Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 3 met de beste kleefpasta voor een zeker gevoel met je gebit

Je denkt niet over kleefpasta na, totdat je een kunstgebit krijgt… Het is niet het meest sexy product en je hebt eigenlijk helemaal geen zin om je te verdiepen in wat nou de beste kleefpasta is, laat staan dat je zelf een test wilt uitvoeren om te voelen welke kleefpasta het beste voor jou werkt. Om je al die moeite en frustratie te besparen, hebben we vandaag een top 3 met de beste kleefpasta voor je samengesteld.

Snel overzicht: Deze kleefpasta’s raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor smaakbelevingCorega – Ultra kleefcrème: Dit product biedt een aangename muntsmaak die niet te overheersend is, wat volgens ons bijdraagt aan het comfort bij het dragen van een kunstgebit. Let op dat, hoewel redelijk geprijsd, frequent gebruik kan leiden tot hogere kosten. >> Bekijk bij Bol.com
Beste keuze voor extra sterke fixatieFixodent – Original extra sterke fixatie: We waarderen vooral de sterkte van deze kleefpasta, die ervoor zorgt dat zowel gehele als gedeeltelijke kunstgebitten goed blijven zitten. Houd er rekening mee dat deze iets duurder is dan onze andere aanbevelingen. >> Bekijk bij Bol.com
Beste keuze voor zinkvrije formuleSuper FittyDent – Waterproof & Zinc Free Denture Adhesive: We raden dit product aan voor degenen die een zinkvrije optie prefereren. >> Bekijk bij Bol.com

De top 3 met beste kleefpasta’s

1. Corega – Ultra kleefcrème

In een verpakking van het merk Corega zit 40 gram kleefpasta voor goede bevestiging van je kunstgebit.

Pluspunten:

 • Soms zit er een chemisch luchtje of smaakje aan de kleefpasta en dat is bij deze zeer zeker niet het geval. Het is een lekkere muntsmaak die prettig aanvoelt in je mond en niet te sterk aanwezig is.
 • Het belangrijkste bij deze pasta is de goede hechting. Het laatste dat je wilt is een rammelend kunstgebit in je mond als je net een interessant gesprek begonnen bent.
 • Als je deze pasta ’s ochtends aanbrengt, heb je er de rest van de dag geen omkijken meer naar. Dat is pas een prettig gevoel.

Minpunten:

 • Een tube kleefpasta van dit merk kost ongeveer 4 euro per stuk en als je er veel van nodig hebt, is dit best een flinke kostenpost op je maandelijkse uitgaven.

2. Fixodent – Original extra sterke fixatie

Fixodent is het merk dat je nog wel van de reclames op televisie kent. In een tube zit 47 gram pasta.

Pluspunten:

 • Aan deze kleefpasta is geen smaakje toegevoegd en dat kunnen sommige mensen weer iets prettiger vinden dan een lichte muntsmaak.
 • De sterkte van deze kleefpasta zorgt ervoor dat zowel gehele als gedeeltelijke kunstgebitten goed blijven zitten. Dat bewijst volgens onze redactie maar weer hoe sterk het spul is.
 • Ook deze kleefpasta doet wat hij belooft en blijft de hele dag fijn op zijn plek zitten zonder te verzwakken.

Minpunten:

 • Deze kleefpasta is in verhouding nog iets duurder dan die op nummer 1.
 • Wij vinden die met een lichte muntsmaak persoonlijk iets fijner in de mond.

3. Super FittyDent – Waterproof & Zinc Free Denture Adhesive

In deze tube zit 40 milliliter kleefpasta.

Pluspunten:

 • Dit is een van de weinige kleefproducten waaraan geen zink is toegevoegd en zink is nou eenmaal niet zo goed voor het lichaam.
 • Je hebt er minder van nodig dan bij vele andere kleefpasta’s.
 • Het feit dat het waterproof is, betekent dat ergens gaan borrelen en een drankje nuttigen weer met plezier kan in plaats van je zorgen te moeten maken of je kunstgebit loskomt.

Minpunten:

 • Wij zouden deze kleefpasta gezien de prijs (per tube meer dan een tientje) bewaren voor speciale gelegenheden. Dat zijn de momenten waarop je het meeste profijt van de betere eigenschappen van dit product hebt.

Beste informatie over kleefpasta volgens instanties als de Consumentenbond

Radar geeft aan dat vroeger bijna elke oudere een kunstgebit had en dat dit makkelijker schoonhouden was in het verzorgingstehuis dan nu, waar velen toch al implantaten hebben en dit problemen oplevert voor het reinigen van het gebit. Zou het kunstgebit en kleefpasta dan weer een opleving krijgen? Bij de Consumentenbond lichten ze de ingrediënten van kleefpasta’s toe en waar je voor moet opletten. Allergische reacties komen namelijk geregeld voor.

Kassa benadert het onderwerp kleefpasta van een hele andere kant door een kijkersvraag te behandelen. Het vast laten zitten van je kunstgebit is namelijk maar een kant van het verhaal. Op een gegeven moment wil je het loshalen en hoe verwijder je dan de kleefpasta het beste?

Dit zegt Radar over het vervangen van je kunstgebit

Radar benadrukt het belang van regelmatige controle van je kunstgebit om gezondheidsproblemen te voorkomen. De Organisatie van Nederlandse Tandprothetici waarschuwt dat ouderen vaak te lang met dezelfde prothese rondlopen, wat kan leiden tot ongemak en gezondheidsrisico’s. Een kunstgebit zou idealiter elke vijf tot acht jaar vervangen moeten worden, maar veel mensen gebruiken hun prothese veel langer. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over het reinigen van je kunstgebit

BNNVARA’s Kassa geeft praktische tips voor het onderhouden van een kunstgebit of gebitsprothese. Dagelijkse reiniging met een protheseborstel en het gebruik van speciale tandpasta of gebitsreiniger zijn essentieel om slijtage te voorkomen. Daarnaast wordt het belang van het reinigen van de mond en tong benadrukt om tandplak en een slechte adem tegen te gaan. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek naar kleefpasta

Kortom

Zoals we in de intro al aangaven, heeft niemand echt zin om verschillende kleefpasta’s uit te proberen voor zijn plezier. Wil je toch de beste producten om je kunstgebit of prothese op zijn plek te houden? Dan is de top 3 een goed startpunt. Afhankelijk van hoeveel budget je voor lichaamsverzorgingsproducten hebt, kies je voor de een of de ander. Wel denken we dat iets essentieels als een kleefpasta voorrang zou moeten krijgen op bijvoorbeeld haarlak of nagellak.