Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 10 met de beste multivitaminen

Het lijkt wel alsof er de laatste tijd een bombardement aan reclames voor supplementen is. Je hoeft de radio of televisie maar een te zetten en je hoort allerlei aanprijzingen voor vitaminen, waardoor je gaat nadenken of je wel voldoende binnenkrijgt. In principe zou je met goede en gezonde voeding niks extra’s nodig hoeven hebben, maar soms ontbreekt het toch aan een vitamine door tijd- of geldgebrek.

Hoewel wij denken dat geldgebrek niet de juiste reden is om een multivitamine te kopen (dat is immers duurder dan gewoon goede voeding kopen), kan het af en toe toch de voorkeur hebben. In onderstaande review lees je over de beste multivitaminen voor net die paar momenten dat je het toch goed kunt gebruiken.

Raadpleeg alléén je huisarts en neem niks aan van websites

Er is géén wetenschappelijk bewijs voor de werking van dit product. Er zijn geen goede effecten waar te nemen wanneer je dit product gebruikt. Sterker nog: het kan schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid als je het verkeerd gebruikt. Je mag van geen enkele bron, website of expert advies aannemen, dus ook niet van ons. De enige website die feitelijk juiste informatie geeft, is de European Food Safety Authority. Wij raden dit product dus niet aan en geven slechts informatie en meningen. Volledige disclaimer.

Zoeken naar de beste multivitaminen

Als je het dan toch wilt kopen, dan kies je natuurlijk ook het beste en niet zomaar iets dat je toevallig tegenkomt. Ook de reclames geloof je niet zomaar. Je moet echt even goed op de verpakking lezen wat er precies inzit en of dat ook is wat jouw lichaam op dit moment verlangt. Je hebt het snel genoeg gekocht en geslikt, maar wat zijn nou goede multivitaminen in het hedendaagse supplementenschap? Je ontdekt het in dit artikel.

Snel overzicht: Deze multivitaminen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor vermoeidheidSalus Floradix Ijzer-tabletten: Deze tabletten bevatten een breed scala aan vitamines en mineralen zoals foliumzuur, ijzer en diverse B-vitamines. Hoewel er ook een vloeibare variant van deze multivitaminen bestaat, geven wij de voorkeur aan de tabletvorm. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor vrouwen boven de 50Centrum Women 50+: Dit supplement is specifiek ontworpen voor vrouwen boven de 50 en bevat een hogere dosis vitamine D. Andere belangrijke ingrediënten zijn calcium, ijzer, zink en vitamine C en K. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor natuurlijke ingrediëntenPool Plus Puur Natuur Multi vitamine: Deze multivitaminen bevatten meer dan 50 effectieve ingrediënten, waaronder vitaminen, mineralen en extracten van groenten, fruit en kruiden. We zijn vooral onder de indruk van de hoeveelheid groenten, fruit en kruiden extracten in deze tabletten. >> Check laagste prijs

Waarom multivitaminen reviewen?

Wij zijn er niet zomaar voorstander van om supplementen te slikken. Wij snappen bijvoorbeeld dat topsporters veel van hun lichaam vragen en dat tekorten aangevuld moeten worden. Wij weten ook dat zwangere vrouwen wat extra’s kunnen gebruiken tijdens de fase dat het kindje groeit in de buik.

Om nou als mens dat voldoende beweegt en gezond leeft multivitaminen bij te slikken, daar zetten wij onze vraagtekens bij. Als je toch iets wilt slikken, moet dat wel passen bij jouw gebrek aan vitaminen. En daarvoor moet je zelf een selectie kunnen maken uit het immens grote aanbod dat er inmiddels is.

Waarom je altijd kritisch bent bij voedingssupplementen

Geld uitgeven aan supplementen is een fluitje van een cent. Je loopt de eerste de beste drogist, apotheek of voedingsspeciaalzaak binnen en je bent zo een paar tientjes kwijt. De samenstelling van preparaten is echter nooit hetzelfde. Daarnaast zijn er merken die allerlei extra bestanddelen toevoegen, zoals antiklontermiddelen of opvulling voor een capsule. Daar mag je echt wel kritisch naar kijken, want je betaalt natuurlijk graag voor de goede stofjes, niet voor het overbodige.

We waren al sceptisch en we zijn nog steeds sceptisch

Het is niet zo dat we denken dat multivitaminen niet kunnen werken. Het lastige vinden wij echter dat het heel moeilijk te meten is of iets werkelijk doet wat het belooft. De meeste mensen die besluiten een voedingssupplement te gaan slikken, gooien het roer om en werken aan een gezondere leefstijl.

Ga je je voeding aanpassen, een supplement slikken, meer sporten, minder (of geen) alcohol drinken en stop je ook nog met roken? Dan is het daarna onmogelijk om te weten of een multivitamine nog van invloed op je betere gezondheid is geweest. Je bent al goed bezig en wellicht was je je zonder die multivitamine ook lichamelijk en mentaal veel beter gaan voelen.

