Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 10 met de beste babyvoeding van 0 tot 12 maanden

Over het algemeen is babyvoeding dat wat je – naast eventueel borstvoeding – aan je kleintje geeft wanneer het nog jonger dan een jaar is. Deze babyvoeding kan vervanger voor borstmelk zijn, maar het kan ook al om een papje of de overstap naar vast voedsel gaan. Je krijgt dan de bekende groente- en fruitpotjes. Vooral de potjes met groente blijven hangen vanwege de geur die vrijkomt als je het deksel na het warm maken verwijdert. In deze review vind je een top 10 met de beste babyvoeding.

Belangrijke mededeling: borstvoeding verdient altijd de voorkeur

Babyvoedingsproducten mogen moeders er nooit van weerhouden om borstvoeding te geven. Iedere andere soort voeding voor je baby mag alleen worden gebruikt op advies van een healthcare professional. Alleen als een baby ouder is dan zes maanden, mag het een van de commerciële producten krijgen. En dan mag het louter een onderdeel van de gevarieerde voeding zijn. Het mag in ieder geval in de eerste zes maanden nooit gebruikt worden als vervanging van de moedermelk.

Waarschuwing: aan onjuiste bereiding en bewaring zijn risico’s voor de gezondheid verbonden. Als je onze website verlaat om een babyproduct te kunnen bestellen, val je niet meer onder onze verantwoordelijkheid.

Raadpleeg alléén je huisarts en neem niks aan van websites

Er is géén wetenschappelijk bewijs voor de werking van dit product. Er zijn geen goede effecten waar te nemen wanneer je dit product gebruikt. Sterker nog: het kan schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid als je het verkeerd gebruikt. Je mag van geen enkele bron, website of expert advies aannemen, dus ook niet van ons. De enige website die feitelijk juiste informatie geeft, is de European Food Safety Authority. Wij raden dit product dus niet aan en geven slechts informatie en meningen. Volledige disclaimer.

Babyvoeding – meer of minder vloeibaar uit fles of bakje

Zodra je een baby krijgt, weet je dat je op een gegeven moment zult gaan overstappen naar andere voeding. Je blijft immers niet jarenlang de borst geven. Je kunt er dus eerder voor kiezen om al babymelk te gaan geven en een tijdje later kan de overstap naar papjes of gepureerde voeding volgen. Het lichaam van je baby moet wennen aan de andere ingrediënten en structuur waarin de darmpjes het moeten verwerken en overstappen kan daarom best wat tijd kosten.

Onze beste babyvoeding

Voor het gebruiksgemak zijn alle kant-en-klare potjes en bakjes natuurlijk superhandig. Je hoeft niks af te meten of om te rekenen naar het aantal milliliters dat je wilt gaan maken en kunt geen fouten maken. Olvarit, Hero en Nestlé zijn waarschijnlijk de beste grote merken als het om deze hapjes gaat.

Voor de eerste maanden werkt deze oplossing echter nog niet. De zuigelingenvoeding van Nutrilon kan wel al, want deze is geschikt om te geven totdat je baby zes maanden oud is.

De meest voordelige fruithapjes in deze review zijn van het merk Organix. Zodra je kind verse ingrediënten kan eten, is een hapje dat je zelf pureert waarschijnlijk wel goedkoper. (Je hebt dan alleen meer afwas.)

Snel overzicht: Deze babyvoeding raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste zuigelingenvoedingNutrilon 1 Volledige Zuigelingenvoeding: Dit is een uitstekende keuze voor de eerste zes maanden van je baby. Het bereiden van deze voeding is eenvoudig, waardoor je deze altijd snel klaar hebt. We vinden deze babyvoeding ideaal voor het prille begin. >> Check laagste prijs
Beste voeding voor gevoelige buikjesNutrilon Omneo 2: Deze voeding is ideaal als je baby lichamelijke klachten heeft die gerelateerd zijn aan de voeding. Het is ontworpen voor kinderen van 0 tot 6 maanden en daarna komt de Omneo 2 in beeld. We waarderen het gemak van het bereiden en het feit dat het gemakkelijk mee te nemen is. >> Check laagste prijs
Beste introductie tot vast voedselOlvarit Bloemkool: Deze voeding is een geweldige eerste stap om je kindje te laten wennen aan vast voedsel na een paar maanden borstvoeding of flesvoeding. We houden van de variatie in smaken en de perfecte maaltijdgrootte. >> Check laagste prijs

Waarom babyvoeding in alle soorten en maten reviewen?

