Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 10 met beste tongreinigers of tongschrapers

Je zult er maar last van hebben en niet weten wat je ertegen kunt doen. De meeste mensen weten namelijk niet wat een tongschraper is, laat staan dat ze weten hoe ze die moeten gebruiken. Als je last van slechte adem hebt, kan een tongreiniger een handig tooltje zijn. Je haalt er bacteriën mee van je tong en dat voorkomt dat deze slecht gaan ruiken. Je kunt het probleem maar beter bij de oorzaak aanpakken en dus probeer je een tongschraper.

Voor het eerst op zoek naar een tongreiniger

We hebben met zijn allen al genoeg plastic in huis en daarom zaten we op de redactie dan ook niet te wachten op alweer een tooltje in de badkamer dat niet nuttig is. Je sleept van alles mee naar huis als je alle aanbiedingen moet geloven en dan mag je tegenwoordig wel groter gaan wonen. Voor elk dingetje wordt er wel iets bedacht waarvan men vindt dat we niet zonder kunnen. Bij een tongschraper is dat ook nog zo en dat heeft ons verrast.

Snel overzicht: Deze tongreinigers raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor efficiëntieGUM – tongreiniger: De GUM tongreiniger heeft twee kanten: een met twee schrapers en een andere met borsteltjes. Na enkele dagen gebruik zagen we een duidelijk schonere tong. Het lijkt ons een betrouwbare en efficiënte keuze. >> Check laagste prijs
Beste design en gebruiksgemakCleverCool – Scrapy Tongue Scraper: Deze doorzichtige tongschraper valt niet op in de badkamer en heeft een praktisch design met zowel een groter als kleiner schraapgedeelte. Wij vinden het gebruiksgemak top vanwege de bereikbaarheid van moeilijke plekken. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor duurzaamheidAmano – Savile Row tongreiniger: Dit model, dat lijkt op een kort springtouw met twee handvatten en een schraper, is zeer duurzaam. De handvatten zijn stevig en het materiaal gaat lang mee, waardoor het een lange termijn investering is. >> Check laagste prijs

Wie zijn wij om tongschrapers te reviewen?

Van slechte adem wordt niemand blij, maar van de middeltjes die ertegen helpen wel. En dus zijn we op zoek gegaan naar welke merken en soorten tongreinigers er allemaal zijn en hoe ze presteren. Wij waren verrast door de hoeveelheid tongschrapers die te koop zijn en vooral ook hoe verschillend ze eruit zien. Je krijgt ze in allerlei vormen, kleuren en maten en – niet te vergeten – verschillende prijsklassen. Voor de goedkoopste tongschraper betaal je een paar euro, voor de duurste een paar tientjes.

Waarom opletten bij de aanschaf van een tongreiniger?

Natuurlijk doet de verkoper zijn best om een tongschraper er leuk uit te laten zien, je bent immers vooral gericht op hoe iets eruit ziet en niet vanaf het eerste moment hoe goed het werkt. Je krijgt doorzichtige tongreinigers, maar ook tongreinigers in meerdere kleuren. Er zitten soms borsteltjes aan met gewone borstelharen (zoals op je tandenborstel) of haren van rubber. Verder heb je modellen die wat meer open zijn en tongschrapers die twee kanten hebben. Genoeg keuze dus.

Tandenborstel, tandpasta, floss en nu ook nog een aparte tongreiniger op de wastafel?

Als het niet nodig zou zijn, zouden wij echt geen tongschraper adviseren. Het is niet dat je er een hobby aan hebt om je badkamer zo vol mogelijk te stouwen en maar te blijven kopen. Het liefst houd je je interieur zo licht en minimalistisch mogelijk, want dat bespaart niet alleen geld, maar ziet er ook nog eens opgeruimd uit. Een rustig huis geeft ook rust in je hoofd. Toch kan een tongschraper van toegevoegde waarde zijn voor je, zeker als je wel eens last van slechte adem of een witte tong hebt.

Wat garandeert de fabrikant van tongreinigers?

Elke fabrikant van mondproducten kan natuurlijk beloven wat hij wil, maar dat wil nog niet zeggen dat die belofte ook altijd waargemaakt wordt. Je zult eerst moeten kijken wat de basiselementen van een tongschraper of tongreiniger zijn om te kunnen bepalen welke voor jou het prettigst werkt. Je hebt namelijk tongreinigers die zowel een schraper als borstel hebben en tongreinigers die alleen een van beiden hebben.

