maar twintig kleuren.
 • Vooral de felle roze en paarse kleuren (mat of glanzend) vallen op.

Minpunten:

 • Deze set gebruik je waarschijnlijk niet voor je alledaagse make-up gezien de felheid van de kleuren. Als aanvulling op je basisset is het echter een leuke aanschaf waarmee je kunt experimenteren.

Beste uit de test volgens Consumentenbond en Radar

Er is op de website van Radar of Consumentenbond geen top 10 zoals die van ons te vinden, maar wel wordt er op diverse plekken gewaarschuwd voor de risico’s van oogschaduw.

Dit zegt Radar over de houdbaarheid van make-up

Radar belicht de houdbaarheid van make-up, met nadruk op de risico’s van het gebruik van oude producten zoals oogschaduw. De onderzoeksarts cosmetische dermatologie, Jetske Ultee, ontkracht de mythe dat het een marketingtruc is; de realiteit is dat make-up, inclusief oogschaduw, gevoelig is voor bacteriegroei. De houdbaarheid varieert per product en is afhankelijk van opslagomstandigheden en gebruik. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over make-upgebruik onder Nederlandse vrouwen

BNNVARA’s Kassa deelt inzichten uit een onderzoek over make-upgebruik onder Nederlandse vrouwen, met speciale aandacht voor oogmake-up. Het blijkt dat een groot deel van de vrouwen inspiratie haalt uit vrouwenbladen en tips van vriendinnen. Ogen krijgen de meeste aandacht in de dagelijkse make-uproutine, waarbij mascara, oogpotlood, en oogschaduw populaire keuzes zijn. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Conclusie

Let niet alleen op de mooie kanten van oogschaduw en wat je ermee kunt bereiken, maar ook op het veilig gebruik ervan.