Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 9 met de beste multivitamine – voor tijdens de zwangerschap

Wie zwanger wil worden, moet daar soms wat meer moeite voor doen dan anderen. Voordat je zwanger bent, kun je al aandacht besteden aan het creëren van de ideale omstandigheden. Je bereidt je niet alleen mentaal voor op zwanger worden, maar ook fysiek. Bij die fysieke situatie kun je wat extra’s voor jezelf doen door een multivitamine te slikken. Hiermee breng je je lichaam in de best mogelijke situatie voor het zwanger worden en goed volbrengen van de zwangerschap.

Raadpleeg alléén je huisarts en neem niks aan van websites

Er is géén wetenschappelijk bewijs voor de werking van dit product, namelijk vitaminesupplementen voor zwangerschap. Er zijn geen goede effecten waar te nemen wanneer je dit product gebruikt. Sterker nog: het kan schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid als je het verkeerd gebruikt. Je mag van geen enkele bron, website of expert advies aannemen, dus ook niet van ons. De enige website die feitelijk juiste informatie geeft, is de European Food Safety Authority. Wij raden dit product dus niet aan en geven slechts informatie en meningen. Volledige disclaimer.

Zoeken naar een goede multivitamine voor als je zwanger bent

Niet iedereen verdiept zich in de wereld van vitaminen. Sommigen zweren dat je alles dat je lichaam nodig heeft wel uit normale voeding haalt. Aan die gedachte zitten twee risico’s verbonden: je haalt lang niet meer zoveel vitaminen uit normale voeding als vroeger en een zwanger lichaam heeft andere behoeften dan een lichaam dat niet zwanger is. Je doet er dus goed aan om je wel te verdiepen in de voeding die je nu binnenkrijgt en wat je extra kunt slikken tijdens de zwangerschap.

Snel overzicht: Deze multivitaminen voor tijdens de zwangerschap raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste voor gebruiksgemakVitakruid Multi Dag & Nacht Mama: Dit is een multivitamine supplement dat 30 tabletten voor de dag en 30 tabletten voor de nacht bevat. Er zijn geen kunstmatige toevoegingen in dit product, wat vaak wel het geval is bij andere merken. Dit maakt de multivitamine iets duurder, maar wij vinden dat de kwaliteit dit zeker rechtvaardigt. >> Check laagste prijs
Beste voor prijs-kwaliteit verhoudingVaud Multi-Vitamine Zwanger: Dit product bevat 60 gel capsules. We vinden deze gelcapsules het slikken van het supplement veel gemakkelijker maken. Qua prijs is deze multivitamine ook voordeliger bij 60 stuks, wat wij een groot pluspunt vinden. >> Check laagste prijs
Beste alles-in-een oplossingDavitamon Compleet Zwanger + Omega-3 visolie + extra foliumzuur en vitamine D3: Dit product bevat 60 tabletten en je hoeft er maar één per dag te slikken. Dit betekent dat je twee maanden kunt doen met een enkele verpakking, wat de prijs zeer betaalbaar maakt. We vinden de extra vitamines die zijn toegevoegd, essentieel voor de zwangere vrouw. >> Check laagste prijs

Wie zijn wij om multivitamine voor de zwangerschap te checken?

Wie niet goed voor zichzelf zorgt voor en tijdens de zwangerschap, kan voor of zelfs na de bevalling de nadelen ervan nog ondervinden. We noemden eerder al het mentale aspect en dit mag je zeker niet onderschatten. Een rustige staat van zijn en een moeder met zelfvertrouwen heeft een ander effect op de baby in de buik en na de bevalling. Hetzelfde geldt voor een fit en gezond lichaam. Je kunt wel eens onderschatten hoeveel verschil de juiste supplementen kunnen maken.

Waarom kritisch naar multivitamine kijken – zwanger of niet

Elk merk is erbij gebaat om zoveel mogelijk te verkopen en daar zijn alle marketinginspanningen ook volledig op afgestemd. Het kan aan de kleinste details liggen waardoor je aangetrokken wordt tot een multivitamine voor zwangerschap: de afbeelding en kleuren op een verpakking, de woorden en zelfs het lettertype spreekt je aan of juist niet. Waar het natuurlijk om gaat is niet al het visuele dat je aandacht trekt, maar de achterkant van de verpakking met de ingrediënten.

Een gewone multivitamine of eentje speciaal voor zwangere vrouwen?

