Met een babydraagzak maak je het leven van jezelf en je kleintje zoveel prettiger. Je kunt je kindje lekker dicht op je lichaam dragen en zeker in het begin voelt dat goed. Na maanden in de buik te hebben kunnen groeien, wil je niet altijd veel afstand nemen van je baby. Een draagzak helpt dus niet alleen bij het samen op pad gaan, maar ook gewoon in huis. Het kan een baby die overstuur is geruststellen om het hart van de ouder te voelen. Dit geeft jullie allebei weer rust.

Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Het vinden van de perfecte babydraagzak

Babydraagzakken kunnen best prijzig zijn en als je baby bijna geboren wordt, heb je ook al zoveel andere uitgaven die gedaan moeten worden. Je hebt de kinderkamer, kleren en speeltjes, maar ook verzorgingsproducten en vervoersmogelijkheden waar je aan moet denken. Om geen miskoop te doen, is je eigen onderzoekje nodig voor welke draagzak het lekkerst zit en het meest geschikt is voor de leeftijd van jouw baby. Er zijn namelijk niet alleen uiteenlopende prijzen, maar ook diverse typen.

Snel overzicht: Deze babydraagzakken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor comfortISARA Baby Draagzak The One: Deze draagzak is bijzonder comfortabel voor zowel de ouder als de baby. De mogelijkheid om de draagzak op diverse manieren aan te passen en te sluiten tijdens het dragen, zorgt ervoor dat hij altijd goed zit. We raden deze draagzak aan voor comfort. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor extra opbergruimteTula Explore Draagzak Baby: Een van de opvallende kenmerken van deze draagzak is de extra opbergruimte. Hierdoor kun je eenvoudig kleine items meenemen zonder dat je extra tassen hoeft mee te slepen. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor veelzijdigheidBABYBJÖRN Draagzak One – Cotton Mix: Deze draagzak valt op door zijn veelzijdigheid. Hij kan zowel op de buik als op de rug gedragen worden, wat een uitkomst kan zijn bij een zwaarder wordende baby. Daarnaast vinden we deze draagzak zeer comfortabel en is hij makkelijk om te doen. >> Check laagste prijs

Onze numero uno: dit is de beste babydraagzak

De draagzak die je meteen vanaf het allereerste moment na de geboorte kunt gebruiken, is de Isara babydraagzak en dan wel het type The One. Je baby zit in deze draagzak met het gezicht naar je toe en de beentjes hangen voor je buik. De draagzak zit lekker hoog en is op twee manieren bevestigd. Je hebt de riem om je middel en de sluiting met clip die bovenaan je rug van de ene schouder naar de andere gaat. Dit voelt lekker stevig aan en daardoor voel je je zeker tijdens het lopen.

Waarom reviewen wij draagzakken voor baby’s?

Als een draagzak het leven van jou en je kindje zoveel makkelijker maakt in huis en als je ervan weggaat, dan wil je het effect hiervan wel eens voelen. Maar een draagzak wordt meestal niet alleen door de vrouw gedragen, want ook de man wil zijn steentje bijdragen. Hij kan zo fijn de hond uitlaten en de baby mee op zijn buik nemen, of samen met de baby naar de bouwmarkt gaan om iets te vinden om de stopcontacten af te dekken.

Dat betekent echter dat de draagzak niet voor een persoon, maar voor meerdere personen geschikt moet zijn. En geen enkel lichaam is hetzelfde voor wat betreft de bouw. Dit heeft als gevolg dat je een draagzak wilt uitkiezen die bij beiden lekker dragen als er gewicht in komt te hangen. Het kan dus best gebeuren dat het ene model bij de een wel goed zit, maar bij de ander niet.

Waarom kritisch blijven bij babydraagzakken?

De fabrikant van babyproducten wil gewoon zoveel als mogelijk verkopen en doet er alles aan om zijn product zo goed mogelijk aan te prijzen. Alle voordelen worden benadrukt en er wordt je vooral geadviseerd om alles maar te kopen dat er te krijgen is. Een stel dat een kindje verwacht, kan al snel onder de indruk raken van alle babyproducten, maar juist bij een draagzak mag je best kritisch zijn, want voor je gevoel en je houding tijdens het dragen, kan dit veel uitmaken.

