Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 9 met beste zilvershampoo

Vind jij de gele gloed in je haar niet zo mooi en wil je hier iets aan doen? Dan kan een zilvershampoo helpen, want hiermee haal je die gele laag weg of maak je haar dat grijs wordt vrij van een vervelende grijze kleur. Zilvershampoo is dus zeker niet alleen voor mensen met grijs haar. Het kan zelfs een handig middeltje zijn als je wat ouder wordt en over aan het gaan bent naar grijs haar. Grijs is niet lelijk, als je het maar verzorgd houdt.

Wanneer overstappen van een gewone shampoo naar zilvershampoo?

Veel volwassenen kunnen zich hun periode als kind bij opa en oma nog wel herinneren, want bij hen in de badkamer stond zo’n doorzichtig flesje met van dat donkerpaars spul erin. Je mocht er als kind niet aankomen en waarschijnlijk heb je dat dan ook niet gedaan. Nu kan datzelfde flesje van pas komen als je bijvoorbeeld te veel in de zon, zeewater of water met chloor bent geweest. Het haar kan hier namelijk van verkleuren en dat kan je minder goed bevallen.

Snel overzicht: Deze zilvershampoos raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor duurzaamheidHappy Soaps – Purple Rain Lavendel: Deze shampoo bar van 70 gram komt met een lavendelgeur. We waarderen dat de bar ondanks de vaste vorm goed schuimt. Het is even wennen voor sommige mensen, maar het is zeker het proberen waard. >> Check laagste prijs
Beste waarde voor je geldFudge – Clean Blonde Violet-Toning Shampoo: Met 1 liter inhoud biedt deze zilvershampoo een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Het handige pompje voorkomt verspilling en de shampoo doet zijn werk uitstekend. Let wel op de inwerktijd. >> Check laagste prijs
Beste premium optieOlaplex – N°4P Blonde Enhancer Toning Shampoo: Deze zilvershampoo toont de beste resultaten en doet wat hij belooft: het verwijderen van de gele laag. Let wel op, om een paarse gloed te voorkomen moet je exact de gebruiksaanwijzingen opvolgen. >> Check laagste prijs

Wie zijn wij om zilvershampoo te reviewen?

Gebruiken wij dagelijks een zilvershampoo? Nee, zeker niet. Maar er zijn wel teamleden die terugkomen van een zomerse bestemming en dan minder blij zijn met hun haar. Het van nature mooie blonde koppie is veranderd in een bos haar dat er droog uitziet en veel geler van kleur is. Wat er op vakantie ook gebeurd is, het heeft het haar geen goed gedaan.

Waarom opletten bij zilvershampoo?

In principe zit er in elke zilvershampoo een bestanddeel dat de gele gloed uit het haar haalt, maar dit bestanddeel kan in meer of mindere mate aanwezig zijn, waardoor het effect ook meer of minder is. Als je al een zilvershampoo gebruikt en over wilt stappen, kan dat dus betekenen dat je de verhouding of duur van dat je de shampoo in het haar laat zitten moet veranderen.

Zilvershampoo, zilverconditioner… helpt het dan echt?

Door die verschillende verhoudingen kun je de eerste paar keren merken dat er amper verschil is. Dat betekent dus niet dat je de shampoo in de prullenbak moet gooien, want iets aanpassen in de hoeveelheid die je gebruikt of de zilverconditioner iets langer laten intrekken kan een hoop schelen. Het liefst bouw je het geleidelijk aan op, zodat het haar in ieder geval niet ineens te grijs voor je zin is.

Wat garanderen de merken van zilvershampoos?

Sommige merken hebben verschillende zilvershampoos in hun assortiment waarmee ze eigenlijk al aangeven dat er ook verschillende effecten te behalen zijn. Als je lichtblond haar had voor de zomer en een zilvershampoo wilt proberen, zouden we op de redactie altijd adviseren eerst de lichtste vorm te pakken binnen het assortiment. Daarna kun je eventueel overstappen naar een wat intensere werking.