De criteria die we bij multivitaminen gehanteerd hebben

Wat we vooral belangrijk vinden bij multivitaminen is het volgende:

 • Vorm – is het een pil, poeder of andere substantie? (bij tabletten kan het ook nog verschil uitmaken of het om te slikken of op te kauwen is)
 • Prijs – hoeveel krijg je voor welk bedrag en hoeveel dien je per dag in te nemen?
 • Bestanddelen – uit welke vitaminen, mineralen of kruiden bestaat het supplement en wat doet elk deel voor je?
 • Verpakking – is het een handige verpakking die je makkelijk kunt sluiten en die de inhoud lang genoeg vers houdt?

Hoe we multivitaminen daarna getest hebben – de interessante feiten

Eerst hebben we intern gekeken of er al collega’s waren die multivitaminen slikken en zo ja, welke zij dan pakken, hoe lang zij dit al doen en welke effecten zij beweren dat het tot nu toe heeft gehad. Daarna hebben we gecheckt of iedereen tevreden is met het huidige supplement of dat er mensen waren die een ander merk/multivitamine wilde proberen. Met deze gegevens zijn we vervolgens de test ingegaan en later heeft terugkoppeling aan de hand van ervaringen plaatsgevonden.

De top 10 met beste multivitaminen

1. Salus Floradix – Ijzer-tabletten tegen vermoeidheid

In deze verpakking zitten 147 tabletten om te slikken.

Pluspunten:

 • De tabletten zijn een centimeter groot en dat is prettiger ten opzichte van de tabletten die het dubbele in formaat zijn.
 • Er zitten veel verschillende vitaminen en mineralen in, zoals foliumzuur, ijzer, en diverse soorten vitamine B.

Minpunten:

 • Van deze multivitaminen is ook een vloeibare vorm verkrijgbaar, maar onze testpersonen vinden de pillen toch prettiger.

2. Centrum – Women 50+ – een compleet supplement met meer vitamine D

De inhoud van dit busje is 90 tabletten.

Pluspunten:

 • Een aantal van de goede stoffen in deze multivitamine is: Calcium, IJzer, Zink, Vitamine C, D en K.

Minpunten:

 • Er zitten wel vulstoffen en zetmeel in dit supplement.

3. Body & Fit Essentials – Smart Multi

Een verpakking van Body & Fit Essentials bevat 30 pillen.

Pluspunten:

 • Dit preparaat bevat diverse vitaminen B, maar ook Calcium, IJzer, Groene thee- en Granaatappelextract.
 • Het middel is vooral geschikt voor mensen die denken dat ze te weinig goede stoffen uit fruit binnenkrijgen.

Minpunten:

 • Het is een van de duurdere multivitaminen in deze top 10.

4. Pool Plus Puur Natuur – Multi vitamine met vitaminen, mineralen, groenten, fruit- en kruidenextracten

In de hersluitbare pot zitten 120 pillen.

Pluspunten:

 • Er zitten meer dan 50 effectieve ingrediënten zoals vitamines en kruidenextracten in deze multivitamine.
 • De hoeveelheid groenten en fruit in deze tabletten vinden wij opvallend.

5. Vitals – Elke dag multivitaminen

In de pot van Vitals zitten 90 pillen.

Pluspunten:

 • Je hoeft maar 1 tablet per dag te pakken, waardoor je 3 maanden met deze pot doet.

Minpunten:

 • Dit is een grote tablet van maar liefst 2,3 centimeter. Dat maakt hem moeilijker wegslikken dan de meeste andere multivitaminen.
 • Deze multivitaminen kosten ongeveer een halve euro per stuk en dat kan goedkoper.

6. Nutramin Supplements – ImmunoCare multipreparaat

Een pot multivitaminen van Nutramin bevat 90 stuks pillen.

Pluspunten:

 • Behalve zink, koper en ijzer zitten er in dit preparaat ook diverse vitaminen B, vitamine C en D en meerdere kruiden.

Minpunten:

 • Je moet goed opletten wanneer je de multivitamine niet mag gebruiken, maar dat staat wel duidelijk op de verpakking vermeld.

7. BariNutrics Nutritional Support – Multivitaminen met citroensmaak in kauwtabletten

In de pot met hersluitbaar deksel zitten 90 tabletten om op te kauwen.

Pluspunten:

 • Voor sommige mensen is een kauwtablet veel beter dan een tablet die doorgeslikt moet worden. Iemand die moeite heeft met pillen slikken, is met deze veel beter af.
 • De smaak is prettig en niet overdreven.

Minpunten:

 • Er zitten wel ook stofjes in deze kauwtabletten die niet voor iedereen goed zijn, zoals sorbitol en antiklontermiddelen. Vooral mensen die vanwege medische redenen medicijnen slikken, moeten goed opletten met wat er in een multivitamine verwerkt zit. Het kan namelijk op elkaar reageren.

