Hooikoorts is een ontzettend veel voorkomende allergische reactie die veroorzaakt wordt door stuifmeel van bomen, grassen en planten. Wat is hooikoorts precies en welke symptomen horen erbij? Wat bloeit er wanneer? In dit artikel zullen we deze vragen beantwoorden en meer informatie geven over hooikoorts, met name over de pollenkalender en hoe je deze kalender kan gebruiken om minder last te krijgen van hooikoortssymptomen.

Door onze gezondheidsredactie| Kian Alaie, voedingswetenschapper BSc linkedin-logo

Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Alvast de pollenkalender van Nederland in het kort

Hieronder vind je een tabel met een overzicht van de belangrijkste pollen die hooikoortsklachten veroorzaken in Nederland, samen met de maanden waarin deze pollen het meest voorkomen:

PollenMaanden
Elsjanuari – april
Hazelaarjanuari – april
Wilgmaart – mei
Esapril – mei
Berkapril – mei
Grassenmei – juli
Bijvoetjuli – september
Ambrosiaaugustus – oktober
Brandnetelmei – september
Weegbreemei – september

Houd er rekening mee dat deze kalender slechts een algemene indicatie is van de piekperiodes voor pollen in Nederland. Het weer en andere omgevingsfactoren kunnen van invloed zijn op de pollenconcentraties en de mate van hooikoortsklachten die mensen ervaren. Raadpleeg altijd een arts of allergoloog voor advies over de behandeling van hooikoorts.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een veelvoorkomende allergische reactie die wordt veroorzaakt door het inademen van stuifmeel van verschillende bloeiende bomen, grassen en planten. Het immuunsysteem ziet stuifmeel als een soort onterechte bedreiging. Als reactie op het stuifmeel wordt het immuunsysteem geactiveerd.

Bekijk deze uitleg van Het klokhuis om meer te leren over hooikoorts!

Welke symptomen horen bij hooikoorts?

Volgens Thuisarts (2023) resulteert hooikoorts mogelijk in de volgende symptomen:

 • Niezen
 • Tranende ogen
 • Verstopte neus
 • Droge en jeukende keel
 • Jeuk aan de neus
 • Koortsig gevoel
 • Moe
 • Benauwd

Hooikoorts seizoen: wanneer begint het?

Over het algemeen begint het hooikoortsseizoen in februari en eindigt het in september. Dit is wanneer de meeste bomen, grassen en planten bloeien. Het hooikoortsseizoen vordert afhankelijk van de bloeiperiode van de specifieke bomen, grassen en planten waarvoor iemand allergisch kan zijn.

Piek hooikoorts seizoen

De piek van het hooikoortsseizoen vindt over het algemeen plaats in mei en juni. Dit is wanneer de grassen bloeien. Gedurende deze weken zijn de pollen in de lucht het hoogst en hebben mensen met hooikoorts meeste symptomen.

In Nederland zijn er dus ongeveer 140 verschillende soorten grassen die hooikoorts kunnen veroorzaken. Voorbeelden van bomen die hooikoorts kunnen veroorzaken zijn de berk, els, es en de hazelaar. Planten die hooikoorts kunnen veroorzaken zijn onder andere de mais, straatgras en de brandnetel.

Invloed van het weer op pollen!

Het weer heeft een grote invloed hebben op de pollen in de lucht en dus ook hooikoortssymptomen. Tijdens warme en droge dagen verspreidt stuifmeel gemakkelijker, waardoor mensen met hooikoorts meer last kunnen hebben van allergische reacties.

Regen kan de lucht tijdelijk even vrij maken van al het stuifmeel, waardoor de symptomen kunnen afnemen. Regen kan ook zorgen voor meer groei van grassen en planten, waardoor er in de weken na veel regenval meer stuifmeel in de lucht komt.

Het is dus belangrijk om rekening te houden met het weer bij het beheersen van hooikoortssymptomen.

Pollenradar: Buienradar maar dan voor pollen

Vroegbloeiende planten zoals de Boomhazelaar kunnen vroeg in het jaar al stuifmeel verplaatsen. Daarom is het handig om vanaf februari al de Hooikoortsradar in de gaten te houden. Zo ben je altijd actueel voor wanneer je vaker of minder vaak naar buiten zou kunnen.

Uitgebreide pollenkalender: elk jaar hetzelfde verhaal

Een handige tool voor mensen met hooikoorts is de pollenkalender. Op Pollennieuws.nl kan je exact zien wat de bloeiperiode is voor verschillende soorten gras, bomen en andere planten. Zo kan op basis hiervan een omgeving uitkiezen met minder van de belangrijke plantsoorten.

De pollenkalender kan ook helpen bij het identificeren van de specifieke boom-, gras- of plantensoort waarvoor iemand allergisch is. Dit is nuttig bij het bepalen van hoe je met je hooikoorts om gaat.

Hoe verminder ik symptomen?

De meest effectieve en voor de hand liggende methode om symptomen van hooikoorts te voorkomen is het vermijden van stuifmeel. Dit kan bijvoorbeeld door zo veel mogelijk binnen te blijven op dagen dat er veel pollen in de lucht hangen. Hoe man ik dit het meest efficiënt doen? Lees het kopje over de pollenkalender en pollenradar!

Tips voor verlichting bij hooikoorts

In ons artikel over verlichting bij hooikoorts gaan we in op de mogelijke tips die je kan toepassen om symptomen te verminderen. Hieronder vallen bijvoorbeeld een optionele soort immunotherapie door middel van honing van de imker te consumeren. Hieronder lees je enkele tips op een rijtje:

 • Vaseline rondom de neus en lippen
 • Omhullende zonnebril
 • Even douchen en kleding wisselen als je thuiskomt
 • Maak gebruik van de pollenradar (lees er zo meer over!)
 • Naar de zee!
 • Meer van een flavenol genaamd quercetine consumeren

Je leest meer tips in het hierboven genoemde artikel!

Voor mensen met meer dan gemiddelde last van symptomen hebben er medicijnen beschikbaar, zoals antihistaminica en corticosteroïden.

Conclusie: Er is veel wat je kan doen om je hooikoortssymptomen te verlagen

De duur van een hooikoortsseizoen is natuurlijk afhankelijk van de bloeiperiode van specifieke bomen, grassen en planten waarvoor iemand allergisch is. Identificeer samen met de hooikoortskalender waar jij precies allergisch voor bent.

Over het algemeen is het hooikoortsseizoen tussen februari en september, met een piek in mei en juni wanneer de veel van de grassen bloeien. Er zijn verschillende manieren om de symptomen van hooikoorts te verminderen. Veel van die manieren hebben te maken met het mijden van stuifmeel.

De pollenradar is verder een handige tool om de blootstelling aan stuifmeel per dag te verminderen.