Is een duurdere babydraagzak echt zoveel beter dan een goedkope?

Goedkoop hoeft niet altijd duurkoop te zijn. Wanneer je weet dat een product maar voor een paar maandjes nuttig zal zijn, hoef je het niet per se van een duur merk te kopen. Ook als je het budget gewoonweg niet hebt, kan een goedkoper merk prima zijn. Toch zijn er soms kwaliteitsverschillen te ontdekken die je wel kunt vertalen naar de prijs. Denk aan de kwaliteit van het materiaal, van de vulling of van de gespen en clips waarmee je de draagzak bevestigt.

Wat belooft de fabrikant van draagzakken doorgaans?

 • Fabrikanten geven duidelijk aan voor hoeveel kilo de draagzak maximaal geschikt is.
 • Sommige merken hebben extra attributen bij de draagzak, zoals bijvoorbeeld een kussen dat je erin kunt leggen als je baby nog wat klein voor de draagzak is. Dit doen niet alle merken.
 • Fabrikanten maken verschillende modellen, waarbij je kunt kiezen tussen de standaardpositie, waarbij je kind met het gezicht en buik naar je toe zit en de omgekeerde houding, waarbij je kind de rest van de wereld kan bekijken.

Waar op letten bij babydraagzakken? De criteria bij deze review

Wat bepaalt nou welke draagzak voor jou en je partner (of grootouders die met de kleine op de buik willen gaan wandelen) geschikt is? We hebben in onze review de volgende karakteristieken meegenomen:

 • Materiaal – het materiaal van de draakzak zelf bepaalt hoe comfortabel je kindje erin zit
 • Bevestiging – op welke manieren maak je de draagzak vast en hoe goed werken deze mechanismen? Vind je ze prettig werken bij het aan- en afdoen van de draagzak?
 • Type draagzak – kan je kindje alleen met de buik naar je toe zitten, of kan het ook met de rug tegen jouw lichaam zitten en zien wat jij ziet?
 • Extra’s – zitten er bijvoorbeeld handige opbergvakjes op de draagzak en kun je de riemen verstellen wanneer je kleintje groeit?

Hoe hebben we de draagzakken voor baby’s getest? De onderzoeksdata

De duurste draagzakken in deze review kosten bijna 200 euro. We hebben dus niet tientallen babydraagzakken besteld om tot de beste tien te komen. Voor deze test hebben we een panel aangetrokken die de draagzakken al minimaal acht maanden in gebruik heeft. In deze periode maakt je baby voldoende groei door om de degelijkheid en flexibiliteit van de babydraagzak te kunnen beoordelen.

De top 10 met beste babydraagzakken

1.     ISARA Baby Draagzak The One

Deze compacte draagzak voor baby’s hangt met stevige banden om de schouders.

Pluspunten:

 • Isara The One is perfect voor wanneer je baby net geboren is.
 • Extra handig vinden wij de mogelijkheid dat je de draagzak op diverse wijzen kunt sluiten en aanpassen tijdens het dragen. Zo zit de draagzak voor beide partijen altijd goed.

Minpunten:

 • Dit is wel een van de duurdere draagzakken en dat kan voor sommigen toch een struikelblok zijn.

2.      Tula Free-to-Grow Ergonomische Draagzak Baby

Het model van de Tula Free-to-Grow lijkt op die van Isara, maar de stof die in de rug zit lijkt langer, waardoor er meer steun is.

Pluspunten:

 • Het materiaal van de draagzak voelt lekker stevig aan.
 • Er zitten handige drukknoppen op de rugband, waardoor je deze eenvoudig kunt aanpassen aan je wensen.
 • Dit is een draagzak die wel extra vakjes heeft en kleine items neem je hierdoor makkelijk mee zonder extra tassen mee te hoeven slepen.

