Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 10 met de beste shampoo bars

Veel mensen willen niet veranderen van shampoo, totdat ze er achter komen dat een shampoo bar veel voordelen biedt. Bedenk je eerst al maar eens dat je geen vloeistoffen mee in je bagage hoeft te nemen als je vliegt. Dat betekent dat – wanneer je licht reist – geen bagage hoeft in te checken en sneller door alle controles op het vliegveld en dus ook op je eindbestemming bent. Ook zitten er in shampoo bars minder slechte bestanddelen als in een gewone shampoo. Lees verder voor meer info.

Overstappen van een gewone vloeibare shampoo naar een shampoo bar

Shampoo is zoiets dat iedereen gebruikt (behalve als je de echte no poo methode hanteert) en waar we het liefst niet te veel voor willen betalen, maar wel het beste effect van willen hebben. Shampoo is er ook in zoveel soorten en maten, maar deze keer gaat het om shampoo in een vaste vorm, namelijk de shampoo bar of shampoo reep (net als bij een gewone zeep).

Je gebruikt deze shampoo bar iets anders, omdat het natuurlijk geen vloeibare substantie is die je over je twee handen verdeelt voordat je het over je haar smeert en begint met wassen. De shampoo bar wrijf je namelijk over je natte haar om een beetje van de shampoo op het haar achter te laten en daarna kun je de bar wegleggen en de shampoo insmeren. Meestal schuimt de shampoo bar ook niet zoals een normale shampoo. Je zult echter wel gewoon schoon haar hebben.

Snel overzicht: Onze beste shampoo bars op een rij

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor krullend haarNatural Loofy’s – Orange Ginger Shampoo Bar voor krullend haar: Deze shampoo bar is speciaal ontwikkeld voor mensen met krullend haar. Met een heerlijke geur en een beetje schuim voor een vertrouwd gevoel, vinden wij dit een top keuze voor krullend haar. >> Check laagste prijs
Beste universele optieFoamie – Wet it. Foam it. Rinse it. Shampoo Bar with Coconut Oil: Deze shampoo bar is geschikt voor elk haartype, waardoor het een universele keuze is. Het bevat geen parabenen of siliconen en schuimt meer dan je zou verwachten. Ondanks dat het wat prijziger kan zijn, geloven we dat de kwaliteit het geld waard is. >> Check laagste prijs
Beste duurzame keuzeNatural Loofy’s – Yellow Shampoo (geur: banaan): Ondanks dat het iets duurder is, gaat het lang mee wat de hogere prijs rechtvaardigt. We denken dat dit een goede optie is voor degenen die duurzaamheid waarderen. >> Check laagste prijs

Waarom shampoo bars reviewen?

Shampoo bars zijn niet alleen kleiner om te vervoeren, maar ook nog eens milieuvriendelijker. Ze hebben namelijk geen plastic verpakking nodig. Verder zitten er in shampoo bars vaak ook hele andere ingrediënten dan in een traditionele shampoo. Ze zijn eerder geschikt voor veganisten en vegetariërs, er zitten minder vaak parabenen in en er wordt minder vaak palmolie voor gebruikt. Waarom zijn we met al deze voordelen nog niet massaal van de traditionele shampoo afgestapt?

Een shampoo bar kiezen vraagt om een kritische blik

Shampoo bars zijn namelijk helemaal hip en dat betekent dat fabrikanten van gewone shampoos hun inkomsten zien dalen. Hun shampoo heeft een slechtere naam gekregen nu er milieuvriendelijkere alternatieven op de markt gekomen zijn. De meesten proberen een graantje mee te pikken door ook een shampoo bar uit te brengen. Bij deze merken kunnen de ingrediënten echter nog steeds te veel overeenkomen met een gewone shampoo. Deze shampoos kunnen helaas je hormonen beïnvloeden.

Shampoo – hormonen beïnvloeden – huh wat?

