Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 10 met de beste natuurlijke shampoo voor gezond haar

Iedereen heeft shampoo nodig, tenzij je natuurlijk voor de ‘no poo’ methode gaat. ‘No poo’ staat voor ‘no shampoo’ en de methode houdt in dat je je haar helemaal niet meer wast met shampoo. Je wast je haar wel, maar doet dat alleen met water en geen agressieve shampoos. Het begin van de no poo manier is lastig, omdat je een cirkel moet doorbreken die je al je hele leven in stand hebt gehouden. Voor wie toch liever met shampoo zijn haar wast, zijn er natuurlijke shampoos.

Overschakelen van een gewone naar een natuurlijke shampoo

Na alle reclames op televisie gezien te hebben, zijn we ons toch maar eens gaan verdiepen in de shampoos die te koop aangeboden worden in de winkel. Normaal zijn wij van: de beste aanbieding groot inslaan. Dat veranderde toen we ons in begonnen te lezen in wat er eigenlijk allemaal in shampoo zit. Misschien is de no poo methode voor ons niet weggelegd, maar low poo of shampoo zonder (al te veel) schadelijke stoffen voor hoofdhuid, haar en milieu zou ons beter kunnen bevallen.

Snel overzicht: Deze natuurlijke shampoos raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor volumeMaria Nila – Pure Volume Shampoo: Deze shampoo zorgt voor merkbaar veerkrachtiger haar. We hebben ondervonden dat het haar echt volumineus wordt na gebruik van deze shampoo. Bovendien, ondanks de hogere prijs, is de kwaliteit die het levert het geld absoluut waard. >> Check laagste prijs
Beste veganistische optieNaïf – Nourishing Shampoo en Softening Conditioner (with Linseed): Dit duo van shampoo en conditioner is vegan-vriendelijk en is volledig vrij van sulfaten. We zijn onder de indruk van het feit dat de verpakking gemaakt is van afbreekbaar plastic en de producten zelf geen toegevoegde plastic deeltjes bevatten. Het is weliswaar minder schuimend dan je gewend bent, maar het eindresultaat is het absoluut waard. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor gevoelige huidEucerin – Derma Capillaire Kalmerende Urea Milde Shampoo: Deze shampoo is een uitkomst voor mensen met een gevoelige huid of medische huidaandoening. Het veroorzaakt geen jeuk na gebruik en bevordert het herstel van de hoofdhuidconditie. Hoewel het duurder is dan reguliere shampoos, merkten we dat het zijn prijs meer dan waard is vanwege de aanzienlijke verlichting die het biedt. >> Check laagste prijs

Waarom natuurlijke shampoo reviewen?

Wanneer je dit artikel begint te lezen, ga je misschien ook nadenken over wat er allemaal voor bestanddelen in shampoo zit. Haren wassen zit zo in onze cultuur, dat je van ‘no poo’ nog nooit gehoord had. Nu kun je zelf bepalen wat je wilt doen: no poo, low poo of toch met gewone shampoo je haar wassen. Realiseer je wel dat gewone shampoo je hoofdhuid vooral ontdoet van vetten – wat natuurlijk fijn is als je schoon haar wilt – en dat dit de aanmaak van vet juist weer stimuleert.

Waarom opletten bij het kiezen van een shampoo of natuurlijke shampoo?

Als je al een gevoelige huid hebt, kun je nog sterker op de synthetische stoffen in een shampoo reageren. Je hoofdhuid gaat schilferen of jeuken en je kunt er dan met je handen niet meer vanaf blijven. Het resultaat is dat je haar nog sneller vet wordt, want je handen zijn natuurlijk niet de hele dag schoon en je gaat ze ook niet elke keer wassen voordat je aan je hoofd gaat krabben. In een natuurlijke shampoo zitten minder of geen schadelijke stoffen en dat kan helpen.

Een natuurlijke shampoo – dat is toch gewoon weer een marketingterm?

We moeten toegeven dat marketing voor verkopen zorgt en als je als merk voet aan de grond wilt krijgen met een (nieuw) product, dan zit er niets anders op dan de aandacht van de consument te trekken. Als ‘bio’ trendy is, zie je die term ineens op allerlei producten staan. Als ‘eco’ hip is, kom je dat weer overal tegen. Maar betekent het woord dat het ook echt eco en bio is? Nee, daarvoor zul je toch echt zelf het label moeten checken. De ingrediënten van een shampoo spreken heldere taal.

