Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 10 met beste tandenstokers voor reinheid rondom en tussen je tanden

Een tandenstoker gebruiken is niet altijd een pretje, maar soms is het gewoon nodig. Je hebt net een heerlijke barbecue in de zomer of een winters stoofpotje ‘achter de kiezen’ en dan voel je het al: er zit iets tussen je tanden dat je met je tong niet zomaar weggeduwd krijgt. Het enige dat je dan kunt doen, is een hulpmiddel zoeken om dat wat verveelt te verwijderen. Doe je dit niet? Dan kan dat wat tussen je tanden blijft zitten leiden tot klachten.

Onze langdurige zoektocht naar de ideale tandenstoker of ander soort tandenreiniger

Als je zelf wel eens last van je tanden of kiezen hebt gehad, dan weet je hoe belangrijk het is om je gebit goed schoon te houden. Dat heeft niet alleen met minimaal twee maal per dag tandenpoetsen te maken, maar ook met periodiek te tandarts bezoeken en gewoon voorzichtig zijn met je gebit. Wie wat zwakkere of gevoelige tanden heeft, weet dat op harde dingen bijten (zuurstok, noten) kan leiden tot problemen en dat wat tussen je tanden komt te zitten, moet er zo snel mogelijk weer uit.

Snel overzicht: Deze tandenstokers raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste algemene keuzeLactona Easydent Type C6: Deze tandenstokers zijn voorzien van ruimere borstelharen. Ze zijn niet zo klein als ragers met rubberen borsteltjes, waardoor ze meer kunnen verwijderen wat tussen je tanden zit. Daarnaast is het steeltje lang genoeg, wat we handig vinden, vooral voor mensen met dikkere vingers. >> Check laagste prijs
Meest milieuvriendelijkJordan double ended thin sticks: Deze houten tandenstokers hebben aan twee uiteinden een punt. Ze lopen taps toe, wat betekent dat ze ook in bredere ruimtes tussen de tanden effectief zijn. We waarderen het feit dat ze van hout zijn gemaakt omdat dit milieuvriendelijker is dan plastic opties. >> Check laagste prijs
Beste voor diepe reinigingDenTek Deep Clean interdental tandenstoker: Deze tandenstokers zijn voorzien van een handvat, een verlengd steeltje en een dun borsteltje met rubberen ‘haren’. We merken dat de microborsteltjes grondig reinigen tussen de tanden. Bovendien vinden we het meegeleverde doosje handig voor opberging en om de tandenstokers hygiënisch te houden. >> Check laagste prijs

Wie zijn wij eigenlijk om tandenstokers te reviewen?

Wij vinden dat iedereen een gezond gebit moet kunnen hebben. Je hebt niet altijd de beste genen en daarmee de mooiste tanden, maar dat betekent niet dat je ze niet goed moet verzorgen. Door ze de juiste behandeling te geven (poetsen, flossen, controle door tandarts) voorkom je tandproblemen of ontstoken tandvlees en dat is belangrijk. Je kunt namelijk flink van slag zijn als je mondklachten hebt en het kan er zelfs voor zorgen dat je je ziek meldt of een tijdje de deur niet meer uit durft.

Waarom je niet zomaar elke tandenstoker moet kopen

Je hebt tandenstokers die je prettiger of juist vervelender vindt. Dat ligt vooral aan het materiaal dat de fabrikant voor tandenstokers gebruikt. Er zijn ook hele goedkope tandenstokers en als dat is wat je kunt betalen, dan gebruik je die. Heb je een ruimer budget? Dan kun je gaan uitproberen welke tandenstokers je echt het fijnste vindt reinigen. Je hebt ze van plastic – en dan met of zonder metaal erin verwerkt voor de stevigheid – en van hout.

Pff, geld uitgeven aan tandenstokers? Gewoon je tandenpoetsen is toch meer dan genoeg

Je zou denken dat tandenpoetsen inderdaad genoeg is, maar dit blijkt niet het geval. Als het maar kleine etensresten zijn, merk je er waarschijnlijk niks van en een keer goed met water spoelen na het poetsen, verlost je van die kleine stukjes die tussen je tanden waren blijven zitten. Bij grotere stukken – hoe onsmakelijk het ook klinkt – voel je dit direct. Je tanden of kiezen beginnen zeer te doen, omdat er spanning op komt te staan en die spanning wil je meteen wegnemen met een tandenstoker.

Wat beloven de tandenstokermerken voor je te doen?

Soms zit iets zo tussen je tanden geperst, dat het een paar keer peuteren vraagt om je te verlossen van de etensresten. Andere keren kan het zijn dat je een nieuwe kies hebt laten bouwen die niet goed aansluit op de tand die ernaast zit. Elk merk zal zeggen dat ze je kunnen helpen, ongeacht de situatie, maar er zijn wel degelijk verschillen tussen de soorten en manieren van een tandenstoker gebruiken. Je krijgt de etensresten niet met elke tandenstoker weg. Uitproberen dus.

