Door onze health-redactie| Kian Alaie, voedingswetenschapper BSc linkedin-logo

Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Kefir: het probiotische wonderdrankje dat je gezondheid een boost geeft!

Kefir is een gefermenteerde drank die steeds populairder wordt. Het heeft een unieke smaak en is bovendien rijk aan voedingsstoffen die essentieel zijn voor een goede gezondheid. Maar wat is kefir precies en waarom wordt het beschouwd als een ontzettend gezond drankje? En hoe maak ik het zelf? In dit artikel gaan we er dieper op in!

Wat is kefir en waarom is het gezond?

Kefir is een gefermenteerde drank die wordt gemaakt door kefirkorrels toe te voegen aan melk. Deze korrels zijn een combinatie van specifieke bacteriën en gisten. De bacteriën en gisten zetten de suikers in melk om in melkzuur en koolstofdioxide.

Er ontstaat vervolgens een zuur drankje met een bijzonder mousserende textuur. Kefir bevat een breed scala aan voedingsstoffen, waaronder eiwitten, calcium, magnesium, vitamine D en B12 (Healthline, 2022). Bovendien is kefir rijk aan probiotica, wat Kefir zo gezond maakt!

Gezondheidsaspect 1: Probiotica in kefir

Probiotica zijn levende bacteriën die een gunstig effect hebben op je gezondheid omdat ze je darmflora aanvullen en versterken. Kefir is bijzonder rijk aan deze goede bacteriën en gisten. Deze micro-organismes kunnen levend in de darmen terechtkomen en daar hun werk doen.

Door het drinken van kefir krijg je dus veel probiotica binnen, wat kan helpen om de spijsvertering te verbeteren, de immuniteit te versterken en zelfs stemmingsstoornissen te verminderen (Ahmed et al., 2013)

Gezondheidsaspect 2: Antibacteriële eigenschappen van kefir

Naast de probiotische eigenschappen heeft kefir ook antibacteriële eigenschappen. De bacteriën en gisten in kefir produceren stofjes die schadelijke en ‘slechte’ bacteriën kunnen bestrijden. Zo wordt het risico op infecties voor jou lager.

Uit onderzoek dat kefir kan helpen bij het bestrijden van pathogene bacteriën zoals Salmonella, E. coli en Listeria (Sindi et al., 2020).

Gezondheidsaspect 3: Gezondheid van botten

Kefir is ook goed voor de gezondheid van de botten. Het bevat namelijk veel calcium en vitamine K2. Dit zijn twee voedingsstoffen die essentieel zijn voor sterke botten. Calcium is belangrijk voor de opbouw en herstel van sterke botten, terwijl vitamine K2 helpt bij de opname van calcium in de botten (Natural Solutions, 2018).

Het drinken van kefir kan dus heel erg helpen om ziektes zoals osteoporose en andere botziekten te voorkomen.

Gezondheidsaspect 4: Lactose in kefir

Een veelvoorkomende vraag is of kefir lactose bevat aangezien het van oorsprong een melkproduct is. Lactose is een suiker die van nature voorkomt in melk en die sommige mensen niet kunnen verteren of sommige mensen zijn er wat gevoeliger voor.

Het goede nieuws is dat de lactose in kefir grotendeels wordt afgebroken tijdens het fermentatieproces. Hierdoor is kefir gemakkelijker verteerbaar dan melk en kunnen mensen die lactose-intolerant zijn kefir vaak zonder problemen drinken (Hertzler et al., 2003).

Als je last hebt van lactose kan je kefir zonder problemen drinken!

Hoe maak ik zelf kefir?

Nu je meer weet over kefir, ben je waarschijnlijk benieuwd: ‘Hoe maak ik het zelf?’. Het goede nieuws is dat het vrij eenvoudig is om je eigen kefir te maken met de juiste benodigdheden en instructies. Wij hebben ze even op een rijtje gezet:

Stap 1: Schaf kefir korrels aan

Om te beginnen heb je kefir korrels nodig. Kefir korrels bestaan uit bacteriën en gisten zoals we al eerder hebben uitgelegd. De bacteriën en gisten werken samen om de melk te fermenteren en om te zetten in kefir.

Kefir korrels zijn verkrijgbaar bij de meeste natuurwinkels.

Stap 2: Voorbereiding

Je kunt alle soorten melk gebruiken die je lekker vindt, zoals volle melk, magere melk of geitenmelk. Zorg ervoor dat de melk niet gepasteuriseerd is, omdat dit de natuurlijke bacteriën in de melk heeft gedood.

Verder heb je nodig:

  • Een glazen pot
  • Een plastic (!) zeef

Het is belangrijk om geen metalen voorwerpen te gebruiken, omdat dit de kefir deze kan beschadigen op de lange termijn.

Stap 3: Maak de kefir

Doe de kefir korrels in de glazen pot en voeg melk toe. De verhouding is meestal één eetlepel kefir korrels op één kopje melk. De verhouding is ongeveer 1 op 10. Dus stel je hebt 1 liter melk, dan heb je 100 gram kefir nodig.

Roer de melk en korrels voorzichtig door elkaar en dek de pot af met een stuk kaasdoek terwijl de kefir fermenteert.

Laat de kefir op kamertemperatuur staan en roer het mengsel elke dag even om. Hoe langer je de kefir laat staan, hoe dikker en zuurder het wordt. Meestal duurt het fermentatieproces ongeveer 24 tot 48 uur, afhankelijk van de omgevingstemperatuur.

Stap 4: Zeef de kefir

Als de kefir klaar is, gebruik je de plastic zeef om de kefir van de korrels te scheiden. De korrels kun je vervolgens bewaren in een beetje melk in de koelkast of direct gebruiken voor een nieuwe partij kefir.

Stap 5: Bewaar en geniet van de kefir

De kefir is klaar om te drinken of te gebruiken in recepten. Je kunt het in de koelkast bewaren om het langer vers te houden. Kefir kan enkele weken in de koelkast bewaard worden omdat de zure aard van de kefir het product beschermt.

Tip voor tijdens het zelf kefir maken!

Zorg ervoor dat je de juiste ingrediënten gebruikt en hygiënische maatregelen neemt om de veiligheid van de drank te garanderen. Zo kan je genieten van de talloze gezondheidsvoordelen van kefir.

Conclusie: Makkelijk zelf te maken wonderdrankje

In conclusie is kefir een gezonde drank die veel voordelen biedt voor onze gezondheid. Het bevat veel voedingsstoffen en probiotica die de spijsvertering en het immuunsysteem kunnen helpen.

De antibacteriële eigenschappen van kefir kunnen ook helpen bij het bestrijden van schadelijke bacteriën in het lichaam. Bovendien kan kefir helpen bij het verbeteren van de gezondheid van botten en het verminderen van lactose-intolerantie symptomen. Het zelf maken van kefir is eenvoudig en kan thuis worden gedaan met minimale inspanning.