Minpunten:

 • Aan de achterkant zit tussen de schouders een clip die je vast moet klikken en dit kan even oefenen zijn als je baby in de draagzak zit.

3.      Tula Explore Draagzak Baby

Dit is de tweede babydraagzak van het merk Tula in onze top tien en het grote verschil met de vorige draagzak is de extra mogelijkheid om je baby met het gezicht naar voren te kunnen laten zitten.

Pluspunten:

 • Dit is een van de draagzakken die je makkelijker in je eentje kunt omdoen. Je hebt dus geen hulp nodig.
 • Het materiaal van de draagzak is heerlijk stevig en voelt daardoor betrouwbaar aan.

Minpunten:

 • Je moet echt de tijd nemen om de afstelling van de draagzak goed te krijgen. De meeste panelleden hadden hier hulp bij nodig en konden het niet zelfstandig redden.

4.     Tula Toddler Draagzak Baby

Deze draagzak – ook weer van Tula – lijkt op de nummer twee op deze lijst, alleen is de Toddler geschikt voor zwaardere kindjes.

Pluspunten:

 • De Free-to-Grow is voor baby’s tot 22 kilo en de Toddler kan tot een gewicht van 27 kilo gebruikt worden.
 • Dit is een van de prettigere draagzakken als hij door meerdere personen gedragen wordt die niet hetzelfde postuur hebben.

Minpunten:

 • Ook bij dit model zit de clip tussen de schouders op een lastige plek, waardoor je er niet goed bij kunt en vaak hulp in moet schakelen om de draagzak volledig veilig te kunnen dragen.

5.     Ergobaby Omni 360 Draagzak Baby

De Ergobaby Omni 360 ziet er heel licht van gewicht uit.

Pluspunten:

 • Je kunt je kindje meer steun bij het hoofdje en nekje geven door het flapje aan de voorzijde omhoog te doen en daar vast te maken.
 • Er zit een apart kussen bij voor hele kleine baby’tjes. Dit kussen stop je onderin de draagzak en maak je hier vast door middel van stevig klittenband.

Minpunten:

 • Bij elke draagzak kan de drager dit gaan voelen aan de rug en daarom kan een draagzak met stevigere structuur toch prettiger zitten dan dit hele lichte model.

6.      Ergobaby Original Phoenix Draagzak Baby

Deze draagzak blijkt bij meerdere posturen en lichaamstypen lekker te zitten tijdens het dragen.

Pluspunten:

 • De tweede draagzak van Ergobaby kost maar de helft van de vorige in deze lijst en is ook ergonomisch ontworpen.
 • Deze draagzak kan behalve op de buik ook op de rug of heup gedragen worden.

Minpunten:

 • Deze draagzak kan tot maximaal 20 kilo dragen en er zijn draagzakken waar je dus veel langer mee kunt doen.

7.     GoldBaby Multi Power draagzak

Deze draagzak wordt geleverd met een opbergtas die we erg handig vinden.

Pluspunten:

 • De stof aan de voorzijde is lekker breed, waardoor het veel ondersteuning biedt aan de rug van je kind.
 • Wij vinden dit een van de betere modellen als je geen ruim budget te besteden hebt.

Minpunten:

 • Ook deze draagzak kan tot maximaal 20 kilo dragen, maar gezien de prijs vinden wij dat geen onoverkomelijk gegeven. Hoe eerder je hem koopt en gaat dragen, hoe langer je er plezier van hebt samen met je baby.

8.      Ergobaby Adapt Cool Air Mesh Draagzak Baby

Dit model ziet er weer een stuk lichter uit en heeft wat minder warme stof aan de voorzijde.

Pluspunten:

 • De draagriemen zijn stevig en aan de onderzijde (in je zij) aanpasbaar door het riempje strakker te trekken.
 • Wat wij vooral terughoren van het testpanel, is dat je bij deze draagzak minder last van je rug hebt, doordat de riem – net als bij een grote rugzak waarmee je meerdere dagen gaat rondtrekken – veel meer op je heupen rust. Dit maakt het dragen stukken comfortabeler.

