Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 10 met de beste mondspoeling of het beste mondwater

Wanneer je te maken hebt met slechte adem kan een mondspoeling een oplossing zijn. Er is niks vervelender dan in een meeting zitten en merken dat mensen je op een afstandje houden. Of stel je eens voor dat ja na lange tijd weer voor het eerst durft te gaan daten en de ander durft je niet eens op de wang te zoenen na jullie gezellige uitje. Dat moet je zien te voorkomen. Doe je het niet voor een ander, dan is weten dat je een frisse adem hebt op zijn minst net zo prettig voor jezelf.

Zoeken naar de perfecte mondspoeling

Heb je er zelf ooit al wel eens mee te maken gehad? Of ken je een dierbaar iemand die je voorzichtig duidelijk hebt proberen te maken dat hij of zij een slechte adem heeft? Dat is nogal een uitdaging en lang niet altijd voor iedereen even makkelijk. Er is een vertrouwensband voor nodig om deze informatie over te brengen op een ander. Hetzelfde geldt voor andere lichaamsgeuren die onwenselijk zijn, zoals zweetlucht. Aan een slechte adem kun je gelukkig wel iets doen.

Snel overzicht: Deze mondspoelingen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor ontstoken tandvleesOxyfresh – Fresh Breath – Lemon Mint Mouthwash: Dit is een fles met bijna 500 milliliter mondspoelmiddel dat bijzonder goed werkt voor licht ontstoken tandvlees. Bovendien stimuleert het de aanmaak van speeksel, wat voordelig is voor mensen die regelmatig last hebben van een droge mond. Ondanks de hogere prijs vinden wij de kwaliteit en effectiviteit het waard. >> Check laagste prijs
Beste voor gevoelige tandenSensodyne – Sensitive Protection – Fresh & Cool: Deze fles bevat 500 milliliter mondspoelmiddel speciaal ontworpen voor gevoelige tanden. Het is ‘long lasting’, wat betekent dat het effect lang aanhoudt. Bovendien blijft de frisse smaak lang hangen in de mond. We vinden dit product zeer geschikt voor mensen met gevoelige tanden. >> Check laagste prijs
Beste betaalbare keuzeOral-B Pro-Expert – 24H professionele bescherming: Dit product komt in een fles van 500 milliliter. Wat ons opvalt, is de smaak: niet te scherp, maar toch blijft het lang in de mond hangen. Dit, samen met de aantrekkelijke prijs, maakt dit product onze topkeuze voor degenen die een budgetvriendelijke oplossing zoeken. >> Check laagste prijs

Waarom reviewen wij mondwater?

Niemand zou volgens ons de nadelen van een slechte adem moeten ondervinden. Het maakt wat ons betreft niet uit of het een werk- of privésituatie betreft. Het laatste dat je wilt is ergens niet naartoe gaan, omdat je bang bent dat je je kansen vergooit. Je leven staat dan op de rem en je voelt je niet vrij om te gaan en staan waar je wilt. Met een goede mondspoeling hoef je niet meer onzeker te zijn. Je moet alleen de juiste vinden die voor jou zo goed en lang mogelijk effect heeft.

Waarom serieus onderzoek doen naar mondspoelmiddelen?

Je kunt een prachtige verpakking zien met gezonde tanden en woorden die beloven dat je voor eeuwig genezen bent van een slechte adem, maar je weet gelukkig wel beter. Marketing is een prachtig beroep en als je ziet hoe creatief een product soms op de markt gebracht wordt, kun je daar best bewondering voor hebben. Dat betekent echter niet dat een product ook altijd werkt. Soms blijft het bij alleen die mooie verpakking en ben jij niet geholpen met je probleem.

Altijd de kat uit de boom kijken

We hebben wel eens een goedkoper mondwater geprobeerd en dat viel enorm tegen. Je spoelt het middel wat rond in je mond en duwt het met wat druk tussen je tanden door. Na het uitspugen was de frisse smaak al snel weg en ook die betere adem bleek niet van lange duur. Nou wil dit niet altijd zeggen dat alle goedkopere mondspoelmiddelen slecht zijn. Een duur middel hoeft ook niet per definitie goed te zijn. Het is wel een teken dat het even kan duren voordat je het juiste mondwater gevonden hebt.

