Voor deze aanbevelingen hebben we de producten getest en deden we onderzoek bij de Consumentenbond, Radar en Kassa.

De top 10 met de beste neusspray tegen een verstopte of hele droge neus

Een neusspray is altijd handig om bij je te hebben. Vaak krijg je namelijk last van je neus als de weersomstandigheden of de vochtigheidsgraad van je omgeving verandert. Je werkt een tijdje in een ander kantoor en je merkt dit meteen aan je neus. Je gaat op vakantie en krijgt last van een verstopte neus. En als we van de zomer richting de herfst gaan, kun je ook ineens meer last krijgen. Een neusspray ondersteunt dan het kunnen ademhalen door de neus.

Belangrijk: ga naar de huisarts om gevaarlijke situaties te voorkomen

Als je neus niet goed kan doorademen, en als dit steeds erger wordt, dan kan dat erg gevaarlijk zijn. Ga dus naar de huisarts en neem geen advies van ons aan. Wij geven dan ook géén gezondheidsadvies en geen enkele van de producten die we noemen, zijn daadwerkelijk effectief.

Onze zoektocht naar de perfecte neusspray voor jong en oud

Zelf zorgen we er altijd voor dat er een neusspray in de tas zit, waar we ook naartoe gaan. Er zit er eentje in de toilettas voor als we een weekendje op pad gaan en er zit er eentje in de werktas voor als we na het fietsen naar kantoor een regenbuitje gehad hebben en ’s middags de neus dichtslaat. Om een beetje normaal te kunnen functioneren dien je door je neus te kunnen ademen en dat is nou juist waar die neusspray bij helpt.

Onze aanrader als het om neussprays gaat

Otrivin komt al snel als beste uit de test. Voor het spoelen van de neus werkt Physiomer het beste. Wil je geen hele agressieve neusspray? Dan is er die van Capsinol. Voor kinderen is er het merk A. Vogel met een Junior neusspray. En voor de allerkleinsten hebben zowel Otrivin als Physiomer een neusspray voor baby’s in het assortiment. Goedkoop is een neusspray niet, hoewel de milde, minder agressieve variant van Otrivin ongeveer 5 euro kost.

Waarom deze keer neussprays aan een test onderwerpen?

Alle producten die het leven een stuk gemakkelijker maken, zijn wat ons betreft de moeite waard. Pleisters helpen als je in je vingers gesneden hebt, after-sun helpt tegen een verbrandde huid die te lang in de zon is geweest en neusspray doet zijn werk als je minder door je neus kunt ademen dan normaal.

Waarom altijd opletten bij het kiezen van een neusspray?

De producent van neussprays benadrukt natuurlijk alleen de positieve aspecten van zijn product. Toch zijn er neussprays die agressiever zijn dan anderen. De ingrediënten kunnen bij langdurig gebruik verslavend werken of schade aan je neusslijmvlies aanrichten. De meeste neussprays mag je daarom niet langer dan een week gebruiken. Je kunt je voorstellen dat je best wat meer lucht door je neus wilt kunnen krijgen, maar permanente schade aan een neusspray overhouden is niet de bedoeling.

Een gewone zoutoplossing of een sterkere neusspray?

De zoutoplossingen zijn minder schadelijk voor je neusholten. Het is de vloeistof die het dichtst bij de eigenschappen van het vocht in je eigen neus komt. Worden er geurtjes of andere bestanddelen aan toegevoegd? Dan is de kans groot dat het effect groter is, maar ook de nadelen. Wij zouden daarom altijd adviseren eerst een zoutoplossing als neusspray te proberen, voordat je over iets sterkers overstapt. Dat kan immers altijd nog en dan doe je je lichaam niet veel kwaad.

De criteria bij neussprays

We hebben de goede en slechte eigenschappen van een neusspray hiervoor al aangekaart. Daarom let je bij het kiezen van een neusspray voor jezelf of iemand binnen je gezin op het volgende:

 • Leeftijd – Voor welke leeftijd of doelgroep is de neusspray ontwikkeld? (baby, kind, volwassene)
 • Ingrediënten – Uit welke (on)schadelijke bestanddelen bestaat de neusspray? Es er een minder schadelijk alternatief van hetzelfde merk?
 • Manier van gebruiken – Je hebt flesjes neusspray die je in je neus sprayt met een enkel pufje en dan ben je klaar, maar je hebt ook neusspoelingen die een verstopte neus in zijn geheel kunnen schoonspoelen.
 • Prijs – Binnen welke prijsklasse ligt de neusspray?

Hoe we neussprays getest hebben en welke interessante data dit opleverde

Je hoeft maar tot het najaar te wachten en je hebt vanzelf een hele lijst aan testpersonen die zich melden voor deze test. Iedereen die uiteindelijk heeft deelgenomen, heeft uitleg gekregen over de verschillende soorten neusspray, de manier en maximale duur van gebruiken en een vragenlijst met effecten die binnen 10 minuten, 4 uur en de rest van de dag nog te bemerken waren. (Zo weet je hoe vaak je zou moeten sprayen en of je gaande de week steeds minder effect voelt.)