Met een nieuwe toevoeging aan het gezin, het wellicht weer starten met werken en oppas die zo af en toe verantwoordelijk is voor een maaltijd, wil je wel dat je voorbereid bent als het gaat om babyvoeding. Je kunt dan zelf uitzoeken wanneer je wat wilt geven en hoeveel variatie je gedurende de dag of week aanbrengt. Ook kun je je kind op deze manier laten wennen aan andere smaken.

Waarom op blijven letten bij babyvoeding?

Waar je vooral aandacht voor moet hebben, is de toevoegingen bij kant-en-klare producten. Net als bij voeding voor volwassenen dat uit pakjes of potjes komt, kan er van alles toegevoegd zijn waar je je kind liever niet aan bloot wilt stellen. Je moet jezelf eigenlijk verplichten om voor iedere aankoop van een nieuw product het label goed te lezen.

De babyvoeding die aangeboden wordt zal toch allemaal wel goed zijn?

Soms weten fabrikanten het mooi te verpakken. Dan lijkt het alsof er geen suikers aan iets toegevoegd zijn, maar heeft het gewoon een onherkenbare naam op de verpakking gekregen. Je moet bijna onderzoeker zijn om echt te weten wat ergens in zit. Gelukkig kun je met behulp van internet veel ingrediënten achterhalen en bepalen of ze wel of niet wenselijk zijn.

De criteria waar we babyvoeding in deze test op beoordelen

Het belangrijkste criterium is: Waar is de voeding van gemaakt en welke extra toevoegingen zitten erin?

Daarna volgen:

  • Variatie
  • Smaak en geur
  • Consistentie
  • Prijs

Hoe we babyvoeding deze keer getest hebben – inclusief conclusie

Babyvoeding is leuk om te testen vanwege de grappige gezichten die baby’tjes laten zien. Minder grappig is het eindresultaat als de luier vervangen moet worden, want sommige potjes en fruithapjes maken deze fase van het uitproberen minder plezierig. Natuurlijk moet je kind gewoon wennen aan alles wat nieuw is.

De top 10 met beste babyvoeding

1. Nutrilon 1 – volledige zuigelingenvoeding – van 0 tot 6 maanden

Voor het prille begin is dit een aanbevolen babyvoeding.

Pluspunten:

  • Je meet het af, lost het op en kan de babymelk daarna geven zodra deze niet (meer) te warm is.

2. Nutrilon 2 – Omneo speciale dieetvoeding bij kramp en/of problemen met de ontlasting

Voor 0 tot 6 maanden is er de Omneo 1 en daarna volgt de Omneo 2 als je baby lichamelijke klachten heeft die aan de babyvoeding liggen.

Pluspunten:

  • Ook hier zit het gemak in het maken van een flesvoeding. Je kunt het zelfs heel makkelijk meenemen en onderweg samenstellen als je een thermosfles met heet water bij je hebt.

3. Hero Baby – Nutrasense 2 – van 6 tot 12 maanden

Dit is geen zuigelingenmelk meer, maar opvolgmelk. Het is babyvoeding uit de fles voor na de eerste zes maanden.

Pluspunten:

  • Er zit geen palmolie in deze opvolgmelk.
  • Er zijn extra vitaminen toegevoegd.

4. Olvarit – Bloemkool – vanaf 4 maanden

Na een paar maanden kun je gaan nadenken over overstappen op potjes met voeding en je kind langzaamaan te laten wennen aan iets anders dan borstvoeding of geprepareerde babymelk.

Pluspunten:

  • Er zijn veel verschillende smaken om te variëren.
  • Je kunt zo testen welke smaken je kind lekker vindt.
  • De potjes hebben precies de juiste afmeting voor een maaltijd.

5. Olvarit – appel, aardbei en peer – vanaf 6 maanden

Na groentehapjes wordt het ook tijd voor fruithapjes.

Pluspunten:

  • Deze van Olvarit kan vanaf 6 maanden aan je kind gegeven worden.
  • Ook hier is veel variatie mogelijk om je kind aan zoveel mogelijk smaken te laten wennen.

