Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 8 met de beste probiotica supplementen

Supplementen zijn helemaal hip op dit moment. Kijk naar de reclamefolders, televisie of doe een magazine open en je ziet allerlei supplementen aangeboden worden die wonderen voor je lichaam zullen doen. Zo is het ook met probiotica supplementen. Ze lijken je interne systeem weer op peil te kunnen brengen als je even niet helemaal in top shape bent. Maar wat zijn probiotica eigenlijk en hebben ze wel het effect dat eraan toegeschreven wordt? Je leest het in deze review.

Zoeken naar probiotica supplementen en hun effect

Wij kwamen eigenlijk pas voor het eerst in aanraking met probiotica toen de huisarts aangaf dat dit wel eens een positief effect kon hebben op onze darmflora. We kwamen terug van vakantie en daar hadden we wat last gehad van het lokale voedsel dat we gegeten hadden. Heel onze stoelgang was van slag en we voelden aan onze buik dat er iets niet helemaal goed zat.

Na het slikken van de probiotica kwam onze buik weer tot rust, maar tegelijkertijd waren we ook weer gewoon voedsel van eigen bodem gaan eten. Dus we kunnen niet met zekerheid zeggen welke van de twee meer effect op ons lichaam heeft gehad.

Raadpleeg alléén je huisarts en neem niks aan van websites

Er is géén wetenschappelijk bewijs voor de werking van dit product. Er zijn geen goede effecten waar te nemen wanneer je dit product gebruikt. Sterker nog: het kan schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid als je het verkeerd gebruikt. Je mag van geen enkele bron, website of expert advies aannemen, dus ook niet van ons. De enige website die feitelijk juiste informatie geeft, is de European Food Safety Authority. Wij raden dit product dus niet aan en geven slechts informatie en meningen. Volledige disclaimer.

Snel overzicht: Deze probiotica supplementen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor lokale productenNutrimea – Nederlandse Expertise – Probioactif: Dit probiotica supplement is geproduceerd in Nederland en het is een fijne keuze voor mensen die liever producten van eigen bodem kiezen. Daarnaast vinden we de kwaliteit top. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor toegevoegde zinkGolden Natural Supplements – Caprylzuur & Pau d’Arco met Probiotica: Dit supplement heeft naast probiotica ook zink toegevoegd. Een officiële claim vanuit de gezondheidsraad is dat zink helpt bij een normale weerstand en waarderen de toegevoegde zink in dit product. Het supplement bevat 1 miljard levende bacteriën. >> Check laagste prijs
Beste veganistische optieAnare Naturals – Hair, Skin & Nails with Hyaluronic Acid and Probiotics: Dit probiotica supplement is een goede keuze voor veganisten, omdat er geen dierlijke toevoegingen in zitten. Het feit dat het supplement 100% vegan is, waarderen we enorm. >> Check laagste prijs

Waarom probiotica supplementen reviewen?

Zodra je zelf iets slikt en vermoedt dat het iets goeds voor je lichaam gedaan kan hebben, ga je al snel verder kijken naar andere merken met probiotica. Over het algemeen haal je de belangrijkste voedingsstoffen en mineralen uit je normale voeding, maar als dat even niet kan, is een voedingssupplement al gauw iets dat in je keukenkastje vooraan komt te staan. ’s Ochtends voordat je de deur uitgaat pak je je supplementen en je hoeft er de rest van de dag niet meer aan te denken.

Waarom opletten bij voedingssupplementen als probiotica?

Ook bij probiotica blijken er nogal wat nepproducten op de markt te zijn gekomen die allerlei claims opeisen, maar in feite weinig effect op het lichaam hebben. Eigenlijk zou je bij voedingssupplementen niet zomaar de winkel in moeten gaan en je mandje moeten vullen met wat je goed lijkt. Het advies van een huisarts zou op zijn minst op zijn plaats zijn. Je kunt namelijk ook te veel van iets binnenkrijgen en dat kan schadelijk zijn voor je organen. Wist je dat al?

We zitten ver in de 21e eeuw en we wonen in de EU – zijn er nog wel schadelijke voedingssupplementen?