De normale multivitamine is prima in het dagelijks leven als je merkt dat je vitaminen tekort komt, maar wie zwanger wil worden of al zwanger is, is beter af met een multivitamine die speciaal voor de zwangerschap ontwikkeld is. Hieraan zijn namelijk bijzondere stofjes toegevoegd die ook echt een positieve bijdrage leveren aan het zwangere lichaam en de ontwikkeling van de baby in de buik. Wat je achterwege laat (alcohol, roken, ongezond eten) en wat je toevoegt, maakt daadwerkelijk verschil.

De lat waar we de multivitamine voor de zwangerschap langs leggen

Er zijn meerdere criteria die van belang zijn bij een multivitamine voor zwangere dames:

 • Ingrediënten – welke bijzondere eigenschappen hebben deze stofjes en hoeveel draagt het bij aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid die je ervan nodig hebt als zwangere vrouw?
 • Prijs – hoeveel krijg je voor welke prijs en hoelang doe je met een verpakking?
 • Formaat multivitamine – voor sommige zwangere vrouwen is het slikken van tabletten ineens lastiger geworden. Ook het binnenhouden ervan speelt een rol. Het formaat moet daarom niet te groot zijn en de multivitamine mag niet te stroef zijn in het slikken.

Hoe zijn multivitamine voor de zwangerschap getest – onze resultaten

In deze situatie is het geen kwestie van zoveel mogelijk verschillende multivitaminen uitproberen, want als je iets hebt gevonden dat werkt, doe je er goed aan om niet telkens te wisselen. Daarnaast moet je ook niet te veel ‘voelen’ aan het lichaam, want het is al aan het veranderen en daarom reageert het niet altijd meer als vroeger. Weten dat je de juiste hoeveelheden vitaminen voor de zwangerschap binnenkrijgt, is het allerbelangrijkste.

De top 9 met beste multivitamine voor zwangerschap

1. Vitakruid – Multi Dag & Nacht Mama

In deze set zitten 30 tabletten voor ’s nachts en 30 tabletten voor overdag.

Pluspunten:

 • Er zijn geen artificiële toevoegingen bij deze multivitamine en dat krijg je soms wel bij andere merken.

Minpunten:

 • Voor Omega-3 vitaminen moet je er een apart supplement bijslikken, want dat zit niet in deze van Vitakruid verwerkt. Dat maakt de multivitamine iets prijziger.

2. Vaud – Multi-Vitamine Zwanger

Er zitten 60 gel capsules in de multivitamine van Vaud.

Pluspunten:

 • Deze gel caps maken het slikken van een supplement stukken makkelijker.
 • Voor wat betreft de prijs is deze multivitamine iets gunstiger bij 60 stuks.

3. Davitamon – Compleet Zwanger + Omega-3 visolie + extra foliumzuur en vitamine D3

In het busje van Davitamon zitten 60 tabletjes.

Pluspunten:

 • Je hoeft er maar eentje per dag te slikken, waardoor je twee maanden met een enkele verpakking doet en dat maakt de prijs betaalbaar.
 • De extra vitaminen zijn essentieel voor de zwangere vrouw.

Minpunten:

 • De pillen zijn maar liefst twee centimeter lang en dat beviel niet bij alle testpersonen even goed. Het slikken ervan kan soms lastig zijn.

4. Orthica – Orthiflor Start met probiotica voor moeder en kind

In de verpakking van Orthica zit 42 gram poeder.

Pluspunten:

 • Dit poeder is niet voor de gehele zwangerschapsperiode bedoeld, maar juist geschikt voor de laatste paar weekjes en daarna.
 • Dit middel is ideaal voor wie moeite heeft met supplementen in tabletvorm slikken. Je lost het namelijk op in water en drinkt het makkelijk weg.
 • Er zit ook een maatschepje bij om de juiste hoeveelheid af te meten en hierdoor hoef je niet met een weegschaaltje te klooien.

Minpunten:

 • Er zijn weinig verbeterpunten die over de werking of inname van het middel gaan. Wel zeggen sommigen dat het maatschepje beter vormgegeven had kunnen worden.

5. Essential Organics – Zwanger Compleet Multivitamine

In dit potje van Essential Organics zitten 60 capsules met multivitamine.

Pluspunten:

 • Deze multivitamine is geschikt voor veganisten.

Minpunten:

 • Je moet er twee per dag slikken en eentje zou toch makkelijker zijn.
 • De prijs – bijna veertig euro voor een maand – is aanzienlijk hoger dan andere merken.

6. Flinndal – Multi Tablet met 13 vitaminen

Je krijgt 90 tabletten bij Flinndal.

Pluspunten:

 • Je krijgt de basis aan multivitamine voor volwassenen.

