Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 10 met de beste doucheolie voor de verzorging van de huid

Een speciale bodywash waarin olie verwerkt is – ook wel doucheolie genoemd – is altijd handig als je huid wat droger is. Het lichaam kan merken dat de verwarming binnen weer aangaat in de herfst en winter en daar last van krijgen. Het kan ook in de zomer alle bezoekjes aan het zwembad met chloorwater of de zee met zout water gaan voelen en uitdrogen. Wat je reden ook is om een doucheolie te gebruiken, in onderstaand artikel vind je de beste doucheolie voor de huid.

Overstappen van een gewone douchegel naar een doucheolie

Het ligt er helemaal aan hoe gevoelig jouw huid is of je de hele winter met een doucheolie onder de douche wilt stappen, of bijvoorbeeld aan eens in de week genoeg hebt. De voedende ingrediënten van de olie kunnen dan hun werk doen en je huid herstellen en wat van zijn glans teruggeven. Voor sommige mensen is het een kwestie van regelmatig scrubben, inzepen en smeren, terwijl het voor anderen een wat minder frequent ritueel is.

Snel overzicht: Deze doucheoliën raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor huidherstelClinique – Deep Comfort Body Wash: Hoewel de naam van dit product geen ‘olie’ bevat, is de voedende kwaliteit zeer gunstig voor een huid die herstel nodig heeft. We waarderen het feit dat deze body wash geen vettig laagje achterlaat en de huid aangenaam aanvoelt na gebruik. Een beetje prijzig, maar volgens ons de moeite waard. >> Check laagste prijs
Beste voor een stralende huidNuxe – Precious Scented Shower Oil with Golden Shimmer: Deze doucheolie van Nuxe, veelal gevonden bij de drogist en apotheek, laat een lichte gouden glans achter die we heel aantrekkelijk vinden. Het zorgt ervoor dat de huid er verzorgd en gezonder uitziet. Een echte verwennerij voor de huid. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor gevoelige huidDermolin – Douche Olie zonder parabenen: Deze doucheolie is speciaal geformuleerd voor mensen met een (over)gevoelige huid, vrij van potentieel irriterende stoffen die vaak worden aangetroffen in andere huidverzorgingsproducten. We merkten op dat de huid gevoed wordt, maar niet overdreven glanzend is, door de olie in de body wash. Een zeer goede optie voor diegenen met een gevoelige huid. >> Check laagste prijs

Waarom doucheolie testen?

Elk verzorgingsproduct voor de huid vinden wij interessant, maar we vinden het nog waardevoller als het iets extra’s voor de huid doet. En dat is precies wat wij bij het testen van doucheolie verwachten: iets meer dan alleen het reinigen van de huid met een body wash of doucheschuim. Wij verwachten dat de huid er minder dof uitziet en dat schilfers door een droge huid verdwijnen. Iedereen moet een goed verzorgd lichaam kunnen hebben en een doucheolie kan hierbij ondersteunen.

Waarom scherp blijven bij doucheolie?

Je hebt doucheolie die je insmeert waarbij de vettige laag die je aanbrengt daarna met het douchewater wegspoelt en je hebt er ook die op de huid blijft zitten. Het ligt een beetje aan de toestand van je huid welke je het prettigst vindt. Je hebt mensen die de olie zijn werk willen laten doen, maar dit niet heel nadrukkelijk na het douchen willen voelen. Bij mensen die echt last hebben van hun huid, kan dit achtergebleven laagje juist wel de bedoeling zijn.

Waar staat diegene voor die doucheolie produceert en verpakt?

Als er iets is waar de aandacht naar uitgaat bij doucheolie, dan is het wel het voedende en verzorgende aspecten die het de huid biedt. De mate waarin dit het geval is – zoals in de vorige paragraaf beschreven staat – is echter niet duidelijk voor alle producenten. Je kunt dan toevallig het een of het ander in handen krijgen en je weet pas wat je gekocht hebt, zodra je het onder de douche gaat gebruiken. Het is niet zo een, twee, drie in de winkel te testen.