De criteria die we gebruikten bij tandenstokers

Bij het schoonhouden van de tanden (anders dan poetsen) gaat het volgens ons om de volgende aspecten:

  • Materiaal – het een is zachter voor het tandvlees dan het ander
  • Multifunctioneel – sommige tandenstokers hebben een flosdraadje om te flossen en je tong te schrapen en niet alleen een hard staafje als tandenstoker
  • Prijs – plastic is vaak goedkoper dan hout
  • Innovatie – sommige tandenstokers hebben een rubberen omhulsel en een metalen binnenkant, zodat je goed met de tandenstoker kunt porren
  • Effect – dit hangt van je eigen gebit af en is moeilijk te voorspellen

Tandenstokers in de testfase – dit leverde het op

De test met tandenstokers hebben we niet uitbesteed, maar gewoon met het eigen team uitgevoerd. We hebben niet met zijn allen op de wc voor de spiegel staan flossen na de lunch, maar de diverse modellen thuis uitgeprobeerd om te kijken wat we het fijnst vonden om iets tussen de tanden uit te halen. Daarna hebben we – zo goed en zo kwaad mogelijk als het ging – nabesproken waarom de ene tandenstoker het wel verdiende om op 1 te staan en de ander niet.

De top 10 met beste tandenstokers van dit moment

1. Lactona – Easydent Type C6

Per set krijg je 5 tandenstokers met wat ruimere borstelharen.

Pluspunten:

  • Het is niet zo klein als een rager met rubberen, kleine borsteltjes. Het verwijdert dus meer van wat tussen je tanden zit.
  • Het steeltje is lang genoeg om goed vast te kunnen houden en dat vinden we prettig voor mannen die wat dikkere vingers hebben.

Minpunten:

  • Wanneer je weinig ruimte tussen je tanden hebt, maar er wel iets tussen hebt zitten, kunnen deze borsteltjes te groot zijn.

2. Jordan – double ended thin sticks

Per doosje krijg je 100 tandenstokers en ze hebben een mint smaak.

Pluspunten:

  • Deze houten tandenstokers hebben aan twee kanten een einde om mee tussen je tanden te voelen.
  • Ze lopen taps toe, waardoor je ook bij meer ruimte tussen je tanden een keer een stukje krijgt dat breed genoeg is.
  • Hout is milieuvriendelijker dan plastic tandenstokers en daar zijn we op de redactie dan ook meer fan van.

Minpunten:

  • Als de etensresten te vast zitten, kan de tandenstokers van hout breken en je moet er dan ook altijd voorzichtig mee zijn.

3. DenTek – Deep Clean interdental tandenstoker

Er zitten 40 tandenstokers in het doosje dat erbij geleverd wordt.

Pluspunten:

  • Je hebt een klein stukje ‘handvat’ voor tussen de vingers, dan een steeltje om verder te kunnen reiken en dan het dunne borsteltje met rubber ‘haren’.
  • De microborsteltjes maken goed schoon tussen de tanden.
  • Door het doosje dat erbij zit, raak je de tandenstokers niet kwijt en blijven ze hygiënisch opgeborgen.

Minpunten:

  • Deze tandenstokers zijn wel iets duurder en het handvat is voor sommige vingers echt lastig vast te houden merken we tijdens het testen.

4. Jordan – double ended extra thin sticks

In het doorzichtige doosje zitten 140 stuks tandenstokers.

Pluspunten:

  • Dit zijn dezelfde tandenstokers als de op nummer 2 in deze top 10, alleen zijn deze nog iets dunner dan de vorige. Dat is fijner als je tanden netjes tegen elkaar staan en je alleen bij het tandvlees iets tussen je tanden wilt weghalen.

Minpunten:

  • Wij geven bij tandenstokers niet zo veel om de muntsmaak die eraan toegevoegd is.

5. G.U.M – original soft picks – regular

In de verpakking zitten 100 tandenstokers.

Pluspunten:

  • De fluoride die toegevoegd is aan het uiteinde van de tandenstoker brengt een beschermend laagje aan op de plek waar je hem gebruikt.
  • Deze tandenstoker is vergelijkbaar met die op nummer 3, maar hij is wel handiger vast te houden door het dikkere beginstukje. Ook de overgang is steviger.

Minpunten:

  • Dit is een van de duurdere soorten tandenstokers in deze lijst.

6. Jordan – table pack tandenstoker

In elke houder voor op tafel zitten 125 houten tandenstokers zonder extra toegevoegde smaakjes.

Pluspunten:

  • Zo’n houder is handig voor feestjes, want iedereen heeft dan wel eens iets tussen zijn tanden zitten, maar bijna niemand neemt zijn eigen tandenstokers mee.
  • De houders hebben verschillende feestelijke kleuren.

Minpunten:

  • De opening is vrij klein, waardoor anderen ook aan jouw tandenstoker hebben kunnen zitten en dat is met Covid-19 (of andere besmettelijke ziekten) nog steeds niet altijd een even prettige gedachte.