De criteria die bij tongreinigers van belang zijn

Voor ons gaat het om de volgende aspecten van tongreinigers:

 • Hoe ziet de tongreiniger eruit? Heeft hij zowel een schraper als een borstel?
 • Hoe is de tongreiniger gevormd? (Je moet het ding immers wel prettig in je mond kunnen stoppen om er mee te kunnen werken.)
 • Materiaal – waar is de tongreiniger van gemaakt en hoe lang gaat dit materiaal gemiddeld mee?
 • Kleur – niet het allerbelangrijkste element, maar kleuren kunnen je er wel aan herinneren de schraper dagelijks te gebruiken
 • Prijs – hoe duur is de reiniger?

Onze onderzoeksdata na de test met tongreinigers

Vonden we dit een bijzonder leuke test? Nee, zeker voor de testleden die voor het eerst een tongreiniger testten was dit niet de meest aantrekkelijke test. Niemand wil namelijk geconfronteerd worden met slechte adem en zo’n ding in je mond is ook niet altijd fijn. Het voelt best onnatuurlijk, net als de instrumenten van de tandarts die je mond in gaan om te kijken in welke staat je gebit is. Na vele modellen tongreinigers testen en meningen vergelijken, kwamen we tot de top 10.

De top 10 met beste tongreinigers

1. GUM – tongreiniger

Veel meer klassiek dan dit merk kun je het niet krijgen. De tongreiniger van GUM heeft twee kanten: een kant met twee schrapers achter elkaar en een kant met twee rijen met borsteltjes.

Pluspunten:

 • Het testteam geeft aan dat de tong – na een paar dagen deze reiniger gebruikt te hebben – er veel schoner uitziet dan tevoren.

Minpunten:

 • Sommige testers vonden dat deze reiniger wat aan de zachte kant was. Zij prefereren een stevigere tongreiniger waarmee je scherper kunt schrapen. Geen probleem: scroll maar verder naar beneden voor de scherpere Halita-schraper.

2. DenTek – Zungenreiniger

Dit is een oranje handvat met een groen gedeelte als tongreiniger.

Pluspunten:

 • Het reinigende gedeelte bestaat uit drie elementen die na elkaar over je tong schrapen.
 • Het handvat is dunner dan die op nummer 1, maar wel naar je hand gevormd en daardoor kun je makkelijk met het ding in je mond over je tong gaan.

Minpunten:

 • De mint smaak die op de verpakking aangegeven staat, proeven wij niet.
 • Het is een milde schraper die niet altijd alle bacteriën goed verwijdert.

3. CleverCool – Scrapy Tongue Scraper

Van CleverCool heb je deze doorzichte schraper met aan beide kanten een schraapgedeelte.

Pluspunten:

 • Je hebt een groter en kleiner deel aan de tongschraper en vooral dat kleine deel kan makkelijk zijn voor de kanten van je tong die dichtbij je wang zitten. Dat is met het grootste gedeelte wat lastiger te bereiken.
 • Door het doorzichtige materiaal valt de schraper niet ontzettend op in je badkamer en dat vinden wij prettiger.
 • Het is een simpel design en het doet wat het zou moeten doen.

4. Amano – Savile Row tongreiniger

Dit model lijkt op een heel kort springtouw: met twee handvatten en een schraper daartussen.

Pluspunten:

 • De handvatten zijn stevig en goed vast te houden tijdens het schrapen.
 • Het materiaal gaat lang mee en dit is daarom een van de duurzamere modellen tongreinigers.

Minpunten:

 • Het is wel een prijzige tongschraper, want hij kost bijna 25 euro per stuk.

5. TonsilFresh – RVS tongreiniger

Ook dit is een metalen tongschraper, maar je krijgt nu een enkel handvat en niet twee losse handvatten.

Pluspunten:

 • Aan het einde van het handvat zit een lus en vooral mensen met grotere handen vinden een enkel handvat fijner dan de dubbele handvatten van nummer 4 in deze top 10.
 • Het is een stijlvol model, zover je dat over een tongschraper kunt zeggen.

Minpunten:

 • Ook deze tongschraper is wat duurder (bijna 20 euro), maar hij gaat natuurlijk wel lang mee.

6. DenTek – OraBrush tongreiniger

De OraBrush is in meerdere kleuren te krijgen en dit is geen schraper, maar een borsteltje.

Pluspunten:

 • De rubberen ‘haren’ op het borsteltje bewegen fijn over de tong. Het kietelt niet en je voelt echt dat je je tong aan het schoonmaken bent.
 • De borstelkop is niet te groot en hierdoor kun je makkelijk richten als je de verschillende delen van je tong wilt reinigen.

Minpunten:

 • Het handvat is minder ergonomisch vormgegeven en dat voel je al snel bij het poetsen van je tong.
 • Een aantal testleden geeft aan dat met een gewone tandenborstel over je tong gaan meer resultaat oplevert dan dit model.

