Door onze cosmeticaredactie | Samantha van Duuren linkedin-logo

Een droge mond kan erg vervelend zijn. Met een tekort aan speeksel kun je moeite hebben met kauwen, slikken en proeven. Ook als je intensief aan het sporten bent, zorgt een droge mond ervoor dat je moeite hebt met adem halen. Een droge mond kan ook voor verschillende gebitsproblemen zorgen. Speeksel heeft namelijk een antibacteriële werking. En misschien wel het ergste nadeel van een droge mond is dat deze kan gaan stinken. Het is belangrijk om erachter te komen waar het speeksel tekort vandaan komt. Zo kun je de oorzaak aanpakken en verhelpen.

Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

1.      Te weinig water drinken

Water is goed voor heel je lichaam en dus ook voor je mond. Speeksel bestaat namelijk voor 97% uit water en daarbij 3% uit allerlei eiwitten. Goed hydrateren dus en drink voldoende water.

2.      Roken

Het zal niet als een verassing komen dat roken een oorzaak kan zijn van een droge mond. De rooklucht die je in en uit ademt verdampt het speeksel. Tevens hebben rokers geen aangename mondgeur. Nog meer reden om te stoppen dus!

3.      Stress

Je kunt stress ervaren door bijvoorbeeld angst, spanningen of veranderingen in je leven. Stress beïnvloed de hersenen. De hersenen maken dan minder speeksel aan. Ook door een paniekaanval kun je een droge mond krijgen, doordat je veel sneller gaat ademhalen. De droge mond kan dan langer aanhouden dan de paniekaanval zelf. Probeer meer balans in je leven te krijgen als je veel stress ervaart. De een heeft bijvoorbeeld veel baat bij mediteren en de ander maakt iedere dag een wandeling. Kijk wat voor jou werkt.

4.      Mondademhaling

Als je veel (ook s ’nachts) door je mond ademhaalt dan kan dit de boosdoener zijn van een droge mond. Vooral s’ nachts verdampt je speeksel sneller. Hierdoor word je vaak wakker met een kurkdroge mond. Ga eens na overdag hoe vaak je door je mond ademhaalt en train jezelf dan om door je neus te ademen. Een glaasje water naast je bed kan ook helpen om meer vocht binnen te krijgen.

5.      Voeding

Eten met veel toegevoegde kruiden en/of zout veroorzaken een droge mond. Ook alcohol, koffie en koolzuurhoudende dranken zorgen voor monddroogte. In tegenstelling tot andijvie, cayennepeper, citroen en gember bijvoorbeeld, deze bevorderen de aanmaak van speeksel. Voeg deze voedingsmiddelen dus toe aan je dieet en probeer op de meeste drinkmomenten water te drinken.

6.      Agressieve ingrediënten in tandpasta of mondwater

Er zijn vele soorten tandpasta’s en mondwaters te koop, echter bevatten sommige producten agressieve stoffen die juist meer monddroogte veroorzaken. Ben hiervan bewust als je mondhygiëne producten aanschaft. Agressieve ingrediënten als Sodium lauryl sulfaat en alcohol kun je beter vermijden in je tandpasta of mondwater.

7.      Medicijnen

Sommige medicijnen blokkeren het signaal van de hersenen naar de speekselklieren om vocht aan te maken. Pijnstillers of antidepressiva bijvoorbeeld zijn hier voorbeelden van. Kijk op de bijsluiter of vraag bij je huisarts na of dit geldt voor jouw medicijnen.

8.      Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kun je ook last hebben van een droge mond. Het lichaam slaat namelijk waterreserves op omdat er meer bloed moet worden aangemaakt. Daardoor neemt de speekselproductie af. Veel water drinken helpt om je lichaam voldoende aan te vullen met vocht.

9.      Ouderdom

Naarmate je ouder wordt, neemt je speekselproductie af. Ook vrouwen in de overgang kunnen klachten als monddroogte ervaren.

10. Lichamelijke aandoeningen

Een oorzaak waar je niet zo snel aan denkt als het om een droge mond gaat zijn lichamelijke aandoeningen of onderliggende ziektes. Als je hierover twijfelt kun je contact opnemen met je huisarts. Enkele voorbeelden zijn: diabetes/suikerziekte, Alzheimer, koorts, infecties in de speekselklieren.

11. Sporten

Als je intensief sport zul je merken dat je lichaam veel vocht verliest door het zweten. Je lichaam heeft dan behoefte aan veel water. Als je niet voldoende drinkt dan zul je ook last krijgen van een droge mond.

Goede video’s over het stoppen van een droge mond

Succes!