Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 10 met de beste babymelk of opvolgmelk

De meningen verschillen over het waarom en wanneer overstappen op babymelk of babyvoeding. De een geeft vanwege de natuurlijke afweerstofjes in de moedermelk het liefst zo lang mogelijk de borst*, terwijl de ander om bepaalde redenen zo snel mogelijk wil overstappen op flesvoeding. Wat je reden ook is, in deze review lees je over de tien beste soorten babymelk of – voor daarna – opvolgmelk.

*Belangrijke mededeling: borstvoeding verdient altijd de voorkeur

Babyvoedingsproducten mogen moeders er nooit van weerhouden om borstvoeding te geven. Iedere andere soort voeding voor je baby mag alleen worden gebruikt op advies van een healthcare professional. Alleen als een baby ouder is dan zes maanden, mag het een van de commerciële producten krijgen, maar dan nog raden wij dat af ten faveure van borstvoeding.

Babyvoedingsproducten mogen louter een onderdeel van de gevarieerde voeding zijn. Het mag in ieder geval in de eerste zes maanden nooit gebruikt worden als vervanging van de moedermelk.

Waarschuwing: aan onjuiste bereiding en bewaring zijn risico’s voor de gezondheid verbonden. Als je onze website verlaat om een babyproduct te kunnen bestellen, val je niet meer onder onze verantwoordelijkheid.

Raadpleeg alléén je huisarts en neem niks aan van websites

Er is géén wetenschappelijk bewijs voor de werking van dit product. Er zijn geen goede effecten waar te nemen wanneer je dit product gebruikt. Sterker nog: het kan schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid als je het verkeerd gebruikt. Je mag van geen enkele bron, website of expert advies aannemen, dus ook niet van ons. De enige website die feitelijk juiste informatie geeft, is de European Food Safety Authority. Wij raden dit product dus niet aan en geven slechts informatie en meningen. Volledige disclaimer.

Overstappen van borstvoeding naar babymelk

Een reden om nu al over te schakelen op babyvoeding, is bijvoorbeeld dat je baby de borst niet accepteert als manier om te voeden. Je wilt natuurlijk wel dat je kind genoeg voedingsstoffen in het lichaam krijgt om te kunnen groeien en daarom probeer je alles om te zien wat je baby wel accepteert. Dan ligt het niet alleen aan de fles en speen, maar ook aan het soort babymelk dat je kiest.

Onze nummer 1: de beste babymelk

Nutrilon is waarschijnlijk het bekendste merk babyvoeding en ze hebben diverse soorten die al vanaf de geboorte kunnen worden gegeven. Ook hebben ze speciale babyvoeding bij een koemelkallergie of bij krampjes.

Wie graag biologische babymelk geeft, is bij het merk HiPP aan het juiste adres. Voor de ouders die milieuvriendelijkheid waarderen, heeft Hero Baby babyvoeding dat zonder palmolie gemaakt is. En het merk Kabrita heeft speciale zuigelingenmelk, namelijk op basis van geitenmelk.

Snel overzicht: Deze babymelk en opvolgmelk raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor beginnende faseHero Nutrasense Comfort+ AR Zuigelingenvoeding: Deze melk in poedervorm is makkelijk op te lossen en kan al zeer vroeg gebruikt worden, ideaal voor de beginnende fase van de baby. >> Check laagste prijs
Beste optie voor overgangsfaseNutrilon 2 – Opvolgmelk: Deze melk is perfect voor de overgangsfase van 6 tot 10 maanden. Het is eenvoudig in gebruik en doet wat het moet doen. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor smaakontwikkelingNutrilon 4 – Dreumesmelk in vanillesmaak: Deze melk met vanillesmaak is ideaal om je kind te laten wennen aan andere smaken. Het kan vanaf een jaar worden gebruikt en kan afgewisseld worden met de nummer drie in deze top 10. >> Check laagste prijs

Waarom babymelk reviewen?

Wij kennen niet alle ins en outs als het om babymelk gaat. Als je geen kinderen in je omgeving hebt die problemen hebben gehad met flesvoeding, dan is het ook moeilijk om te beoordelen wat er allemaal is en vooral welke speciale vormen van babymelk er op de markt zijn. Voor deze review zijn we wel wat dieper in de materie gedoken.

Opletten bij elke vorm van babyvoeding

Dat er een aantal maanden op de verpakking staat voor de leeftijd dat je een bepaalde voeding kunt geven, wil niet zeggen dat de fabrikant ook elk effect van babymelk heeft onderzocht. Een generieke voedingsproducent kan onmogelijk alle speciale problemen bij babymelk in kaart brengen om voor elk segment een apart product op de markt te brengen. De grote jongens gaan vooral voor massa en dat betekent een zo breed mogelijke doelgroep bedienen.

