Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 10 met de beste babydoekjes – handige doekjes om altijd bij je te hebben met een kleintje

Je noemt het babydoekjes en je komt er waarschijnlijk voor het eerst mee in aanraking als je gaat babysitten of zelf een baby krijgt. Toch kunnen babydoekjes of billendoekjes daarna – als je niet meer babysit of je kleintje groot is – nog superhandig zijn. In de auto wordt iemand wagenziek, je puppy heeft een ongelukje of je hebt zelf iets op je kleding geknoeid net voor die belangrijke presentatie. Met een pak billendoekjes bij de hand los je veel verschillende problemen op.

Onze speurtocht naar de perfecte babydoekjes

Ik kreeg er zelf voor het eerst mee te maken tijdens een belangrijke zakenlunch. Er was een voorafje met paté en cranberrysaus en de saus eindigde helaas op mijn nette blouse. De collega met wie ik samen was haalde een verpakking uit haar tas – al vond ik het wel een grote verpakking, maar goed, ik was al blij dat er iemand te hulp schoot – en pakte er een paar doekjes uit om te helpen de rode vlekken van de cranberry’s te verwijderen. Ik voelde me ongemakkelijk en dankbaar tegelijk met die babydoekjes.

Onze topper: dit is de beste soort babydoekjes

Voor nieuwe ouders die in de beginfase bergen billendoekjes erdoorheen jagen met een nieuwe baby in huis, is de goedkoopste al snel het beste. Zowel Pampers als Zwitsel scoren goed als het om de prijs gaat. Dat is natuurlijk te wijten aan de massaproductie.

De milieubewuste babydoekjesshopper gaat voor het merk Bambo of Moltex. En de kersverse ouders die merken dat de huid van hun baby sterk reageert op het parfum of de andere ingrediënten in babydoekjes, kunnen het merk WaterWipes proberen.

Snel overzicht: Deze babydoekjes raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste milieuvriendelijke optieNaïf – Plastic Free Wipes: Naïf is een merk dat zich sterk maakt voor milieuvriendelijke producten. Deze doekjes zijn vrij van plastic, wat ze onderscheidt van veel andere merken. Ze hebben een aangename geur die niet te overheersend is en bevatten geen alcohol of parfum, wat de kans op huidreacties minimaliseert. >> Check laagste prijs
Beste budget optiePampers – Acqua Pure Baby Wipes: Deze doekjes van Pampers zijn een geweldige keuze als je graag in bulk koopt om kosten te besparen en een voorraadje op te bouwen. Ze bevatten geen parfum of alcohol, wat ze geschikt maakt voor de gevoelige huid. De sluiting houdt de doekjes fris en voorkomt uitdroging, hoewel niet elk pakket de sluiting lijkt te hebben. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor gevoelige huidZwitsal – Sensitive billendoekjes: Zwitsal is een merk dat producten maakt specifiek voor de gevoelige huid. Deze doekjes zijn geen uitzondering en kunnen een goede keuze zijn als iemand in het gezin last heeft van huidgevoeligheid. >> Check laagste prijs

Waarom babydoekjes reviewen in dit artikel?

Wij zien het nut in van iets dat je makkelijk met je mee kunt nemen en meerdere doelen kan dienen. Zoals we in de intro al schreven, kun je zoveel meer met babydoekjes dan ze alleen voor je baby gebruiken. Zodra je een pak in huis hebt, leg je ze op strategische plekken neer om ze altijd bij de hand te hebben. In je handtas, in de auto, op de badkamer, in de vensterbank, op de babykamer; overal waar je ook maar denkt dat ze handig kunnen gaan zijn.

Waarom het nodig is kritisch te zijn bij babydoekjes

De babydoekjes die je ook echt voor de babyhuid gebruikt, kunnen reageren met het nog jonge huidje van je baby. Het heeft zojuist de beschermde omgeving van de buik verlaten en wordt bloot gesteld aan allerlei invloeden in de omgeving. Het moet wennen aan alles en dan kan het zijn dat de parfum in een babydoekje te veel is voor de huid. Je ziet na gebruik rode uitslag verschijnen of de huid wordt schraler dan nodig is. Waar babydoekjes van gemaakt zijn, is dus wel belangrijk.

Zo’n babydoekje laat toch alleen maar vervelende sporen achter?