6. Nestle Baby Cereals – 5 granen babypap – vanaf 6 maanden

Met een papje krijgt je kleintje wel al vezels en goede voedingsstoffen binnen, zonder de fles te blijven gebruiken.

Pluspunten:

  • Het is leuk om te oefenen en over te stappen op deze pap.
  • Hij gaat er goed in bij de testpersonen uit onze test.

7. Olvarit – Sperziebonen, rundvlees en aardappel – vanaf 8 maanden

Deze groentepotjes kun je vanaf 8 maanden aan je kleine geven.

Pluspunten:

  • Je ziet al wat meer stukjes in plaats van compleet gepureerde ingrediënten.
  • Je kind zal dit ook gaan ontdekken en meer gaan proeven. Het gaat misschien ook al wel aangeven dat hij/zij bepaalde stukjes (bijvoorbeeld wortel) niet lekker vindt.

8. Organix – fruitbakjes (2x appel/ananas, 2x appel/mango) – vanaf 8 maanden

Dit fruithapje zit in kant-en-klare bakjes en is ideaal voor onderweg en thuis.

Pluspunten:

  • Elke verpakking bestaat uit vier bakjes en twee verschillende smaken om af te wisselen.

Minpunten:

  • Zelf pureren kan op een gegeven moment je voorkeur krijgen (vanwege prijs of het soort ingrediënt dat je wilt toevoegen).

9. Olvarit – banaan en koek – vanaf 8 maanden

Dit is het eerste potje met fruit waar ook koekjes aan toegevoegd zijn.

Pluspunten:

  • Je kunt het vanaf 8 maanden aan je kind geven.
  • De smaak is weer iets anders dan alleen maar fruit.

10. Olvarit – mix van drie verschillende maaltijden (risotto/doperwten/kalkoen, spaghetti/tomaat/ham en stamppot/wortel/kalkoen) – vanaf 18 maanden

In principe behoren deze potjes niet meer tot de babyvoeding, aangezien hij vanaf 18 maanden gegeven kan worden. Toch kan het voor een kind dat sneller dan gemiddeld ontwikkelt handig zijn.

Pluspunten:

  • Het niveau van de maling is weer wat teruggeschroefd. Je herkent ingrediënten.
  • In deze set krijg je een mix van drie verschillende maaltijden. Het is bijvoorbeeld een handig pakket om mee op vakantie te nemen.

Beste uit de test volgens de kenners

Het Voedingscentrum gaat in op het belang van borstvoeding en tot wanneer je dit het beste kunt doen. Ook de overstap naar vaster voedsel wordt uitgelegd en als je pap wilt proberen, zijn daar ook weer richtlijnen voor.

Op Radar staan twee terugroepacties waarbij er iets mis is gegaan met de kant-en-klare potjes met babyvoeding. En bij Kassa zijn er een aantal smaaktests, maar deze artikelen zijn al wat ouder. De Consumentenbond heeft geen kwaliteitstest of vergelijking gemaakt van babyvoeding.

Dit zegt Radar over Babyvoeding

Radar benadrukt het belang van kritisch kijken naar kant-en-klare babyvoedingsproducten. Ondanks claims op verpakkingen die jonge ouders aanspreken, zoals beloften over doorslapen of volledige voedingswaarde, is het essentieel om verder te kijken dan deze claims. De natuurlijke voorkeur van baby’s voor zoete smaken wordt vaak uitgebuit in deze producten, wat kan leiden tot een eenzijdige smaakontwikkeling en de potentie voor het ‘lust ik niet-syndroom’ op latere leeftijd. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over Babymelk

BNNVARA’s Kassa rapporteert over een onderzoek door Foodwatch, waaruit blijkt dat drie babymelkproducten mogelijk kankerverwekkende minerale olieresten bevatten. Deze stoffen worden als potentieel gevaarlijk beschouwd, zelfs bij lage blootstelling. Foodwatch riep op tot terugroeping van de producten en pleitte voor strengere wetgeving en controles om te garanderen dat babyvoeding veilig is. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Afsluiting

Ga je binnenkort overstappen van flesvoeding naar vaster voedsel voor je baby? Vergeet niet je camera bij de hand te houden om te grappigste gezichten voor altijd vast te leggen en zet er vooral ook bij welk hapje het was.