Wat zit er allemaal in shampoo en hoe kies jij vervolgens je perfecte shampoo? Waar moet je op letten? Waar wordt een shampoo van gemaakt? Moet deze organisch of natuurlijk zijn? Wij zetten het even voor jou op een rijtje.

Door onze health-redactie| Kian Alaie, voedingswetenschapper BSc linkedin-logo

Als je op zoek bent naar een goede shampoo, dan weet je ondertussen dat het niet makkelijk is om de perfect shampoo te kiezen die voldoet aan jou haar-eisen. Het is daarom handig om te weten wat de bestandsdelen zijn die in shampoo zitten. Zo wordt jij meer wegwijs binnen de ingrediëntenlijst en kan jij je perfecte shampoo uitkiezen.

De ene shampoo belooft je haar te laten sprankelen, andere beloven weer meer volume en de ander belooft je haar te hydrateren. Vaak is er ook heel veel marketing van toepassing. Daarom is het belangrijk om eerst even zelf wat onderzoek te doen om te beslissen welk flesje het best bij jou past.

Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Bestandsdelen shampoo: wat zit er nou precies in?

Hieronder zetten wij de 7 algemene bestandsdelen van shampoo op een rijtje:

Bestandsdeel 1: Oplosmiddel

Een oplosmiddel draagt alle ingrediënten die in de shampoo zitten. In shampoos zijn vaak alle ingrediënten polair. Dat betekent dat alle stofjes opgelost kunnen worden in water. Water is niet alleen een ontzettend fijn oplosmiddel, maar het is natuurlijk ook heel goedkoop. In sommige shampoos worden bepaalde alcohols gebruikt als oplosmiddel. Enkele voorbeelden zijn Propanol, ethanol, isopropyl, and propyl alcohol. Deze kunnen je haar droog en breekbaar maken.

Je denkt misschien:” Word ik niet opgelicht met zo veel water in mijn product?”. Nee absoluut niet. Je wil het product gemixt en vloeibaar hebben. Als er geen water in je shampoo zat dan zou het een ongemengde droge stof zijn wat vervolgens ook heel moeilijk verspreid.

Bestandsdeel 2: Bindmiddelen of verdikkingsmiddelen

Elk vloeibaar product moet een bepaald textuur hebben waardoor het makkelijk verspreid. Zo is het product makkelijker te gebruiken als het uit het flesje komt. Deze verdikkingsmiddelen hebben nooit een effect op je haar. Enkele voorbeelden zijn gelatine, xanthan gum ,carnauba wax cetyl alcohol.

 Wat veel mensen niet weten is dat deze ingrediënten ook belangrijk zijn voor het schuimen van je shampoo! Deze middeltjes zorgen namelijk voor meer viscositeit tussen de zeepbellen waardoor ze minder snel kapot gaan.

Bestandeel 3: Detergenten

Deze ingrediënten zorgen voor dat je haar daadwerkelijk schoon wordt. De bipolaire aard van deze stofjes zorgen ervoor dat alle vuildelen uit je haar meegenomen kunnen worden met het water. Bipolair betekent dat één deel van het molecuul hydrofiel is en het andere deel hydrofoob. Olie en water mixen bijvoorbeeld niet, maar door een bipolair stofje kan olie opgelost worden in water omdat het stofje als brug dient tussen de twee.

Zeep is dus eigenlijk een soort emulgator en maakt ook micellen waarin het apolaire vuil gevangen raakt en weg kan spoelen. Vet is bijvoorbeeld apolair. Voorbeelden van deze detergenten vind je hier in dit artikel.

Bestandsdeel 4: Preservatieven of bewaarmiddelen

Shampoos zijn voedzaam voor je haar, maar ook voedzaam voor micro-organismes. Deze micro-organismes kunnen vervolgens weer schadelijk zijn voor jou. Natriumbenzoaat en kaliumsorbaat worden vaak in shampoo gebruikt. Ook worden wel eens parabenen gebruikt. Tegenwoordig is men een beetje huiverig voor parabenen. Daar lees je meer over in dit artikel.

Bestandsdeel 5: Werkzame bestandsdelen

Dit zijn meestal de ingrediënten waar de shampoo reclame mee maakt. Sommige van deze stoffen kunnen een verzachtend of hydraterend effect hebben. Enkele bestandsdelen met claims zijn:

  • Essentiele olien: lavendel, citroen, jojoba, rozemarijn, amandel, argan, moringa, macademia
  • Aloë vera : Kalmeert en hydrateert
  • Honing: smeltend textuur en makkelijk uitwasbaar
  • Kamille: geeft glans
  • Olijf: Goed voor de haarwortel
  • Etc…

Deze lijst kan natuurlijk eindeloos doorgaan. Zoek voor jezelf even welke functie je belangrijk vind aan je shampoo en welke ingrediënten hier goed voor zijn.

Bestandsdeel 6: Parfum en kleurstoffen

Vaak zijn de werkzame bestandsdelen niet genoeg om een heerlijk ruikend en mooi product te maken. Vaak worden er nog synthetische geurtjes en kleurtjes aan toegevoegd. Tenzij je een overgevoeligheid voor een specifiek stofje, hoef je nergens bang voor te zijn. Een allergie komt zelden voor.

Bestandsdeel 7: Schuimvormende stoffen

Schuim is belangrijk om de shampoo goed door je haar te laten verspreiden en vuil de kans te geven om te kunnen verplaatsen. Soms worden er bijvoorbeeld specifieke eiwitten toegevoegd die ook zorgen voor een beter schuimend vermogen.

Waar moet ik op letten bij onderzoek naar een specifiek product?

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel artikelen die je waarschuwen voor ingrediënten. Zorg er altijd even voor dat deze artikelen wetenschappelijk onderbouwd zijn. Dit betekent dat zij ook verschaffen welke bronnen ze gebruiken. 

Belangrijk: organisch staat niet altijd gelijk aan een beter product. Vaak is er in een organisch product wel meer zorg gestopt. Veel bedrijven maken tegenwoordig gebruik van het label ‘organisch’ om zo andere shampoos het imago van ‘chemisch’ te geven. Elk stofje is chemisch. Stofjes die van nature voorkomen kunnen ook schadelijk zijn. Laat je niet misleiden door marketing.