Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 8 met beste zwemluiers – wegwerp of herbruikbaar

Zwemluiers zijn wellicht wel een van de minst fraaie dingen aan het hebben van een baby. Als je ermee het water in wilt, moet je namelijk iets van bescherming aanbrengen, want anders komen er ongelukjes waardoor je niet meer terug durft te gaan naar het zwembad of het strand. Je hebt twee uitersten als het om zwemluiers gaat: de wegwerpvariant en de herbruikbare die je gewoon kunt wassen na gebruik. Welke trekt jou het meeste? Ga je voor gemak of die milieuvriendelijke zwemluier?

Overstappen van een wegwerp zwemluier naar een wasbare

Na het lezen van een artikel over hoe vervuilend baby’s eigenlijk wel niet zijn – nou  ja, eigenlijk de ouders die bepaalde keuzes omtrent babyproducten maken natuurlijk – zijn we eens wat kritischer gaan kijken naar wat er eigenlijk allemaal aangeboden wordt op het gebied van zwemluiers. Vroeger nam je gewoon een wegwerp zwemluier en bij elke zwembeurt gooide je die na gebruik gewoon weg. We leven echter nu en er zijn steeds meer partijen die milieuvriendelijke alternatieven aanbieden voor die traditionele en vervuilende wegwerp zwemluier. We gingen op onderzoek uit.

Snel overzicht: Deze zwemluiers raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste algemene keuzeBECO – Sealife herbruikbare zwemluier: Deze zwemluier heeft een ziet er niet alleen ontzettend leuk uit, maar is ook nog eens heel praktisch. De elastieken randen zijn comfortabel en de print is volgens ons vooral leuk voor jongetjes. Daarnaast waarderen we dat er voor meisjes een roze variant beschikbaar is van hetzelfde merk. Wat ons opviel is dat de prijs van deze zwemluier veel aantrekkelijker is dan die van wegwerp zwemluiers, zeker voor de frequente zwemmertjes. >> Check laagste prijs
Beste verstelbare optieBonBini’s – Oh Deer herbruikbare zwemluier: Deze zwemluier onderscheidt zich door de aanpasbare drukknoopjes, waardoor je de maat zelf kunt instellen. Dit betekent dat naarmate je baby groeit, je niet noodzakelijk een nieuwe zwemluier hoeft te kopen. De print vinden we vrolijk en door de kleuren en de dieren is het geschikt voor zowel jongens als meisjes. Al onze testpersonen waren tevreden over deze zwemluier. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor printPlayshoes – herbruikbare zwemluier Dark Blue with White Hearts and Red Details: Deze zwemluier, verkrijgbaar in drie maten, valt op door de kleur en print die wij gewoonweg fantastisch vinden. Het elastiek werkt effectief om onverwachte verrassingen in het water tegen te gaan. We merken op dat deze iets duurder is dan andere herbruikbare zwemluiers, maar de kwaliteit en het design zijn volgens ons de prijs waard. >> Check laagste prijs

Waarom zwemluiers reviewen?

Zelfs als je zelf geen kinderen wilt, maar je directe omgeving (vrienden, familie, collega’s) wel, ontkom je er niet aan meer te leren over allerlei babyproducten. Op feestjes en tijdens pauzes komt geheid ter sprake wat een ander voor de baby gebruikt en dan gaat het echt niet alleen om zwemluiers. Van voeding tot speeltjes en van (zwem)luiers tot trappelzakken; je krijgt het allemaal mee. En dus werd het tijd voor een producttest over deze bijzondere luier voor in het water.

Waarom niet zomaar een gewone luier gebruiken in het water?

Een gewone luier bestaat uit hele andere materialen dan een zwemluier. Hij zuigt zelfs helemaal vol zodra je het water in zou gaan en bij een zwemluier werkt dat toch anders. Ja, er zit ook materiaal in dat van een plassend of poepend baby’tje de inhoud opvangt en vasthoudt, maar een zwemluier beschermt het water tegen het lekken van deze inhoud. Zo kun je toch het water in zonder ongelukjes en het schaamrood op je kaken.

Moet je wel een met een baby en zwemluier het water ingaan dan?

Als een ongeluk in een klein hoekje zit, kun je dan niet beter wachten tot je baby zindelijk is geworden voordat je besluit naar het zwembad of meer te gaan? Maak je het jezelf niet supermoeilijk met zo’n kleintje in het water? Onderzoek toont aan dat baby’s het water om zich heen (mits het niet te koud is natuurlijk) erg prettig vinden, maar hiervoor moeten ze er wel geleidelijk aan kunnen wennen. Daarom wacht je niet te lang met in het water gaan met je kleintje, anders ontwikkelt het misschien watervrees en dat wil je niet. Het moet ook nog een keer leren zwemmen.