De criteria die we bij zilvershampoo gebruikten

Voor ons was bij dit soort shampoo het volgende van belang:

 • Soort shampoo – vloeibaar of reep
 • Effect – merk je al snel iets aan de gele gloed in je haar, of zijn meerdere behandelingen nodig?
 • Inhoud – hoeveel krijg je in een fles of tube?
 • Prijs – wat kost het per fles of tube? (en hoeveel inhoud krijg je daar dus voor)
 • Duur – hoe lang doe je gemiddeld met een verpakking zilvershampoo?
 • Geur – sommige zilvershampoos hebben een nogal chemisch geurtje.

Zilvershampoo in de test – hier zijn onze resultaten

Dat ene flesje bij opa en oma in de badkamer is er ook nog (waarschijnlijk was het van het merk Guhl), maar inmiddels zijn er zoveel meer zilvershampoos te krijgen. Het werd een veel uitgebreidere test dan we gedacht hadden. Hiervoor hadden we dan ook meer proefpersonen nodig en gelukkig hebben we die ook kunnen vinden. Elk testlid heeft na de vakantie in de zon een fles of tube met zilvershampoo uitgeprobeerd. We hebben geen merken door elkaar gebruikt om het effect niet te beïnvloeden.

De top 9 met beste zilvershampoo

1. Happy Soaps – Purple Rain Lavendel

Dit is een droge shampoo (bar of reep) van 70 gram in de geur lavendel.

Pluspunten:

 • De shampoo heeft een milde gele gloed verwijderende werking. Hij werkt dus wel, maar iets minder snel dan andere zilvershampoos.
 • Ondanks dat je met deze shampoo in droge vorm start, schuimt hij prima.

Minpunten:

 • Een niet-vloeibare shampoo is voor sommigen toch nog even wennen.

2. Fudge – Clean Blonde Violet-Toning Shampoo

In deze fles met pompje zit een liter zilvershampoo.

Pluspunten:

 • De prijs lijkt aan de hoge kant, maar je hebt wel meteen een liter en niet 100 of 200 milliliter in een fles.
 • Daarnaast werkt het pompje fantastisch, waardoor je niet snel te veel gebruikt en nog langer met de fles doet.
 • De shampoo haalt die vervelende gloed goed uit je haar.

Minpunten:

 • Let op, want soms worden droge haarpunten ineens blauw als je het uitwast. Een keer naar de kapper gaan is dan een goed idee.
 • Je moet ook de stopwatch of timer erbij houden, want langer dan wat de verpakking aangeeft laten zitten kan ook een blauwe waas geven.

3. L’Oréal Paris Elvive –Color Vive Purple Shampoo

De fles bevat 200 milliliter zilvershampoo.

Pluspunten:

 • Deze shampoo is niet superduur, terwijl hij wel doet wat hij belooft en dat is die gele laag door aantasting verwijderen.

Minpunten:

 • Blijkbaar bevalt deze zilvershampoo niet bij iedereen even goed, want we krijgen gemixte reacties over een paarse gloed na het wassen met deze shampoo.

4. Olaplex – N°4P Blonde Enhancer Toning Shampoo

De lichtpaarse fles van Olaplex heeft een inhoud van 250 milliliter.

Pluspunten:

 • Je hebt maar een kleine portie in je hand nodig om een goed effect te krijgen en de dop met smalle opening werkt hier prima voor.
 • Ook de geur van deze zilvershampoo valt positief op.

Minpunten:

 • Ook bij deze zilvershampoo moet je de tijdsduur opbouwen totdat je het gewenste effect ziet, want te lang laten zitten levert een paarse gloed op.
 • De shampoo is ook best prijzig.

5. Kérastase Paris – Blond Absolu Anti-Brass Purple Shampoo

De fles bevat 250 milliliter zilvershampoo.

Pluspunten:

 • Ook deze shampoo ruikt lekker en heeft een minder gele haardos als effect.

Minpunten:

 • Bij een deel van de testpersonen was de gele gloed wel weg, maar leek het haar ook uitgedroogd te zijn na een behandeling met de shampoo. Het moest dus een voedende conditioner krijgen om weer in shape te komen.

