Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 9 met de beste shampoo tegen haaruitval (voor zowel vrouwen als mannen)

Haaruitval lijkt ons een van de ergste dingen die je kan gebeuren. De ene dag heb je nergens last van en de andere dag trek je bij het borstelen of kammen van je haar hele plukken mee. Haaruitval kan ook geleidelijker gaan. Je haar wordt eerst dunner als je ouder wordt en daarna lijkt het gewoon beetje bij beetje te verdwijnen. Wat jouw situatie ook is, je kunt er meestal iets tegen doen als je dat wilt. Je hoeft dus niet per definitie de hele dag met een pet op je hoofd of pruik op te lopen.

Zoeken naar de beste shampoo tegen dunner wordend en uitvallend haar

Het is apart om te merken hoeveel ons haar eigenlijk voor ons betekent. Je staat er niet elke dag bij stil dat je het hebt en dat je het verschillend in model kunt brengen. Je kunt er wel of geen gel in doen, bij langer haar het vlechten of opsteken, bij krullend haar genoeg voeden zodat het glanst. Pas als er iets mis is met je haar, begin je er de nadelen van de ondervinden. Een groot deel van onze identiteit blijkt dan aan ons haar ontleend te zijn. Je wilt zo snel mogelijk weer je normale looks.

Snel overzicht: Deze shampoos tegen haaruitval raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor efficiëntieNeoFollics Hair Technology – Hair Growth Stimulating Shampoo with 1% Piroctone Olamine: Deze shampoo heeft volgens onze testpersonen een positief effect op de haargroei, zelfs met een geringe hoeveelheid na elke wasbeurt. Ondanks de hogere prijs, gaat de fles lang mee. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor algehele haarkwaliteitKérastase Paris – K Genesis Bain Hydra-Fortifiant Anti Hair-Fall Fortifying Shampoo for Weakened Hair: Deze shampoo verbetert niet alleen de haargroei, maar verhoogt ook de algemene haarconditie. Het haar ziet er voller uit en groeit goed terug na regelmatig gebruik. Ondanks de hogere prijs ten opzichte van gewone shampoos, vinden wij de kwaliteit het dubbel en dwars waard. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor gebruiksgemakVeta – Hair Stimulating Shampoo – Intensive Hair & Scalp Therapy: Deze shampoo biedt een dubbele aanpak: het behandelt zowel de hoofdhuid als het haar. Bovendien waarderen wij het gebruik van een pompje bij lichaamsverzorgingsproducten, omdat het helpt om de gewenste hoeveelheid gemakkelijker uit de fles te halen. Hoewel de prijs vergelijkbaar is met de andere opties, vinden wij het een goede keuze voor diegenen die op zoek zijn naar gebruiksgemak en doeltreffendheid. >> Check laagste prijs

Waarom shampoo voor haaruitval reviewen?

Wij hebben te doen met mensen die met haaruitval worstelen. Je kijkt in de spiegel en ziet kale plekken op je hoofd of in ieder geval niet meer die volle bos haar die je een tijdje terug wel nog had. Het kan iets met je zelfvertrouwen doen en als je haaruitval vanwege een ernstige ziekte hebt, kan dit zelfs je herstel beïnvloeden. Iemand die zich goed voelt, wordt namelijk sneller beter volgens medische onderzoeken. Stress kan haaruitval alleen nog maar erger maken.

Als een shampoo kan helpen om je haaruitval te stoppen of in ieder geval te verminderen, dan willen wij met een review een bijdrage aan leveren aan het weer goed voelen van mensen.

Waarom uitkijken bij shampoos en haaruitval?

Natuurlijk wil iemand die shampoo verkoopt het liefst aan zoveel mogelijk consumenten zijn shampoo slijten, maar gelukkig gaat het bij haaruitval meestal om speciale merken die zich hierop gericht hebben. De kans dat je een shampoo tegenkomt die minder goed is, is daardoor kleiner. Wel moet je letten op bepaalde ingrediënten, zodat je niet iets kiest wat het bij jou nog erger maakt.

Gewone shampoo of shampoo tegen haaruitval – wat is het verschil dan?