Plastic is een van de bestanddelen die in vloeibare lichaamsverzorgingsproducten zitten, dus ook in een shampoo. En dan is het met shampoo net als bij bodylotion, een body scrub of dagcrème: gebruik je het dagelijks, dan trekken de stofjes in de huid. Onderzoek heeft al aangetoond dat microplastic voor hormoonverstoringen kan zorgen en dat zou als gevolg kunnen hebben dat je bijvoorbeeld niet op de natuurlijke manier kinderen kunt krijgen. Wie had dat ooit verwacht?

En dus let je bij een shampoo bar op de volgende criteria

 • Lees altijd het label op de verpakking voor de aanschaf en het gebruik (dus ook als je een shampoo bar cadeau krijgt)
 • Kijk naar de concrete bestanddelen en zorg dat je een overzicht voor jezelf hebt van de slechte bestanddelen (zit het er niet in, dan is de shampoo bar veiliger voor gebruik dan de traditionele shampoos)
 • Ruik aan de shampoo – de zintuigen willen immers ook een positieve ervaring
 • Heb je de shampoo bar gekocht? Dan wordt het uittesten hoe de shampoo je bevalt. Volg de algemene gebruiksaanwijzing en droog je haar zoals je dat normaal doet. Hoe voelt het haar na een aantal keren de shampoo bar gebruikt te hebben?

Hoe zijn we shampoo bars gaan onderzoeken? De uitkomst

De markt wordt inmiddels overspoeld met shampoo bars. Bekende en onbekende merken persen een schijfje, maken een doosje of zakje met leuke opdruk en je betaalt er al gauw – het is immers milieuvriendelijker en je doet er langer mee – drie keer zoveel voor als bij een normale shampoo. De prijs kan mensen ervan weerhouden een shampoo bar te proberen. Daarom hebben wij deze test opgezet en delen we hieronder de top 10 met onze ervaringen met shampoo bars.

De top 10 met beste shampoo bars

1. Natural Loofy’s – Orange Ginger Shampoo Bar voor krullend haar

De reep feloranje shampoo weegt 60 gram.

Pluspunten:

 • De shampoo bar geurt heerlijk.
 • Er zitten geen plastic deeltjes in deze shampoo.
 • Hij schuimt toch een beetje en dat voelt prettig als je net overstapt.

Minpunten:

 • Let op waar je de shampoo bar laat opdrogen (dit geldt voor alle shampoo bars en niet alleen voor deze oranje), want er kan tijdens het opdrogen wat kleur van de reep op het oppervlak achterblijven. Liefst gebruik je een apart zeepbakje om de bar te laten drogen na gebruik.

2. Foamie – Wet it. Foam it. Rinse it. Shampoo Bar with Coconut Oil

Deze shampoo bar weegt 80 gram.

Pluspunten:

 • De shampoo kan bij elk haartype gebruikt worden.
 • De geur is lekker.
 • Er zitten geen parabenen of siliconen in deze shampoo bar.
 • Ook deze shampoo schuimt meer dan je zou verwachten.

Minpunten:

 • Het is een prijzige shampoo bar als je normaal in de aanbieding je normale shampoo koopt. Proberen en vergelijken is het enige dat je dan van gedachten kan doen veranderen.

3. Natural Loofy’s – Yellow Shampoo (geur: banaan)

Het zeepje weegt 70 gram en het zit verpakt in een blik.

Pluspunten:

 • Het blik kun je ook gebruiken om het zeepje na het gebruik weer in op te bergen. Het kan dan niet vallen en breken. (De shampoo bar is dan nog steeds te gebruiken, maar het wrijft met een kleiner stuk iets lastiger.)
 • Je doet lang met deze shampoo bar en dat rechtvaardigt dan de hogere prijs.

4. Garnier Loving Blends – Verzachtende Solid Shampoo met Milde Haver voor Kwetsbaar Haar

Dit zeepje weegt 60 gram.

Pluspunten:

 • Het is het kleinste zeepje als shampoo bar in onze top 10, maar het is wel de goedkoopste voor als je het een keer wilt proberen en niet meteen meer dan 10 euro wilt uitgeven.
 • Deze shampoo bar ruikt lekker voor wie niet van de sterk aanwezige geuren houdt.

5. Tinktura – Solid Shampoo Bar 2 in 1 with Conditioner

Ook dit zeepje weegt 60 gram.