8. Golden Naturals Supplements – Multi 2000 voor energie

In de pot zitten 60 tabletten.

Pluspunten:

 • De tabletten kunnen prima door vegetariërs geslikt worden.
 • Ze doen echt iets voor je energie en weerstand.

Minpunten:

 • Wij vinden het jammer dat hier toch weer allerlei vulstofjes inzitten.

9. Flinndal – Multivitaminen in tabletvorm

In deze zak van Flinndal (die een strip heeft om hem weer luchtdicht te kunnen sluiten) zitten 90 tabletten.

Pluspunten:

 • Je hoeft maar 1 tablet per dag te slikken, maar ze zijn soms wel wat groot voor de testpersonen. Er zijn kleinere alternatieven te koop die dezelfde ingrediënten hebben.
 • Wij hebben liever een pot dan een zak, omdat de sluiting soms lastig dicht gaat.

10. Flinndal – Multi Junior kauwtabletten

Ook in deze verpakking zitten 90 tabletten.

Pluspunten:

 • In principe zijn wij geen fan van het geven van multivitaminen aan kinderen, aangezien zij voldoende goede voeding binnen zouden moeten krijgen met alle vitaminen en mineralen. Als je dan toch iets wilt geven bij een tekort, is deze van Flinndal prima geschikt voor kinderen.
 • Een kauwtablet is voor kinderen fijner dan een tablet die doorgeslikt moet worden.
 • De kauwtablet smaakt lekker en daardoor wordt deze eerder als een snoepje dan een preparaat ervaren.

Minpunten:

 • Smaak is natuurlijk iets heel persoonlijks en er zijn gelukkig alternatieven voor kinderen in kauwvorm beschikbaar als jouw kind deze smaak helemaal niks vindt.

Beste uit de test volgens onderzoeksbureaus

Zoals we al hadden verwacht, is er in de media veel informatie te vinden over multivitaminen. Er zijn zowel goede als slechte geluiden en je moet dus kritisch zijn in je keuze van een preparaat. Volgens het Voedingscentrum is er namelijk geen enkele vitamine als supplement die de goede dingen van gewoon groenten en fruit kan vervangen.

Bij Radar gaan ze ook in op het verschil tussen voedsel en een supplement, maar nog verontrustender is het artikel over de negatieve effecten van multivitaminen slikken. Een bewering dat multivitaminen zouden helpen tegen hartinfarcten wordt door onderzoekers bij Kassa namelijk met kracht ontkend.

Wat zijn de bevindingen van de Consumentenbond over beste multivitaminen?

Tegenwoordig zijn er veel multivitaminen producten te koop voor kinderen. De vraag aan de Consumentenbond wordt gesteld of kinderen echt multivitamines nodig hebben voor hun gezondheid. Het antwoord is: nee. Vitaminen zitten in allerlei producten, niet alleen in groenten. Denk ook aan producten zoals aardappelen, melk zilvervliesrijst, volkorenbrood en fruit. Eten kinderen te weinig groenten, dan kunnen ze alsnog de dagelijkse hoeveelheid vitaminen binnenkrijgen van andere producten. Dat betekent dat kinderen heel goed kunnen leven zonder gebruik te maken van multivitaminen.

https://www.consumentenbond.nl/vitamines-en-voedingssupplementen/multivitamines-kinderen

Dit zegt Radar over Vitaminesupplementen

Volgens Radar is er debat over de noodzaak van vitaminesupplementen. Orthomoleculair therapeut Ismee Kok benadrukt hun waarde voor het optimaal functioneren van het lichaam, terwijl hoogleraar Jaap Seidell het belang van een gevarieerde voeding onderstreept, waarbij supplementen alleen nodig zijn voor specifieke risicogroepen. Het Voedingscentrum en de NVWA adviseren dat een gevarieerd dieet doorgaans voldoende vitamines en mineralen biedt, met supplementen voornamelijk aanbevolen voor zwangere vrouwen, jonge kinderen, en ouderen. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over Vitaminesupplementen

BNNVARA’s Kassa verduidelijkt dat de meeste mensen geen vitaminesupplementen nodig hebben als ze gevarieerd eten, met uitzondering van specifieke groepen zoals pasgeborenen, mensen met onvoldoende zonlichtexpositie, die met een maagverkleining, en intensief sportende topatleten. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Kortom

Wil je na het lezen van deze review toch overgaan tot de aanschaf van een multivitaminen preparaat? Neem de tijd om het label te lezen en bekijk of je niet al voldoende uit je eigen voedsel haalt. Vaak zijn er andere (betere) methoden om de juiste vitaminen binnen te krijgen. Deze manieren zijn daarnaast meestal ook nog goedkoper dan het slikken van een supplement, dus hoe moeilijk is de keuze dan nog?