De criteria waar we mondspoelmiddelen op beoordelen

Wat vinden wij – behalve de smaak – belangrijk als het om mondwater gaat? We noemen de volgende eigenschappen:

 • Effect van mondwater – hoe lang is het effect merkbaar?
 • Prijs – is de prijs voor jou het effect waard?
 • Bestanddelen – zitten er geen schadelijke ingrediënten in die niet goed zijn voor tanden, tandvlees of de rest van de mond?
 • Substantie – hoe voelt het mondwater in de mond aan tijdens het spoelen? (het mag bijvoorbeeld geen prikkend of bijtend effect hebben)

Hoe hebben we mondwater getest? De onderzoeksbevindingen

Het is misschien niet de leukste test om te doen, want slechte adem heb je natuurlijk liever niet. Toch is het wel eens van de meest nuttige tests, omdat je er jezelf of een ander mee kunt helpen. Aan je eigen adem ruiken, doe je misschien niet zo vaak, maar bij deze vergelijkingstest met mondspoelwater kun je eigenlijk prima zelf in de gaten houden wat het effect is en hoe lang dit effect duurt. Over smaak valt natuurlijk altijd wel te twisten, dus daar hebben we het hier niet over.

De top 10 met beste mondwater of mondspoelmiddel

1. Oxyfresh – Fresh Breath – Lemon Mint Mouthwash

Het betreft een fles met 473 milliliter mondspoelmiddel.

Pluspunten:

 • Het werkt ook goed tegen tandvlees dat een beetje ontstoken is en dat vonden we erg prettig.
 • Het middel stimuleert de aanmaak van speeksel, waardoor mensen die regelmatig last hebben van een droge mond Oxyfresh op nummer 1 zetten.

Minpunten:

 • Het blijft – ondanks het aangename effect – een dure fles met mondwater dat na het spoelen weer het putje ingaat.

2. Listerine Total Care – Mondspoeling voor gevoelige tanden

In een fles Listerine zit 500 milliliter.

Pluspunten:

 • Listerine heeft diverse soorten mondspoelwater, maar deze werkt het beste voor mensen met gevoelige tanden.
 • Deze fles heeft geen hele uitgesproken smaak en dat is bij sommige andere Listerine mondspoelwaters wel het geval.

3. Zendium – Classic mondwater

In een fles mondwater van Zendium zit ook 500 milliliter.

Pluspunten:

 • Voor wat betreft de prijs is dit de meest gunstige fles mondspoeling.
 • Ook dit mondwater is geschikt voor gevoelige tanden en dat merken de mensen die hem getest hebben ook.
 • De smaak is niet overdreven.

Minpunten:

 • In sommige situaties zou het handiger zijn om een los drinkbekertje bij de fles te leveren, zodat je niet het risico loopt om bacteriën die aan de dop blijven zitten weer in contact te brengen met de fles mondspoelwater.

4. Sensodyne – Sensitive Protection – Fresh & Cool

Er zit 500 milliliter mondwater in de verpakking van Sensodyne.

Pluspunten:

 • Op de verpakking staat ‘long lasting’ en dat maakt dit merk ook echt waar.
 • De smaak is lekker fris in de mond en blijft lang hangen.

5. Oral-B Pro-Expert – 24H professionele bescherming

Ook de fles van Oral-B bevat 500 milliliter mondspoelmiddel.

Pluspunten:

 • De smaak is niet te scherp, maar hij blijft wel lang in de mond hangen.
 • Het is een van de goedkopere flessen mondwater.

6. Elmex – Sensitive Professional mondspoeling voor gevoelige tanden

De flessen met mondwater van Elmex hebben een inhoud van 400 milliliter.

Pluspunten:

 • Dit mondspoelwater doet het goed bij gevoelige randen langs de tanden.

7. Vitis Orthodontic – Mondspoelmiddel voor elke dag

De fles bevat 500 milliliter mondspoelmiddel.

Pluspunten:

 • Deze fles is vooral geschikt voor mensen die en orthodontische ingreep hebben gehad.

Minpunten:

 • Hij is bijna twee keer zo duur als de goedkoopste mondwaters in deze review.