We hebben eerder wel eens van die doekjes gebruikt en die bleken toen heel erg te pluizen. Het materiaal was niet goed gefabriceerd, waardoor je bij elke veeg minder doekje in je hand had en meer doekje op het oppervlak had dat je aan het afvegen was. Of het nu kleding of huid is, je wilt natuurlijk niet dat er restanten achter blijven, behalve dan de reinigende of verzorgende ingrediënten.

Wat zegt de fabrikant van babydoekjes?

Geen enkele producent van babydoekjes zal met opzet bestanddelen toevoegen die schadelijk zijn voor de huid. Aan de andere kant lijken mensen steeds sneller te reageren op verzorgingsmiddelen en een fabrikant kan natuurlijk niet met elke kleine, grote of nieuwe allergie rekening houden. Zij gaan voor massaproductie en als hun product het gros van de mensen helpt, verkopen ze genoeg. Het zijn de kleinere merken of die met een andere missie, die af durven wijken van de grote jongens.

De criteria waar we babydoekjes vandaag op beoordelen

Bij de babydoekjes kijken we naar de volgende criteria:

 • Prijs en eventueel pakketvoordeel
 • Milieuvriendelijkheid en materiaal
 • Huidvriendelijkheid en ingrediënten
 • Sluiting van de verpakking (zodat de doekjes lekker lang vochtig blijven)
 • Vochtigheid en geur

Hoe we de babydoekjes getest hebben en onze bevindingen n.a.v. de test

Het was geen hele complexe test om tot een top 10 met de beste babydoekjes te komen. We hebben zoveel mogelijk verschillende merken ingekocht en eerst zelf met het testteam uitgeprobeerd welke doekjes fijn werkten. Alle doekjes waarbij de geur tegenstond, de vochtigheid tegenviel of de huid reageerde, vielen direct af. Bij wat overbleef, kwam het testpanel van ouders met jonge kinderen aan bod. Hierbij is specifiek gelet op kinderen met een gevoelige huid.

De top 10 met de beste babydoekjes of billendoekjes

1. Naïf – Plastic Free Wipes

Naïf timmert als merk flink aan de weg en ze breiden hun productlijn steeds verder uit.

Pluspunten:

 • In deze doekjes zit geen plastic verwerkt.
 • De geur is lekker en niet te aanwezig.
 • Er zit geen alcohol of parfum in deze doekjes, waardoor een reactie met de huid vermeden wordt.

Minpunten:

 • Ze zijn duurder dan bijvoorbeeld Pampers of Zwitsal.

2. Pampers – Acqua Pure Baby Wipes

Pampers heeft ook een variant zonder parfum en alcohol. Het zijn deze Acqua Pure doekjes.

Pluspunten:

 • Bij een groter pakket met babydoekjes ben je nog goedkoper uit, dus als je ruimte in huis hebt voor een voorraadje, kan het voordeliger zijn om in bulk te kopen.
 • De sluiting gaat goed dicht en hierdoor drogen de doekjes niet snel uit.

Minpunten:

 • Precies die handige sluiting blijkt niet bij alle babydoekjes aanwezig te zijn. Na contact met de klantenservice blijkt dat er veel meer vraag is dan waar Pampers aan tegemoet kan komen. De handige sluiting is dan vervangen door een plakstrip.

3. Neutral – Baby Wipes for Sensitive Skin

Neutral maakt producten voor de gevoelige huid.

Pluspunten:

 • Zodra je weet dat iemand binnen het gezin een gevoelige huid heeft, is het de moeite waard om de andere producten van Neutral ook te proberen.

Minpunten:

 • Er zit wel plastic in deze babydoekjes.

4. Huggies – Pure

Dit merk belooft zelfs huidirritaties te voorkomen.

Pluspunten:

 • De doekjes zijn lekker stevig en de geur is prima.

Minpunten:

 • Ook in deze babydoekjes zit plastic verwerkt. Ze zijn dus minder vriendelijke voor de natuur.

5. Zwitsal – Sensitive billendoekjes

De babydoekjes van Zwitsal zorgen voor de gevoelige huid van jonge baby’tjes.

Pluspunten:

 • De geur is herkenbaar en de doekjes zijn zacht voor de huid.
 • Er zitten geen agressieve bestanddelen in.

Minpunten:

 • Deze billendoekjes zijn in een verpakking met plakstrip gedaan en die moet je wel goed sluiten, anders drogen de doekjes snel uit. Een druksluiting zou natuurlijk wel weer duurder zijn.

