Wat zijn sulfaten? Waarvoor worden ze gebruikt? Zijn ze gevaarlijk en moeten we ze mijden? Kan ik dan beter sulfaatvrije shampoo gebruiken? Lees verder voor alle antwoorden.

Door onze health-redactie| Kian Alaie, voedingswetenschapper BSc linkedin-logo

Haar is voor iedereen persoonlijk en ieder haar heeft heel specifieke eisen. Daarbij is er een sterke opkomst voor organische en natuurlijke shampoo producten. Deze dynamische wereld van haarproducten en marketing kan soms zorgen voor verwarring. Daarom hebben wij alles voor jou uitgezocht wat betreft sulfaten in shampoo.

Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Wat zijn sulfaten en waar zijn ze goed voor?

Sulfaten komen voor als zouten, in de vorm van een zuurrest van zwavelzuur. Sulfaten worden gebruikt in reinigingsproducten en verzorgingsproducten. In dit soort producten komt het vaak voor als Sodium Lauryl Sulfate (SLS) en Sodium Laureth Sulfate (SLES).

Sulfaten worden in shampoos gebruikt als schuimvormers en detergenten. Waarvoor schuimvormers en detergenten dienen leggen we uit. Als je benieuwd bent waaruit shampoo nog meer is opgebouwd kan je in dit artikel lezen. Daar staan alle bestandsdelen van shampoo op een rijtje.

Werking sulfaten? Waarom maken ze goed schoon?

Detergenten maken goed schoon omdat ze bipolair zijn. Ze hebben een hydrofiel en hydrofoob deel. Dat betekent dat één deel van het molecuul heel graag in water zit en het andere deel in olie. Dat biedt een perfecte omgeving om vettig vuil uit je haar, zoals huidschilfers, talg en stylingsresten, uit je haar te wassen.

In shampoo heb sulfaten op oliebasis en sulfaten op waterbasis. In principe is het effect uiteindelijk hetzelfde, maar de werking van vuil onttrekking is net anders.

Sulfaten hebben een uitstekende schuimfunctie. Dit zorgt ervoor dat de shampoo makkelijker verspreid kan worden door je haar. Je moet je voorstellen dat bubbels een perfect medium zijn voor stofjes om te verspreiden. Tussen bubbels zit altijd een heel dun laagje water met opgeloste stoffen. Dit laagje water verspreidt dus de stoffen door je haar. Door de bubbels kan het product dus vuil beter onttrekken en vervolgens weer uitspoelen (medicalnewstoday.com, 2019). 

Zijn sulfaten slecht voor je?

Nee, sulfaten zijn niet schadelijk, maar ze kunnen wel problemen veroorzaken in je haar.

De belangrijkste functie van sulfaten in je shampoo is schoonmaken. Je kan je misschien wel voorstellen dat een molecuul wat ontzettend goed schoonmaakt, ook problemen kan veroorzaken. Als sulfaten alle vieze vetten weg kunnen halen, halen sulfaten ook alle natuurlijke huidolie weg. Als deze natuurlijke olie er niet meer zijn, kan je hoofdhuid ruwer en minder soepel worden.

Cellen in en op je lichaam staan constant in communicatie met elkaar. Talg is dus nodig om je hoofdhuid niet droog te laten worden. Stel je wast je haar elke dag, dan geven de cellen op je hoofd door aan je lichaam dat er meer talg geproduceerd moet worden. Deze gaan vervolgens heel veel talg produceren en krijg je vet haar.

Het kan dus zijn dat als je (te) vaak je haar wast met sulfaten in je shampoo, dat je lichaam seintjes krijgt om meer talg te produceren. In de tussentijd, direct na het douchen, heb je dan een heel droge hoofdhuid. Alle natuurlijke oliën zijn weg totdat er nieuwe talg wordt bijgemaakt. Tot die tijd is je hoofdhuid heel droog, en dat zie je terug aan je haar.

Sulfaten hebben dus geen gevaarlijke eigenschappen, maar het negatieve aspect is eerder het gevolg van dat je hoofdhuid te droog wordt en vervolgens weer te vettig (Cline et al., 2018) . Dit kan vervelend zijn voor je haarroutine. In feite verstoort het je natuurlijke haarbalans.

Als je een haarroutine hebt die gebruikt maakt van veel stylingsproducten, dan kan je vaker shampoos met sulfaat gebruiken. Je hoofdhuid moet dan simpelweg schoon gemaakt worden omdat de stylingsproducten ook niet top zijn voor je haar.

Zijn er verder nog nadelen van sulfaten?

Sulfaten worden uit petroleum gewonnen. Dit is een beetje controversieel omdat petroleum producten geassocieerd worden met klimaatverandering, CO2 uitstoot en sulfaten soms teruggevonden worden in plantaardige producten.

Verder is er geen direct bewijs gevonden tussen SLS of SLES en onvruchtbaarheid, kanker of andere ziektes (Bondi et al., 2015) . Mensen die gevoelig zijn voor sulfaten kunnen last krijgen van gevoelige huid en irritaties aan ogen, huid, mond en longen. Dit komt echter voor bij een heel klein fractie van mensen en zal je met je dermatoloog moeten bespreken voor er conclusies worden getrokken.

Moet ik afstappen van sulfaatshampoos?

Of je moet afstappen hangt volledig af van wat je motief is. Stel je hebt het idee dat je huidirritaties door sulfaten komen, probeer dan een periode shampoos zonder sulfaat uit. Als je een verschil treft dan heb je het antwoord. Sulfaat shampoos hebben een slechte reputatie gekregen. In zekere zin is dit onterecht, maar er zijn uitzonderingen. Twijfel je? Bespreek het even met je dermatoloog.