Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 3 met het beste mondwater zonder alcohol

Veel mondwaters bevatten alcohol en dat is niet voor iedereen even wenselijk in het gebruik. Je kunt echter ook enkele mondspoelmiddelen zonder alcohol vinden en die hebben een positief effect op je adem, de bacteriën in je mond en je tandvlees. Als al deze onderdelen van je gebit met elkaar in verbinding staan, wil je natuurlijk alleen het allerbeste mondwater dat er is. We geven je daarom onze top 3 met de beste mondwaters zonder alcohol voor een veilige verzorging van je mond.

Snel overzicht: Deze alcoholvrije mondspoelmiddelen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor natuurlijke ingrediëntenHimalaya – Sparkly White Mouthwash: Dit mondspoelmiddel bevat natuurlijke witmakers van vruchten voor een witter gebit. Het houdt bacteriën op afstand, waardoor het risico op gaatjes of pijnlijk terugtrekkend tandvlees vermindert. Ondanks de hogere prijs dan gewoon water, levert dit mondspoelmiddel een duidelijke meerwaarde voor de gezondheid van je mond. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor extra verzorgingOxyfresh – Fresh Breath Mountwash: Naast het feit dat dit mondwater alcoholvrij is, bevat het ook zink dat bacteriën doodt en daardoor de kans op slechte adem vermindert. De aanschafprijs van ongeveer 20 euro vereist wel een investering in de gezondheid van je mond, maar het is de moeite waard voor de extra zorg die het biedt. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor variatieMeridol – Mondspoelmiddel zonder alcohol: Dit mondspoelmiddel van Meridol biedt een variëteit aan keuzes, met producten specifiek ontworpen voor slechte adem en betere tandvleesverzorging. Hoewel een enkele fles aan de prijzige kant kan zijn, kun je aanzienlijk besparen door meerdere flessen tegelijk aan te schaffen. >> Check laagste prijs

De top 3 met beste mondwater zonder alcohol of alcoholvrij mondspoelmiddel

1. Himalaya – Sparkly White Mouthwash – No Alcohol

Dit mondspoelmiddel bevat de natuurlijke witmakers van bepaalde vruchten en dit zorgt ervoor dat je een witter gebit krijgt dan je nu hebt.

Pluspunten:

  • Mondwater hoef je dus niet alleen voor een frissere adem te gebruiken. Het kan ook effect hebben op je tanden.
  • Doordat het middel bacteriën geen kans geeft, heb je ook minder risico op gaatjes of terugtrekkend tandvlees dat zeer pijnlijk kan zijn.

Minpunten:

  • Nog geen halve liter mondwater van dit merk kost een tientje en hoewel het de goedkoopste fles in deze top 3 is, vinden we het nog steeds prijzig voor speciaal water waar je een paar keer mee spoelt en het dan door het putje laat verdwijnen.

2. Oxyfresh – Fresh Breath Mountwash – Alcohol Free

In deze fles van Oxyfresh (een merk dat ook producten voor dieren en hun gebitsverzorging maakt) zit 473 milliliter mondwater zonder alcohol.

Pluspunten:

  • Er zit niet alleen geen alcohol in dit mondwater, maar er is ook nog zink aan toegevoegd dat bacteriën doodt. Dit betekent dat de kans op een slechte adem veel kleiner is. Je pakt het probleem dus bij de bron aan, in plaats van de symptomen te bestrijden.

Minpunten:

  • De fles kost rond de 20 euro en dat bedrag moet je er wel voor over hebben om je gebit goed te verzorgen.

3. Meridol – Mondspoelmiddel zonder alcohol

In de fles van Meridol zit 400 milliliter mondspoelmiddel.

Pluspunten:

  • Meridol heeft nog veel meer verschillende mondwaters, zoals die speciaal voor slechte adem of die voor betere verzorging van het tandvlees.

Minpunten:

  • Een losse fles Meridol is best duur, terwijl je – als je eenmaal weet welke voor jou het fijnst werkt – enorm voordeel kunt behalen bij de aanschaf van meerdere flessen tegelijk. Je betaalt dan soms nog maar de helft van de stukprijs.

Beste mondwater – zonder alcohol – getest bij Radar, Kassa en Consumentenbond

Kassa legt nog maar eens uit waarom je beter geen mondwater met alcohol kunt pakken om mee te spoelen. De Consumentenbond legt uit wat minimaal onderdeel van je gebitsverzorging zou moeten zijn en Radar bespreekt specifieke tips om van een slechte adem af te komen. Je hoeft het dus niet te laten bij spoelen met een mondwater, want er zijn meer mogelijkheden om er op eigen houtje iets aan te doen.

Dit zegt Radar over Mondwater Zonder Alcohol

Radar belicht het advies van mondhygiëniste Sandra Grimbergen over een goede mondverzorging, inclusief het gebruik van mondwater. Ze benadrukt dat mondwater zonder alcohol de voorkeur heeft als aanvulling op dagelijkse mondverzorging, maar niet als vervanging van flossen of tandenstokers. Dit advies onderstreept het belang van het kiezen van de juiste producten voor mondverzorging, met name mondwater zonder alcohol, om de mondgezondheid optimaal te ondersteunen. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over Mondwater Zonder Alcohol

BNNVARA’s Kassa bespreekt het gebruik van mondwater met alcohol en adviseert tegen het gebruik ervan. Tandarts Philip Stemmer legt uit dat alcohol in mondwater het vocht uit het lichaam onttrekt, wat juist een oorzaak kan zijn van een slechte adem. Hij pleit voor het gebruik van mondwater zonder alcohol omdat dit de mond niet uitdroogt en effectiever bacteriën kan bestrijden zonder de problemen die alcoholhoudend mondwater met zich meebrengt. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek naar mondwater zonder alcohol

Mondwater kiezen? Let op: met of zonder alcohol

Als je een aanbieding tegenkomt let je vaak niet op de kleine lettertjes. Je ziet het woord mondwater staan en je bent al blij dat je niet de volle mep hoeft te betalen. Toch kun je jezelf dan in de vingers snijden en je gebit erop achteruit laten gaan als je er per ongeluk eentje met alcohol hebt. Let dus goed op de verpakking of de tekst in de aanbieding.

Conclusie

Als je geen slechte adem of andere gebitsproblemen hebt, hoef je natuurlijk niet nog meer producten voor je gebit in huis te halen. Een tandarts kan prima aangeven wat je minimaal moet doen om jouw gebit goed te verzorgen. Het begint bij een beetje basiskennis over je mond en de bacteriën die erin zitten. Laat je daarom goed voorlichten voordat je denkt dat de kastjes in je badkamer nog niet vol genoeg staan en er op zijn minst nog een mondwater zonder alcohol bij moet.