Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 7 met de beste ovulatietests – met of zonder digitale uitslag

Een ovulatietest dient om erachter te komen of je binnenkort ovuleert. Vooral vrouwen die hun best aan het doen zijn om zwanger te worden (en waarbij het soms maar niet lijkt te lukken) kiezen er steeds vaker voor om een ovulatietest te doen. Het geeft je in ieder geval meer zekerheid over wanneer het moment daar is en – ook al klinkt dit helemaal niet gezellig – je kunt er in je agenda rekening mee houden tijdens het zwanger proberen te geraken.

Raadpleeg alléén je huisarts en neem niks aan van websites

Het kan schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid als je een ovulatietest verkeerd gebruikt en verkeerde conclusies trekt. Raadpleeg dus altijd je huisarts voor definitief advies dat je wél kunt opvolgen. Wij geven slechts informatie en meningen. Volledige disclaimer.

Kiezen voor de beste ovulatietest voor jou

Die paar minuten wachten – of het nou een ovulatie- of zwangerschapstest betreft – duren vaak het langst. De test gaan kopen, de verpakking lezen en de actie uitvoeren, daar krijg je de kans niet om heel erg bij na te denken. Je bent bezig met de voorbereidingen en doet die zo zorgvuldig mogelijk. Als je dan op de uitslag zit te wachten, wil je wel dat het een goede test is, zodat je niet aan het antwoord van de test hoeft te twijfelen.

Snel overzicht: Deze ovulatietests raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze nauwkeurigheidClearblue zwangerschapstest digitaal ultravroeg: Clearblue staat bekend om zijn nauwkeurigheid. We vinden deze test eenvoudig in gebruik en effectief in het vroeg detecteren van zwangerschap. Het beschikt over ultragevoelige detectie van HCG, het zwangerschapshormoon, en biedt een handig aftelscherm naar de uitslag. Echter, het biedt maar één testmogelijkheid, wat sommige gebruikers als een nadeel kunnen zien. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor prijs-kwaliteitverhoudingTelano – Ovulatietest midstream: Met 37 tests in één doosje en een gunstige prijs, vinden we dat de ovulatietests van Telano een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding bieden. De tests geven de uitslag goed aan met duidelijke streepjes, waardoor ze makkelijk te lezen en verkeerd te interpreteren zijn. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor digitale resultatenSensitest – digitale ovulatietest: Deze test van Sensitest is ideaal voor degenen die niet willen twijfelen over streepjes of tekens. De uitslag wordt weergegeven in tekst, wat het lezen van de resultaten vereenvoudigt. Deze kit bevat 12 ovulatietests en 3 zwangerschapstests. Het enige minpunt dat we hebben opgemerkt is dat deze test iets langer kan duren dan andere tests op onze lijst. >> Check laagste prijs

Waarom ovulatietests reviewen?

Als je zelf iemand kent die zwanger wil worden, weet je pas hoe belangrijk dit soort tests die je zelf thuis kunt doen worden. Niet alleen hoef je er niet speciaal voor op pad naar een specialist of ben je automatisch een hoop geld kwijt, ze doen wat ze moeten doen als het om het meten van je vruchtbaarheid gaat. Er zijn goedkopere en duurdere ovulatietests en in deze review besteden we aandacht aan alle prijzen en varianten.

Waarom opletten bij het kiezen van een ovulatietest?

Vooral bij de ovulatietests die niet digitaal zijn, ontstaat er wel eens twijfel. Je wilt namelijk weten of je voor wat betreft je vruchtbaarheid al binnen een bepaald tijdsbestek zit waarin het gunstiger is om zwanger te worden dan daarbuiten. Als je dan een test hebt die abracadabra is, word je daar niet blij van. Het liefst wil je een duidelijke plus of min zien, of een lachend of sip kijkend gezichtje. Dan blijkt uit een oogopslag wat de uitslag van de ovulatietest is.

Goedkope en dure ovulatietests – digitaal of toch beter van niet?

