Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 10 met de beste shampoo voor droog haar

Droog haar kan je echt dwars zitten. Het pluist en het voelt stug aan en het doet gewoon niet wat je wilt. Met langer haar dat droog is, zit er bijna niets anders op dan het bij elkaar binden of in een knot doen. Los waait het alleen maar voor je ogen en als je dan ook nog ergens werkt waar de klimaatinstallatie niet werkt, krijg je nog statisch haar ook. Het maakt je haardos van kwaad tot erger. Daarom gebruik je een shampoo voor droog haar, zodat je het enigszins in toom kunt houden.

Overstappen van een gewone shampoo naar een shampoo voor droog haar

Als je van jongs af aan al droog haar hebt, heb je ook al langere tijd een shampoo dit voor jouw werkt. Maar soms verandert je haar na een lange reis in het buitenland waar de vochtigheidsgraad anders is. Ook bij het ouder worden, kan het haar ineens anders aanvoelen dan een paar jaar geleden. Het raakt zijn veerkracht en soepelheid kwijt en dat kan liggen aan droog haar. Wie nog een shampoo voor droog haar zoekt, kan met de top 10 in deze review goed uit de voeten.

Snel overzicht: Deze shampoos voor droog haar raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste algemene keuzeMaria Nila – True Soft Shampoo with Argan Oil: Deze shampoo is bijzonder geschikt voor veganisten. Het staat bekend om zijn effectiviteit zonder het gebruik van vervelende ingrediënten die in andere merken wel te vinden zijn, zoals parabenen en sulfaat. Het haar voelt na gebruik zachter aan. Dit is onze favoriet als het gaat om zorg voor het milieu en dierenwelzijn. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor snel resultaatKérastase Paris – K Nutritive: Deze shampoo heeft na één wasbeurt al een merkbaar effect op droog haar, waardoor het glanst en veel minder droog aanvoelt. Ondanks dat het product iets prijziger is, vinden wij het een uitstekende keuze voor degenen die snel resultaat willen zien. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor volume Aveda – Shampure Nurturing Shampoo: Deze shampoo is ideaal voor het creëren van volume zonder pluizen. Daarnaast heeft het een kalmerend effect op de hoofdhuid, wat gunstig is voor mensen met droog haar. Hoewel sommige testers het gebruik van een conditioner naast deze shampoo aanbevelen, vinden wij deze shampoo op zichzelf al zeer effectief. >> Check laagste prijs

Waarom shampoo voor droog haar reviewen?

Shampoo is een basisproduct in je douche en je wilt dan wel dat je iets in huis hebt gehaald dat ook bij jouw haartype past. Een shampoo cadeau krijgen – tenzij iemand precies weet wat voor haar je hebt – is dan ook vaak geen goed idee. Laat jou zelf maar je lichaamsverzorgingsproducten uitkiezen, dan weet je tenminste wat je in huis haalt en je voelt je dan ook niet verplicht om het op te maken als het een keertje tegenvalt.

Waarom voorzichtig zijn met een shampoo?

Steeds meer onderzoeken tonen aan dat shampoo niet altijd is wat je verwacht. Je denkt dat een producent in Europa (met al zijn regels en controles) alleen maar producten op de markt mag brengen die geen schade aan mens of milieu kunnen veroorzaken. Er zijn zelfs keurmerken die voor een bepaalde kwaliteit staan. Helaas blijken regels, controles en keurmerken nog steeds niet voldoende om ook minder goede shampoo aan de consument te kunnen verkopen.

We blijven sceptisch als het om shampoo voor droog haar gaat

Een shampoo bestaat in 99% van de gevallen uit zeep, want zeep is het bestanddeel dat je haar reinigt. Het is echter ook deze zelfde zeep die je haar en hoofdhuid enorm kan uitdrogen. Als je dan al droog haar van jezelf hebt, dan kan een normale shampoo het dus nog veel erger maken. Bij de aanschaf van een shampoo moet je dus altijd goed op de verpakking letten. Kijk daarbij niet alleen naar de grote letters die de marketingafdeling bedacht heeft, maar ook naar het label met inhoud.