Pluspunten:

 • Mensen met een jeukende hoofdhuid hebben met deze shampoo bar minder last van hun klachten.

Minpunten:

 • De conditioner werkt niet zo goed als testpersonen hoopten. De shampoo zelf is echter goed.

6. Garnier Loving Blends – Herstellende Solid Shampoo  Honinggoud voor Beschadigd of Breekbaar Haar

In het doosje zit een shampoo bar van 60 gram.

Pluspunten:

 • Er zijn nog veel meer geuren voor verschillende haartypen beschikbaar, zoals Gember boost, en Avocado olie.

Minpunten:

 • Dit zeepje moet je goed uit het water halen en ergens droogleggen, want anders droogt hij niet goed op en spoelt er sneller shampoo weg na het gebruik.

7. Shampoo Bar – Honing

Het zeepje weegt 60 gram.

Pluspunten:

 • De shampoo bar schuimt voldoende om het haar prettig te kunnen wassen.
 • Je doet lekker lang met deze zeep.

Minpunten:

 • Sommige testpersonen bleken gevoeliger voor deze shampoo bar te zijn dan bij hun vorige shampoo het geval was. Aan welk ingrediënt dit ligt, is niet achterhaald.

8. HappySoaps – Shampoo Bar in Powerful Ginger

Het zeepje weegt 70 gram.

Pluspunten:

 • Vooral de geur vinden we erg lekker. Het werkt goed om ’s ochtends fijn wakker te worden en fris onder douche uit te stappen na het haren wassen.
 • Deze shampoo bar komt niet uit het buitenland en wordt gewoon in Nederland gemaakt.

9. Oolaboo Super Foodies – Eco Shampoo Bar voor elk haartype

Het zeepje weegt 70 gram.

Pluspunten:

 • De bestanddelen trekken de testpersonen over de streep als het om deze shampoo bar gaat. Alle slechte dingen uit een gewone shampoo ontbreken bij deze.

Minpunten:

 • Deze shampoo bar kost bijna 20 euro per stuk. Wij realiseren ons dat niet iedereen dat kan of wil betalen voor een shampoo.

10. Shampoo Bar Jasmijn

Dit zeepje weegt maar 45 gram.

Pluspunten:

 • Hij ruikt heerlijk bloemig.

Minpunten:

 • Van alle shampoo bars in deze top 10 weegt deze het minst, terwijl hij toch niet zo goedkoop is als sommige anderen (zoals die van Garnier Loving Blends).

Beste uit de test volgens Consumentenbond/Radar/Beslist/Kieskeurig/ Tweakers/AD/Telegraaf

In de test van Doe Maar Natuurlijk komen de  merken Natural Loofy’s en Tinktura ook terug. Verder hebben Radar en Kassa geen vergelijkingstest met shampoo bars. Wel geeft de Consumentenbond aan dat een paneltest interessante resultaten opleverde als het gaat om de kwaliteit van een shampoo en de prijs die je ervoor betaalt. De test is echter uit een periode dat shampoo bars nog niet in de spotlight stonden en deze zijn dan ook niet in de test meegenomen.

Dit zegt Radar over siliconen in Shampoo

Radar belicht het gebruik van siliconen in shampoos en hun effecten op het haar. Er wordt onderscheid gemaakt tussen wateroplosbare, niet-wateroplosbare en vluchtige siliconen. Niet-wateroplosbare siliconen kunnen opbouwen op het haar en de hoofdhuid, waardoor vocht en voedingsstoffen moeilijker worden opgenomen. Dit kan op lange termijn leiden tot droog en breekbaar haar. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over verboden stoffen in shampoo

BNNVARA’s Kassa behandelt het verbod op de geurstof Lilial in cosmetische producten vanwege de reprotoxische eigenschappen. Het artikel benadrukt het belang van het controleren van productetiketten op Lilial en de mogelijke aanwezigheid van deze stof in oudere producten. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Afsluiting

Wil je de shampoo bar een kans geven en voelen wat het voor jouw haar doet? In bovenstaande top 10 vind je goede merken die in prijs sterk variëren. Houd je verder aan de gebruikswijze en geef de shampoo bar een faire kans.