7. Oral B – superfloss

Voor wie niet met hout of plastic tussen zijn tanden wil wroeten, is er floss.

Pluspunten:

  • Floss is veel zachter voor je tandvlees en je beschadigt er je tanden niet mee.
  • Op zo’n rolletje zitten vele tientallen meters floss en je doet er dan ook lang mee.

Minpunten:

  • Niet iedereen kan met floss echt alle etensresten verwijderen. Soms is er iets stevigers nodig om het tussen je kiezen uit te krijgen.
  • Bij scherpe randjes aan vullingen kan het floss beschadigd raken en dan kun je allemaal dunne draadjes tussen je tanden voelen als ze afbreken.

8. Jordan – 3-in-1 flosser (floss, tandenstoker en tongschraper)

In dit zakje met tandenstokers zitten 36 stuks met meerdere toepassingen.

Pluspunten:

  • Je kunt met het draadje flossen of je tong schrapen en met het scherpe einde aan de andere kant tussen je tanden duwen om iets te verwijderen.

Minpunten:

  • Het is van plastic gemaakt en als het even kan, zouden we hier niet voor kiezen op de redactie en liever voor hout gaan.

9. G.U.M – advanced soft picks – regular

Deze tandenstoker is te vergelijken met die op nummer 5 (van hetzelfde merk), alleen is deze ergonomisch gevormd.

Pluspunten:

  • De boog in de tandenstoker maakt het makkelijker om met je vingers en tandenstoker de gewenste plek te bereiken.
  • Het steeltje van de tandenstoker is zeer stevig en breekt dan ook niet snel.
  • Het rubber voelt prettig aan op het tandvlees en doet wat het moet doen.

Minpunten:

  • De tandenstokers met rubberen borsteltje zijn over het algemeen iets duurder dan de anderen.

10. TePe – easy pick – small/extra small

In een oranje doosje zitten 36 tandenstokers.

Pluspunten:

  • Je hebt deze tandenstokers in verschillende maten en deze in extra small zijn perfect voor wie minder ruimte tussen tand en tandvlees heeft.
  • De opvallende kleur zorgt ervoor dat je het doosje niet snel kwijtraakt in een badkamer met nog veel meer lichaamsverzorgingsproducten.
  • Het uiteinde of borsteltje van deze tandenstoker is iets langer en daardoor kun je het dikkere deel zijn werk prima laten doen.

Minpunten:

  • Door de extra small variant mis je wat sterkte die grotere maten wel hebben.

Beste tandenstokers volgens Consumentenbond, Radar of andere organisaties voor consumentenproducten

Radar en de Consumentenbond geven vooral advies over hoe een tandenstoker onderdeel kan zijn van goede mondhygiëne. Ze geven verder geen advies over welke tandenstoker het beste is. Op Kassa staat een verhaal over hoe iemand dacht dat tandenstokers toverstokjes waren die tegen Corona konden helpen. Natuurlijk is dit onzin.

Dit zegt Radar+ over tandenstokers en tandplak verwijderen

Radar+ onthult dat flosdraad niet effectief is voor het verwijderen van tandplak, aangezien het lastig is om correct te gebruiken en zelfs schade kan veroorzaken. Tandarts en parodontoloog Nicky Beukers adviseert in plaats daarvan het gebruik van ragers en houten tandenstokers, die respectievelijk geschikt zijn voor grotere en kleinere ruimtes tussen tanden en kiezen. Uit onderzoek blijkt dat ragers het meest gebruikt worden, gevolgd door houten tandenstokers, terwijl flosdraad en waterflossers minder effectief zijn. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over een gezond gebit

BNNVARA’s Kassa biedt praktische tips voor een gezond en mooi gebit, zoals het twee keer per dag poetsen met een elektrische tandenborstel en het gebruik van fluoride tandpasta. Dagelijks gebruik van tandenstokers, ragers, of flosdraad wordt aangemoedigd voor het behouden van gezond tandvlees. Bovendien wordt aangeraden de consumptie van frisdrank en zure voedingsmiddelen te verminderen en eetmomenten te beperken tot zeven keer per dag om de kans op gaatjes te verkleinen. Spoelen met mondwater dat fluoride bevat, kan ook helpen. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Op zoek naar tandenstokers? Begin hier

Je hoeft de deur niet meer uit voor tandenstokers, want met een klikje op de links in dit artikel kun je meteen bestellen. Als je geen andere producten aan je winkelwagentje meer toevoegt, kan het waarschijnlijk als brievenbuspakje in je brievenbus. Tandenstokers wegen namelijk niks en zijn ook niet zo groot.

Tot slot

Door de grote variatie aan tandenstokers op dit moment (want dit was vroeger echt niet zo), adviseren we je een beetje van je budget te besteden aan het testen welke tandenstoker jou nou het beste bevalt. Zodra je dit weet, kun je je slag slaan als er weer een aanbieding is.