Door onze gezondheiidsredactie| Kian Alaie, voedingswetenschapper BSc linkedin-logo

Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De levensduur van een elektrische tandenborstel: Hoelang gaan ze mee?

Hoelang gaat een elektrische tandenborstel mee? Is het de initiële investering waard? Komen er nog veel kosten bij kijken? Moet ik elke paar jaar een nieuwe kopen? Dit zijn wellicht vragen die mensen zich stellen bij het kopen van een elektrische tandenborstel.

In dit artikel zullen we de hierboven genoemde vragen beantwoorden en een diepgaande analyse geven over de levensduur van een elektrische tandenborstel.

Levensduur hangt af van bepaalde factoren

Het belangrijk om te begrijpen dat de levensduur van een elektrische tandenborstel afhankelijk is van verschillende factoren:

 1. Het merk
 2. De kwaliteit van de batterij
 3. De manier waarop u de tandenborstel gebruikt
 4. Onderhoud
 5. Hoe je de tandenborstel bewaart

Het merk – Is goedkoop duurkoop?

Goedkoop is niet altijd duurkoop bij elektrische tandenborstels. Echter, niet alle elektrische tandenborstels zijn op dezelfde manier gemaakt. Er zijn verschillende merken tandenborstels op de markt. Elk heeft zo verschillende functies en prijzen.

Sommige merken staan bekend om hun levensduur en betrouwbaarheid. Deze merken, zoals misschien wel de bekendste, bieden tandenborstels van ongeveer 30 tot zelfs 200 euro aan. Wij raden aan om de bekendere modellen te kiezen omdat deze uitgebreid door consumenten getest zijn.

Doe anders de test bij de Consumentenbond om erachter te komen welke ideaal is voor jou!

Kwaliteit van de batterij

De belangrijkste factor voor de elektrische tandenborstel is de kwaliteit van de batterij. Bijna alle elektrische tandenborstels werken op oplaadbare batterijen tegenwoordig. Als de batterij van slechte kwaliteit is, kan deze snel stuk gaan en moet u de tandenborstel vaker opladen of de batterij compleet vervangen.

Manier van gebruik en onderhoud

Hoe jij je elektrische tandenborstel gebruikt is doorslaggevend voor hoe lang deze mee gaat. Het is bijvoorbeeld belangrijk om uw tandenborstel niet te hard tegen je tanden te drukken te drukken. Dit kan bij goedkopere modellen niet alleen je tanden, maar ook de motor kan beschadigen.

Het is ook belangrijk om alle opgehoopte oude tandpasta en spoelresten regelmatig schoon te maken en het opzetborsteltje om de zoveel tijd te veranderen.

Omgeving – Hoe bewaar je de tandenborstel?

De omgeving waarin jij je elektrische tandenborstel bewaart, kan ook flinke impact hebben op de levensduur ervan. Het is bijvoorbeeld belangrijk om de tandenborstel niet bloot te stellen aan hoge temperaturen of vochtigheden.

Natuurlijk is ook belangrijk om de tandenborstel niet te laten vallen of te stoten. Dit kan bijvoorbeeld vaker gebeuren als je vaak reist. Bewaar je elektrische tandenborstel altijd in de meegeleverde reishoes.

Levensduur van een elektrische tandenborstel

Nu we de verschillende factoren hebben genoemd die van invloed kunnen zijn op de levensduur van jouw elektrische tandenborstel, kunnen we kijken naar wat je kan verwachten van de levensduur van een elektrische tandenborstel.

Over het algemeen gaan elektrische tandenborstels gemiddeld 3-5 jaar mee, aldus dit artikel van Groen Licht. Dit hangt voornamelijk van de slijtage van de batterij af. De aspecten die we hebben genoemd hebben hier allemaal invloed op.

Garantie van verschillende merken

Sommige tandenborstels hebben echter een langere levensduur dan andere elektrische tandenborstels. De meeste merken bieden garanties van 2-3 jaar op hun tandenborstels.

Oral B Biedt bijvoorbeeld de volgende kwaliteitsgarantie van 2 jaar aan.

Tips – Hoe kan ik mijn tandenborstel langer mee laten gaan?

Als jij je tandenborstel juist gebruikt, kan jij je levensduur van je tandenborstel verlengen. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je elektrische tandenborstel zo lang mogelijk meegaat:

 • Laat de tandenborstel niet (te vaak)vallen of stoten.
 • Bewaar de tandenborstel in een minder vochtige plaats in bijvoorbeeld een la
 • Maak de tandenborstel regelmatig schoon met
 • Vervang het opzetborsteltje elke 3-4 maanden.
 • Gebruik de tandenborstel niet te hard zodat je de motor en je tanden bespaart
 • Zorg ervoor dat je tandenborstel altijd tussen de 20% en 80% zit
 • Laad je tandenborstel niet constant op.

Over de laatste twee tips hieronder wat meer.

Hoe laad ik mijn batterij het best op?

Je kan proberen je tandenborstel op te laden wanneer deze aangeeft dat hij bijna leeg is en niet op de oplader zetten wanneer hij aangeeft dat hij volledig opgeladen is. Ook is het handig om de batterij eens in de zoveel tijd volledig te ontladen. Zo gaan de batterijen het langst mee.

Waarom kan ik mijn batterij simpelweg niet zelf vervangen?

Fabrikanten geven aan dat het gaat om je eigen veiligheid dat je niet bij de batterij kan komen. Veel mensen, zoals ik, gebruiken een tandenborstel onder de douche. Dat betekent dat er geen vocht bij de tandenborstel mag komen. De behuizing moet dus compleet waterdicht zijn.

Moet ik elke paar jaar een nieuwe kopen?

Zoals we hierboven hebben besproken, gaan elektrische tandenborstels gemiddeld 3 tot 5 jaar mee. Na deze tijd kan het nodig zijn om een nieuwe tandenborstel te aan te schaffen. Je zal vanzelf merken wanneer deze niet meer werkt.

Conclusie

Hoelang een elektrische tandenborstel mee gaat is afhankelijk van verschillende factoren zoals het merk, de batterij, de manier van gebruik, het onderhoud, en de manier waarop jij de tandenborstel bewaart.

Over het algemeen gaan elektrische tandenborstels gemiddeld 3-5 jaar mee, maar sommige tandenborstels kunnen een langere levensduur hebben als ze juist gebruikt worden en bijvoorbeeld niet vaak mee gaan op reis.