Door onze health-redactie| Kian Alaie, voedingswetenschapper BSc linkedin-logo

Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Wat te doen tegen hooikoorts? Tips voor verlichting

Wij hebben enkele tips die zouden kunnen helpen bij hooikoorts speciaal voor jou op een rijtje gezet. Zoek uit wat voor jou goed werkt zodat jij in de lente- en zomermaanden minder last hebt en meer kan genieten van het mooie weer.

Tip 1: Honing van de imker

Bijen zijn harde werkers en gaan van bloem tot bloem om zo pollen en stuifmeel te verspreiden. Tegelijkertijd produceren bijen honing. Honing is een natuurlijke voedingsstof die geproduceerd wordt door nectar van bijen.

Naast geneeskrachtige eigenschappen van bioactieve stofjes, zitten er ook sporen van pollen in je honing. Door je lichaam dagelijks in zeer kleine hoeveelheden bloot te stellen aan deze pollen bouw je weerstand op! Een soort immunotherapie kan je dit noemen.

Pas wel op dat je daadwerkelijk bloemen honing koopt! Anders is de honing niet afkomstig van de bij en zal je de positieve effecten niet van ervaren.

Voor deze tip is daadwerkelijk wetenschappelijk bewijs gevonden, hoewel het bewijs nog niet van onwijs overtuigende kracht is, zit er zeker potentie in (Yong et al., 2021).

Tip 2: Medical taping

Er is geen wetenschappelijk bewijs voor deze techniek. Sommige fysiotherapeuten zweren bij medical taping. Hoe dit precies in zijn werking gaat, lezen we verschillende argumenten over:

Fysiotherapeuten zoals deze beweren (soms in onnodig moeilijke taal) dat als gevolg van je huidsensoren die je neuronen prikkelen, het immuunsysteem ‘afgeleid’ kan worden.

De ander beweert weer dat de verbeterde doorbloeding een positief effect heeft op het herstel van je lichaam (WomansHealth, 2022).

Wij zijn door het gebrek aan bewijs zeer sceptisch, maar probeer het vooral uit.

Tip 3: Vaseline!

Vaseline kan helpen bij droge lippen, maar volgens sommigen ook bij hooikoorts! Bescherm je neus en zorg ervoor dat de hooikoortssystemen niet actief worden door vaseline rond je neusgaten te smeren. De vaseline zou pollen moeten opvangen.

Tip 4: omhullende zonnebril

Koop een zonnebril die je ogen meer verhullen zodat de luchtstroom rondom je ogen minder aanwezig is. Je zal merken dat je minder last gaat krijgen van hooikoortssymptomen aangezien je ogen minder worden blootgesteld aan pollen!

Tip 5: Douche vaak!

Als je doucht was je alle pollen die op je lichaam zitten weer van je af. Vergeet vooral je haren niet te spoelen omdat deze vaak de hoogste concentratie aan pollen bevat. Dit werkt het best direct als je thuis komt.

Tip 6: wissel kleding na het douchen

Dit is een voortzettingstip op de vorige tip. Je kan je wel voorstellen dat als je net hebt gedoucht, dat je oude kleding nog vol zit met pollen. Wissel simpelweg van outfit en je kan er weer tegenaan!

Tip 7: pollenradar

Net zoals het weerbericht, heb je ook een pollenbericht. Als je deze pollenradar controleert vóórdat je naar buiten gaat, kan je ervoor kiezen om simpelweg niet naar buiten te gaan om een hoop ellende te voorkomen.

Tip 8: ramen en deuren dicht

Als je ramen en deuren open houdt in huis zal je een constante luchtstroom in je huis hebben. Deze luchtstroom neemt pollen van buiten mee waar je last van kan krijgen. Ook kunnen de pollen op je huishouden terecht kunnen komen. Het sluiten van ramen en deuren voorkomt dit.

Tip 9: Hou je huis stofvrij

Ga regelmatig met een doekje overal langs en zuig je vloer vaak schoon met de stofzuiger. Zo kan je binnengedrongen pollen de baas zijn door ze weer snel te verwijderen. Zo bouwen er geen pollen op in je huishouden.

Tip 10: Pollenfilter in je auto!

Naast het garanderen voor de luchtkwaliteit in je auto, kan deze er ook voor zorgen dat het pollen tegen houdt. Zo hou je de ongewenste deeltjes buiten de auto houden en krijg je minder last van hooikoorts.

Tip 11: naar de zee!

De lucht rondom de zee is relatief pollenvrij! Heerlijk voor een dagje uit.

Tip 12: Quercetine in je voedsel

Een flavenol genaamd queretine kan helpen door histamine te onderdrukken (Mlcek et al., 2016). Het inhibeert dus je immunsysteem een beetje zodat je een minder heftige reactie krijgt. Quercetine zit vooral in groene groenten, bessen en appels.

Tip 13: Vermijd histamine producerend voedsel

Histamine is verantwoordelijk voor de allergische reactie en hooikoorts klachten. Dit zit in noten, sommige gefermenteerde of gepekelde producten, gerookt vlees en vis en alcohol!

Tip 14: Droog je kleding binnen!

In de zomer is het natuurlijk ontzettend handig dat je kleding door de hitte en luchtstroom zo snel droogt buiten. Helaas komt hierbij kijken dat er veel pollen in je kleding kunnen gaan zitten. Voorkom dit en droog je kleding binnen.

Tip 15: Hou huisdieren zoals katten binnen

Huisdieren zoals katten bevinden en rollen zich vaak in het gras. Hierdoor kunnen veel graspollen overgedragen worden op het beestje zelf. Helaas zorgt dit er dus voor dat deze pollen ook in je huis terecht komen als ze weer binnen komen.

Tip 16: Loop niet te veel op gras

Graspollen kunnen makkelijk door de lucht verspreiden. Het vermijden van grote grasvlaktes rondom mei en juli is zeer verstandig

Conclusie: heel veel tips

Puntje bij paaltje zijn er heel veel tips die ervoor kunnen zorgen dat jij minder last krijgt. Niet elke tip is even effectief en elk individu is anders. Zoek uit wat voor jou het best helpt en we hopen dat we jou hebben voorbereid op de warmere maanden.