Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 10 met de beste eczeem crème tegen jeuk en schilfers

Eczeem kan je leven echt lastig maken. Zeker in het begin – als je nog niet weet waar je eczeem van krijgt – is het een hele ontdekking om uit te zoeken wat werkt en wat niet werkt. Reageer je op een doucheproduct, is het de bodylotion die je daarna insmeert, of reageert je huid op zo’n beetje alles waar het mee in aanraking komt? Gelukkig zijn er eczeem crèmes die korstjes, schilfers en die alsmaar terugkerende jeuk kunnen verminderen of verhelpen.

Raadpleeg alléén je huisarts en neem niks aan van websites

Er is géén wetenschappelijk bewijs voor de werking van dit product. Er zijn geen goede effecten waar te nemen wanneer je dit product gebruikt. Sterker nog: het kan schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid als je het verkeerd gebruikt. Je mag van geen enkele bron, website of expert advies aannemen, dus ook niet van ons. De enige website die feitelijk juiste informatie geeft, is de European Food Safety Authority. Wij raden dit product dus niet aan en geven slechts informatie en meningen. Volledige disclaimer.

Zoeken naar de perfecte eczeem crème  

Ik heb er zelf gelukkig geen last van, maar ik ken wel mensen in mijn omgeving die eczeem hebben. De een heeft er meer last van in de winter, de ander juist weer in de zomer. Wat je ziet, is dat er veel gekrabd en gewreven wordt om de klachten tegen te gaan.

Een middel als eczeem crème kan wonderen doen, maar het kan een hele poos duren voordat je de crème gevonden hebt die jouw huid het beste kan verdragen. Vandaar dat we in deze review aandacht besteden aan goede eczeem crèmes die de moeite van het proberen waard zijn.

Snel overzicht: Deze eczeem crèmes raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor grote verpakkingGrahams Natural Skin – Eczeem crème: Deze crème komt in een royale verpakking van 150 gram. Het trekt goed in de huid zonder een vettig gevoel achter te laten. Testpersonen melden dat het echt helpt om de nadelen van het hebben van eczeem te verminderen. Ondanks de hogere prijs, vinden we dit product een uitstekende keuze vanwege de hoeveelheid crème die je krijgt. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor parfumvrije crèmeFagron – Cetomacrogol-crème met 50% Vaseline: Deze crème van Fagron bevat 50% Vaseline, wat goed kan werken voor mensen met eczeem. Het product komt in een tube van 100 gram en er zijn ook grotere verpakkingen beschikbaar voor degenen die veel nodig hebben. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor eczeem en littekensDerMel – Honingzalf voor eczeem: DerMel Honingzalf is niet alleen effectief tegen eczeem, maar werkt ook tegen littekens die door wondjes zijn ontstaan. Het wordt geleverd in een tube van 50 gram. Testpersonen melden dat de huid echt tot rust komt met deze crème, waardoor we deze aanraden aan degenen die een rustgevende crème zoeken. >> Check laagste prijs

Waarom eczeem crème in de schijnwerpers zetten?

Wij weten hoe vervelend een enkele muggenbult kan zijn. Je kunt ’s nachts niet van de jeuk slapen en overdag gaan je vingers en nagels ongemerkt naar de plek die alleen maar erger lijkt te worden. Een heel goed middel is er niet en eigenlijk helpt alleen er vanaf blijven. Krabben kan de huid alleen maar verder ontsteken en korstjes zorgen weer voor littekens. We kunnen ons niet goed voorstellen dat je dit gevoel continu en op meerdere plekken op je lichaam hebt, zoals bij eczeem het geval is.

Waarom je kritische bril op bij eczeem crème kopen?

Het klinkt vervelend, maar je hebt eczeem crème en eczeem crème. Dat een merk of crème goed aangeschreven staat en niet goedkoop is, betekent niet dat dit jouw ideale product is. Er kunnen nog steeds bestanddelen inzitten waar je huid op reageert. Niet alle eczeem is hetzelfde en ook niet elke huid is hetzelfde. Wat je zult merken is dat er in veel lichaamsverzorgingsproducten die in de winkel verkocht worden heel wat stofjes zitten die negatief voor de gevoelige huid kunnen zijn.

Welke crème dan wel als er tussen eczeem crèmes nog zoveel verschil kan zitten?

