Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 9 met beste tandpasta voor tandvlees

Je staat niet stil bij de gezondheid van je tandvlees, totdat je er last van gaat krijgen. Dan besef je ineens hoe belangrijk dit deel van je mond is en dat je er beter voor wilt gaan zorgen om ergere problemen te voorkomen en je tandvlees te laten helen. Het probleem bij tandvlees is, dat er al snel geen weg meer terug is als het fout gaat. Wacht daarom niet te lang met actie nemen als je last krijgt van je tandvlees. Een geschikte tandpasta voor je tandvlees kopen, is dan het minste dat je kunt doen.

Een andere tandpasta bij tandvleesproblemen kiezen

Teruggetrokken tandvlees, bloedend tandvlees, ontstoken tandvlees… het zijn allemaal verschijnselen van een mond die uit balans is en je tandvlees geeft hierbij duidelijk aan dat je iets moet veranderen. Een andere tandpasta voor je tandvlees selecteren, is niet moeilijk. Er is genoeg keuze. De andere stappen die je moet zetten om ongezond tandvlees weer de kans te geven te herstellen, zijn misschien lastiger, want wat is de oorzaak?

Snel overzicht: Deze tandpasta’s raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste algehele beschermingParodontax – Whitening Complete Protection: Deze tandpasta staat bekend om de uitstekende bescherming van het tandvlees. Vooral bij ontstoken tandvlees komt deze tandpasta goed tot zijn recht. We waarderen de kwaliteit, hoewel we begrijpen dat de prijs van ongeveer 6 euro per tube voor sommigen wat aan de hoge kant kan zijn. >> Check laagste prijs
Beste voor gevoelig tandvleesMeridol – Tandvleesbescherming: Deze tandpasta is uitmuntend als het gaat om het verminderen van de gevoeligheid van het tandvlees. We hebben opgemerkt dat het tandvlees aanzienlijk minder gevoelig is na gebruik. >> Check laagste prijs
Beste smaak & textuurOral-B – Tandvlees & Glazuur Repair Original: We vinden dat deze tandpasta een frisse smaak heeft zonder te overheersend te zijn. Het resultaat is merkbaar; tanden voelen schoon aan en het tandvlees bloedt minder hevig na een paar poetsbeurten. Het enige waar sommigen aan moeten wennen, is de grovere korrel. >> Check laagste prijs

Waarom een review over tandpasta specifiek voor tandvlees?

Met zoveel verschillende tandpasta’s op de markt is het soms lastig om er eentje te kiezen als je zelf voor het eerst tandpasta mag gaan kopen. Je hebt dan de neiging om de goedkoopste te pakken of die uit een aanbieding in je mandje te doen. Daar is in principe niks mis mee, tenzij je problemen met je tandvlees hebt. Het kan ook in de familie voorkomen en zelfs als je dan zelf nog geen pijnlijk of bloedend tandvlees hebt, wil je deze problemen graag voor zijn.

Kijk daarom kritisch naar de inhoud van je winkelmandje

Je hoeft niet altijd eerst last van iets te krijgen om er goed voor te willen zorgen. Dat betekent dat je soms net iets meer geld over hebt voor een beter product in plaats van genoegen te nemen met het goedkoopste of de standaardversie tandpasta van een merk. Daarnaast zijn er veel bekende merken, maar zijn er ook regelmatig nieuwe spelers op de markt. Dat ligt vooral aan de veranderende vraag van de consument, zoals de vraag naar biologische of vegetarische tandpasta. Wat wil jij?

Tandpasta is toch gewoon tandpasta, of niet dan?

Wij dachten eerlijk gezegd dat er weinig verschil tussen tandpasta’s zou zitten en dat het vooral de fabrikant was die meer producten wilde leveren om een nog grotere doelgroep te bereiken. Maar waarom zou je dit doen als toch iedereen zijn tanden moet poetsen? En dus doken we iets dieper in de materie om te kijken waar nou de verschillen tussen tandpasta’s vandaan komen.

Wat belooft de tandpastafabrikant dan wel met een divers aanbod aan tandpasta?