Bij een zwangerschapstest is het natuurlijk nog veel spannender: zie je duidelijk twee streepjes of is het er maar eentje? Doet de reservelijn het wel goed? Heb je alle stappen wel op de juiste manier doorlopen en heb je je ook aan de tijd gehouden die de test nodig heeft om goed te kunnen lukken? In beide situaties – ovulatietest of zwangerschapstest – is het allemaal al spannend genoeg en daarom kies je de test die je zelf het prettigst vindt in het gebruik.

De criteria voor het praktisch kunnen vergelijken van ovulatietests

In de criteria is geen rekening gehouden met persoonlijke voorkeur. Wel keken we naar:

 • Soort test – dipstick in urine houden of druppeltje urine in vlak van test laten vallen?
 • Soort uitslag – verschijnen er kleuren, lijntjes of krijg je een ander, duidelijk teken met het resultaat, zodat je niet hoeft te twijfelen?
 • Prijs – wat kost een ovulatietest en is er korting mogelijk als je meerderen tegelijk bestelt?
 • Inhoud – hoeveel ovulatietests zitten er in een verpakking?

Hoe we ovulatietests uitgeprobeerd hebben: de einduitslag

We hebben diverse soorten ovulatietests aangeschaft en ze gewoon door onze vrouwelijke medewerkers laten uittesten. Mensen konden een pakketje met verschillende tests ophalen en hoefden geen naam achter te laten. Ook de feedback is anoniem gebleven, omdat we geen persoonlijke informatie in ons bezit wilden hebben die gevoelig kon liggen.

De top 7 met beste ovulatietests

1. Clearblue zwangerschapstest digitaal ultravroeg

Clearblue is simpelweg nauwkeurig. We vinden deze test makkelijk te gebruiken en kan al in een vroeg stadium achterhalen of je zwanger bent of niet,

Pluspunten:

 • Ultragevoelige detectie van HCG (het zwangerschapshormoon)
 • Zeer eenvoudig te gebruiken en met aftelscherm naar uitslag.

Minpunten:

 • Enkel één keer testen mogelijk. Ook al is de test heel betrouwbaar, uit onze data komt dat veel vrouwen het prettig vinden om tweemaal te testen.

2. Telano – Ovulatietest midstream

In dit doosje zitten 37 tests.

Pluspunten:

 • Voor wat betreft de prijs zijn de ovulatietests van Telano erg gunstig.
 • Er zitten voldoende tests in het doosje om je cyclus goed in kaart te kunnen brengen.
 • De streepjes bij deze test geven de uitslag goed aan.

3. Sensitest LH – ovulatietest voor thuisgebruik

De verpakking van Sensitest is in 6, 12, 24, 48 of 96 stuks verkrijgbaar.

Pluspunten:

 • Ook bij deze ovulatietest zit je rond de euro per test en dat is niet verkeerd.
 • De test meet heel eenvoudig of je wel of geen piek in het LH-hormoon hebt. Er is dan ook geen twijfel mogelijk over de uitslag als je de handleiding volgt over het moment van je urine afnemen.

Minpunten:

 • Bij heel veel tests gaat het namelijk om ochtendurine en dat is bij een ovulatietest net niet het geval.

4. Sensitest – digitale ovulatietest

Van hetzelfde merk als de nummer 3 in deze lijst is er ook een digitale variant. Er zitten 15 tests in deze verpakking, waarvan 12 ovulatietests en 3 zwangerschapstests.

Pluspunten:

 • Wie twijfelt over streepjes of tekentjes, wil deze test hebben. Je krijgt de uitslag namelijk gewoon in tekst en niet in signalen. Je moet dus wel kunnen lezen.

Minpunten:

 • Testpersonen geven aan dat deze test gemiddeld iets langer duurt dan andere tests in deze top 7.

5. ClearBlue – Ovulatietest geavanceerd digitaal – 4 of meer vruchtbare dagen

Je krijgt 10 ovulatietests in deze verpakking.