Er zijn producten die de huid kalmeren (honing) en de huid voeden en weer soepel maken (Vaseline of shea butter). Andere eczeem crèmes zorgen er vooral voor dat er geen cortisone of steroïden inzitten die sterk met de huid kunnen botsen. Als jij of iemand anders binnen je gezin last heeft van eczeem, is je eerste taak uitzoeken welke van de middelen werkt. Sommige crèmes bieden dan meteen verlichting, terwijl je voor het echte effect langer moet smeren.

Op welke manier hebben we eczeem crèmes beoordeeld?

Wij kunnen natuurlijk niet van te voren inschatten hoe elke huid reageert op een crème, zeker niet als het om een probleemhuid gaat. Dat wordt toch een proefondervindelijke test voor jezelf. Wat we wel belangrijk vinden om te kunnen vergelijken is het volgende:

 • Welke specifieke ingrediënten zitten er in de eczeem crème die de klachten kunnen verminderen of laten verdwijnen?
 • Als je huid meerdere klachten geeft (jeuk, schilfers, rood, bultjes, et cetera), helpt de crème dan tegen alle klachten of bijvoorbeeld alleen tegen de jeuk?
 • Hoeveel eczeem crème zit er in een verpakking en hoe verhoudt dit zich tot de prijs?
 • Zitten er biologische ingrediënten in de crème?

Hoe we eczeem crème vervolgens getest hebben: de informatie die de test oplevert

Het heeft geen enkel nut om eczeem crème te smeren als je zelf geen eczeem hebt. Je kunt hooguit iets zeggen over de geur en of de crème intrekt. Bij een probleemhuid werkt een eczeem crème toch anders en dus zijn we op zoek gegaan naar mensen die binnen de doelgroep voor deze test vallen. Ons belangrijkste doel was deze mensen helpen aan een mogelijk betere crème dan die ze nu gebruikten.

De top 10 met de beste eczeem crèmes

1. Grahams Natural Skin – Eczeem crème

In de verpakking van deze crème zit 150 gram.

Pluspunten:

 • Het helpt volgens de testpersonen echt om de nadelen van het hebben van eczeem te verminderen.
 • Het product trekt fijn in de huid en voelt niet vettig aan.

Minpunten:

 • Het lijkt een dure crème, maar je krijgt wel meteen 150 gram en dat is veel vergeleken met de meeste andere crèmes in deze top 10.

2. CeraVe – Hydrocortisone Anti-Itch Cream

De tube van CeraVe bevat 28 gram eczeem crème.

Pluspunten:

 • In dit product zit wel hydrocortisone en dat is belangrijk voor diegene wiens huid juist op dit bestanddeel reageert.
 • Er zit geen parfum in deze crème en dat is mooi, want daar kan de huid alleen maar meer last van krijgen.

Minpunten:

 • Het is een kleine tube, dus als je veel eczeem hebt en de crème werkt, ben je snel door 28 gram heen.

3. Fagron – Cetomacrogol-crème met 50% Vaseline

Fagron heeft diverse crèmes tegen eczeem. Deze bevat 50% Vaseline, maar je hebt er bijvoorbeeld ook met 20% Vaseline.

Pluspunten:

 • Als deze crème voor jou werkt is het fijn te weten dat er ook grote verpakking van Fagron zijn. De tubes zijn 100 gram, maar er zijn ook potten van een kilo.

Minpunten:

 • Wat niet veel mensen weten, is dat er aan lichaamsverzorgingsproducten ook een bepaalde houdbaarheidsdatum zit. Bij een gevoelige huid als die met eczeem kun je deze datum maar beter goed in de gaten houden. Fagron maakt het je bij de grote verpakkingen iets makkelijker door op het label een plek te reserveren voor de datum waarop je de pot voor het eerst geopend hebt.

4. Avène – TriXera Nutri-Fluid lotion

In deze fles met doseerknop zit 400 milliliter crème.

Pluspunten:

 • Met een grotere fles doe je langer of je kunt er meer lichaamsdelen mee insmeren zonder een fortuin kwijt te zijn.
 • Wij zouden graag willen dat alle verzorgingsproducten een doseerknop hebben. Het maakt het zoveel makkelijker om niet te veel in je hand te doen. Terug in de pot of fles doen kan namelijk niet meer als je het al aangeraakt hebt.