De criteria waar we shampoo voor droog haar op beoordelen

Bij shampoos voor droog haar hebben we op de volgende zaken gelet:

 • Bestanddelen die specifiek bedoeld zijn om het haar te reinigen, maar het niet verder uit te drogen en juist te voeden
 • Prijs en hoeveelheid inhoud
 • Geur en substantie (ruikt het lekker, smeert het fijn uit door het haar)

Hoe we shampoo voor droog haar daarna getest hebben – de ontdekking

We hadden eigenlijk helemaal niet door hoeveel shampoos voor droog haar er op de markt waren. Van budgetmerken tot topshampoos van meer dan 10 euro per 100 milliliter. Een gewone shampoo heb je al voor ene paar euro en dan heb je een grotere fles. Een shampoo voor droog haar kopen is dus een echte investering en daarom moet het wel een goede zijn en geen miskoop.

De top 10 met beste shampoos voor droog haar

1. Maria Nila – True Soft Shampoo with Argan Oil

In de grijze fles zit 100 milliliter shampoo voor het haar dan een oppepper kan gebruiken.

Pluspunten:

 • Maria Nila staat bekend om de producten waar de meeste vervelende bestanddelen die andere merken wel gebruiken ontbreken. (bijvoorbeeld parabenen, sulfaat)
 • De shampoo is ook geschikt voor veganisten.
 • Het haar voelt na gebruik zachter aan bij testpersonen met droog haar.

Minpunten:

 • Sommige testleden hadden wel ook nog de bijbehorende conditioner nodig om het pluizen echt tegen te gaan. Zij waren echter tevreden over de shampoo.

2. Kérastase Paris – K Nutritive Bain Magistral Fundamental Nutrition Shampoo for Severely Dried-Out Hair

In deze fles zit 250 milliliter shampoo.

Pluspunten:

 • Volgens de verpakking is deze shampoo vooral voor vrouwen, maar ook mannen vonden de shampoo prettig.
 • Het haar is glanzend en veel minder droog al na de eerste keer wassen met deze shampoo.

Minpunten:

 • De fles kost meer dan twintig euro en dat is voor een shampoo best veel vinden wij. Toch begrijpen we dat mensen met echt droog haar dit bedrag over hebben voor een goed product.

3. Aveda – Shampure Nurturing Shampoo Calming Aroma

Ook in deze fles met groene dop zit 250 milliliter shampoo.

Pluspunten:

 • De shampoo brengt de hoofdhuid weer tot rust en heeft een positief effect op droog haar.
 • Het haar krijgt volume zonder te pluizen.
 • Je hebt niet veel van de shampoo nodig om het haar goed te kunnen wassen.

Minpunten:

 • Ook bij deze shampoo wensten sommige testpersonen nog een conditioner te gebruiken voor een optimaal effect.

4. Moroccanoil – M Hydrating Shampoo

De inhoud van de blauwgroene fles is 250 milliliter.

Pluspunten:

 • Er zitten geen sulfaten of parabenen in deze shampoo en daardoor droogt het haar niet verder uit.

Minpunten:

 • Ook deze shampoo is aardig aan de prijs en als je dan ook nog een conditioner nodig hebt, ben je nog duurder uit voor een prettige wasbeurt van je haar.

5. Olaplex – No 4 Bond Maintenance Shampoo – Repairs, Strengthens & Hydrates

Dit  is een grote fles met pomp van 2 liter.

Pluspunten:

 • We moeten toegeven dat dit een dure fles shampoo is (meer dan 100 euro), maar daar krijg je wel 2 hele liters voor en door het pompje op deze fles, ben je er zuinig mee.
 • De shampoo voedt en herstelt het beschadigde haar dat de neiging heeft om te pluizen.

Minpunten:

 • De prijs blijft een struikelblok voor mensen met droog haar en een krappe beurs.

6. Olaplex – No 4P Blonde Enhancer Toning Shampoo – Repairs, Strengthens & Hydrates All Blonde, Lightened and Grey Hair

In deze lichtpaarse fles zit 250 milliliter shampoo.

