Door onze health-redactie| Kian Alaie, voedingswetenschapper BSc linkedin-logo

Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Hoe gebruik ik collageen? Slikken, smeren of injecteren?

Collageen slikken, smeren of injecteren? Wat is de ideale manier om collageen te gebruiken om mijn verouderingsproces tegen te gaan? Hoe werkt het eigenlijk? We zetten het allemaal voor jou op een rijtje!

Wat is collageen? (korte samenvatting)

Collageen is een lichaamseigen eiwit en is onderdeel van het bindweefsel in botten, bloedvaten en in je huid. Collageen is zelfs het eiwit wat het meest in je lichaam voorkomt en vooral belangrijk voor structuur en stevigheid. In je huid zit het voornamelijk in de middelste huidlaag (dermis) (Healthline, 2022).

Bij een mooie balans en kwaliteit van collageen in je huid behoud je een mooie en stevige huid. Wanneer meer collageen wordt afgebroken dan aangemaakt, zal je huidkwaliteit achteruit gaan.

Waarom collageen consumeren/toedienen?

Naarmate je ouder wordt, vermindert je collageen productie en zal de kwaliteit van je lichaamseigen collageen afnemen. Dit proces start als twintiger en de effecten worden significant zichtbaar rond je 30e levensjaar.

Er zijn externe factoren zoals blootstelling aan de zon en levensstijl die invloed hebben op je collageenkwaliteit en kwantiteit, maar ook interne factoren zoals je genen (MedicalNewsToday, 2022) .

Collageen in de huid verhogen? Hoe doen we dat?

We willen dus de hoeveelheid collageen in de huid verhogen voor een betere elasticiteit en stevigheid in de huid. Hoe doen we dit? Dit doen we door collageen aanmaak stimuleren en collageen afbraak remmen. Ook is het van belang dat de collageen van hoge kwaliteit is.

Drie methodes: Smeren, slikken, injecteren

Zoals de titel van dit artikel suggereert, zijn er meerdere manieren om collageen te introduceren aan je lichaam. We behandelen stuk voor stuk wat de positieve en negatieven elementen zijn van deze methodes.

Optie 1: Collageen slikken/consumeren

Als we collageen slikken, komt het collageen niet direct in zijn geheel aan in je huid. Heeft het slikken van collageen dan überhaupt nut? Zijn er wellicht andere supplementen die we kunnen slikken om collageen in de huid te verbeteren? Dit leggen wij jou uit.

Collageen is een eiwit. Eiwitten bestaan uit allerlei verschillende soorten aminozuren. Als je een eiwit consumeert zal deze volledig opgebroken worden tot deze aminozuren. Van deze aminozuren kunnen weer nieuwe eiwitten worden gemaakt in je lichaam. Als je collageen slikt, zal een deel van deze aminozuren hergebruikt worden voor het aanmaken van collageen.

Het eten van collageenrijk voedsel leidt dus niet direct tot hogere collageenniveaus in je lichaam.

Wat kunnen we wel consumeren om collageenniveaus te verhogen?

Natuurlijk is het alsnog goed om je lichaam te voorzien van alle aminozuren. Vooral de aminozuren glycine en proline zijn belangrijk voor collageen productie. Ook zijn vitamine C, biotine, zink en kopen ontzettend belangrijk voor je collageen productie (Gölner et al., 2017).

Welke ingrediënten zijn goed voor collageen productie

We zetten op een rijtje wat je kan consumeren die rijk zijn aan de voedingstoffen die belangrijk zijn voor collageen productie:

Voedingsstof 1: Vitamine C: paprika, aardbeien, tomaten, broccoli, citrusvruchten

Voedingsstof 2: Proline: Eieren, soja, zuivel, paddenstoelen, zeewier

Voedingsstof 3: Glycine: Eieren, soja, rundvlees, kabeljauw, zeewier

Voedingsstof 4: Koper: orgaanvlees, schaaldieren, vis, noten, chocola

Voedingsstof 5: Zink: oesters, rood vlees, noten, volle granen, zuivel

Natuurlijk is het ook mogelijk om deze voedingsstoffen uit supplementen te halen. Wij raden wel aan om supplementen te beschouwen als aanvulling op je dieet en niet een gezonde voeding vervangt.

Er zijn voldoende supplementen te koop die focussen op je huid en al deze voedingsstoffen bevatten.

Is het consumeren van deze voedingsstoffen effectief voor collageenaanmaak?

Het direct supplementeren van collageen is wel veelbelovend tegen huidveroudering.  Orale supplementen kunnen huidelasticiteit, hydratie en collageendichtheid verhogen (Choi et al., 2019).

Het slikken van supplementen zoals vitamine C of zink heeft ook een positief effect op collageen in je huid (Costa et al., 2015).

Optie 2: Collageen smeren op je huid

Collageen kan ook worden gebruikt door het te smeren op de huid in de vorm van crèmes, lotions en serums. Deze producten bevatten collageenpeptiden of andere ingrediënten die de productie van collageen in de huid zouden kunnen stimuleren.

De algemene gedachtestroom op het internet is dat collageen smeren op je huid geen nut heeft. De moleculen zijn te groot op door je huid opgenomen te worden. Dit komt doordat eiwitten vaak grote structuren zijn die bestaan uit duizenden aminozuren.

Wat wel een effect kan hebben zijn voedingstoffen op je huid smeren die wel opgenomen kunnen worden en collageenproductie verbeteren. In het vorige deel hebben we al benoemd dat vitamine C collageenproductie kan verbeteren. Zo kan je alsnog collageenproductie stimuleren door middel van crèmes.

Optie 3: Collageen injecteren

Deze techniek introduceert direct collageen aan je dermis door middel van injecties. Dit omzeilt het probleem dat je huid niet permeabel genoeg is voor de huidcrèmes met collageen. Een injectie heeft direct resultaat en deze zullen enkele maanden aanhouden tot de collageen weer afgebroken wordt.

Een studie met 123 deelnemers leidde tot  92.2% tevredenheid voor collageen inbreng rond de wenkbrauwen (Liu et al., 2005). Collageeninjecties kunnen ook plaatsvinden rondom de neus, ogen, mond en voorhoofd.

Naast het verbeteren van je huidkwaliteit, kunnen ze ook het weefsel van littekens verzachten en kan collageen dienen als vulstof.

Risico’s bij collageen injectie

Er zijn echter enkele risico’s verbonden aan het gebruik van collageeninjecties. Zoals bij elke medische behandeling, is er altijd het risico op bijwerkingen, zoals infecties, ontstekingen of allergische reacties. Het is daarom belangrijk om altijd een gekwalificeerde zorgverlener te raadplegen voordat u besluit om een collageenbehandeling te ondergaan.

Conclusie: smeren, slikken of injecteren?

Alle drie de methodes kunnen resultaat bieden mits je het op de juiste manier uitvoert. Collageen slikken werkt, maar de collageen eiwitten worden voornamelijk afgebroken in je lichaam. Direct collageen op je huid smeren heeft geen nut, maar je kan wel voedingsstoffen toedienen die collageenproductie verbeteren. Collageen injecteren heeft direct het meest impact, maar is wel het duurst van de drie opties.