De top 10 met beste neussprays

1. Lucovitaal – neusspray Forte bij neusverkoudheid

Er zit 10 milliliter in een verpakking van Lucovitaal.

Pluspunten:

 • Deze spray belooft niet verslavend te werken en onze testpersonen kunnen dit bevestigen.
 • De prijs per flesje valt bij een pakketaankoop mee.

Minpunten:

 • Bij elke neusspray waarbij je het uiteinde van de spray in je neus aanbrengt, zou je eigenlijk na elk gebruik het tuitje weer schoon moeten maken om de bacteriën van een verkoudheid te verwijderen en hygiënisch gebruik van de neusspray te bevorderen.
https://www.bol.com/nl/nl/p/6x-lucovitaal-neusspray-forte-10-ml/9300000010583542/?bltgh=hZcOBhLin-aeKL8AsDdByw.soYyxc-iC9ZD-eB3cmNH-A_0_19.35.ProductTitle

2. Physiomer – neusspoeling Eucalyptus

In een fles zit 135 milliliter neusspoelmiddel.

Pluspunten:

 • De neus voelt echt schoner aan na deze spoeling gebruikt te hebben. Je ziet ook dat alle onzuiverheden je neus uitspoelen als je boven een heldere wasbak spoelt.

Minpunten:

 • Het is wel even wennen om iets door je neus te laten lopen en niet automatisch te willen slikken. Dat is geen goed idee.
 • De Eucalyptus beviel niet bij iedereen even goed. Het is op zich een lekkere geur, maar niet in je neus.
https://www.bol.com/nl/nl/p/physiomer-eucalyuptus-neusspray-bij-verkoudheid-135-ml/9300000003295000/?bltgh=hZcOBhLin-aeKL8AsDdByw.soYyxc-iC9ZD-eB3cmNH-A_0_19.20.ProductTitle

3. Capsinol – neusspray Milde Formule met peperextract en feverfew

In de neusspray van Capsinol zit 20 milliliter vloeistof.

Pluspunten:

 • Mag je een ander merk neusspray niet te vaak en te lang gebruiken voor het verslavende gevolg, bij deze neusspray wordt dit juist aanbevolen voor een optimaal effect.

Minpunten:

 • In het begin voelt de peperextract een beetje prikkelend aan in de neus. Dit gevoel verdwijnt wel als je het iets langer gebruikt.
https://www.bol.com/nl/nl/p/capsinol-neusspray-mild-20-ml/9200000055246701/?bltgh=hZcOBhLin-aeKL8AsDdByw.soYyxc-iC9ZD-eB3cmNH-A_0_19.23.ProductTitle

4. Otrivin – Zoutoplossing voor baby’s

Het flesje bevat 15 milliliter zoutoplossing.

Pluspunten:

 • Dit is een van de weinige neussprays die al op heel jonge leeftijd gebruikt mag worden.
 • Het tuitje van het flesje is ook kleiner dan die van de neussprays voor volwassenen. Een babyneusje heeft immers niet even grote neusgaten als een volwassen persoon.

Minpunten:

 • Ook al is het tuitje aangepast, een baby vindt het nog steeds niet leuk als je iets in zijn neus probeert te sprayen. Het kan je wat moeite kosten en misschien moet je een paar tranen wegpinken als je baby heftig op de neusspray reageert.
https://www.bol.com/nl/nl/p/otrivin-baby-zoutoplossing-neusspray-bij-verstopte-neus-15-ml/9200000005168750/?bltgh=hZcOBhLin-aeKL8AsDdByw.soYyxc-iC9ZD-eB3cmNH-A_0_19.27.ProductTitle

5. Physiomer – neusspoeling voor baby’s

Er zit 135 milliliter vloeistof om de neus te spoelen.

Pluspunten:

 • Deze spoeling is vergelijkbaar met die van de nummer 2 in deze top 10. Er zit alleen geen Eucalyptus in deze spoelvloeistof.
 • Het tuitje is aangepast aan het formaat van het neusje van een baby.
 • De spoeling mag al gebruikt worden als je baby ouder dan twee weken is.

Minpunten:

 • Wij kunnen ons niet voorstellen dat dit spoelmiddel makkelijk te gebruiken is. Een gewone spray is soms al lastig, laat staan het geheel spoelen van de neus.
https://www.bol.com/nl/nl/p/physiomer-baby-spray-neusspray-135-ml/9200000005137749/?bltgh=hZcOBhLin-aeKL8AsDdByw.soYyxc-iC9ZD-eB3cmNH-A_0_19.28.ProductTitle

6. A. Vogel – Neusspray Junior

In de verpakking van A. Vogel zit 15 milliliter.

Pluspunten:

 • Het fijne van deze neusspray is dat hij echt verzacht in de neus. Kinderen kunnen vaak harde, opgedroogde korstjes van snot in hun neus hebben en dat is zeer pijnlijk om te verwijderen. Deze neusspray maakt dat wel mogelijk en zonder (al te veel) pijn en tranen.
 • De spray mag al gebruikt worden als je baby ouder dan een maand is.
 • Mag je een spray voor volwassene vaak maar maximaal een week gebruiken, deze spray kun je tot een maand lang toepassen.