Pluspunten:

 • Deze shampoo is voor droger haar dat al licht van kleur is (blond of grijs) of dat een behandeling heeft ondergaan waarbij het lichter is gemaakt.
 • De shampoo is kwalitatief goed.

Minpunten:

 • Dit is een kleinere fles dan die op nummer 5 in deze top 10 en de prijs is hierdoor ook hoger.

7. Redken 5th Avenue NYC – All Soft Mega Shampoo Nourishing for Severely Dry, Coarse Hair

De bruine fles met gouden details bevat 300 milliliter shampoo voor droog haar.

Pluspunten:

 • De shampoo maakt het haar fijn schoon en het voelt daarna heerlijk zacht aan.
 • Het haar glanst en ziet er niet meer zo droog uit als voor de eerste wasbeurt met deze shampoo.
 • Als je de prijzen van shampoos voor droog haar vergelijkt, is deze in verhouding nog het meest voordelig.

8. Kiehl’s – Amino Acid Shampoo with Pure Coconut Oil

In de witte fles zit 250 milliliter shampoo.

Pluspunten:

 • Er zitten geen parabenen of sulfaten in deze shampoo.
 • De shampoo kan ook gebruikt worden als je geen extreem droog haar hebt. Hij wast gewoon goed schoon zonder uit te drogen.
 • De kokosolie heeft een voedende werking.

9. Balmain Paris – Travel Size Moisturizing Shampoo

Deze tube is heel handig in je reisbagage, want er zit 50 milliliter in.

Pluspunten:

 • Door de geringe inhoud mag deze shampoo mee in de handbagage tijdens een vlucht naar het buitenland. Dat kan handig zijn als je niet te veel tijd bij controles kwijt wilt zijn.
 • De shampoo voelt fijn aan na het wassen en drogen van het haar.

Minpunten:

 • Voor de kleinere inhoud betaal je toch een hoge prijs en dat kan afschrikken en je ervan weerhouden deze shampoo te kopen.

10. Shu Uemura Art of Hair – Urban Moisture Hydro-Nourishing Shampoo for Dry Hair

In de slanke, oranje fles zit een inhoud van 300 milliliter.

Pluspunten:

 • Deze shampoo is ook nog steeds vrij duur, maar hij heeft wel een heel fijn effect op het droge haar. Testpersonen zijn enthousiast.

Beste uit de test volgens andere vergelijkingstests en consumentenpartijen

Een aantal van de shampoos voor droog haar in de test van Cosmopolitan komen overeen met die in onze top 10. Volgens de Consumentenbond kun je zelf veel meer doen om je haar gezond te laten uitzien dan alleen een speciale shampoo kopen. Alles wat je ermee doet of waar je het aan bloot stelt, heeft namelijk invloed op het haar.

Kassa waarschuwt voor de palmolie die veelal gebruikt wordt in de samenstelling van shampoo en Radar besteedt aandacht aan het haar dat in de zomer kan lijden onder de hogere temperaturen en zon.

Dit zegt Radar over siliconen in shampoo

Radar onderzoekt de effecten van siliconen in shampoo en onderscheidt tussen wateroplosbare, niet-wateroplosbare en vluchtige siliconen. Niet-wateroplosbare siliconen kunnen opbouwen en vochtinname belemmeren, wat op termijn droog en breekbaar haar veroorzaakt. Radar adviseert het kiezen voor vluchtige of wateroplosbare siliconen om frequente reiniging met agressieve shampoos te vermijden. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over verboden stoffen in shampoo

BNNVARA’s Kassa belicht het verbod op de geurstof Lilial in cosmetische producten wegens reprotoxische eigenschappen. Het artikel benadrukt het belang van consumentenbewustzijn over productetiketten en de mogelijke aanwezigheid van Lilial in oudere producten thuis. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Conclusie

Heb jij droog haar en zoek je nog een nieuwe shampoo? In bovenstaande top 10 zitten maar weinig budgetmerken, maar dat neemt niet weg dat een duurdere shampoo het jou waard kan zijn. Bedenk verder dat al het föhnen en behandelen met stijltangen en dergelijke beter beperkt kan worden, aangezien dit het haar ook uitdroogt.