Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 5 met de beste neusspray bij hooikoorts

Als je ooit al eens last hebt gehad van hooikoorts – of iemand in je nabije omgeving kent die er last van heeft, dan weet je hoeveel ellende het je kan opleveren. Je kunt echt helemaal lam geslagen worden door hooikoorts. Je ziet soms niet meer goed door het effect op je ogen, je neus zit dicht, je ruikt niks meer en er kunnen zelfs koortsachtige klachten aan te pas komen. Hooikoorts is echt iets dat je levensvreugde kan beïnvloeden en daarom zijn er ook middeltjes om de effecten tegen te gaan.

Het vinden van de beste oplossing tegen hooikoorts – neussprays

Er zijn allerlei therapieën die beweren een einde aan hooikoorts te kunnen maken. Er zijn ook imkers en onderzoekers die beweren dat honing of pollen uit je eigen streek kunnen helpen bij het verminderen van klachten. In deze pollen zouden precies die stofjes zitten waar jij in de lucht last van hebt, alleen betreft het dan de positieve tegenhanger. Of deze onderzoeken al onafhankelijk getoetst zijn, weten we niet. Wel weten we dat het gros van de mensen in een neusspray zijn heil zoekt.

Raadpleeg alléén je huisarts en neem niks aan van websites

Er is géén wetenschappelijk bewijs voor de werking van dit product. Er zijn geen goede effecten waar te nemen wanneer je dit product gebruikt. Sterker nog: het kan schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid als je het verkeerd gebruikt. Je mag van geen enkele bron, website of expert advies aannemen, dus ook niet van ons. De enige website die feitelijk juiste informatie geeft, is de European Food Safety Authority. Wij raden dit product dus niet aan en geven slechts informatie en meningen. Volledige disclaimer.

Onze topper onder de neussprays tegen hooikoorts

Er is een merk dat telkens weer als beste uit de test komt en dat is Prevalin. Zij hebben zich gespecialiseerd in neussprays die werkelijk effect hebben op hooikoorts. Er zijn diverse varianten en allemaal kunnen ze iets goeds voor jou en tegen de hooikoortsklachten doen. Voor een goede neusspray ben je meestal tussen de 10 en 20 euro kwijt.

Snel overzicht: Deze neussprays bij hooikoorts raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste snelle werkingPrevalin – Direct: Deze neusspray werkt binnen enkele minuten al voor de meeste mensen met hooikoorts. De klachten zoals niezen en het continue snuiten van de neus verminderen aanzienlijk. Het kan wel zijn dat je meer dan een pufje per neusgat nodig hebt, afhankelijk van de intensiteit van je hooikoorts. >> Check laagste prijs
Beste voor kinderenPrevalin – Direct Kids: Speciaal voor kinderen vanaf zes jaar. Het helpt niet alleen bij hooikoorts, maar ook bij andere allergieën, bijvoorbeeld een reactie op huisstofmijt. Het kan je kind helpen zich beter te concentreren op school en beter te slapen thuis. >> Check laagste prijs
Beste natuurlijke optieA. Vogel – Pollinosan: Een natuurlijke hooikoorts neusspray die je tot een maand lang elke dag kunt gebruiken. Houd er wel rekening mee dat een flesje maximaal 3 maanden goed is zodra je begint met sprayen. >> Check laagste prijs

Waarom neusspray tegen hooikoorts reviewen?

Vinden wij neussprays een fijn product? In principe niet, maar soms kies je niet voor iets omdat je het leuk vindt, maar omdat het gewoonweg nodig is. Waarschijnlijk begrijp je dit echt alleen als je iemand kent die in het seizoen weer last van hooikoorts krijgt, of als je zelf wel eens met de klachten ervan hebt geworsteld. Toch moet je opletten met de verschillende soorten neussprays die er zijn, want als je met een mildere neusspray al goed af bent, hoef je zeker geen sterkere te kiezen.

Waarom uitkijken bij neussprays?

Je hebt verschillende neussprays en sommigen werken ook gewoon bij een neusverkoudheid of neusverstopping, maar hooikoorts is geen gewone verkoudheid. Je reageert namelijk op specifieke stofjes die in de lucht zweven en dat kan een bepaalde bloesem zijn (van een berk bijvoorbeeld), maar het kan ook om bepaalde grassen gaan. Kies je de verkeerde neusspray? Dan helpt die niet of onvoldoende. Hij heeft minder effect dan een echte neusspray tegen hooikoorts.