Minpunten:

 • Het blijft lastig om het spuitstukje – hoe smal het ook is – in de neus van een baby te doen en dan met twee vingers te sprayen. Bij iets oudere kinderen gaat het wel beter.
https://www.bol.com/nl/nl/p/neusspray-junior-15-ml/9300000004141693/?bltgh=hZcOBhLin-aeKL8AsDdByw.soYyxc-iC9ZD-eB3cmNH-A_0_19.29.ProductTitle

7. A. Vogel – Cinuforce neusspray

Per flesje krijg je 20 milliliter neusspray.

Pluspunten:

 • De spray kan vanaf een leeftijd van 2 jaar gebruikt worden. (Je moet dan wel de hoeveelheid op een dag in de gaten houden en op tijd stoppen met sprayen.)

Minpunten:

 • De meeste sprays zijn het effectiefst als er bij het sprayen ingeademd wordt door de neus. Dat werkt echter niet altijd even handig, omdat de neus al dicht zat en omdat niet iedereen (voor wat betreft de leeftijd) snapt dat het op deze manier het beste werkt.
https://www.bol.com/nl/nl/p/cinuforce-neusspray-2x-20-ml/9300000082883828/?bltgh=hZcOBhLin-aeKL8AsDdByw.soYyxc-iC9ZD-eB3cmNH-A_0_19.36.ProductTitle

8. Capsinol – Neusspray Originele Formule

Er zit 20 milliliter neusspray in dit flesje met spraydop.

Pluspunten:

 • Ook in deze spray zit peperextract.
 • Van de overige neussprays die Capsinol heeft, werkt deze echt het beste. Hij doet het dus beter dan de nummer 3 in deze top 10, maar als het peper in deze spray je te sterk is, kun je eerst de milde formule uitproberen en eventueel later overstappen als je aan het peper gewend bent. Het werkt namelijk wel goed.
https://www.bol.com/nl/nl/p/capsinol-originele-formule-20-ml/9200000066012490/?bltgh=hld0INOovivhX42bUS1FQw.2_6.7.ProductTitle

9. Otrivin – zoutoplossing neusspray

In de verpakking van Otrivin zit 15 milliliter neusspray.

Pluspunten:

 • Het betreft hier niet de extra sterke Otrivin Duo (die ook goed scoort, maar wel agressiever voor de neusholten is), maar de variant met zoutoplossing.

Minpunten:

 • Op de verpakking staat niet specifiek vermeld dat het product geschikt is voor baby’s en kinderen.
https://www.bol.com/nl/nl/p/otrivin-zoutoplossing-neusspray-bij-verstopte-neus-15-ml/9200000005137733/?bltgh=kzUGm-qt4IwHkDnB74dK9A.2_6.24.ProductTitle

10. Daro – Zoutoplossing in kleinere flacons

In dit doosje zitten 20 kleine tubetjes met 5 milliliter zoutoplossing.

Pluspunten:

 • Het grote voordeel is volgens ons dat er aan een neusspray – als je die eenmaal gebruikt – een beperkte houdbaarheidsdatum zit. Deze zoutoplossing zit in individuele pipetjes, waardoor je ze langer kunt bewaren.
 • De zoutoplossing is trouwens niet alleen voor een verstopte neus, maar ook voor de ogen te gebruiken wanneer er bijvoorbeeld een klein vliegje in terecht is gekomen. Het spoelt makkelijk schoon en voelt beter aan dan gewoon water uit de kraan.
https://www.bol.com/nl/nl/p/daro-fysiologische-zoutoplossing-10-x-5-ml/9200000005168757/?bltgh=hZcOBhLin-aeKL8AsDdByw.soYyxc-iC9ZD-eB3cmNH-A_0_19.21.ProductTitle

Beste uit de test volgens andere experts

Op de website van de Apotheek kun je alle werkzame ingrediënten van een neusspray opzoeken en kijken of je hiervoor wel wilt kiezen als je de keuze hebt uit verschillende neussprays. Bij Radar besteden ze aandacht aan zowel de positieve als negatieve aspecten van neussprays. Ook vertelt de expert in het artikel van Radar dat je een zoutoplossing ook zelf kunt maken. Je moet dan alleen nog een neusdouche kopen om de vloeistof handig door je neus te laten glijden.

Bij de Consumentenbond staan ze stil bij de verschillende tussen neussprays van bekende merken of neussprays van een huismerk van een winkel of drogist. Het verschil blijkt vooral in de prijs te zitten en een duurdere neusspray zegt niet altijd iets over een betere werking. Bij Kassa melden ze dat er sinds het begin van 2022 aandacht is gekomen voor het online kopen van geneesmiddelen (waar neussprays onder vallen), omdat je in de winkel altijd gevraagd wordt of je nog vragen hebt.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Afsluiting

Een neusspray is niet altijd een prettig middel om te gebruiken en wil je de nadelige effecten tot een minimum beperken? Dan zouden wij het vooral sprayen om de nachten goed door te komen.