De criteria bij natuurlijke shampoos

Wat maakt een natuurlijke shampoo nou echt anders dan een normale shampoo? We kijken naar de volgende aspecten:

 • Bestanddelen – zitten er geen siliconen, sulfaat, parabenen, parfum, microplastic of kleurstoffen in?
 • Prijs – hoeveel scheelt de natuurlijke shampoo in prijs ten opzichte van een gewone shampoo en maakt de kwaliteit het de moeite waard?
 • Effect – maakt de natuurlijke shampoo het haar schoon en hoe lang kun je van het schone haar genieten?
 • Geur – zonder synthetische geurstoffen ruikt een shampoo anders. Wat is er aan de natuurlijke shampoo toegevoegd zodat je hem toch graag gebruikt?
 • Manier van wassen – je bent gewend dat een shampoo schuimt en dat is bij natuurlijke shampoos vaak minder het geval. Vind je een natuurlijke shampoo toch fijn wassen en kan hij toch goed door het haar verdeeld worden?

Hoe we natuurlijke shampoos uitgeprobeerd hebben en het resultaat

Pas als je gaat zoeken naar natuurlijke shampoos komt je erachter hoe verwarrend een label kan zijn. De voorkant van een fles shampoo is namelijk voorzien van pakkende termen, maar dat betekent nog niet dat de ingrediënten op de achterkant hier 100% bij aansluiten. Daarnaast weet je bij heel veel namen van ingrediënten helemaal niet wat het eigenlijk is. Het is net als bij E-nummers, die zijn ook niet allemaal verkeerd.

Over de inkoopfase hebben we dan ook langer dan normaal gedaan. Daarna is het testpanel met elke natuurlijk shampoo aan de slag gegaan om het effect te kunnen bepalen en een score te kunnen geven.

De top 10 met beste natuurlijke shampoos

1. Maria Nila – Pure Volume Shampoo

In deze fles shampoo zit 350 milliliter.

Pluspunten:

 • Met deze natuurlijke shampoo krijg je echt veerkrachtiger haar.
 • Er zitten geen sulfaten en parabenen in deze shampoo.

Minpunten:

 • Deze shampoo kost bijna 25 euro en dat is best veel.

2. Love, Beauty and Planet – Coconut Water & Mimosa Volume & Bounty Shampoo

In een fles zit 400 milliliter.

Pluspunten:

 • De ingrediënten zijn voor 99% afbreekbaar.
 • De ingrediënten zijn ethisch verantwoord of biologisch geteeld.
 • Er zitten geen siliconen en kleurstoffen in de shampoo.
 • De prijs van een fles is een stuk voordeliger ten opzichte van de natuurlijke shampoos van andere merken.

3. Dr. Derehsan – Ancient Persian Cosmetics – Hair Growth Accelerating Shampoo with Avocado Oil

In een tube zit 200 milliliter.

Pluspunten:

 • Deze shampoo is niet op dieren getest.
 • De shampoo is vooral geschikt voor mensen met haar dat steeds dunner wordt.
 • Testpersonen geven aan dat het haar werkelijk sneller groeit.

Minpunten:

 • De shampoo schuimt niet, maar is wel goed over het haar te verdelen om het te kunnen wassen.

4. Naïf – Nourishing Shampoo en Softening Conditioner (with Linseed)

Beide tubes van Naïf bevatten 200 milliliter.

Pluspunten:

 • Deze shampoo en conditioner is geschikt voor veganisten.
 • De verpakking is van afbreekbaar plastic en de inhoud heeft helemaal geen toegevoegde plastic deeltjes.
 • Er zitten geen sulfaten in de shampoo en conditioner van Naïf.

Minpunten:

 • Ook deze shampoo schuimt niet zoals je gewend bent. Het is even wennen, maar het effect is wel de moeite waard.

5. Eucerin – Derma Capillaire Kalmerende Urea Milde Shampoo

In een fles Eucerin shampoo zit 250 milliliter.

Pluspunten:

 • Deze shampoo werkte heel fijn bij mensen die een gevoelige huid of medische huidaandoening hebben. Hij jeukt namelijk niet na het gebruik en hierdoor kun je ook van je hoofd afblijven en de conditie laten herstellen.

Minpunten:

 • Een fles gewone shampoo is natuurlijk veel goedkoper, maar die laat je huid weer binnen no time ontsteken en irriteren.

6. Petal Fresh Pure – Softening Shampoo Rose & Honeysuckle

In deze fles zit 475 milliliter natuurlijke shampoo.