Er zijn diverse soorten gebits- of mondproblemen en de producent is hiervan op de hoogte en past hier zijn aanbod op aan. Dat betekent niet dat je hetzelfde goedje in een andere tube en voor een andere prijs krijgt, maar dat de fabrikant en zijn researchafdeling op zoek gaan naar ingrediënten die bij specifieke problemen helpen. Dit heb je niet alleen voor wittere tanden of tanden met tandsteen, maar ook voor tanden en het tandvlees.

Waar lag onze focus bij tandpasta voor tandvlees?

Wij doen nooit uitspraken zonder zelf een product aan een test te onderwerpen. Voor tandpasta en gezond of beschadigd tandvlees geldt het volgende:

 • Het effect is altijd nummer 1, dus ook als de smaak iets minder is.
 • Substantie is een goede tweede factor, want als de tandpasta niet fijn door je mond te verdelen is, heeft poetsen weinig zin.
 • Prijs volgt daarop, omdat je wel weet dat een speciale tandpasta duurder is dan een gewone.

Tandpasta en tandvlees in de schijnwerpers: dit zijn de onderzoeksdata uit onze test

Na de aanschaf van diverse tandpasta’s die helpen het tandsteen te herstellen of ondersteunen, zijn we eerst zelf gaan ruiken en proeven. We zijn niet direct gaan poetsen, omdat we onze eigen tandpasta vaak al fijn vinden en niet zomaar willen switchen. Ons testpanel was hiertoe wel bereid en alle leden hebben een selectie thuis ontvangen met de vraag de tandpasta en het effect op hun tandvlees te monitoren. Bij de nabespreking kwam de top 9 vanzelf tot stand.

De top 9 met beste tandpasta voor gezond tandvlees

1. Parodontax – Whitening Complete Protection

De tubes van Parodontax bevatten ieder 75 milliliter tandpasta.

Pluspunten:

 • Vooral de bescherming van het tandvlees valt op bij de testpersonen. Het tandvlees dat ontstoken is komt tot rust.

Minpunten:

 • Deze tandpasta kost ongeveer 6 euro per tube en wij realiseren ons dat niet iedereen dat kan betalen.

2. Oral-B – Tandvlees & Glazuur Repair Original

De verpakking van Oral-B is voorzien van 75 milliliter tandpasta voor het tandvlees.

Pluspunten:

 • De smaak is fris, maar overheerst niet.
 • Tanden voelen schoon aan en tandvlees bloedt niet meer zo hevig na een paar keer poetsen.

Minpunten:

 • Deze tandpasta is minder crème door de grovere korrel die eraan toegevoegd is. Dat vond niet ieder testlid prettig poetsen.

3. Meridol – Tandvleesbescherming

Bij Meridol krijg je 75 milliliter tandpasta in een tube.

Pluspunten:

 • Deze tandpasta steekt er met kop en schouders boven uit als het om het prettige effect gaat. De gevoeligheid van het tandvlees wordt stukken minder dan tevoren.

Minpunten:

 • Ook deze tandpasta kost bijna 6 euro per tube.

4. Vitis – tandpasta voor gezond tandvlees

De tube tandpasta bevat 75 milliliter.

Pluspunten:

 • Testleden krijgen positief commentaar van de tandarts na het regelmatig gebruiken van deze tandpasta.
 • Men merkt opvallend minder problemen met het tandvlees en dat bevestigt dat deze tandpasta een goede keuze is.

Minpunten:

 • Hij is iets goedkoper dan de duurste tandpasta’s in deze review, maar nog steeds meer dan 2 keer zo duur als een normale tandpasta.

5. Oral-B – Calm Toothpaste – voor gevoeligheid & tandvlees

Oral-B heeft tandpasta met een inhoud van 75 milliliter.

Pluspunten:

 • Met deze tandpasta vang je twee vliegen in een klap: je beschermt namelijk niet alleen je tandvlees, maar ook je tanden als je daar extra gevoeligheid ervaart.

Minpunten:

 • Ons testpanel heeft geen verbeterpunten voor deze tandpasta van Oral-B.

6. Zendium – tandvlees protect tandpasta

De inhoud van een Zendium tube met tandpasta is 75 milliliter.

Pluspunten:

 • De tandpasta helpt niet alleen bij ontstoken tandvlees, maar ook bij andere wondjes in de mond.

Minpunten:

 • De smaak is het enige waar commentaar op terugkomt van het testteam.