8. Fluor Aid – mondspoelmiddel zonder alcohol

In een Fluor Aid fles zit 500 milliliter mondwater.

Pluspunten:

 • Het mondspoelmiddel is dagelijks te gebruiken zonder elementen van je mond aan te tasten.
 • Het helpt niet alleen bij slechte adem, maar ook bij gaatjes in de tanden (het voorkomen ervan).

9. Aquafresh – Complete Care Mouthwash

In de verpakking zit 500 milliliter mondspoelmiddel.

Pluspunten:

 • Fresh Mint is een heerlijke smaak voor mondspoelwater.
 • Ook dit mondwater ondersteunt het proces dat je tanden doorlopen en het biedt bescherming.

Minpunten:

 • Als je dit een fijn mondwater vindt en je komt een aanbieding tegen, sla dan maar een voorraadje in, want deze smaak is favoriet bij veel mensen.

10. O7 – Active Oxygen – Mondspoelmiddel

In de fles zit 500 milliliter.

Pluspunten:

 • Na de test vonden we dit mondwater ook allemaal de moeite waard vanwege de smaak en de werking.

Minpunten:

 • Het mondwater is aan de prijzige kant.

Beste uit de test volgens tandartsen, orthodontisten en consumentenorganisaties

Wie kan beter weten of mondwater werkt dan de mensen die er in de praktijk het meest mee ‘in aanraking’ komen? Natuurlijk weten tandartsen, orthodontisten en mondhygiënistes wat werkt en wat je zeker niet hoeft te proberen. Bij elke persoon die in de stoel van de tandarts terecht komt, heb je een potentiële mondwatergebruiker. Zij kunnen op basis van hun eigen ervaring en expertise aanbevelingen doen.

Radar gaat vooral op de oorzaken van slechte adem in en geeft ook aan dat niet alle middelen helpen bij elke oorzaak. Soms is een speciale behandeling nodig en helpt het spoelen met een mondwater niet. Uit de informatie die de Consumentenbond verzameld heeft, lijkt mondwater een trendy product te zijn geworden, terwijl je het het beste alleen kunt gebruiken als je daar een duidelijke reden voor hebt. Kassa gaat in op mondwater waarin alcohol zit en waarom je hiervoor beter niet kunt kiezen.

Dit zegt Radar over Aften en Mondverzorging

Radar legt uit dat aften pijnlijke zweertjes zijn zonder duidelijke oorzaak, maar beïnvloed door factoren zoals verminderde weerstand, bijten op de tong of binnenkant wang, erfelijke aanleg, hormonale veranderingen, en gevoeligheid voor bepaald voedsel. Goede mondhygiëne is cruciaal om aften te voorkomen, waarbij voorzichtig poetsen en het gebruik van mondspoeling zonder alcohol aanbevolen wordt, aangezien alcohol het mondslijmvlies kan beschadigen. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over Mondwater

BNNVARA’s Kassa deelt het advies van Belgische tandartsen dat mondwater met alcohol af te raden is omdat alcohol de mond uitdroogt, wat een slechte adem kan verergeren. Tandarts Philip Stemmer benadrukt dat hoewel sommige bacteriën door alcoholhoudend mondwater worden gedood, het de onderliggende oorzaak van slechte adem niet aanpakt en het probleem slechts maskeert. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Doe nu dit als je last hebt van slechte adem

Ga niet klakkeloos allerlei middeltjes aanschaffen en uitproberen. Ga eerst achter de oorzaak van je probleem aan. Dit kan door de tandarts zelf te laten kijken naar je mond, maar soms kan een mondhygiëniste ook al veel voor je doen. Verder moet je nodig je eigen eet- en drinkritme eens onder loep nemen en bekijken hoe je gebitsverzorging op dit moment loopt. Mondwater kan nooit vervanging zijn voor het poetsen van je tanden volgens de richtlijnen.

Afsluiting

Mondwater is geen goedkoop goedje en je moet er daarom ook niet zomaar mee spoelen. Vraag om hulp bij een professional of laat je doorverwijzen als je al van alles hebt geprobeerd, maar niets helpt. Het belangrijkste is het feit dat slechte adem niets is om je voor te schamen. Het is net als andere lichamelijke klachten waarmee je naar een specialist gaat.