7. Piksters – Tongue Cleaner

Dit is een wit met blauwe tongreiniger met drie openingen die over je tong bewegen en schrapen.

Pluspunten:

 • Het handvat is ergonomisch gevormd en daardoor ligt het prettig in de hand.
 • De schraper (in drie delen achter elkaar) is niet te groot, waardoor het makkelijk is om je tong te reinigen en je niet snel het gevoel krijgt dat je stikt.
 • De prijs valt mee, iets meer dan 5 euro en je doet er lang mee.

Minpunten:

 • Sommige testleden uit het team vinden een borsteltje prettiger dan een schraper. Dit is persoonlijke voorkeur.

8. Halita – Tongue Cleaner / tongschraper

Deze tongreiniger is er in diverse doorzichtige kleuren. Halita heeft nog meer producten voor mensen met slechte adem, zoals mondspoelmiddel en speciale tandpasta.

Pluspunten:

 • Het model is zeer eenvoudig en daar is de prijs ook naar.
 • De schraper heeft een breder handvat dat je goed vast kunt houden tijdens het schrapen. Hierdoor kun je voldoende kracht zetten.

Minpunten:

 • Je merkt dat een tongschraper iets zeer persoonlijks is, want deze vonden sommigen net weer te scherp en soms zelfs pijnlijk.

9. OraBrush Tongue Cleaner + JuliBrite Tongue Gel

De OraBrush kende je al (met het rubberen borsteltje), maar deze set heeft ook nog speciale pasta om je tong mee te reinigen.

Pluspunten:

 • De combinatie van tongreiniger en tongpasta vonden veel testleden prettig voor een optimaal resultaat.
 • Er zitten veel minder kwalijke stoffen in andere pasta’s en deze heeft dat niet.
 • De gel laat een fijne smaak in de mond achter.

10. 3BMT – tongreiniger

Dit model tongreiniger bestaat uit een stuk en het heeft twee losse uiteinden.

Pluspunten:

 • De uiteinden geven je de kans om meer kracht op de tongschraper te zetten.
 • Het is een dunner model en dat is weer prettiger voor mensen met kleinere handen die niet veel grip nodig hebben.

Minpunten:

 • Wat ons betreft hebben we liever een model uit een stuk in plaats van losse uiteinden. We vinden dit geen onaardig model (en het is wel een van de goedkoopsten), maar in het gebruik is een hand gebruiken fijner.

Beste uit de test volgens Radar, Kassa en de Consumentenbond

Radar legt uit dat slechte adem niet alleen maar van de tong komt, maar ook van tanden en tandvlees. Verder geven zij drie oorzaken van slechte adem en maar bij een werkt een tongschraper. Handig om te weten dus. De Consumentenbond geeft aan hoe je een tongschraper moet gebruiken en die instructie kan nog wel eens helpen als je voor het eerst een tongschraper in de hand pakt. Kassa heeft een leuk filmpje van mensen die voor het eerst een tongschraper uitproberen.

Dit zegt Radar over slechte adem en Tongschrapers

Radar bespreekt halitose (slechte adem), meestal veroorzaakt door bacteriën in de mond, niet de maag. Halitoloog Edwin Winkel benadrukt het belang van mondhygiëne, waaronder het reinigen van tanden, tandvlees, en vooral de tong met een tongschraper en het gebruik van mondspoelmiddel. Een juiste diagnose is cruciaal, waarbij behandelingen succesvol zijn in negentig procent van de gevallen. Goede tonghygiëne en het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen worden aanbevolen. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over middelen tegen slechte adem

BNNVARA’s Kassa verkent effectieve remedies tegen slechte adem, waarbij prof. Dr. C. de Baat, halitose-deskundige, het gebruik van een tongschraper als cruciaal beschouwt. Slechts enkele producten, zoals Halita mondwater, hebben wetenschappelijk bewezen effectief te zijn. Andere producten zoals ACT, Sensodyne, en Mondwater kunnen ook helpen, maar hun effectiviteit hangt af van dosering en combinatie met andere stoffen. De Baat benadrukt dat regelmatig poetsen en tong schrapen essentieel zijn, en bij aanhoudende problemen een bezoek aan de tandarts aanraadt. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Kortom

Zoek eerst uit waarom je slechte adem hebt, voordat je allerlei middeltjes zoals tongreinigers in huis gaat halen die helemaal niet blijken te werken. Ligt het bij jou echt aan je mond? Vergeet dan niet dat het ook om tanden en tandvlees gaat. Je hebt dus meerdere producten nodig – en een goede routine – om slechte adem weg te krijgen.