6. Fanola – No-Yellow Shampoo

De witte fles met paarse details heeft een inhoud van 100 milliliter.

Pluspunten:

 • Dit lijkt meer een lotion dan een shampoo vanwege de textuur, maar hij helpt wel tegen geel geworden haar.
 • Je hebt niet veel van dit flesje nodig en daardoor doe je soms even lang met een kleiner flesje dan als bij een ander merk met een grotere fles.

Minpunten:

 • Net als bij andere zilvershampoos moet je letten op je douchegordijn, want dat kan verkleuren als er per ongeluk zilvershampoo op terecht komt en je spoelt het niet weg.

7. Philip B. – Icelandic Blonde Shampoo

Deze prachtige blauwe fles met wit label bevat 220 milliliter.

Pluspunten:

 • Deze zilvershampoo werkt zowel voor dames met een gele gloed bij blond haar als vrouwen die grijs haar hebben. De overgang naar prachtig grijs haar is mooi te volgen met deze shampoo.

Minpunten:

 • Ze zeggen dat dit de zilvershampoo is die in Hollywood gebruikt wordt, nou, die prijs heeft hij ook.

8. Lee Stafford – Bleach Blondes Toning Conditioner (geen shampoo)

Deze knalpaarse tube heeft een inhoud van 250 milliliter.

Pluspunten:

 • Dit is geen shampoo, maar een conditioner. Daardoor voedt hij eventueel dor geworden haar door de zon goed.
 • Een van de bestanddelen is kamille en dat werkt altijd positief voor blond haar.

Minpunten:

 • Als je deze in plaats van zilvershampoo gebruikt – en normaal geen conditioner nodig hebt – is het wel weer een extra stap onder de douche en kost het je dus extra tijd.

9. Moroccanoil – Blonde Perfecting Purple Conditioner (geen shampoo)

Deze tube bevat 200 milliliter zilverconditioner.

Pluspunten:

 • De tweede conditioner voor na een shampoo is van Moroccanoil en hij haalt de gele of oranje laag echt goed van het haar.

Minpunten:

 • De kleur is wel even schrikken, want het is echt knalblauw wat je op je hoofd smeert.
 • Verder is het wel een prijzige conditioner van bijna 30 euro per tube.

Beste uit de test volgens Radar, Kassa of de Consumentenbond

Radar heeft helemaal geen artikelen over zilvershampoo of haar dat na de zomer een gele gloed heeft gekregen waar je vanaf wilt. Ook de Consumentenbond heeft geen vergelijkingstest en dat hadden we op zijn minst wel van deze instantie verwacht. Zelfs bij Kassa zijn er geen tests of consumenten die een vraag over dit soort shampoos stellen. Je zou toch denken dat er wel meer blonde of grijze haardossen zijn die in dit onderwerp geïnteresseerd zijn.

Dit zegt Radar over siliconen in shampoo

Radar belicht de impact van siliconen in shampoos, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen wateroplosbare, niet-wateroplosbare, en vluchtige siliconen. Het artikel adviseert het gebruik van wateroplosbare of vluchtige siliconen om ophoping en schade aan haar en hoofdhuid te vermijden, en benadrukt dat niet-wateroplosbare siliconen grondig uitgewassen moeten worden met een sterke shampoo om problemen te voorkomen. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over Andrélon kleurmaskers

Kassa waarschuwt voor het gebruik van Andrélon kleurmaskers na een hype op TikTok, waarbij gebruikers ongewenste en moeilijk te verwijderen kleureffecten ervoeren. Het artikel biedt praktische tips voor het veilig uitproberen van deze producten en benadrukt de potentiële risico’s en kosten voor correctie door een kapper na gebruik. Het advies is om voorzichtig te zijn met kleurveranderingen en rekening te houden met de onvoorspelbaarheid van de resultaten. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Conclusie

Dat belangrijke consumentenorganisaties geen tests met zilvershampoos hebben gedaan, vinden we opvallend. Zoek je een zilvershampoo? Gebruik dan onze review om je in te lezen en klik door op een van de links als je weet welke je de volgende keer onder de douche wilt gebruiken om je haar te wassen en weer te laten shinen.