Pluspunten:

 • Het stickje meet welke 4 dagen je het meest vruchtbaar bent gedurende je cyclus.
 • Elke nieuwe stick stop je weer in de houder die je kunt bewaren.
 • Het resultaat van de test is digitaal weergegeven.

Minpunten:

 • Met gemiddeld rond de drie euro per stuk is dit een van de duurdere ovulatietests.
 • Niet iedereen vindt hem even prettig in het gebruik. Sommigen zweren bij de simpelste dipsticks.

6. ClearBlue – Ovulatietest digitaal – 2 meest vruchtbare dagen

De tweede ovulatietest van ClearBlue is ook digitaal, maar deze meet je twee meest vruchtbare dagen tijdens je cyclus.

Pluspunten:

 • De werking van de test is hetzelfde als bij de nummer 5 in deze lijst.

Minpunten:

 • De prijs is iets goedkoper dan de nummer 5 in deze top 7, maar nog steeds aanzienlijk duurder dan de goedkoopste goed werkende tests.

7. Mat.Care – ovulatietesten met dipstrip

Dit is de meest eenvoudige ovulatietest in de vorm van een dipstick. Je krijgt verschillende verpakkingen met 12, 24 of 36 stuks.

Pluspunten:

 • Behalve ovulatietests zitten er ook twee zwangerschapstests in het doosje.
 • Je houdt de strip of stick 3 seconden in je urine en daarna verschijnen de streepjes om aan te tonen hoe vruchtbaar je bent.
 • Dit is een van de goedkoopste ovulatietests.

Minpunten:

 • Voor de dipstick is het het handigst om urine op te vangen en dat vindt niet iedereen even prettig. Als je al zover gaat dat je je vruchtbaarheid in kaart aan het brengen bent en het zwanger worden niet 100% aan moeder natuur overlaat, vragen wij ons af of deze feedback wel geheel terecht is.

Beste uit de test volgens consumentenorganisaties en experts

Het Flevoziekenhuis heeft een uitgebreide folder met informatie over zwanger worden en hoe een ovulatietest daarbij kan helpen. Radar en de Consumentenbond hebben geen vergelijkingsonderzoek naar verschillende ovulatietests gedaan. Kassa beantwoordt een vraag over het verschil in prijs tussen de diverse soorten ovulatietests.

Dit zegt Radar over de markt van medische zelftests

Radar benadrukt dat de markt voor medische zelftests, zoals ovulatietests, sterk groeit maar waarschuwt voor de gebrekkige betrouwbaarheid en het gebrek aan begeleiding bij het gebruik. Het Rathenau Instituut pleit voor een keurmerk om consumenten te beschermen tegen de mogelijke gevolgen van onjuist gebruik, zoals onterechte geruststelling of onnodige ongerustheid. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over advies rondom baby’s

Dit artikel onderstreept het de zorgvuldigheid waarmee medische adviezen en supplementen, zoals vitamine K voor pasgeboren baby’s, behandeld moeten worden. Dit toont het belang aan van gedegen onderzoek en deskundig advies in de gezondheidszorg, wat ook relevant is bij het kiezen van ovulatietests. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Zwanger worden? Doe dan dit

In principe hoef je niet met allerlei tests aan de slag te gaan om zwanger te worden. Voor veel mensen wordt de druk te hoog als je eenmaal hiermee begint en als we iets weten over zwanger raken, dan is het dat druk van invloed kan zijn om je gemoedstoestand en dus ook op het zwanger kunnen worden. Soms moet je de natuur gewoon zijn gang laten gaan en niet te krampachtig gezinsuitbreiding willen.

Conclusie

Ben jij toch iemand die van een groot gezin gedroomd heeft, ben je gestopt met anticonceptie en lukt het maar niet om zwanger te worden? Dan kunnen de ovulatietests je al voor een gedeelte antwoord geven op vragen die je hebt, maar mogelijkerwijs is naar de huisarts stappen toch ook een goed idee om verder onderzoek te doen.