6. WaterWipes – The World’s Purest Baby Wipes

De naam “WaterWipes” zegt eigenlijk alles: er zit vooral water in deze doekjes.

Pluspunten:

 • Waar andere merken gemiddeld uit bijna 20 bestanddelen bestaan, houdt WaterWipes het simpel en doeltreffend.

Minpunten:

 • Kijk of je nog ergens een oude voorraad van de doekjes kunt vinden, want blijkbaar is er iets veranderd in de productie. Het testteam kwam met zo’n uiteenlopende feedback terug, dat we zelf zijn gaan zoeken en erachter kwamen dat er twee verschillende doekjes in omloop zijn op dit moment. De nieuwere worden als minder prettig ervaren.

7. Pampers – Sensitive, Soft & Gentle Clean

Ook aan deze babydoekjes is geen parfum of alcohol toegevoegd.

Pluspunten:

 • Er kunnen dus bijna geen reacties met de huid zijn.

Minpunten:

 • Onze tip: het pakje na gebruik zo af en toe omdraaien, zodat het vocht dat zich onderin de verpakking verzamelt weer naar de bovenste doekjes trekt. Zo blijven alle doekjes even vochtig.

8. Pampers – Fresh Clean for Hands and Face

Deze doekjes gebruik je niet alleen voor de billen, maar ook voor andere huidoppervlakken die je snel even wilt afpoetsen.

Pluspunten:

 • De geur is lekker fleurig en fris.
 • Er zit een plakstrip als sluiting op die – als je deze weer goed dicht doet – prima werkt.

Minpunten:

 • Als je deze regelmatig meeneemt in je tas, kan de rand van de verpakking snel loslaten en hierdoor drogen de doekjes uit.

9. Bambo Nature – 100% biologisch afbreekbare vochtige doekjes

Voor de milieubewuste ouder is er Bambo Nature.

Pluspunten:

 • Je bent iets duurder uit dan bij de grote merken, maar daar staat tegenover dat je het milieu met deze doekjes niet extra belast.

Minpunten:

 • Het is een iets kleinere verpakking met minder doekjes dan bij de rest. Door de plaksluiting hebben wij hier echter minder moeite mee, omdat de doekjes niet de kans krijgen om uit te drogen.

10. Moltex Pure & Nature – vochtige doekjes

Geen parfum, geen alcohol en bijna 100% water, wat wil je nog meer?

Pluspunten:

 • Deze doekjes zijn door de fabrikant dermatologisch getest en ze leverden goede resultaten op.

Minpunten:

 • Als het 99% water betreft, vragen wij ons wel altijd af waarom je niet gewoon een vochtige washandje zou gebruiken in plaats van alleen maar wegwerpdoekjes te kopen en weggooien.

Beste uit de test volgens Kassa, Radar en de Consumentenbond

Volgens Kassa gooien we met zijn allen nog steeds te veel babydoekjes door de wc om ze kwijt te raken. Dat is natuurlijk meer belastend voor het milieu dan ze bij het afval te scheiden. Ook Radar heeft een artikel over de milieubelastendheid van wegwerpdoekjes en dat je ze niet door de wc moet spoelen, maar zij noemen nog veel meer artikelen waar je niet via de riolering afscheid van zou moeten nemen. Verder geven zij aan dat er soms een terugroepactie voor babydoekjes is.

De Consumentenbond heeft een test gedaan met babydoekjes en zich vooral op de ingrediënten gericht. De categorie met het groene label komen goed uit hun test.

Dit zegt Radar over HEMA’s Babydoekjes

Radar meldt een veiligheidswaarschuwing uit 2021 voor HEMA’s babydoekjes 3-pakken wegens mogelijke bacteriële besmetting met Burkholderia cepacia. Deze besmetting kan een onaangename geur en verhoogde zuurgraad veroorzaken, wat mogelijk longproblemen kan opleveren bij personen met een verminderde weerstand. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over Prijsbeleid van Babyproducten

BNNVARA’s Kassa belicht dat sommige leveranciers van babyproducten, inclusief babydoekjes, de prijzen kunstmatig hoog houden door winkeliers onder druk te zetten. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) waarschuwt dat dit gedrag tegen de regels is en dat ondernemingen die zich hier niet aan houden, aanzienlijke boetes riskeren. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Kortom

Let niet alleen op de prijs en de geur van een doekje, maar kijk vooral naar de overige (schadelijke) ingrediënten en hoe de huid reageert bij het gebruik van een babydoekje.