Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 10 met de beste AAA batterijen – altijd goede batterijen in huis

Batterijen lijken iets van vroeger nu we met zijn allen aan de solar en andere (zuinigere) gadgets en apparaten geslagen zijn. Batterijen lijken meer iets van je grootouders die de radio bijvoorbeeld nog op van die grote, dikke lieten draaien. Toch is het altijd goed om een bepaald soort batterijen in huis te hebben. Je weet namelijk nooit wanneer ze van pas kunnen komen en stiekem zijn er nog best wat apparaten die wel nog op batterijen werken. Tijd voor een review over de AAA batterij.

Zoeken naar een handige AAA batterij

Toen wij binnen het team aan de praat raakten over noodsituaties en wat voor spullen je dan klaar hebt staan als je snel je huis moet verlaten, ging ik nadenken over hoe slecht ik eigenlijk voorbereid was. Natuurlijk verwacht je niet dat je huis afbrandt, de stroom voor langere periode uitvalt of iets anders dat de normale gang van zaken beïnvloedt. Toch ben ik een rondje in huis gaan doen om te zien wat ik wilde verbeteren aan mijn voorbereiding, mocht het ooit gebeuren.

Onze aanrader als het om AAA batterijen gaat

Duracel Plus Alkaline komt als beste uit de test als het om prestaties gaat. Voor de telefoon is Varta Rechargeable Phone AAA Batterijen het beste. Wie met het milieu of de natuur in het achterhoofd op zoek naar AAA batterijen gaat, is met het merk GP of Nedis goed af. De prijsjesjager is gebaat bij de Philips LongLife AAA batterijen.

Snel overzicht: Deze AAA batterijen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste betrouwbaarheidDuracell Plus Alkaline AAA batterijen: Deze batterijen van het bekende merk Duracell staan bekend om hun betrouwbaarheid. Het merk maakt al jarenlang reclame met hun bekende roze konijntje, een symbool van lange levensduur en energie. Ondanks dat deze batterijen wegwerpbatterijen zijn, presteren ze uitstekend en geven ze een lange stabiele stroomvoorziening. >> Check laagste prijs
Beste herlaadbare optieDuracell Rechargeable AAA 900mAh batterijen: Deze herlaadbare batterijen van Duracell zijn een uitstekende keuze voor de milieubewuste gebruiker. Met een capaciteit van 900 mAh gaan ze lang mee en leveren ze betrouwbare stroom voor uw apparaten. Bovendien komen ze al opgeladen uit de verpakking, klaar voor gebruik. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor mobiele apparatuurVarta Phone Rechargeable NimH AAA/HR03 550mah batterijen: Voor apparaten zoals draadloze telefoons, die specifiek AAA-batterijen nodig hebben, zijn deze Varta Phone herlaadbare batterijen een prima keuze. Ze zijn ontworpen om lang mee te gaan en leveren een consistente energievoorziening voor uw telefoon. >> Check laagste prijs

Wie zijn wij om AAA batterijen in deze review te testen?

Zoals we al zeiden, heb je altijd nog wel een aantal apparaten die op batterijen werken. Bij sommigen is het de digitale spiegelreflexcamera die – afhankelijk van hoe intensief hij gebruikt wordt – elke drie tot zes maanden – nieuwe batterijen moet hebben. Bij anderen zijn het de zaklampen die altijd leeg zijn als je ze net nodig hebt. Doe maar eens een rondje in huis om te kijken wat je dagelijks of sporadisch gebruikt dat toch nog op batterijen loopt.

Waarom uitkijken als je op zoek gaat naar batterijen?

Er zijn steeds meer batterijen die je kunt herladen en voor sommigen is dit de hoofdreden om dit soort batterijen te kopen. Je hebt geen wegwerpartikel en kun deze batterijen met een bijbehorende lader een groot aantal keren gebruiken. Ze kunnen natuurlijk niet oneindig lang goed blijven werken, maar dat merk je vanzelf als de werking of duur minder wordt.