7. Oral-B – tandvlees Purify extra fris

Ook deze tube van Oral-B heeft een inhoud van 75 milliliter.

Pluspunten:

 • Het grappige van deze tandpasta is dat je een verkoelend gevoel op het tandvlees voelt tijdens het poetsen. Dat is prettig als je ontstoken tandvlees hebt en biedt even wat verlichting.

Minpunten:

 • De smaak had volgens sommige testleden wel iets intenser gemogen om er langer van te kunnen genieten.

8. Parodontax – Original

Parodontax Original bevat 75 milliliter tandpasta in een tube met draaidop.

Pluspunten:

 • Voor wat betreft de prijs ben je iets goedkoper uit dan de duurste tandpasta’s in deze review.
 • De tandpasta voorkomt dat tandsteen zich hecht en dit voorkomt weer dat je tandvlees gaat ontsteken.

9. Sensodyne – gevoeligheid & tandvlees tandpasta

De laatste tube van Sensodyne heeft ook een inhoud van 75 milliliter.

Pluspunten:

 • Deze tandpasta helpt het tandvlees weer kalm te worden, zodat je er minder last van hebt. Na langer gebruik is het tandvlees helemaal in orde.

Minpunten:

 • Geen enkele tandpasta – gewoon of speciaal voor tandvlees – kan teruggetrokken tandvlees herstellen. Het tandvlees groeit dus niet weer terug over de tanden.

Beste uit de test volgens consumentenpartijen als de Consumentenbond, Radar en Kassa

De Consumentenbond zoomt in op het voorkomen van mondproblemen en daarbij speelt poetsen (en vooral waarmee je poetst) een grote rol. In een onderzoek zetten zij de beste elektrische tandenborstels op een rij.

Bij Kassa wordt een vraag over bloedend tandvlees gesteld en de reacties geven vooral aan dat je geen harde tandenborstel moet gebruiken om te poetsen en dat flossen kan helpen. Ook een aparte tandpasta voor het tandvlees kan nog verschil uitmaken.

Radar waarschuwt voor ernstige tandvleesproblemen en dat ze uit de hand kunnen lopen als je niet op tijd ingrijpt. Ze geven verder wel aan dat de oorzaak al deels voor een geschikte oplossing zorgt. Dus doe niet zomaar iets, maar kijk eerst waar je tandvleesprobleem vandaan komt.

Dit zegt Radar over teruggetrokken tandvlees

Radar belicht de oorzaken en remedies voor teruggetrokken tandvlees, benadrukkend dat te hard poetsen, genetica, en tandvleesontstekingen vaak boosdoeners zijn. Mondhygiënist Miranda Belder adviseert een zachtere poetsmethode en het uitproberen van tandpasta’s voor gevoelige tanden, naast professionele behandelingen zoals fluoride lak of gel. Tandvleesontsteking, een voornaamste oorzaak van terugtrekking, wordt beschreven als een sluipmoordenaar die grondige aandacht vereist. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over mondverzorging

BNNVARA’s Kassa biedt algemene tips voor een stralend gebit, zoals tweemaal daags poetsen met fluoridetandpasta, gebruik van een elektrische tandenborstel, en aandacht voor gezond tandvlees door dagelijks te stoken, ragen, of flossen. Het beperken van zure dranken en het kiezen van zorgvuldige eetmomenten zijn ook benadrukt, naast het spoelen met fluoride mondwater voor extra bescherming tegen gaatjes. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Doe nu dit voor je tandvlees

Een speciale tandpasta gebruiken als je nergens last van hebt, is onnodig. De Consumentenbond heeft aangetoond dat normale tandpasta’s niet onderdoen voor tandpasta met een specifiek doel. Heb je wel ergens last van? Ga dan geen eigen doktertje spelen en ga eerst naar de tandarts of mondhygiëniste om te kijken wat zij erover zeggen. Kan een speciale tandpasta helpen? Dan weten zij ook welke bij jouw probleem de beste keuze is.

Tot slot

Je hoeft niet van elk product de duurste variant te kiezen om effect te kunnen merken. Bij tandpasta geldt wel dat langdurig gebruik een beter effect kan opleveren. Dus merk je niet meteen na de eerste keer poetsen verschil? Dan hoeft dit nog niet te betekenen dat het helemaal niet werkt.