Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 3 met de beste keelpastilles en keeltabletten voor een betere keel

Niks is zo vervelend als last hebben van je keel. Hij doet zeer, je krijgt minder adem (omdat je neus ook al dicht zit), je kunt moeilijker slikken en eigenlijk voelt je hele lijf slechter als je keel protesteert. Om de klachten te verminderen kun je op iets sabbelen. Je hebt het dan over een keelpastille of keeltablet. Er zijn verschillende soorten, formaten en smaken, maar allemaal zouden ze een positief effect op je keelklachten moeten hebben. We geven je de top 3 met beste keelpastilles en –tabletten.

Snel overzicht: Deze keelpastilles en keeltabletten raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor natuurlijke verzachtingDampo – keelpastilles met kamille, honing en vitamine C: Deze keelpastilles met kamille en honing hebben niet alleen een verzachtend effect op de keel, maar leveren ook extra vitamine C op. Let op, voor kinderen gelden andere richtlijnen aangezien het een medisch hulpmiddel is. Het kan even wennen zijn om op een pastille te zuigen als slikken al pijnlijk is. >> Bekijk bij Bol.com
Beste keuze voor stemverzorgingIsla – Moos bij kriebelhoest en heesheid: Deze keelpastilles zijn wat kleiner, maar bevatten een bepaald soort mos dat kan helpen bij heesheid en andere keelirritaties. Ze zijn ook handig om op te sabbelen als je stem veel gebruikt wordt en wat extra ‘smeermiddel’ nodig heeft. Zorg ervoor dat je ze niet te veel als snoepjes gaat behandelen! >> Bekijk bij Bol.com
Beste keuze voor suikervrije optieA. Vogel – Keeltabletten zonder suiker: Deze keeltabletten met salvia en echinacea werken op twee fronten: ze verlichten keelpijn en andere symptomen en geven je immuunsysteem een boost. De tabletten zuigen prettig en hebben een aangename smaak. Houd er rekening mee dat dit de duurste optie in de top 3 is en dat je na vier dagen door het potje heen bent als je je aan de richtlijnen houdt. >> Bekijk bij Bol.com

De top 3 met beste keeltabletjes en keelpastilles

1. Dampo – keelpastilles met kamille, honing en vitamine C

Dampo heeft nog veel meer verschillende smaken, maar deze zijn verzachtend voor de keel en zorgen in je lijf voor iets meer weerstand.

Pluspunten:

  • De honing heeft een verzachtend effect. De vitamine C zorgt voor wat extra vitamientjes en de kamille gaat bacteriën tegen en is ook verzachtend.
  • In elk doosje krijg je 24 pastilles en als volwassene mag je er elke bijna elk uur eentje pakken. Voor kinderen gelden andere richtlijnen aangezien het een medisch hulpmiddel is.

Minpunten:

  • Als slikken al zeer doet, is het niet altijd fijn om op een keelpastille te moeten zuigen. In sommige gevallen werkt een siroop dan beter. Dat slik je in een keer door en doet dan zijn heilzame werking. Dit merk je vooral bij kinderen.
  • Verder is een nadeel dat er vaak veel zoetstoffen in dit soort producten zit.

2. Isla – Moos bij kriebelhoest en heesheid

In een doosje zitten 60 keelpastilles die niet al te groot zijn. (Ze zijn bijvoorbeeld veel kleiner dan de Dampo of Strepsil keelpastilles.)

Pluspunten:

In dit tabletje zit een bepaald mos verwerkt dat blijkbaar heesheid kan verminderen en andere irritaties kan oplossen.

Het is geen medicijn, waardoor je het ook kunt gebruiken om op te sabbelen als je je stem gewoon veel overdag gebruikt en wat ‘smeermiddel’ nodig hebt.

De prijs is iets gunstiger ten opzichte van de nummer een in deze top 3.

Minpunten:

  • Omdat het kleinere keelpastilles zijn, ben je ook sneller klaar met erop zuigen. Je hebt dan de neiging om ze als snoepjes aan een stuk door te gaan pakken en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

3. A. Vogel – Keeltabletten zonder suiker

In het doosje van A. Vogel zitten 20 zuigtabletjes.

Pluspunten:

  • Deze tabletjes doen twee dingen: de pijn of andere klachten tegengaan en je weerstand weer een boost geven.
  • Salvia (waar je ook thee van kunt zetten om je keel te spoelen of echt als thee te drinken) gaat bacteriën tegen en Echinacea is een kruid dat veel goeds voor de weerstand doet. Je werkt dus op twee fronten aan je herstel.
  • De tabletjes zuigen prettig en er zit een goede smaak aan.

Minpunten:

Dit is de duurste optie in deze top 3 en toch kan dit tabletje veel goeds voor je gezondheid doen. Het is alleen wel een klein potje en als je je aan de richtlijnen houdt, ben je er na vier dagen al doorheen.

Beste keelpastille of keeltablet getest bij Consumentenbond, Radar en Kassa

Bij Radar geven ze je een aantal tips over wat je het beste kunt doen bij keelklachten. Het grappige is dat veel mensen warme of hete thee drinken bij keelpijn, maar koelen (of zelfs ijsjes) helpt dus veel beter. Ingrediënten die veel voorkomen in keeltabletten zijn honing en zoethout. Over elk van deze ingrediënten heeft de Consumentenbond en Kassa een artikel geschreven met wat er nou wel en niet waar over is.

Dit zegt Radar over keelpijn en remedies

Radar bespreekt de aanpak van keelpijn met advies van KNO-arts Ingrid van Rooy. Effectieve zelfzorgmethoden omvatten het regelmatig drinken van koude vloeistoffen, zuigen op zuurtjes of dropjes, rust nemen en het vermijden van stemoverbelasting. Pijnstillers, met name paracetamol, worden aanbevolen voor hevige pijn. Van Rooy waarschuwt tegen het gebruik van antibiotica bij keelontstekingen, aangezien deze vaak niet effectief zijn voor het versnellen van het herstel of het verzachten van de pijn. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over verkoudheid en keelpijn

BNNVARA’s Kassa belicht dat verkoudheid en keelpijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen in Nederland zijn, met 42% van de Nederlanders die aangeeft hier in het afgelopen jaar last van te hebben gehad. Uit een GfK-onderzoek blijkt dat vrouwen vaker dan mannen kampen met deze klachten. Nederland ligt met deze statistieken onder het internationale gemiddelde van 51%. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Afronding

Is de zomer weer voorbij en voel je het natte seizoen al weer aankomen? Dan doe je er goed aan om je lade of koffer met medische hulpmiddelen weer eens door te spitten om te zien of je van allerlei producten voldoende in huis hebt en of er niks over de datum is. Keelpastilles hebben meestal niet zo’n lange houdbaarheidsdatum, dus zodra ze een keertje in de aanbieding zijn, kun je je voorraad voor het najaar weer aanvullen. Zo zit je nooit zonder keelpastilles of keeltabletten.