Het blijkt zo te zijn dat supplementen aan andere richtlijnen gehouden worden en dat er een schemergebied is als het om het claimen van effecten gaat. Je moet dat echt op de details letten en dat is nou net iets dat consumenten bij het aankopen van een supplement niet doen. Ze lezen vluchtig het etiket, denken dat het supplement ze goed zal doen en beginnen gewoon met slikken. Zelfs in deze tijd en met alle regels in de EU kun je dus nog rotzooi kopen die niks voor je doet.

De zaken waar wij op gelet hebben bij probiotica supplementen

Het allerbelangrijkste bij probiotica is de hoeveelheid levende bacteriën die er in het supplement zitten. Je hebt dus een minimale hoeveelheid nodig om werkelijk iets positiefs van de probiotica te kunnen ervaren. Een lekker smaakje, slikken of erop kunnen kauwen; het zijn allemaal karakteristieken die niks uitmaken als er onvoldoende bewezen eigenschappen aan de probiotica supplementen verbonden zijn.

Hoe we probiotica supplementen dan getest hebben

Voor deze test zijn we niet allerlei supplementen door elkaar gaan slikken om te kijken of er iets na een paar dagen al veranderde aan ons gevoel of in ons lichaam. Als je een dag van alleen maar witbrood voor ontbijt en lunch, cola als drinken en friet als avondeten overstapt op vezelrijk brood, water en thee en een avondmaaltijd met veel groenten en een stukje vis, zul je het verschil namelijk ook al snel merken aan je stoelgang.

Voor deze test hebben we contact opgenomen met mensen die klachten hadden en daarna begonnen zijn met een bepaald merk met probiotica. Het is dus alleen een vergelijking met voor en na en vooral hoeveel verschil er geconstateerd is. Verder is er gekeken naar de supplementen die deze doelgroep slikte en hoeveel van welke stof erin zit.

De top 8 met beste probiotica supplementen

1. Nutrimea – Nederlandse Expertise – Probioactif met 7 stammen en 30 miljard CFU

Er zitten 60 capsules in deze pot.

Pluspunten:

 • Voor sommige mensen is het van belang om een product van Nederlandse bodem te kiezen en niks uit het buitenland te halen. Dat kan met dit merk.
 • Er zitten geen gluten en lactose in dit probiotica supplement en dat maakt het ook geschikt voor mensen die een lactose-intolerantie hebben.

2. Golden Natural Supplements – Caprylzuur & Pau d’Arco met Probiotica

Er zitten ook in deze pot 60 capsules.

Pluspunten:

 • Volgens het label zitten er 1 miljard levende bacteriën in deze pot met probiotica. (Het is natuurlijk wel lastig te tellen als je het zeker wilt weten…)
 • Hoewel de toegevoegde zink bijdraagt aan een normale werking van het immuunsysteem, adviseren wij altijd eerst je huisarts te benaderen voor medisch advies.

3. Anare Naturals – Hair, Skin & Nails with Hyaluronic Acid and Probiotics

De donker gekleurde pot bevat 60 capsules.

Pluspunten:

 • Deze probiotica is geschikt voor veganisten, want er is geen gebruik gemaakt van dierlijke toevoegingen.
 • De effecten op nagels, huid en haren zijn volgens de doelgroep goed merkbaar, maar wij zeggen: dat is niet waar. Alleen de huisarts kan je helpen die effecten te bereiken.

4. Orthica – Orthiflor Original – probiotica voor dagelijks gebruik

In de blauwe pot zitten 60 capsules.

Pluspunten:

 • Ook in dit probiotica zit 1 miljard levende bacteriën en nu komen ze van maar liefst 9 stammen in plaats van de 7 stammen in de probiotica op nummer 1.

Minpunten:

 • Deze pil kan voor sommigen lastig zijn om te slikken, omdat hij 2 centimeter lang is.

5. Orthica – Orthiflor Fem – probiotica speciaal voor de vrouw

In de witte pot met blauwe deksel zitten 60 capsules.