Babymelk is toch gewoon babymelk en opvolgmelk is toch ook gewoon opvolgmelk?

Doordat de massa van de baby’s en kindjes vroeger geen allergie had, was het niet nodig om een heel brede lijn aan babyvoeding te creëren. Als er al eens een baby met een probleem was, dan ging je meestal naar de huisarts om te laten onderzoeken wat er mis was en dan kreeg je bij de apotheek vaak gespecialiseerde babyvoeding, totdat het over kon stappen naar vast voedsel.

Wat belooft de babymelk- en opvolgmelk fabrikant?

Als je de verpakkingen mag geloven, zijn het allemaal hele mooie, milieuvriendelijke en gezonde producten. Het label vertelt je echter meer dan de prachtige plaatjes van een gelukkige baby en moeder in een reclame en daar ligt ook de sleutel als je baby de voeding niet goed blijkt binnen te houden. Soms is het logisch nadenken, labels vergelijken en iets nieuws proberen dat verschilt van de huidige voeding die je aan je baby of kind geeft.

De criteria voor babymelk en opvolgmelk?

Als we letten op de voedingsmiddelen die er voor jonge kinderen verkocht worden, dan zijn de volgende aspecten belangrijk:

  • Ingrediënten
  • Dikte van de geprepareerde voeding
  • Leeftijdscategorie waar de voeding voor geschikt is
  • Prijs en inhoud van een verpakking
  • Geschiktheid bij speciale problemen met voeding

Hoe we babymelk en opvolgmelk getest hebben en de resultaten

Nee, we zijn niet alle soorten babyvoeding gaan kopen en ze zelf gaan proeven. Daar hebben we gelukkig een speciaal testpanel voor. Dat is niet omdat we daar te beroerd voor zijn, maar omdat je smaakpapillen veranderen als je ouder wordt en omdat je niet geregeld moedermelk drinkt om het goed te kunnen vergelijken met babyvoeding. Experts inschakelen is het enige dat werkt.

De top 10 met de beste babymelk en opvolgmelk

1. Hero Nutrasense Comfort+ AR Zuigelingenvoeding– van 0 tot 6 maanden

Deze babyvoeding kan al zeer vroeg gebruikt worden.

Pluspunten:

  • Deze melk in poedervorm is makkelijk op te lossen.

Minpunten:

  • De verpakking is veranderd en kan misschien verwarrend zijn als consument. Gelukkig is het receptuur waar alle mensen zo blij mee zijn onveranderd.

2. Nutrilon 2 – Opvolgmelk – van 6 tot 10 maanden

Voor de leeftijdsfase daarna is er de opvolgmelk.

Pluspunten:

  • Ook deze melk is handig in het gebruik en doet wat het moet doen.

Minpunten:

  • In elke reclame (de kleine lettertjes) en op elke verpakking staat aangegeven dat je altijd beter even kunt overleggen voordat je op babyvoeding gaat overstappen.

3. Nutrilon 3 – Opvolgmelk – vanaf 10 tot 12 maanden

Bevalt de opvolgmelk ook nog goed als je baby al een jaar oud is? Dan kun je nog 3 maandjes overstappen naar deze voeding.

Pluspunten:

  • Het is een fijne melk die prima werkt als je nog wat langer met de voeding wilt doorgaan.

4. Nutrilon 4 – Dreumesmelk in vanillesmaak – vanaf 1 jaar

Om je kind te gaan laten wennen aan andere smaken, is er deze zoetere opvolgmelk.

Pluspunten:

  • Deze voeding kun je vanaf een jaar gebruiken en dus afwisselen met de nummer drie in deze top 10.

Minpunten:

  • Niet iedereen vindt de vanillegeur even prettig, al is de smaak wel te pruimen.

5. HiPP – Biologische combiotik met natuurlijke melkzuurbacteriën – vanaf 0 maanden

Wie het belangrijk vindt dat de kleine babyvoeding van biologische afkomst drinkt, kan deze van HiPP proberen.

Pluspunten:

  • De babymelk kan al meteen gebruikt worden, eventueel afwisselend met borstvoeding.

Minpunten:

  • Deze babyvoeding is iets duurder dan bijvoorbeeld die van Nutrilon of Hero.

6. Hero 1 – Baby classic – van 0 tot 6 maanden

In deze babymelk van Hero zit geen palmolie verwerkt. Dat is beter voor het milieu.