Waarom toch batterijen als (bijna) alles tegenwoordig op solar werkt?

Je hebt zelf helemaal berekend met hoeveel zonne-uren je je solarinstallatie kunt laten draaien om ook je dagelijkse dingen te kunnen blijven doen. Je kijkt televisie, zet de laptop aan, draait de koelkast contine en twee maal per week kun je een wasmachine draaien. Dan nog kan het wel eens voorkomen dat je zonder stroom zit en batterijen nodig hebt. Wacht je dan tot er paniek uitbreekt en er geen batterij meer in de winkel of online te krijgen is? Precies, je gaat je nu voorbereiden.

Wat belooft de AAA batterijenfabrikant?

Het goedje in batterijen is niet goed voor het milieu, daarom gooi je ze ook niet in de normale afvalbak, maar lever je ze in bij een speciaal inzamelpunt of verzamel je ze totdat je ze zelf naar het milieupark gaat brengen. De fabrikant geeft hier natuurlijk niet te veel aandacht aan. Tegelijkertijd brengen ze – ondanks het effect op het milieu – ook batterijen op de markt die iets minder belastend voor de natuur zijn. Nu is het aan jou de keuze voor welke je wilt gaan.

De beoordelingscriteria voor AAA batterijen

Wat vinden wij belangrijk bij batterijen is het volgende:

 • Is het een gewone of oplaadbare batterij?
 • Als het een oplaadbare is, krijg je dan ook een starterset met accu voor een stimulerende prijs?
 • Hoe lang is de levensduur van de batterij?
 • Hoeveel werkuren heeft een batterij?
 • Wat is de prijs van de batterij ten opzichte van het aantal uren dat hij werkt?
 • Zijn er nog specifieke eigenschappen die een batterij heeft met een speciale bestemming? (zoals bijvoorbeeld voor telefoon of camera)

Hoe we AAA batterijen getest hebben – de researchgegevens

We hebben met ons testteam verschillende apparaten in huis verzameld die op AAA batterijen werkten en deze meegenomen naar de testruimte. Hier hebben we een groot aantal merken en zelfs verschillende soorten binnen een merk getest op hun werking.

De top 10 met beste AAA batterijen

1. Duracell Plus Alkaline AAA batterijen

Duracell maakt veel reclame voor batterijen met het bekende roze konijntje.

Pluspunten:

 • Het is een betrouwbaar merk als het om batterijen gaat.

Minpunten:

 • De wegwerpbatterijen kosten iets minder dan een euro per stuk.

2. Duracell Rechargeable AAA batterijen (750 mAh)

Er zijn twee AAA batterijen die je weer op kunt laden.

Pluspunten:

 • Dit is de 750 mAh variant.

3. Duracell Rechargeable AAA batterijen (900 mAh)

De tweede variant is iets meer mAh.

Pluspunten:

 • Ze gaan lang mee.
 • Je hoeft ze de eerste keer voor gebruik niet op te laden, omdat ze al opgeladen zijn.

4. Varta Phone Rechargeable AAA batterij (NimH / 550 mAh)

Deze batterijen zijn speciaal bedoeld voor telefoons die nog AAA batterijen gebruiken.

Pluspunten:

 • De batterijen werken goed en gaan lang mee.

Minpunten:

 • Soms moet je even uitzoeken wat er echt met je telefoon is. De ene keer is batterijen vervangen ok, de andere keer is telefoon gewoon aan vervanging toe. Dan is de vraag of je nog een andere bestemming voor deze batterijen hebt.

5. GP ReCyKo+ Rechargeable (650 mAh)

Dit is wellicht een wat onbekender merk voor de meesten.

Pluspunten:

 • Voor een redelijke prijs heb je twee oplaadbare batterijen die het goed doen.

6. Panasonic AAA Alkaline Power

Panasonic is wel weer een bekende speler op de markt.

Pluspunten:

 • De batterijen kosten ongeveer drie kwartjes per stuk.