Pluspunten:

 • De bacteriën in dit probiotica komt van 4 stammen.
 • De probiotica is ook te slikken door vrouwen die zwanger zijn of na de zwangerschap niet de fles maar de borst aan de baby geven.

6. Orthica – Ortiflor kauwtablet

Er zitten 60 kauwtabletten in de pot.

Pluspunten:

 • Het gaat in principe om dezelfde probiotica als de nummer 4 op deze lijst, maar dan in kauwvorm. Voor velen is het kauwen op een tablet toch prettiger dan het moeten slikken van een 2 centimeter lange capsule.

7. Springfield – Aadexil probiotica met gereguleerde afgifte uit zeven stammen

Deze verpakking bevat 90 capsules.

Pluspunten:

 • Springfield belooft maar liefst 6 miljard CFU.

8. Vitals – Microbiol Trio Platinum

In de pot van Vitals zitten 60 capsules.

Pluspunten:

 • Er zitten 20 miljard levende bacteriën in dit probiotica en ze komen van 3 stammen.
 • Deze capsules zijn geschikt voor veganisten en vegetariërs.

Minpunten:

 • De prijs van dit probiotica supplement is wel het hoogst van deze lijst.

Beste uit de test volgens het Voedingscentrum en andere instanties

Het Nederlandse Voedingscentrum geeft aan dat lang niet alle probiotica voldoende bacteriën hebben om iets goeds voor je lichaam te kunnen doen. Eigenlijk zijn zij heel duidelijk in hun verhaal en dat is altijd met een huisarts werken en niet zomaar zelf gaan experimenteren.

Volgens Kassa zijn er sowieso veel te veel supplementen die beweren dat hun product bepaalde effecten heeft en dat dit helemaal niet het geval is. Ook de Consumentenbond waarschuwt voor supplementen die zelfs een averechts effect op je gezondheid kunnen hebben. Radar besteedt aandacht aan darmklachten in het algemeen en dat er niet altijd iets aan te doen is, ook niet met een probiotica supplement.

Dit zegt Radar over probiotische drankjes en yoghurts

Radar belicht de controverse rondom probiotische drankjes en yoghurts, waarbij eerdere claims over gezondheidsvoordelen ter discussie staan. Hoogleraar Marcel Zwietering wijst op het complexe bewijs rond de effectiviteit van deze producten. Terwijl de EFSA strenge criteria hanteert voor gezondheidsclaims, betekent een afwijzing niet direct dat probiotica geen positieve effecten kunnen hebben. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over probiotica en gefermenteerd eten

BNNVARA’s Kassa onderzoekt de impact van probiotica en gefermenteerd eten op de darmgezondheid met microbioloog Remco Kort. Gezonde darmflora is cruciaal voor algemene gezondheid, beïnvloed door voeding, slaap en beweging. Probiotica kunnen in specifieke gevallen, zoals na antibioticagebruik, herstel versnellen, maar zijn niet noodzakelijk voor algehele gezondheidsverbetering bij gezonde individuen. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Is je interesse in probiotica supplementen gewekt? Doe dan dit

In principe heb je geen recept voor probiotica nodig. Zelfs de kleine flesjes Yacult in de supermarkt bevatten volgens de producent goede bacteriën die bijdragen aan een gezond lijf. Ga met specifieke klachten eerst naar de huisarts voordat je je medicijnkastje of ontbijt uitbreidt met voedingssupplementen die je dagelijks (of zelfs meerdere keren per dag) dient te slikken. Als iets werkt, is dat prima. Werkt het echter niet zoals beloofd, besteedt er dan geen cent aan.

Afronding

Niet alle voedingssupplementen zijn hetzelfde en probiotica lijkt voor sommigen mensen iets positiefs te doen. Er zijn echter weinig onafhankelijke onderzoeken die deze beweringen aantonen en daarom adviseren we iedereen voorzichtig te zijn zomaar iets te gaan slikken.

De verpakking en het label ziet er namelijk altijd aantrekkelijk uit, alsof je dit product altijd al miste in je leven. Vaak zijn er andere oplossingen in goede voeding of een andere leefstijl te vinden die meer de moeite waard zijn en een blijvend positief resultaat hebben.