Pluspunten:

 • De bestanddelen zijn bewust gekozen om de geïrriteerde hoofdhuid verlichting te bieden.
 • De geur is ook heerlijk.
 • Het haar voelt na het wassen met deze shampoo van Petal Fresh Pure heerlijk zacht en glad aan.

Minpunten:

 • Het is niet de duurste shampoo in deze review, maar het is wel nog steeds een fles met een aardig prijskaartje.

7. Dr. Organic – Organic Virgin Coconut Oil Shampoo

In de fles zit 265 milliliter natuurlijke shampoo.

Pluspunten:

 • De shampoo ruikt echt heerlijk en is vooral populair tijdens de zomermaanden. (Voor andere seizoenen is er bijvoorbeeld ook Rozen, Aloë Vera of Tea Tree shampoo van Dr. Organic.)

Minpunten:

 • De shampoo is echt flink van prijs en volgens ons zullen niet veel mensen 20 euro voor een flesje shampoo overhebben, tenzij je een huidaandoening hebt en dit de enige shampoo is die je kunt verdragen.

8. Faith in Nature – Sensitive Shampoo for All Hair Types

Er zit 400 milliliter in de fles.

Pluspunten:

 • De prijs is vergeleken met de andere natuurlijke shampoos in deze top 10 best betaalbaar, ook gezien de grotere inhoud van de fles.
 • Er zit geen parfum in deze shampoo.
 • De shampoo is geschikt voor veganisten.
 • De kruiden in deze shampoo ruiken heerlijk. Je mist hierdoor de intense geur van een gewone shampoo geheel niet.

Minpunten:

 • Ons testteam had geen verbeterpunten voor dit merk of deze specifieke shampoo.

9. Shea Moisture – Coconut & Hibiscus Curl & Shine Shampoo and Conditioner for Thick & Curly Hair

In beide flessen zit 384 milliliter.

Pluspunten:

 • De conditioner heeft een pompje dat doseren van de Coconut & Hibiscus vloeistof makkelijk maakt. (De shampoo had dit wat ons betreft ook wel mogen hebben, want hierdoor ben je zuiniger met je shampoo en conditioner.)
 • De shampoo werkt perfect voor mensen met flinke krullen. Dan is hij superverzorgend en merk je het effect het beste.
 • De geur is helemaal top.

Minpunten:

 • Deze set kost bijna 25 euro. Door zelf de shampoo over te gieten in een fles met pompje, doe je er langer mee en dat zouden wij dan ook adviseren te doen.

10. Amazon Beauty – Rahua Shampoo Rainforest Grown

Er zit 275 milliliter shampoo in deze flacon.

Pluspunten:

 • De bestanddelen zijn allemaal van biologische afkomst.
 • Er zit rahua en palo Santo olie in deze shampoo en dat zorgt voor een een betere staat van de hoofdhuid.

Minpunten:

 • Oké, de ingrediënten zijn 100% biologisch, maar ze komen wel uit het Amazonegebied. Wij vragen ons af of je dat wel zou moeten willen.

Beste uit de test volgens Cosmopolitan en andere testers

De natuurlijke shampoos in de test van Cosmopolitan komen grotendeels overeen met onze top 10. Radar heeft vier zeer interessante artikelen over shampoo, met name over de ingrediënten (parabenen, palmolie en siliconen) en het effect ervan op de hoofdhuid. De Consumentenbond en Kassa hebben wel gerelateerde informatie, maar geen vergelijkingstest met natuurlijke shampoos.

Dit zegt Radar over Siliconen in Shampoo

Radar belicht het gebruik van siliconen in shampoo, hun potentiële effecten op het haar, en hoe sommige typen siliconen het haar kunnen beschadigen door vocht en voedende ingrediënten te blokkeren. Voor natuurlijke shampoogebruikers is het cruciaal om te kiezen voor producten zonder niet-wateroplosbare siliconen, die zich opstapelen en het haar verzwaren. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over Verboden Stofjes in Shampoo

Kassa belicht het verbod op de geurstof Lilial in shampoo vanwege de schadelijke effecten op de vruchtbaarheid. Dit benadrukt het belang van het controleren van ingrediënten in cosmetische producten en kiezen voor shampoos die vrij zijn van potentieel schadelijke stoffen. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Conclusie

Een natuurlijke shampoo is meestal duurder dan een normale shampoo, maar als je eenmaal weet wat de effecten van de ingrediënten kunnen zijn, hoef je eigenlijk niet langer meer na te denken. Je wilt alleen het beste voor jezelf en daarom past een natuurlijke shampoo prima in jouw collectie lichaamsverzorgingsproducten.