Pluspunten:

  • De babymelk is van goede kwaliteit.

Minpunten:

  • De kwaliteit van babyvoeding valt of staat met hoe je de overige elementen (fles, speen) verzorgt. Maak je deze niet goed schoon, dan kan je baby hier last van krijgen en ligt het dus niet per definitie aan de babyvoeding.

7. Hero 1 – Nutrasense comfort+ – van 0 tot 6 maanden

Deze babymelk is speciaal bedoeld voor baby’s die wat last hebben van normale babyvoeding.

Pluspunten:

  • Het kan perfect werken bij darmkrampjes of reflux.

Minpunten:

  • Succes is niet gegarandeerd bij lichamelijke klachten en overstappen naar deze babyvoeding.
  • Ook moet je elke nieuwe voeding die je weer uitprobeert een bepaalde periode gebruiken om het effect te kunnen merken. Niet te snel switchen dus.

8. Kabrita 1 – Zuigelingenmelk van Nederlandse bodem – van 0 tot 6 maanden

Ook deze babyvoeding blijkt te werken bij baby’tjes die krampjes in de buik hebben of moeilijk kunnen poepen.

Pluspunten:

  • Het product komt uit Nederland en hoeft dus niet geïmporteerd te worden.
  • De werking is anders, waardoor het kan helpen bij diverse problemen.

Minpunten:

  • Deze voeding is bijna twee keer zo duur als de grotere merken.

9. Nutrilon 2 – Omneo speciale voeding bij krampjes en/of moeizame ontlasting – vanaf 6 maanden

Deze voeding kan vanaf 6 maanden gebruikt worden bij lichamelijke ongemakken van je kleintje.

Pluspunten:

  • Op de verpakking staat duidelijk vermeld dat je deze voeding niet zomaar zou gaan gebruiken, maar dat je eerst medisch advies moet vragen.

Minpunten:

  • Dieetvoeding is altijd iets prijziger dan gewone voeding, maar je koopt het dan ook niet als het niet nodig zou zijn.

10. Nutrilon 1 – Pepti 1 speciale voeding bij koemelkallergie – van 0 tot 6 maanden

Als je eenmaal weet dat je baby een koemelkallergie heeft, is omschakelen naar deze voeding niet meer moeilijk.

Pluspunten:

  • In deze top 10 is de Pepti 2 niet opgenomen, maar je hebt dus ook na de periode van 6 maanden een oplossing voor de koemelkallergie.

Beste uit de test volgens de Consumentenbond, Radar en andere bronnen

Een artikel in het AD vertelt je over de prijzen van babyvoeding en waar je op kan letten bij de aanschaf, zodat je je niet belazerd voelt over wat je voor dit soort voeding betaalt.

Radar heeft een publicatie van drie jaar geleden waarin vermeld staat dat bepaalde soorten babymelk ook foute ingrediënten bevatten. Lees het artikel en check voor de zekerheid welke babymelk jij in huis haalt of al in bulk ingeslagen hebt.

Volgens Kassa is er bijna tien jaar geleden veel te doen geweest over babymelk, omdat er minder beschikbaar was en winkelpersoneel regelmatig bedreigd werd als ze niet het gewenste aantal van de klant wilden verkopen in verband met die schaarste.

Dit zegt Radar over Borstvoeding vs. Flesvoeding

Radar bespreekt de keuze tussen borst- en flesvoeding, benadrukkend dat beide opties voordelen bieden. Het Voedingscentrum adviseert zes maanden exclusieve borstvoeding, vanwege voordelen zoals natuurlijke antistoffen en een betere vertering voor de baby, terwijl kunstvoeding praktische voordelen biedt zoals gemak en meetbaarheid van inname. Uiteindelijk benadrukt Radar dat de keuze aan de ouders is, afhankelijk van hun situatie en voorkeur. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over Prijsbeleid van Babyproducten

BNNVARA’s Kassa belicht hoe sommige leveranciers van babyproducten, inclusief babymelk, de prijzen hoog houden door druk uit te oefenen op winkeliers. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt dat dit tegen de regels is en dat overtreders flinke boetes riskeren. Het doel is om ervoor te zorgen dat winkeliers zelfstandig hun prijzen kunnen bepalen, zonder ongepaste invloed van leveranciers. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Conclusie

Wat je reden ook is om vanaf 0 maanden of later op babymelk en opvolgmelk over te stappen; kijk altijd goed op het label wat voor ingrediënten er in de verpakking van babyvoeding zitten. Naar onze mening kun je je kindje (en dus ook jezelf) hierdoor een hoop ellende besparen.