Wat belooft de fabrikant van zwemluiers?

Met twee verschillende varianten zwemluiers heb je ook twee verschillende uitgangspunten: dat van ‘kopen en weggooien’ of ‘investeren en hergebruiken’. Daarnaast moet je als ouder ook kijken hoe vaak je gaat zwemmen, want een wasbare zwemluier kan langer gedragen worden, maar moet wel goed zitten. Een te grote of te kleine zwemluier kan nog steeds ongelukjes als gevolg hebben.

Bij de wegwerp zwemluier speelt dezelfde vraag een rol, want als het niet zo is dat je bijvoorbeeld elke dag van je vakantie met je baby het zwembad in gaat, waarom zou je dan een pak zwemluiers van 36 stuks kopen? Als je weer thuis bent en een paar maandjes verder bent en wilt gaan zwemmen, passen deze zwemluiers niet meer.

Welke criteria zijn bij zwemluiers van belang?

We beginnen met de basis van je keuze en daarna volgen andere belangrijke aspecten:

 • Soort luier (wegwerp of wasbaar)
 • Beschikbare babymaatjes
 • Materiaal binnen- en buitenkant
 • Motief op buitenkant – een zwemluier mag ook leuk zijn en niet alleen maar praktisch
 • Extra mogelijkheden om maatwerk van een zwemluier te maken (verstelbare zwemluier)
 • Effect – hoe zijn de ervaringen met een zwemluier tijdens het zwemmen en – bij wasbare luiers – tijdens het daarna reinigen ervan?

Zwemluiers getest: onze mening over de wasbare en wegwerp zwemluiers

Je kunt geen review schrijven als je niet zelf getest hebt en daarom hebben we een heel uitgebreid assortiment in huis gehaald om een degelijke vergelijkingstest te kunnen doen. Van verschillende printjes tot diverse typen luiers; we probeerden ze allemaal uit. Als teamleden zelf baby’tjes in huis hadden, mochten ze drie verschillende zwemluiers kiezen om uit te proberen. De overgebleven zwemluiers gingen naar het externe testteam. Binnen een maand zagen we elkaar weer om de resultaten te bespreken.

De top 8 met beste zwemluiers voor zo veilig mogelijk zwemmen met je baby

1. BECO – Sealife herbruikbare zwemluier

Deze lichtblauwe zwemluier heeft een donkerblauwe haai en een zeester met witte details die golven zijn.

Pluspunten:

 • Er zit elastiek langs alle randen die niet te strak zit, maar wel zijn werk doet.
 • De print vinden we leuk voor jongetjes.
 • De zwemluier is in verschillende maten verkrijgbaar.
 • Voor meisjes is er een roze variant van hetzelfde merk.
 • Een van deze zwemluiers is een stuk goedkoper dan wegwerp zwemluiers, zeker als je regelmatig gaat zwemmen.

Minpunten:

 • Als je normaal gewone luiers gebruikt, is een zwemluier wel even wennen met het reinigen ervan. Gewoon de instructies volgen, dan lukt het best.

2. BonBini’s – Oh Deer herbruikbare zwemluier

Deze zwemluier is bijzonder door de drukknoopjes waarmee je de maat zelf in kunt stellen.

Pluspunten:

 • Je hoeft dus bij het groter worden van je baby niet weer per se een nieuwe wasbare zwemluier te kopen. Deze gaat lang mee, totdat een zwembroekje past.
 • De vele drukknoopjes zijn echt handig in het verstellen van de zwemluier.
 • Ook de print is vrolijk. Deze kan voor zowel jongens als meisjes door de kleuren en de dieren.
 • Geen enkele testpersoon was ontevreden over deze zwemluier.

3. Playshoes – herbruikbare zwemluier Dark Blue with White Hearts and Red Details

De zwemluier is in drie maten te krijgen.

Pluspunten:

 • Vooral de kleur en print zijn fantastisch.
 • De elastiek aan alle kanten doet wat het moet doen en voorkomt onaangename verrassingen die in het water voorbij drijven.

Minpunten:

 • Deze is iets duurder dan de andere wasbare zwemluiers.

4. Playshoes – herbruikbare zwemluier White and Dark Blue Stripes

Van hetzelfde merk als de nummer 3 is er ook een typische print voor jongetjes.

