Ben ik afhankelijk van antiroosshampoos of zijn er ook andere manieren om van roos af te komen? Is het eigenlijk niet schadelijker op de lange termijn al die chemische stofjes? Wat is roos eigenlijk en kan ik er ook op een natuurlijke manier vanaf komen? Wij zetten het even voor jou op een rijtje!

Door onze health-redactie| Kian Alaie, voedingswetenschapper BSc linkedin-logo

Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Wat is roos en wat veroorzaakt het?

Roos is een aandoening waar de huid op je hoofdhuid zich vaak vernieuwd en er vervolgens veel schilfertjes ontstaan. De cellen van je hoofdhuid vernieuwen zich dan twee keer zo snel als normaal. Het vervelende dat de oude cellen zich ook twee keer zo snel loslaten.

Je herkent roos aan heel veel kleine witte schilfertjes op je huid, haar en soms zelfs kleding. Je hoofdhuid kan geïrriteerd raken, rood worden en zelfs gaan jeuken. Deze aandoening kan zich ook voordoen op je wenkbrauwen, snor, baard en schouders.

Waardoor komt het dan dat je hoofdhuid zich twee keer zo snel vernieuwd?

Dit kan meerdere oorzaken hebben. De meeste klachten worden veroorzaakt door een gist. Deze klachten kunnen verergerd worden bij het gebruik van verkeerde producten, een ongezonde levensstijl, veel stress, verkeerd soort eten en een droge lucht.

Talg en oliën die vrijkomen uit kliertjes uit je huid houden normaal gesproken je huid soepel. Bij te veel talg wordt je huid vettig en kan het gaan jeuken.

Waarom zou je er wat aan willen doen?

Het kan zijn dat de roos vrij zichtbaar wordt op je voorhoofd of andere plekken op je huid. Ook de rode kleur en jeuk kan ervoor zorgen dat je kwaliteit van leven daadwerkelijk vermindert. Verder zijn er gelukkig geen schadelijke effecten of gevolgen voor je gezondheid (Thuisarts.nl, 2022) .

Zijn meer aandoeningen die in de buurt komen van roos?

Symptomen die erg op roos lijken kunnen voorkomen bij aandoeningen als:

  • Psoriasis: Dit is een chronische conditie als gevolg van een defect in je immuunsysteem waardoor je huid te snel nieuwe cellen aanmaakt en je last krijgt van ontsteking en schilfers op je hoofdhuid.
  • Eczeem: kan 4 redenen als oorzaak hebben. Kan komen door je genen, allergie of irritatie.

Aspecten die invloed hebben op je roos

Er zijn verschillende aspecten die invloed kunnen hebben op je roos:

  • Geïrriteerde of vettige huid
  • Te weinig je haar wassen
  • Te veel je haar wassen
  • Aanwezigheid van een gist (Malassezia) die zich voedt op olie uit je huid
  • Droge huid
  • Leeftijd: jongvolwassenen tot volwassenen hebben vaak meer last van roos
  • Geslacht: Mannen hebben vaker last van roos door de mannelijke hormonen

Wat kan je doen om roos onder controle te krijgen buiten anti-roos shampoo?

Naast antiroosshampoos zijn er nog andere manieren om roos onder controle te helpen. Hieronder zetten we ze op een rijtje en hoe je ze kan gebruiken om je roos te verminderen. Het is natuurlijk oom mogelijk om meerdere mogelijkheden tegelijk te gebruiken. Zoek wel uit wat voor jou helpt:

Manier 1: kokosnoot olie

wrijf 3 tot 4 theelepels op je huid en wacht een uur tot je het eruit wast met shampoo. Dit helpt tegen ontstekingen. 

Manier 2: Aloë Vera

Wrijf wat Aloë Vera door je hoofdhuid voor jij je haar wast. Aloë Vera werkt door het hydrateren van droog huid.

Manier 3: Appelazijn

Mix 50/50 water en appelazijn en wrijf het vervolgens door je haar en was het na 2 minuten uit. Appelazijn exfolieert en helpt tegen ontstekingen.

Manier 4: Baking soda

Was je haar en wrijf het vervolgens in met baking soda. Spoel het na een paar minuten uit. Dit werkt omdat baking Soda gisten dood.

Manier 5: Citroensap

Wrijf een eetlepel citroensap door je haar en spoel het uit na een paar minuten. Het is mogelijk om dit te herhalen. Gisten kunnen minder goed groeien door citroensap.

Manier 6: olijfolie

Wrijf enkele druppels olijfolie door je haar en ga slapen met een masker over je haar. Was je haar in de ochtend uit. Olijfolie heeft een antibacteriële werking en bezit antioxidanten.

Manier 7: minder stress

Het verminderen van stress heeft een positief effect op je immuunsysteem en kan dus een positief effect hebben op je roos (Borda en Wikramanayake, 2015).

Manier 8: aanpassingen op dieet

Het minder eten van simpele zetmelen, geraffineerde suikers, rood vlees, verwerkt voedsel, gefrituurd voedsel.

Wanneer naar de dokter?

Ga naar de dokter wanneer je merkt dat niks helpt. Een dermatoloog zal onderzoek doen naar je huid en desnoods medicatie voorschrijven. Combineer ook meerdere oplossingen die in dit artikel vermeld staan als je merkt dat ze een positief effect hebben. Een positieve levensstijl kan vaak ook al vermindering van symptomen leveren.