Yoghurt is een voedzaam voedingsmiddel dat al eeuwenlang wordt geconsumeerd. Het is echter een dermate standaard product geworden dat we allemaal vergeten wat hoe bijzonder yoghurt eigenlijk is. Maar wat maakt yoghurt zo bijzonder? Hoe wordt het gemaakt? Welke voedingsstoffen zitten erin? En welke gezondheidsvoordelen heeft yoghurt? In dit artikel zullen we deze vragen beantwoorden, laten zien waarom yoghurt zo bijzonder is en waarom het een perfecte aanvulling is op jouw dieet.

Door onze food-redactie| Kian Alaie, voedingswetenschapper BSc linkedin-logo

Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Om te beginnen: wat is yoghurt?

Yoghurt is een zuivelproduct dat ontstaat door fermentatie van doorsnee melk door bacteriën. Dit gebeurt voornamelijk door de Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus. Deze bacteriën zetten lactose, een suiker wat van nature in melk zit, om in melkzuur. Deze verzuring zorgt voor de dikke textuur en zure smaak van yoghurt.

Hoe wordt yoghurt gemaakt?

Yoghurt wordt dus gemaakt door melk te fermenteren. Dit hebben we in enkele stapjes uitgewerkt:

  1. Eerst wordt melk verwarmt tot ongeveer 70 graden Celsius om alle bacteriën te doden maar zo veel mogelijk stofjes in melk niet kapot te maken.
  2. Vervolgens wordt de melk afgekoeld tot ongeveer 40 graden Celsius en worden de yoghurtculturen toegevoegd.
  3. De melk wordt vervolgens op een warme plek bewaard om een ideale conditie te ontwikkelen voor de bacteriën om in te groeien en vermeerderen. Vervolgens zetten deze bacteriën de lactose om in melkzuur en wordt de melk dikker.
  4. Na ongeveer 8 uur is de yoghurt al klaar.

Is yoghurt maken dan zo makkelijk?

Ja. In principe zou je zelf yoghurt aan melk kunnen toevoegen om zo zelf yoghurt te maken. Als je het juist zou doen is het eindproduct hetzelfde als die in de supermarkt.

Wat uit de supermarkt dan anders?

Het proces voor het maken van yoghurt van de supermarkt is gestandaardiseerd. Dat betekent bijvoorbeeld dat verschillende soorten melk worden gemixt zodat het beginproduct altijd hetzelfde is. Zo is het eindproduct ook altijd hetzelfde.

Yoghurt is rijk aan nutriënten

Yoghurt is een uitstekende bron van voedingsstoffen omdat het is gemaakt van melk, en de bacteriën hebben nog meer waarde toegevoegd aan dit product. Volgens het Voedingscentrum (2023) zitten de volgende voedingsstoffen in yoghurt:

  • Eiwitten
  • Calcium
  • Fosfor
  • Magnesium  
  • Zink
  • Selenium
  • Vitamine B12
  • Probiotica

Eiwitten – bouwblokjes in het lichaam

Volgens het voedingscentrum zit er 4 gram eiwit per 100 gram in normale yoghurt. Dit verschilt natuurlijk per soort yoghurt. In Griekse yoghurt zit bijvoorbeeld veel meer eiwit.

Eiwitten zijn heel belangrijk voor de opbouw en onderhoud van allerlei soorten weefsels in ons lichaam en helpen ons spierweefsel te behouden. Eiwitten zijn ook belangrijk voor de reparatie van spierweefsel na lichamelijke activiteit. Bovendien kunnen eiwitten helpen bij het afvallen omdat ze een verzadigd gevoel geven, waardoor je minder snel geneigd bent om te veel te eten (Paddon-Jones et al., 2023).

In yoghurt zitten bomvol goede mineralen

In yoghurt zitten veel mineralen die belangrijk zijn voor het onderhoud van onze lichamen. Calcium en fosfor zijn bijvoorbeeld essentiële mineralen voor ons en helpen bij de opbouw en het onderhoud van sterke botten. Mineralen zelf leveren geen energie, maar ze kunnen helpen wel bij processen die nodig zijn om energie te vergaren.

Je lichaam kan zelf mineralen en spoorelementen niet aanmaken, maar je zal ze uit je voeding moeten halen, zoals yoghurt.

Yoghurt is uitstekend voor je verteringsstelsel

Yoghurt bevat probiotica. Dat zijn levende bacteriën die van nature in onze darmen voorkomen. Deze probiotica kunnen helpen om je darmflora te ondersteunen en je spijsvertering te verbeteren.

Studies hebben laten zien dat het eten van yoghurt kan helpen bij het verminderen van symptomen van prikkelbare darmsyndroom (lee et al., 2013). Onder deze symptomen vallen een opgeblazen gevoel, winderigheid en buikpijn.

Daarnaast kan yoghurt vooral ook helpen om de darmflora van kinderen te ondersteunen, aangezien zij nog in een vroeg stadium zitten van een compleet en gezonde darmflora.

Waar probiotica allemaal goed voor kan zijn:

Probiotica zijn dus levende bacteriën in je voeding doe gunstige gezondheidseffecten kunnen hebben. Enkele voordelen zijn:

  • Een verbeterd immuunsysteem

Ten eerste, als je darmen bedekt zijn door een gezond laagje darmflora, dan is je darm minder vatbaar voor ziekteverwekkers. Je maagdarmkanaal bevat namelijk het grootste oppervlak aan verbinding met het exterieur van je lichaam (Fata et al., 2018). Verder zijn de immuunsysteemversterkende eigenschappen nog te danken aan magnesium, zink en selenium.

  • Verlaagt cholesterol

Het toevoegen aan probiotica aan je dieet kan een gunstig effect hebben op het ‘slechte’ LDL cholesterol. Zo zorgt het voor een beter LDL/HDL cholesterol verhouding in je bloed (Guo et al., 2011).

  • Vitamine synthese

Darmflora is een belangrijke bron van vitamines voor de mens. Vooral bacteriën uit de B-groep en vitamine K (M J Hill, 1997).

  • Verbeterde spijsvertering

Je darmflora zorgt ervoor dat alles waar je lichaam moeite mee heeft om te verteren, alsnog verteerd wordt. Probiotica kan ervoor zorgen dat je darmflora optimaal gezond is.

Goed voor gewicht

Het eten van yoghurt kan dus helpen bij afvallen. Het verzadiging bevorderende effect en de eetlust onderdrukkende aspect van de eiwitten in yoghurt zorgt ervoor dat yoghurt potentieel kan helpen bij het afvallen (Paddon-Jones et al., 2023).

Kan ik yoghurt eten met lactose intolerantie?

Mensen met lactose-intolerantie kunnen yoghurt consumeren. Tijdens de fermentatie van yoghurt, wordt de lactose in de melk omgezet in melkzuur, wat betekent dat yoghurt veel minder lactose bevat dan gewone melk. Let op!: Dat betekent niet dat er geen lactose in yoghurt zit.

Conclusie

Yoghurt is een ontzettend voedzaam voedingsmiddel dat rijk is aan eiwitten, probiotica en andere essentiële voedingsstoffen. Het kan helpen als je last hebt van je spijsvertering en het kan het immuunsysteem versterken. Ook kunnen zelfs mensen met lactose-intolerantie genieten van yoghurt omdat er significant minder lactose in zit.

Bevalt het je wat in dit artikel staat? Overweeg om yoghurt op te nemen in je dieet voor een gezondere levensstijl.