Pluspunten:

 • Testpersonen ervaren deze zwemluier als ideaal door de aansluiting rond de lichaamsdelen. Hierdoor hoef je je in het water niet druk te maken.
 • Je krijgt er matching zwemschoentjes bij in dezelfde kleuren.

Minpunten:

 • Deze is ook iets prijziger dan de andere wasbare zwemluiers.

5. ImseVimse – herbruikbare zwemluier Pink Flamingo

Deze zwemluier in dieproze kleuren heeft knoopjes aan de zijkant.

Pluspunten:

 • Door de drukknoopjes is de zwemluier langer te dragen, want je kunt hem op de gewenste maat instellen.
 • Zelfs bij zwemmen in het chloorwater van het zwembad houden de kleuren zich lang goed.

Minpunten:

 • Dit is de duurste wasbare en milieuvriendelijke zwemluier in deze top 8.

6. Huggies – Little Swimmers wegwerp zwemluiers

De eerste wegwerp zwemluier is van Huggies. In deze verpakking zitten er 36.

Pluspunten:

 • De zwemluier heeft een leuke print, waardoor hij wat minder ‘luier’ is.
 • De randen zijn elastisch en sluiten goed aan.
 • Je hebt na het zwemmen geen omkijken naar deze zwemluier, want hij gaat in de speciale afvalbak voor dit soort afval.
 • Het is een redelijk goedkope oplossing voor de wegwerp zwemluier.

Minpunten:

 • Ondanks de print ziet hij er wel nog steeds erg ‘luier’ uit. Wij vinden het een minder fraaie oplossing voor mensen die met hun baby het water in willen. Op de redactie zijn we meer te porren voor de wasbare variant.

7. Happy Bear – herbruikbare zwemluier Botanical

Dit is weer een wasbare variant met een vrolijk botanisch motiefje.

Pluspunten:

 • Ook deze zwemluier heeft rondom diverse drukknopjes waardoor je de zwemluier lang kunt gebruiken. Je past de drukknopjes aan tijdens het groeien van je baby.
 • Dat maakt deze zwemluier ook een stuk voordeliger dan de wegwerp versie. Er zijn nog meer printjes en kleuren als je deze te licht of saai vindt.

8. Pampers – Splashers wegwerp zwemluiers

De laatste zwemluier in deze review is van het bekende luiermerk Pampers.

Pluspunten:

 • Na het dragen scheur je de luier aan de zijkant open om hem dicht te vouwen en weg te doen.
 • De zwemluier heeft een leuke, maar rustige print met lichte kleuren en een dier erop.
 • De elastische band sluit goed aan en zit vaak prettiger dan het wat strakkere elastiek in wasbare zwemluiers.

Minpunten:

 • Koop niet meteen groot in en probeer eerst welke maat je nodig hebt. Die kan namelijk verschillen van de gewone luiermaat en dan wil je geen megaverpakking bij prijsvoordeel ingekocht hebben.

Beste zwemluier uit de test – wat zeggen de Consumentenbond of andere instanties?

Radar gaat vooral in op de stijgende prijzen van allerlei producten, waaronder luiers. De Consumentenbond heeft een heel artikel geschreven over de verschillen tussen wasbare zwemluiers en de wegwerp variant. Dit maakt kiezen een stuk makkelijker. Bij Kassa is niks te vinden over vergelijkingstests tussen zwemluiers. Ook zijn er geen vragen van consumenten binnengekomen waarop particulieren hebben gereageerd met hun advies.

Dit zegt Radar over de prijsstijging van luiers

Radar meldt dat door de oorlog in Oekraïne en verminderde houtpulpvoorraden de prijzen van luiers kunnen stijgen. Deze situatie, verergerd door de toename van online winkelen, zorgt voor hogere productiekosten. Een mogelijke prijsstijging belast consumenten verder, naast al bestaande uitdagingen door economische omstandigheden. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over de beste luiers

BNNVARA’s Kassa testte samen met baby’s en hun vaders acht luiermerken op comfort, absorptie en rekbaarheid. Kruidvat luiers wonnen de test, dankzij hun hoge absorptievermogen en comfort. Deze resultaten bevestigen Kruidvat als de beste keuze voor ouders. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Tot slot

Wij zouden niet alleen naar het gemak of de prijs van een zwemluier kijken. Verdiep je wat meer in de mogelijkheden van zwemluiers en wat je moet doen om bijvoorbeeld van de wegwerp naar de wasbare variant over te stappen. Door je voor te bereiden, is de keuze makkelijker te maken en weet je wat je van een zwemluier kunt verwachten.