Waar lette wij op bij doucheolie in deze test?

Voor ons is het onderscheid in de twee typen doucheolie het belangrijkst: wel of geen laagje op de huid aanwezig na het insmeren, afspoelen en afdrogen. Andere karakteristieken kunnen zijn:

 • Wordt de doucheolie na het uitsmeren een schuim?
 • Ziet de huid er aanzienlijk beter uit na het wassen met doucheolie?
 • Kun je de doucheolie alleen voor de huid van het lichaam gebruiken of ook voor gezicht en haar?
 • Zit er een geur aan de doucheolie of is deze neutraal?
 • Wat is de prijs van een doucheolie en hoe lang doe je met een bepaalde hoeveelheid?

Hoe we doucheolie uitgeprobeerd hebben: onze bevindingen

Bij diverse supermarkten, drogisterijen en online winkels is gezocht naar goedkopere en duurdere doucheolie om zo een vergelijkingstest te kunnen doen. Presteert een duurdere doucheolie ook werkelijk beter dan een goedkopere? Of is er eigenlijk na het afspoelen van het lichaam weinig verschil tussen de twee? Je leest het hieronder.

De top 10 met de beste doucheolie in alle prijsklassen

1. Clinique – Deep Comfort Body Wash

In de titel van dit product wordt geen olie genoemd, maar de verzorgende delen zijn voedend voor een herstellende huid.

Pluspunten:

 • De body wash laat geen vette laag op de huid achter.
 • De huid voelt prettig aan.

Minpunten:

 • Hij is wat duurder dan de gemiddelde doucheolie.

2. Nuxe – Precious Scented Shower Oil with Golden Shimmer

Nuxe is een merk dat je vooral bij de drogist en apotheek vindt.

Pluspunten:

 • Wij houden van de lichte gouden glans die de doucheolie achterlaat.
 • De huid is verzorgd en ziet er gezonder uit.

3. Dermolin – Douche Olie zonder parabenen

Deze doucheolie is geschikt voor mensen met een (over)gevoelige huid.

Pluspunten:

 • Er zitten namelijk geen stofjes in die normaal wel in andere lichaamsverzorgingsproducten verwerkt zijn en die een reactie met de huid kunnen veroorzaken.
 • Huid is gevoed, maar glimt niet te sterk door de olie in de body wash.

4. La Roche-Posay – Lipikar Doucheolie

Door het ontbreken van de minder goede bestanddelen, is deze body wash goed te gebruiken bij een droge huid en allergieën teen bepaalde bestanddelen.

Pluspunten:

 • Zelfs huidexperts prijzen deze doucheolie aan.

Minpunten:

 • Deze doucheolie is duurder dan de rest in deze top 10, maar volgens testleden is het de prijs waard als je daardoor minder andere huidverzorgingsproducten hoeft te gebruiken en minder irritatie van de huid hebt.

5. Eucerin – pH5 Doucheolie voor een droge huid

De doucheolie werkt goed bij een overgevoelige of uitgedroogde huid.

Pluspunten:

 • Testpersonen krijgen hun eigen, gezonde huid weer terug met dit product.
 • Mensen hebben minder last van huidirritaties.

Minpunten:

 • Voor de hoeveelheid die je onder de douche gebruikt, kan de prijs wat te hoog liggen voor de meeste mensen.
 • Een pompje in plaats van een schenkdop zou beter zijn om verspilling tegen te gaan.

6. Nivea – Natural Oil for Dry Skin Doucheolie

Voor wat betreft de prijs is deze doucheolie van Nivea een goede optie.

Pluspunten:

 • Het product voedt de huid.

Minpunten:

 • Je moet het echt goed afspoelen, anders blijft er een vette laag achter.
 • Er zitten wel stoffen in deze doucheolie die huidreacties kunnen veroorzaken als je een gevoelige huid hebt.

7. Dove Powered by Plants – Oil Body Wash Ginger

De veganist kan met deze doucheolie prima uit de voeten.