Neusspray tegen hooikoorts – moet je er wel aan beginnen?

Wij zouden altijd via de huisarts kijken welke mogelijkheden er zijn om de klachten van hooikoorts te verhelpen. Misschien kun je een test laten doen en uitzoeken waar je precies gevoelig voor bent. Dan ben je nog niet van je klachten af, maar weet je wel wanneer je het meeste last kunt gaan krijgen als je de hooikoortsradar in de gaten houdt. Zodra het stofje waar jij heftig op reageert in de lucht komt, kun je hier in ieder geval rekening mee houden en niet je agenda helemaal volplannen.

Wat zijn de belangrijkste elementen bij het kiezen van een neusspray tegen hooikoorts?

Bij de afdeling neussprays kijk je naar de volgende aspecten:

 • Bestanddelen waaruit de spray bestaat en hoe effectief die is tegen jouw gevoeligheid
 • Leeftijd vanaf wanneer de neusspray tegen hooikoorts gebruikt mag worden
 • Hoe vaak je de neusspray tegen hooikoorts mag sprayen
 • Wat de bijwerkingen van de neusspray kunnen zijn (bijvoorbeeld vertraagd reactievermogen, slaperigheid, bloedneuzen)
 • Prijs van een neusspray en hoeveel milliliter je hiervoor krijgt

Hoe zijn neussprays tegen hooikoorts getest?

We hebben de mensen die hooikoortsklachten hebben even met rust gelaten en ze niet laten wisselen van medicijn of spray. Als je eenmaal iets hebt gevonden dat voor jou werkt, moet je zeker niet gaan experimenteren of wisselen. De data van gebruikers van de sprays is op inhoud vergeleken (dus niet zozeer de cijfers, maar het effect dat zij beschreven) en hierbij is ook rekening gehouden met de soort bloesem waarvoor men allergisch is.

De top 5 met beste neussprays tegen hooikoorts

1. Prevalin – Direct – snelle en effectieve werking bij hooikoorts, huisstofmijt en dierenallergieën

In de verpakking zit 20 milliliter en daar doe je ongeveer 120 tot 140 pufjes mee.

Pluspunten:

 • Bij het gros van de mensen met hooikoorts werkt deze neusspray binnen enkele minuten al.
 • Klachten als niezen en je neus telkens moeten blijven snuiten, verminderen aanzienlijk.

Minpunten:

 • Het kan zijn dat je meer dan een enkel pufje per neusgat nodig hebt, waardoor je iets sneller door je voorraad neusspray heen bent.

2. Prevalin – Direct Plus – 2 in 1 werking

Ook in deze verpakking zit 20 milliliter.

Pluspunten:

 • Wat deze neusspray extra doet ten opzichte van de vorige, is het stopzetten van de werking van allergenen die na het aanbrengen van neusspray nog de neus binnendringen.
 • Je krijgt dus niet alleen minder last van de allergie die voor de neusspray al je neus bereikt heeft, maar het houdt ook stofjes tegen nadat je Prevalin Direct Plus gebruikt hebt.

Minpunten:

 • Bij zeer hevige hooikoorts kun je 2 tot 3 keer per dag neusspray spuiten nog steeds te weinig vinden, ook al heb je met deze Direct Plus een zwaardere variant dan met de originele Prevalin.
 • De prijs bij zeer regelmatig gebruik is ook aanzienlijk.

3. Prevalin – Direct Kids – voor kinderen vanaf zes jaar

Met deze spray kun je 280 keer sprayen.

Pluspunten:

 • Voor kinderen is deze variant veel beter dan die voor volwassenen.
 • De neusspray tegen hooikoorts helpt ook bij diverse andere allergieën of bijvoorbeeld een reactie op huisstofmijt.
 • Op school kan je kind zich weer beter concentreren en thuis slaapt het ’s nachts weer beter.

Minpunten:

 • Als je kind al op heel jonge leeftijd hooikoortsklachten krijgt, is het even uitzoeken waar het precies aan ligt. Nader onderzoek kan iets uitwijzen dan om een andere oplossing dan een neusspray vraagt.