Minpunten:

 • Je moet zelf uitzoeken wat je als aanvulling nog nodig hebt als zwangere vrouw, want deze multivitamine is goed, maar niet speciaal voor de zwangerschap ontwikkeld. Label lezen dus en zelf zoeken naar hoe je de ontbrekende vitaminen op een andere manier kunt aanvullen.

7. Davitamon – Compleet Zwanger met extra foliumzuur en D3

In de verpakking zitten 60 ronde tabletjes.

Pluspunten:

 • Ook bij deze multivitamine van Davitamon slik je er maar eentje per dag.
 • Door de ronde in plaats van langwerpige vorm slikken de tabletten makkelijker weg.
 • De multivitamine is waardevol voor de zwangere vrouw als het om de ingrediënten gaat.
 • Het is een van de goedkoopste multivitamine voor tijdens de zwangerschap.

8. Golden Naturals Supplements – Multi Strond Gold Mama met ijzer en foliumzuur

In de pot van Golden Naturals zitten 60 capsules.

Pluspunten:

 • De capsules zijn prima te gebruiken door veganisten.
 • Alle toegevoegde vitaminen dragen bij aan een gezonder lichaam tijdens de zwangerschap.

Minpunten:

 • Wij houden niet zo van de verdikkings- en antiklontermiddelen die toegevoegd zijn aan supplementen.

9. Laveen – Vegan Mama Multi

Laveen levert een verpakking met 30 tabletten.

Pluspunten:

 • Wat ons vooral opvalt is het afwezig zijn van stofjes die bij ons niet favoriet zijn, zoals geur-, kleur- en smaakstoffen en allerlei middelen om klontering tegen te gaan.
 • Er zitten geen allergenen in deze tabletten verwerkt, waardoor veganisten die zwanger zijn dit middel ook kunnen slikken.

Beste uit de test volgens onafhankelijke onderzoeken

Bij Kassa ontbreekt onderzoek dat specifiek naar multivitamine voor tijdens de zwangerschap gedaan is. De Consumentenbond gaat in op het innemen van voedingssupplementen in het algemeen. Het geeft duidelijk aan dat je goed uit moet zoeken wat je al binnenkrijgt in je normale voeding en wat relevant is om als supplement te pakken. Bij Radar wordt vooral ook gekeken naar de nadelige effecten van het slikken van supplementen.

De meest onafhankelijke bron die je voor je onderzoek naar de juiste vitaminen kunt raadplegen is die van het Voedingscentrum. Het artikel ‘Moet ik multivitaminen slikken tijdens de zwangerschap’ gaat in op de specifieke vitaminen, maar vooral ook waar je voor uit moet kijken. Slik dus niet zomaar alles dat er op de verpakking goed uitziet.

Dit zegt Radar over Vitamine D tijdens de zwangerschap

Een onderzoek van het AMC toont aan dat kinderen van vrouwen met overgewicht en vitamine D-tekort tijdens de zwangerschap meer lichaamsvet hebben en een hogere kans op type 2 diabetes. Zwangere vrouwen met overgewicht moeten daarom extra aandacht besteden aan hun vitamine D-niveau, dat uit zonlicht, bepaalde voedingsmiddelen en supplementen gehaald kan worden. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over Sojaconsumptie tijdens de zwangerschap

De Gezondheidsraad adviseert zwangere vrouwen om niet te veel soja te consumeren vanwege de aanwezigheid van isoflavonen, die bij hoge blootstelling risico’s kunnen vormen voor de vruchtbaarheid. Een balans is echter mogelijk zonder soja volledig te vermijden, waarbij supplementen met fyto-oestrogenen worden afgeraden. Belangrijke voedingsadviezen omvatten ook het slikken van foliumzuur en vitamine D, naast het letten op calcium, jodium, en ijzer in de voeding. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Conclusie

We kunnen met zekerheid zeggen dat het lichaam iets extra’s nodig heeft tijdens de zwangerschap. Wat je echter niet kunt concluderen is dat elk middel dat op de markt wordt gebracht ook het juiste voor jou is. Ga vooral niet op het label zoeken naar waar de meeste vitaminen inzitten, want dan kun je ook te veel van iets binnenkrijgen. Te veel is namelijk ook niet goed en kan juist schadelijk voor jouw lichaam of dat van je ongeboren kindje zijn.

Wat zeker is, is dat je zelf onderzoek moet doen naar wat je al binnen krijgt en waar je nog behoefte aan hebt. Overleg met je huisarts of andere begeleidende partij tijdens je zwangerschap als je twijfels hebt. Zij zijn er immers om je te helpen.