Pluspunten:

 • De ingrediënten zijn allemaal natuurlijk en je ruikt de gember al zodra je de dop opendoet.
 • De olie in de body wash is heerlijk voedend.

Minpunten:

 • Bij veel doucheolie doe je er goed aan om je niet met witte (of andere lichtgekleurde) handdoeken af te drogen. De vetten in de olie kunnen de kleur namelijk aantasten.

8. Bioderma – Atoderm Doucheolie voor een (zeer) droge, gevoelige en geïrriteerde huid

Mensen met een gevoelige huid hebben een hypoallergene doucheolie zoals deze nodig.

Pluspunten:

 • De doucheolie verandert in een schuim bij het insmeren onder de douche.
 • De crème verzorgt en irriteert niet.

Minpunten:

 • De fles is prijziger, maar je krijgt dan ook een liter en geen flesje van 200 milliliter. Dan valt de prijs toch weer mee.

9. Kneipp – Doucheschuim met vijgenmelk en arganolie

Dit is technisch gezien geen doucheolie maar een doucheschuim. Door de arganolie in het product, heeft het toch een voedende werking en voelt het als een olie.

Pluspunten:

 • De geur is heerlijk en doet je terugdenken aan zomervakanties tussen de vijgenbomen.

Minpunten:

 • Dit is een van de duurste body washes in deze top 10.

10. Rituals – The Ritual of Ayurveda Natural Dry Oil for Body & Hair

Wil je de olie tijdens het douchen liever niet wegspoelen? Dan heeft Rituals hiervoor de ideale oplossing: Natural Dry Oil for Body & Hair in de geur Indian Rose & Sweet Almond Oil.

Pluspunten:

 • Amandelolie staat bekend om zijn voedende eigenschappen.
 • De olie mag je op heel je lichaam gebruiken en zo voedt je de hele huid in een keer.
 • De olie is lekker om in te masseren, door jezelf of door een ander.

Minpunten:

 • Het is een wat kleinere hoeveelheid en daardoor in verhouding ook een hogere prijs dan de echte doucheolie. Deze laat je echter wel zitten en spoel je niet met het douchewater weg het putje in.

Beste uit de test volgens experts in consumentenproducten

Kassa heeft geen vergelijkingstest met doucheolie, maar bij Radar is er wel een artikel over het gebruik van doucheproducten. Zij stellen dat elk product effect kan hebben op het lichaam als je het te lang laat zitten. Bij de Consumentenbond hebben ze in de Gezondgids van februari 2019 aandacht besteed aan doucheolie. Zij stellen dat een droge huid behandeld kan worden met een doucheolie, zo lang deze maar niet voorzien is van allerlei ingrediënten als parfum.

Dit zegt Radar over Dagelijks Douchen

Radar adviseert tegen het dagelijks douchen vanwege de schade die het kan toebrengen aan de natuurlijke beschermlaag van de huid. Het verminderen van douchebeurten tot één à twee keer per week wordt aanbevolen om de huid gezond te houden en de groei van goede bacteriën te bevorderen. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over Duurzame Verzorgingsproducten

BNNVARA’s Kassa benadrukt het belang van duurzame verzorgingsproducten om afval te verminderen. Door over te stappen op shampoo, conditioner, en douchegel bars, die minder plastic verpakking vereisen, kan men bijdragen aan het verminderen van plastic afval en de verspreiding van microplastics in het water tegengaan. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Kortom

Een doucheolie kan jouw voorkeur hebben in de maanden dat je huid wat droger aanvoelt en het kan ook een product zijn dat je veel frequenter gebruikt als je van jezelf al een gevoelige huid hebt. Ons advies zou zijn om bij een snel geïrriteerde huid altijd op het label van de verpakking te kijken welke bestanddelen erin zitten, zodat je na een heerlijke douchesessie met je nieuwe product niet verrast wordt door een rode of jeukende huid. En heb je jouw ideale doucheolie gevonden? Niet meer switchen dan.