In de shampoos die haaruitval moeten beperken of verhelpen zit een speciaal stofje dat de haarzakjes laat herstellen en ze niet verder kapotmaakt. Bij het gebruik van een verkeerde shampoo kan je dus een averechts effect bereiken. Je hoofdhuid kan de shampoo helemaal niet aan en besluit als reactie de haarzakjes te sluiten. Je haar valt hierdoor uit en het heeft tijd nodig om weer in balans te komen. Te veel stress kan je fysieke toestand ook beïnvloeden en hier kan je haar last van hebben.

De criteria die we bij shampoo voor haaruitval hanteren

We hebben eigenlijk maar een keihard criterium en dat is dat het moet werken. Het maakt wat ons betreft bij haaruitval even niet uit hoeveel het kost of hoe het goedje ruikt. Het moet gewoon doen wat het hoort te doen en je hoofdhuid tot rust laten komen zodat de haarzakjes weer hun werk kunnen gaan doen. Je kunt nog discussiëren over hoe snel er resultaat te zien is, maar wij kijken vooral naar de lange termijn en het langdurig effect.

Hoe we shampoo voor haaruitval getest hebben: onze bevindingen

Voor deze test hadden we een speciale doelgroep nodig, want binnen ons interne testbestand zaten geen mensen die last hadden van (beginnend) haaruitval. In onze externe testgroep zaten wel een handjevol mensen die ieder vanwege hun eigen redenen worstelden met uitdunning van het haar of grotendeelse uitval. Met hen zijn we in gesprek gegaan om te kijken welke middelen zij wilden testen. Enkelen waren bezig met medicatie, waardoor ze die voorrang gaven op een shampoo.

De top 9 met beste shampoo voor haaruitval – mannen en vrouwen

1. NeoFollics Hair Technology – Hair Growth Stimulating Shampoo with 1% Piroctone Olamine

In de groen met witte fles zit 250 milliliter shampoo.

Pluspunten:

 • Testpersonen hebben een positief gevoel overgehouden aan deze shampoo en dat is vooral vanwege het feit dat het haar weer teruggegroeid is.
 • Ook geven mensen aan dat je met een geringe hoeveelheid shampoo goed je haar kunt wassen.

Minpunten:

 • Ondanks dat de fles best duur is, doe je er dus wel lang mee.

2. Kérastase Paris – K Genesis Bain Hydra-Fortifiant Anti Hair-Fall Fortifying Shampoo for Weakened Hair

In deze lichtroze fles zit 250 milliliter shampoo tegen haaruitval.

Pluspunten:

 • Het haar ziet er beter uit na regelmatig wassen met deze shampoo. Het is wat voller en groeit goed terug.

Minpunten:

 • Ook deze shampoo is vergeleken met een gewone shampoo een stuk duurder, maar dit kun je het dubbel en dwars waard vinden.

3. Regenepure – Let the Regeneration Begin – Restore, Rejuvenate, Regenerate – Nourishing Treatment

De inhoud van deze fles is 224 milliliter.

Pluspunten:

 • Er zitten geen stoffen in deze shampoo die weer van invloed op je hormonen kunnen zijn, zoals parabenen, sulfaten of andere chemische middelen die sterk werken.

Minpunten:

 • Een pompje is fijner dan een wipknop als je het over doseren hebt.

4. Veta – Hair Stimulating Shampoo – Intensive Hair & Scalp Therapy

In deze zilveren fles met pompje zit 250 milliliter shampoo tegen haaruitval.

Pluspunten:

 • De shampoo werkt op twee vlakken: het zorgt voor een verbeterde hoofdhuid en het behandelt het haar.
 • Wij zijn fan van pompjes bij lichaamsverzorgingsproducten, omdat je hiermee nu eenmaal veel beter de gewenste hoeveelheid uit een fles kunt halen.

Minpunten:

 • Voor wat betreft de prijs zit deze shampoo op hetzelfde niveau als de overigen. Het is niet goedkoop, maar je gebruikt het dan ook met een goede reden.

5. Dercos Technique – Energisinig Stimulating Shampoo that Complements Hair Loss Treatments

In een witte fles met donkerrode details zit 200 milliliter shampoo.

Pluspunten:

 • Als je inhoud en prijs vergelijkt, is dit de goedkoopste shampoo voor haaruitval in deze top 9.
 • De shampoo is geschikt voor zowel mannen als vrouwen.
 • Deze shampoo helpt ook bij dunner haar dat snel breekt en niet alleen bij uitvallend haar.

Minpunten:

 •  

6. DS Laboratories – Revita High-Performance Hair Stimulating Shampoo

De witte fles met oranje en zwarte opdruk bevat 205 milliliter vloeistof om je haar mee te wassen.