Minpunten:

 • Ze zijn niet oplaadbaar.

7. Philips Longlife AAA batterijen

Dit is de voordeligste set met batterijen in deze review.

Pluspunten:

 • Batterijen kosten iets meer dan een kwartje per stuk.

Minpunten:

 • Ze zijn niet oplaadbaar.

8. Nedis Rechargeable NiMH batterijen (700 mAh)

Ook Nedis is niet voor iedereen een bekend merk.

Pluspunten:

 • Deze AAA batterijen zijn oplaadbaar.
 • Bij deze set zit geen lader. Die moet je dus los erbij kopen.

9. Energizer Ultimate Lithium batterijen

Energizer komt als merk sterk uit de test.

Pluspunten:

 • De batterijen doen het goed tijdens de testfase.

Minpunten:

 • Ze kosten bijna een euro per stuk.
 • Ze zijn niet opnieuw op te laden.

10. VArta Rechargeable AAA batterijen (800 mAh)

Je krijgt acht oplaadbare AAA batterijen.

Pluspunten:

 • Voor oplaadbare batterijen zijn deze niet gek geprijsd. (ongeveer een euro per stuk)

Minpunten:

 • De lader moet je los kopen en vraagt nog om een kleine investering.

Beste AAA batterijen volgens consumentenorganisaties

Radar heeft geen producttest, maar geeft wel het gevaar van het gebruik van batterijen aan en dan vooral de manier waarop men er afscheid van neemt. Op de website van de Consumentenbond vraagt iemand persoonlijk advies aan gebruikers over wat nou echt de beste batterijen zijn en dan specifiek de niet-oplaadbare batterijen.

Kassa heeft over de afgelopen jaren in kaart gebracht hoeveel batterijen er bij een inzamelpunt in worden geleverd. Dan blijken we met zijn allen toch nog steeds veel batterijen te gebruiken.

Dit zegt Radar over oplaadbare versus wegwerpbatterijen

Radar onderzoekt de voordelen en nadelen van oplaadbare batterijen in vergelijking met wegwerpbatterijen. Hoewel oplaadbare batterijen duurder zijn in aanschaf, kunnen ze honderden keren hergebruikt worden, wat zowel financieel als milieuvriendelijk voordelig is. Echter, ze hebben gemiddeld minder capaciteit en lopen sneller leeg dan wegwerpbatterijen. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa batterijen

Het artikel van BNNVARA’s Kassa biedt advies over het verwijderen van roest van batterijen, wat nuttig kan zijn voor het onderhouden van zowel AAA als AA batterijen. Schoonmaakazijn en een wattenstaafje worden als eenvoudige oplossingen voorgesteld om roest van batterijen te verwijderen. Dit advies kan indirect van waarde zijn voor gebruikers die de levensduur van hun batterijen willen verlengen. Bekijk het fragment van Kassa hier.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Doe nu dit als je op zoek bent naar nieuwe AAA batterijen

Kijk eerst naar het apparaat waar je de batterijen voor nodig hebt en welke sterkte je hiervoor wenst. Je kunt jouw ideale batterij in onze top 10 dan filteren of deze sterkte. Met de links in dit artikel heb je niet veel meer nodig, tenzij je een afwijkende AAA batterij nodig hebt die niet in onze lijst is opgenomen. Via via kom je dan wel bij het juiste adres terecht.

Conclusie

Batterijen… ik vraag me af of we ooit werkelijk zonder kunnen. De AAA batterij zal nog wel een hele poos blijven, al worden er voor andere toepassingen ook nieuwe (herlaadbare) oplossingen bedacht. Ga bij je keuze voor een AAA batterij niet altijd voor de goedkoopste in aanschaf, want dit kan uiteindelijk duurder uitpakken. Bekijk of een rechargeable variant (die in eerste instantie iets meer kost) toch niet voordeliger kan zijn. Dat scheelt weer in de portemonnee.