Minpunten:

 • Is dit je eerste draagzak? Dan doe je er goed aan om iemand met ervaring erbij te roepen als je de draagzak in gaat stellen op jouw postuur. De handleiding laat te wensen over om dit goed en zonder irritaties voor elkaar te krijgen.

9.      Merkloos – Hoge kwaliteit Baby Draagzak Flip 4-in-1 Converteerbare babydrager

Dat je niet altijd een duur merk hoeft te kopen om een lekkere draagzak te dragen, blijkt wel uit dit exemplaar.

Pluspunten:

 • Het uiterlijk van de draagzak is vrolijk, al is dat natuurlijk niet het belangrijkste aspect.
 • Voor een bedrag van rond de vijftig (in plaats van bijna 200) euro, heb je met deze draagzak een prima manier om je baby met je mee op je buik te dragen.

Minpunten:

 • Voor dit bedrag hebben we geen verbeterpunten kunnen ontdekken.

10.   BABYBJÖRN Draagzak One – Cotton Mix

Deze draagzak kan zowel op de buik als op de rug gedragen worden.

Pluspunten:

 • De draagzak zit heerlijk en is makkelijk aan te doen.
 • Bij een zwaarder wordende baby is het handig dat je af kunt wisselen met op de buik en op de rug dragen.

Minpunten:

 • De draagzak kan maar tot 15 kilo dragen en dat is wel een van de nadelen, want andere draagzakken kunnen soms tot bijna twee keer dit gewicht aan. Je geniet dus niet zo lang van de draagzak, ook al zit en draagt hij fijn.

Beste uit de test

Naast het merk Isara scoren de Tula’s en Ergobaby’s ook goed wanneer we het over babydraagzakken hebben. Wat ons vooral opvalt, is dat er grote verschillen in de hoeveelheid stof zijn die de rug en het hoofdje ondersteunen. Soms kun je een deel van de stof omklappen als de steun niet meer nodig is.

Wat zijn de bevindingen van de Consumentenbond over beste babydraagzakken?

Zoek je op internet naar een geschikte babydraagzak, dan kom je verschillende maten, merken en soorten tegen. Waar op letten als je een babydraagzak wilt gaan aanschaffen? Aan te raden is om te kijken of de draagzak goed is afgesteld en de maat goed is. Geef daarnaast geen borstvoeding als het kindje in de draagzak zit. De houding van het kindje is dan niet veilig en er is geen goed zicht meer. Houd je baby in een verticale houding en zo strak mogelijk tegen de draagzak. Zo worden de heupen en rug goed ondersteund. Wordt een baby gedragen op zijn of haar buik, dan moet het hoofdje op zo’n hoogte komen dat je de baby makkelijk een kusje kan geven.

https://www.consumentenbond.nl/kind-en-veiligheid/draagzak

Dit zegt Radar over veiligheidswaarschuwingen voor babydraagstoelen

Radar licht een veiligheidswaarschuwing toe voor de babydraagstoel KEKK Back Pack Plus van Happy Baby, waarbij een losgaand boutje de rugdrager kan laten omvallen. Het product is verkocht via diverse grote Nederlandse retailers en online platforms. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over terugroepacties van babydraagzakken

Kassa bericht over een terugroepactie voor babydraagzakken van het merk Infantino, specifiek de modellen SlingRider en Wendy Bellissimo, vanwege verstikkingsgevaar. Deze actie volgt op eerdere terugroepingen in de Verenigde Staten en Canada, waarbij meer dan een miljoen producten zijn teruggeroepen. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Afsluiting

Het hangt wat ons betreft echt af van je persoonlijke voorkeur en hoeveel mensen de draagzak gaan aandoen welke het beste voor jou is. Wij zouden altijd aanbevelen vrienden die al een draagzak hebben eens te vragen of je het mag uitproberen. Zo kun je het gemak van het omdoen zelf ervaren en weet je beter waar je bij jouw aankoop op wilt letten.