Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 3 met beste kauwgom voor een heerlijk frisse adem

Iedereen heeft wel eens een stukje kauwgom in zijn mond. Je moet een presentatie geven en wilt voor een frisse adem (of tegen de zenuwen) even op kauwgom kauwen. Soms is het ook gewoon goed om de kaken te blijven bewegen en andere keren werkt het om je speekselklieren te stimuleren. Wat jouw reden voor het kopen van kauwgom ook is, hieronder lees je wat de beste kauwgom is en waarom je die zou kauwen.

Snel overzicht: Deze kauwgoms raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze kauwgomKaux – Spearmint kauwgom met xylitol: Niet alleen een frisse muntsmaak, maar ook voordelen voor de mondhygiëne. Xylitol helpt om bacteriën in de mond te verminderen, waardoor je adem frisser ruikt en je tanden witter worden. Het doosje waarin het wordt geleverd kan beter, maar de voordelen van het product zijn het meer dan waard. >> Bekijk bij Bol.com
Beste keuze voor smaakbelevingXylifresh – Peppermint suikervrije kauwgom: Dit is niet alleen een suikervrije keuze, maar het is ook heerlijk fris zonder te scherp te zijn. Ook deze kauwgom bevat xylitol, wat helpt bij het voorkomen van gaatjes. Een verbetering zou kunnen zijn om aan de buitenkant van de strip te kunnen zien wanneer hij leeg is. >> Bekijk bij Bol.com
Beste keuze voor draagbaarheidFreedent – Frozen mint suikervrije kauwgum: Een compact pakje met 30 frisse kauwgoms, ideaal voor in je broekzak. Hoewel we de voorkeur geven aan doordrukstrips, waarderen we de draagbaarheid van dit product. Het belangrijkste om op te letten is het netjes bewaren van de kauwgoms om pluisjes te voorkomen. >> Bekijk bij Bol.com

De top 3 met het beste kauwgom

1. Kaux – Spearmint kauwgom met xylitol

In dit potje zitten veertig kauwgoms en de smaak is heerlijk frisse munt.

Pluspunten:

 • Je krijgt wittere tanden van deze kauwgom.
 • Je adem ruikt beter, zeker als je net iets hebt gegeten of het al langer geleden is dat je je tanden hebt gepoetst.
 • In deze kauwgom zit xylitol en dat bestanddeel zorgt ervoor dat bacteriën die uit etensresten in de mond zijn blijven zitten beetje bij beetje verwijderd worden. Je tanden worden er dus schoner van en als bacteriën geen kans krijgen, blijft je adem sowieso al frisser.

Minpunten:

 • Het is wat prijziger dan gewone kauwgom, maar daar krijg je natuurlijk ook een ander effect voor.
 • Op de redactie zijn we alleen niet zo’n fan van het doosje waarin de kauwgom zit. Om hygiënische redenen zien wij liever de doordrukstrip waarin een kauwgompje enkel verpakt zit.

2. Xylifresh – Peppermint suikervrije kauwgom

Dit is een doordrukstrip met 24 kauwgoms.

Pluspunten:

 • Ook in deze kauwgom zit xylitol en dat is ook waarom het Ivoren Kruis (dat is de vereniging die voor de mondgezondheid in Nederland opkomt) zijn logo op het doosje heeft.
 • Je denkt vaak dat op kauwgom kauwen ongezond is, maar in deze kauwgom zit geen suiker en het helpt zelfs tegen het krijgen van gaatjes.
 • De smaak is heerlijk fris en niet te scherp.

Minpunten:

 • Het enige nadeel vinden we dat je aan de buitenkant niet kunt zien wanneer de strip leeg is en dan weet je ook niet wanneer je een extra strip mee moet nemen om niet zonder te zitten. Daar moet toch iets op te bedenken zijn.

3. Freedent – Frozen mint suikervrije kauwgum

In elke verpakking zitten 30 kauwgums naast elkaar verpakt.

Pluspunten:

 • Freedent heeft meerdere frisse smaken, maar deze levert de beste adem op.
 • Het is een klein pakje dat je ook makkelijk in je broekzak stopt. Daardoor heb je altijd wel een kauwgom bij je.

Minpunten:

 • Hoe fijn de kleinere verpakking ook is, wij zien toch nog steeds liever die doordrukstrip. Als je het papier van de Freedent kauwgom er namelijk af begint te halen, kunnen de andere kauwgoms los in je broekzak terecht komen en dan zitten er vaak pluisjes aan geplakt.

Beste kauwgom – wat zeggen Consumentenbond, Kassa en Radar?

Radar heeft tips voor een gezond gebit en heeft hiervoor een tandarts geraadpleegd. Men zegt zelfs dat kauwgom met xylitol tandsteen tegen kan gaan en dat maakt een bezoekje aan de tandarts voor velen minder pijnlijk. Een zelfde bericht lezen we ook terug in een artikel van de Consumentenbond. Het zou voor veel mensen kunnen zorgen dat ze niet meer zo bang zijn om naar de tandarts te gaan als er minder gebitsproblemen zijn.

Kassa heeft een hele ander onderzoek gedaan, want zij stellen dat de beweging van de kaken en tanden bij het kauwen op kauwgom ervoor zorgt dat je minder spanning in het lijf voelt. Het bijeffect is dat je je beter kunt concentreren. Dit zou dus een handig middel kunnen zijn als je weet dat er een spannend moment aan zit te komen.

Dit zegt Radar over kauwgomvlekken verwijderen

Radar biedt praktische oplossingen voor het verwijderen van kauwgom uit kleding, een veelvoorkomend ongemak. Het artikel belicht verschillende methoden zoals het gebruik van de vriezer om de kauwgom te harden voor eenvoudige verwijdering. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over kauwgom en stressvermindering

BNNVARA’s Kassa bespreekt een Brits onderzoek dat de stressverminderende effecten van kauwgom kauwen belicht. Het onderzoek toont aan dat studenten die kauwgom kauwden tijdens stressvolle testen beter presteerden, zich beter konden concentreren en minder bezorgd waren dan degenen zonder kauwgom. Hoewel de exacte oorzaak van deze kalmerende effecten nog onduidelijk is, wordt gesuggereerd dat kauwgom de bloedtoevoer naar de hersenen verbetert. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen naar kauwgom voor dit onderzoek

https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/5-aandachtspunten-voor-een-goed-gebit/

https://cloudfront.consumentenbond.nl/binaries/content/assets/cbhippowebsite/gidsen/gezondgids/2020/nummer-6—december/ng202012p40-voeding-en-mondgezondheid.pdf

https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/artikel-kauwgom-kauwen-vermindert-stress

Tot slot

Als je iemand op kauwgom ziet kauwen ziet dat er niet altijd even fraai uit. Je hebt mensen die echt flink kunnen smakken, die het niet kunnen laten om bellen te blazen of waar je de kauwgom van de ene naar de andere kant in de mond rond ziet gaan. Dat staat bij een presentatie natuurlijk helemaal niet professioneel. Kauw je kauwgom voor een frisse adem en het verminderen van stress? Haal hem dan van te voren wel weer uit je mond om serieus over te komen.