4. A. Vogel – Pollinosan – Hooikoorts neusspray

In dit flesje zit 20 milliliter vloeistof dat klachten bij hooikoorts tegengaat en vermindert.

Pluspunten:

 • Deze neusspray mag een maand lang elke dag gebruikt worden zonder er klachten van te ondervinden.

Minpunten:

 • Zodra je begint met sprayen, is een flesje maximaal 3 maanden goed. Die periode is best snel voorbij, maar gelukkig geldt dit voor de meeste mensen ook die hooikoorts hebben. Je hebt meestal enkele weken dat een bepaald gras of bepaalde boom bloeit last, daarna heb je de spray ook niet meer nodig.

5. Coldrex – neusspray

Ook in deze laatste sprayverpakking zit 20 milliliter.

Pluspunten:

 • Deze neusspray heeft niet de specifieke benaming voor de behandeling van hooikoorts op de verpakking, maar er staat wel ‘verwijdert bacteriën en virussen’ en daarom hebben een aantal testpersonen toch een positieve reactie op deze spray.
 • Als de spray voor jou ook werkt, dan werkt hij ook echt heel snel.

Minpunten:

 • Soms moet je eerst een paar keer in de lucht sprayen, voordat er iets uit de spraydop komt. Goed opletten dus, want anders spuit je te vaak en vervliegt de inhoud van het flesje in de lucht.

Beste uit de test volgens onafhankelijke instituten

Volgens de apotheek geldt bij hooikoorts: voorkomen is beter dan genezen. Schijnt de zon en waait het? Dan kun je zelf al de schade beperken door niet standaard alle ramen en deuren open te gooien. Hoe graag je ook van dat zonnetje wilt genieten, voor hooikoorts is het funest. Verder kan een weekendje weg naar zee een goed idee zijn, omdat daar minder stuifmeel dan in de rest van het land aanwezig is. Je hebt dan in ieder geval een weekend wat meer rust door minder of geen klachten.

In de Consumentengids van maart 2021 is aandacht besteed aan allerlei verschillende middelen die kunnen helpen bij hooikoorts en neusspray werd hierin ook behandeld. Radar heeft eind april al weer het eerste artikel over hooikoorts geschreven en dat kwam door het gras dat al weer in bloei staat. Bij kassa wordt een heel ander onderwerp aangekaart en dat is of de klimaatverandering ook invloed op allergieën als hooikoorts gaat hebben.

Dit zegt Radar over Hooikoortsklachten

Radar benadrukt dat voor de behandeling van hooikoortsklachten zowel kortetermijnoplossingen zoals neussprays, tabletten, en oogdruppels beschikbaar zijn, als langdurige oplossingen in de vorm van injectie- of tabletkuren. De laatste optie vereist discipline over een langere periode (drie jaar), maar kan de allergie onderdrukken en wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over Hooikoortsvermindering

Kassa legt uit dat neussprays met antihistamine een effectieve manier zijn om hooikoortsklachten te verminderen, vooral voor mensen met lichte symptomen. Met een dagelijkse dosis kunnen klachten veelal worden voorkomen. Nieuwere vormen van antihistamine, zoals levocetirizine, cetirizine, en loratadine, hebben minder kans op bijwerkingen zoals slaperigheid. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Wat doen nu je dit artikel gelezen hebt?

Als je al weet dat een van de sprays in dit artikel voor jou werkt, kun je de link direct aanklikken en bestellen. Weet je nog niet waar je neus, ogen of rest van je lijf op reageert? Maak dan eerst een afspraak met de huisarts om een aantal andere aandoeningen uit te sluiten of een ander soort behandeling te kiezen. Er zijn ook tabletten tegen hooikoorts, er is een apparaatje en dat is nog maar een begin van het lijstje met hooikoortsmiddelen.

Afronding

Voor iedereen die last heeft van hooikoorts: we duimen voor jou dat het seizoen met die vervelende pollen in de lucht van korte duur mag zijn en dat je altijd een goed middel bij de hand hebt om de symptomen tegen te gaan. Je leven hoeft niet ‘on hold’ te staan alleen omdat je hooikoorts hebt.