Pluspunten:

 • Het haar wordt dikker en het haar groeit goed terug.
 • Je merkt dat je haar niet meer zo snel breekt als tevoren.

7. Foligain – Women’s 2% Trioxidil Thinning Hair Shampoo

 In de paarse fles zit 473 milliliter shampoo tegen haaruitval.

Pluspunten:

 • Dit product is speciaal voor vrouwen bedoeld.
 • De shampoo is dermatologisch getest in klinisch onderzoek.
 • Er zit een flinke hoeveelheid in deze fles waar je lang mee doet.

Minpunten:

 • Het is wel de duurste fles shampoo tegen haaruitval in deze top 9, maar de inhoud is ook meer dan bij de overige acht shampoos.

8. Foligain – Men’s 2% Trioxidil Thinning Hair Shampoo and Conditioner

Dit is hetzelfde product als de nummer 7, maar dan speciaal voor mannen. Het betreft wel een iets kleinere fles, namelijk met 236 milliliter shampoo en 236 milliliter conditioner.

Pluspunten:

 • De werkzame stoffen doen het haar en de hoofdhuid goed volgens het testpanel.
 • De mannen zijn zelfs te spreken over de conditioner, zelfs als ze van te voren geen conditioner gebruikten na het wassen van het haar.

Minpunten:

 • We kunnen niet ontdekken wat inhoudelijk het verschil is tussen de shampoo voor mannen en vrouwen, behalve dan de prijs en het aantal milliliters in een verpakking.

9. Australian Bodycare – Hair Loss Wash Shampoo for Thicker and Stronger Hair with Tea Tree Oil

In de fles met fleurige plantenopdruk zit 250 milliliter shampoo.

Pluspunten:

 • De shampoo doet het goed bij zowel mannen als vrouwen.

Minpunten:

 • De geur is even wennen, maar testpersonen geven aan het effect te waarderen boven de wat minder prettige geur.

Beste uit de test volgens testbureaus

Volgens de Haargroeispecialist zijn bijna dezelfde shampoos als in onze top 9 goed tegen haaruitval. Radar is minder enthousiast over shampoo tegen haaruitval. Dit is niet omdat er geen werkzame stoffen in zouden zitten die haaruitval tegen zouden kunnen gaan, maar omdat de shampoo te kort in het haar zit om die werkzame stof ook echt zijn werk te laten doen. Zij zetten dus twijfels bij het effect van een dergelijke shampoo.

De Consumentenbond heeft ook gekeken naar het effect van cafeïne op het voorkomen of verminderen van haaruitval. Het oordeel luidt hier niet anders dan bij Radar. Een opvallend artikel vinden wij die van Kassa, waarbij aangetoond is dat mensen die Covid-19 hebben gehad vaker last hebben van haaruitval.

Dit zegt Radar over Shampoo Tegen Haaruitval

Radar verklaart de redenen achter kaalheid op de kruin en biedt inzicht in mogelijke behandelingen. Volgens dermatoloog Tristan van Dongen is haaruitval een gevolg van de verkorte haargroeicyclus en verminderde voedingsstoffen naar de haarzakjes, vooral veroorzaakt door strakgetrokken hoofdhuid en verminderde doorbloeding. Hij noemt minoxidil als een mogelijke behandeling om haargroei te stimuleren. Acceptatie van kaalheid wordt ook aangedragen als een optie. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over Shampoo Tegen Haaruitval

Kassa benadrukt een tip van dermatologen voor zowel mannen als vrouwen die strakke knotjes dragen: dit kan leiden tot haaruitval. Dit modieuze kapsel kan dus onbedoelde gevolgen hebben, waardoor het belangrijk is om bewust te zijn van de stylingkeuzes en hun impact op de gezondheid van het haar. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Afsluiting

Er zijn meerdere manieren om haaruitval tegen te gaan, zoals de shampoos in deze top 9, maar bijvoorbeeld ook medicijnen. Ervaar jij meer nadelige effecten van het verlies of het dunner worden van je haar dan nodig is? Ga dan vooral ook naar de huisarts om te kijken of een bezoek aan een specialist zinvol is. Weet je eigenlijk zelf al wel dat stress een grote rol speelt? Dan weet je het antwoord ook al om je haaruitval te beperken en hoeven wij dit niet aan je uit te leggen.