5. DerMel – Honingzalf voor eczeem

De tube van DerMel bevat 50 gram eczeem crème.

Pluspunten:

 • De crème is zacht voor de droge en trekkerige huid die schilfert.
 • De crème werkt ook bij littekens die door wondjes ontstaan zijn.
 • De huid komt volgens testpersonen echt weer tot rust met deze eczeem crème.

Minpunten:

 • Geen enkele testpersoon had een vervelende ervaring met deze crème.

6. Bepanthen – Eczeem crème

In deze verpakking zit 50 gram crème die eczeem tegengaat.

Pluspunten:

 • Het middel werkt heel snel, waardoor je weer wat rust in je dag krijgt in plaats van alleen maar te kunnen focussen op je jeuk.

7. Dermagiq Skin – Eczeemzalf zonder cortisone

Er zit 30 milliliter in een verpakking eczeem crème van Dermagiq Skin.

Pluspunten:

 • Ook in dit merk zit honing verwerkt en dat blijkt bij velen toch een rustgevende werking op de huid te hebben.

Minpunten:

 • Het is een wat dikkere crème die op zich goed intrekt, maar in de zomer kan het wat kleverig worden.

8. Dermalex – Eczeembehandeling zonder steroïden

Deze verpakking bevat 30 gram crème om de klachten van eczeem te verlichten.

Pluspunten:

 • De crème blijkt echt te werken bij onze testgroep.
 • De crème ruikt niet sterk en trekt goed in.

9. Urban Africa Naturals – Neem Salve

In deze pot van Urban Africa Naturals zit 80 milliliter.

Pluspunten:

 • De prijs is zeer gunstig.
 • De crème is geschikt voor veganisten en is helemaal van biologische oorsprong.
 • De neem gaat ontstekingen tegen, waardoor je huid weer rustiger wordt omdat hij niet meer jeukt en je niet de neiging hebt om te blijven krabben.

Minpunten:

 • Bij een grotere pot zou je eigenlijk een kleine applicator moeten krijgen om er telkens de gewenste hoeveelheid uit te halen. Volgens ons is het beter om er niet telkens met je vingers in te gaan, want hiermee beïnvloedt je de kwaliteit van het spul.

10. Gladskin – Eczeem gel

In deze bus zit 30 milliliter eczeem gel.

Pluspunten:

 • De gel smeert fijn uit en trekt goed in.
 • Het effect van de eczeem gel is bij testpersonen snel zichtbaar.

Minpunten:

 • Het is een vrij dure eczeem crème vergeleken met andere crèmes in deze top 10.

Beste uit de test – andere experts aan het woord

Zowel Kassa als Radar gaan in op het ontstaan van eczeem en wat je er zelf tegen kunt doen. De Consumentenbond behandelt een vraag over bepaalde perioden gedurende het jaar dat eczeem erger wordt en waar dit aan kan liggen. Door rekening te houden met mogelijke oorzaken van eczeem kun je zelf al grote invloed uitoefenen op het beperken van je klachten. Je hoeft dus niet altijd naar een pot met crème te grijpen, want er zijn meerdere oplossingen die kunnen werken.

Dit zegt Radar over handeczeem door handen wassen

Radar belicht de toename van handeczeem door frequent handen wassen. Dermatoloog Lia Kunkeler legt uit dat handeczeem kan ontstaan door contactallergieën, aanleg voor eczeem, of irritatie zoals regelmatig handen wassen. Het verwijderen van de huid beschermende laag door te wassen leidt tot droogheid en maakt de huid vatbaar voor irritaties. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over gewenning aan hormoonzalf

BNNVARA’s Kassa belicht de problematiek rondom hormoonzalf en de ontwikkeling van afhankelijkheidsklachten, bekend als Topical Steroid Addiction (TSA) en Topical Steroid Withdrawal (TSW). Patiënten ervaren vaak dat ze steeds sterkere zalf nodig hebben, en bij het stoppen met de zalf treden ernstige ontwenningsverschijnselen op. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Kortom

Heb jij eczeem en wil je er vanaf? Probeer eerst uit te zoeken waar bij jou de oorzaak van de overgevoeligheid ligt, want pas dan kun je ook een passende oplossing zoeken. Het hoeft niet altijd om dure crèmes te gaan. Het kan ook liggen aan lichaamsverzorgingsproducten, stoffen in je omgeving of het seizoen met andere kenmerken.