Door onze health-redactie| Kian Alaie, voedingswetenschapper BSc
Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.
Hoe vaak en hoe moet jij je handdoeken wassen om ze lekker zacht te krijgen? [How to]
Hoe krijg ik mijn handdoeken net zo zacht als de handdoeken die ze bij de spa hebben? Wat zijn de technieken om ze net zo aangenaam te krijgen en wat zijn de oplossingen voor muffe geurtjes? Hoe vaak moet jij je handdoeken wassen? We zochten het allemaal voor jou uit!
Handdoeken schoonmaken – Wat heb je nodig?
Enkele benodigdheden voor een schone en zachte handdoek zijn:
- Wasmiddel
- Wasverzachter of witte azijn
- Baking soda
- Essentiele oliën (optioneel)
- Droger ballen (optioneel)
- Chloorvrije bleekmiddelen (voor witte handdoeken)
Volg de volgende stappen voor het wassen van je handdoeken
Stap 1: Sorteer op wit en bont: Dit is een belangrijke stap als je de kleur van je handdoeken wil behouden en verkleuring te voorkomen.
Stap 2: Was de handdoeken met heet water, wasmiddel, chloorvrije bleekmiddel (enkel bij witte was) en baking soda. Handdoeken blijven mooier als ze heet gewassen worden.
Stap 3: Voeg wasverzachter toe om de 2/3 wasbeurten.
Wil je een natuurlijke vorm van wasverzachter gebruiken? het ook mogelijk om een klein beetje witte azijn toe te voegen. Dit ontvet en ontkalkt. Een kwart kopje is meer dan voldoende. Radar (2022) beweert zelfs dat azijn je was zachter maakt dan wasverzachter.
Stap 4: Stop de handdoeken in de droger en voeg drogerballen toe. Mocht je geen drogerballen hebben of dit een onnodige aankoop vinden, dan is het ook mogelijk om tennisballen te gebruiken.
Let op: het gebruik van een droger is essentieel om je was zacht te krijgen! Alle vezels van je handdoeken zijn constant in beweging in de wasmachine. Dit zorgt ervoor dat het materiaal niet de kans krijgt om stijf op te drogen.
Stap 5 (optioneel): Voeg een enkele druppels essentiële oliën toe in de droger. Natuurlijk is dit optioneel, maar dit kan net een extra stapje bieden waardoor je was overheerlijk gaat ruiken. Lavendelolie is bijvoorbeeld een optie.
Stap 6: Zorg ervoor dat de handdoeken volledig droog zijn voor jij je ze opvouwt.
Tips – als je last hebt van muffige geurtjes in je was doe het volgende:
- Was de handdoeken eerst met zuiveringszout
- Haal de was direct uit de wasmachine
- Laat de wasmachine een keer spoelen op 90 graden (of de hoogste stand)
- Laat de wasmachinedeur even open als die klaar is
Wel en niet doen met je handdoeken
Wel doen – onze aanraders:
1: Niet te vaak handdoeken hergebruiken
Gebruik na driemaal jezelf drogen schone handdoeken. Handdoeken zijn vochtig en zitten vol huidresten. Het is belangrijk om de bacteriën en schimmels geen kans te geven te groeien.
2: Hang de handdoeken op een juiste plek op
Hang de handdoeken na gebruik op een plek met een sterke luchtdoorstroom en lage luchtvochtigheid. Zo gun je de handdoeken de kans om snel te drogen.
3: Drogen bij verwarming (in de winter)
In de winter kan je de handdoeken het best op een locatie drogen waar de verwarming aan staat. De luchtvochtigheid is daar extra laag door de koude lucht die opgewarmd wordt.
4: Let op luchtvochtigheid
Als je in de winter geen verwarming in de badkamer aan hebt staan, dan is dit de slechtste plek om je handdoeken te drogen na het wassen. Het is koud en de luchtvochtigheid is al op zijn hoogst.
5: Nieuwe handdoeken wassen
Was nieuwe handdoeken altijd even voor je ze gaat gebruiken. Zo kan je alle chemicaliën die de fabrikanten hebben gebruikt eruit wassen.
6:Droog je handdoeken niet te heet
Als je je handdoeken te heet wast kunnen de vezels harder worden waardoor je handdoek onnodig stijver wordt.
7:Wissel handdoeken af
Gebruik handdoeken om en om. Zo kunnen je handdoeken voldoende de kans krijgen om droog te worden voordat je ze weer gebruikt.
Niet doen – onze afraders
1: Stop geen natte handdoeken in de wasmand
Geef je handdoeken de kans om te drogen voordat je ze in de wasmand komt. De wasmand bevat een bron aan voedingsstoffen waar micro-organismen op kunnen groeien. Als de omgeving ook nog eens vochtig is zorgt dat ervoor dat er heel veel bacteriën en schimmels kunnen groeien. Dit zorgt ervoor dat je was extra muf wordt.
2: Gebruik niet te veel wasmiddel
Er is een kans dat het wasmiddel niet voldoende uitgewassen wordt. Daarbij is te veel wasmiddel op de lange termijn schadelijk voor je wasmachine. Ook is het natuurlijk gewoon zonde om te veel wasmiddel te gebruiken. Een dopje is meer dan voldoende.
3: Stop niet te veel handdoeken in je wasmachine.
Als je wasmachine te vol zit, is het niet mogelijk om je handdoeken voldoende te wassen.
4: Laat je handdoeken niet te lang in de wasmachine zitten als ze klaar zijn.
De wasmachine is een broedplaats voor bacteriën en dus ook muffige geurtjes.
5: Gebruik niet te veel bleekmiddel.
Bleekmiddel is namelijk een agressief middeltje en zorgt ervoor dat je vezels kapot gaan.
Conclusie: De beste tips op een rijtje
Om je handdoeken zo zacht mogelijk te krijgen kan je het best wasverzachter of witte azijn toevoegen aan het wasproces. Stop de handdoeken in de droger en gebruik tennisballen of wolballen om je handdoeken extra zacht te krijgen. Ook kan het toevoegen van baking soda ervoor zorgen dat lastige vlekken en nare geurtjes verwijdert worden.