Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 10 met de beste billendoekjes voor zachte babybilletjes

Billendoekjes zijn een must voor thuis en onderweg. Je weet immers nooit wanneer zo’n doekje van pas kan komen. De meeste mensen gebruiken ze alleen voor het schoonmaken van babybillen, maar soms kun je zo ook op een andere manier handig gebruiken. Als je naar de kinderboerderij gaat, in de speeltuin bent en daar een ijsje eet, of wanneer je met de kinderwagen een eindje gaat wandelen. Altijd kan zo’n billendoekje uitkomst bieden, maar vooral als de luier ververst wordt.

Het vinden van de beste billendoekjes en de weg er naartoe

Ik werd niet bijzonder warm of koud van billendoekjes, totdat bleek dat mijn vriendenkring zich steeds verder ging uitbreiden met nageslacht. Je gaat eens op kraamvisite, ziet allerhande dingen in huis liggen die je zelf niet hebt en komt tot de ontdekking dat kinderen krijgen en opvoeden niet niks is.

Toen de vriend die het laatste een baby kreeg vol trots de babykamer liet zien met meubeltjes die hij via marktplaats verzameld had en daarna in eenzelfde kleur had geverfd, viel bij mij vooral de enorme voorraad billendoekjes op. Ik vroeg of hij aandelen in die doekjes had. Hij zei dat als hij had geweten hoeveel van die doekjes er in een week doorheen gingen, dat dat geen verkeerd idee was geweest.

Snel overzicht: Deze billendoekjes raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor duurzaamheidNaif – plasticvrije billendoekjes: Deze billendoekjes zijn een bewuste keuze voor de milieubewuste ouder. Ze bevatten geen parfum of alcohol en hebben een optimale vochtigheidsgraad. We vinden deze doekjes wel wat prijziger, maar de milieuvriendelijke aard maakt dat voor ons goed. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor gevoelige huidZwitsal – Sensitive billendoekjes: Deze billendoekjes zijn speciaal ontwikkeld voor de gevoelige huid van je baby. Ze zijn zacht voor de huid die moet wennen aan ontlasting en zuren. Wij vinden dit een uitstekende optie voor ouders die het beste voor de gevoelige huid van hun kindje willen. >> Check laagste prijs
Beste hydraterende optiePampers – Aqua Pure: De Aqua Pure billendoekjes van Pampers staan bekend om hun hoge vochtgehalte. Wij vinden deze doekjes bijzonder fijn in gebruik en bieden een goede grip. Een minpuntje is dat de verpakking geen klepje heeft, dus raden we aan om een aparte, goed te sluiten box te kopen om ze in te bewaren. >> Check laagste prijs

Waarom billendoekjes nu reviewen?

Ik ben zelf nog steeds niet enthousiast over alle mogelijke babyproducten, maar ik vond het wel interessant om bij mijn vaderende en moederende vriendenkring eens te kijken welke billendoekjes zij gebruikten en of er nog iets beters te krijgen is. Een test kon daarna niet uitblijven en de resultaten vind je dan ook in deze review. Misschien heb ik er later zelf ook nog wat aan, maar voor nu help ik graag mijn vrienden en de lezers van dit artikel.

Waarom opletten bij het kiezen van billendoekjes?

Er zijn meerdere aspecten die je als koper in meerdere of mindere mate van belang kunt vinden. Als je overal in huis let op hoeveel je het milieu belast (waarbij het natuurlijk al begint bij kinderen krijgen, maar goed), dan doe je dat ook bij alle zaken die je naar huis sleept, zoals babyproducten.

In billendoekjes kan plastic zitten. Er kunnen minder frisse bestanddelen in verwerkt zijn. De verpakking kan te wensen overlaten. En ze kunnen ook veel duurder verkocht worden dan ze werkelijk waard zijn. Dan voel je je een beetje voor de gek gehouden.

Mijn eerste indruk van billendoekjes

Ik had al wel van die handige schoonmaakdoekjes voor het aanrecht in huis, maar geen baby of kinderen hebben, betekende ook dat ik geen ervaring met billendoekjes had. Door goed te observeren zag ik wel dat kersverse ouders altijd met een flinke tas voor de baby het huis verlieten als ze ergens naartoe gingen. Altijd zat daar dan een groot pak billendoekjes in. Wat er ook gebeurt, luiers en billendoekjes is waar het om draait in die eerste fase van een nieuw leven.

Wat verkondigt de billendoekjes leverancier?

Niemand zal op de verpakking van de billendoekjes benadrukken welke minder positieve aspecten er kleven aan de doekjes. Dat er geen plastic in verwerkt is, zie je wel duidelijk. Als er geen parfum of andere nadelige stoffen in opgenomen zijn, vind je deze informatie ook snel terug. Maar wat zit er dan in de verpakkingen of doekjes die deze duidelijke verkondigingen niet hebben? Je moet echt naar de kleine lettertjes op zoek gaan om te kijken waar een product uit bestaat, ook bij billendoekjes.

De criteria bij billendoekjes

Om tot een aantal belangrijke criteria te komen, heb ik overlegd met bekenden. Daarna heeft een onafhankelijk panel getest en de producten die overbleven zijn weer door mijn vriendenkring uitgeprobeerd. We kwamen tot de volgende aspecten als het gaat om billendoekjes:

 • Materiaal doekjes en materiaal verpakking
 • Bestanddelen (parfum, alcohol, andere ingrediënten die een huidreactie kunnen veroorzaken)
 • Geur (niet alles blijft lekker ruiken als de luier opengaat!)
 • Prijs (hoeveel ben je bereid te betalen voor een wegwerpproduct dat meer of minder milieubelastend is?)

Hoe we de billendoekjes daarna getest hebben – hier de resultaten

Alle merken en soorten binnen eenzelfde merk zijn vooraf geselecteerd en in de kleinst mogelijke verpakking gekocht om aan een eerste test te onderwerpen. De leidraad hiervoor waren de criteria uit de vorige paragraaf. Een deel van de selectie bleef over en ging naar het testpanel. Daarna kreeg de vriendenkring een pakket met de top 10 om daarbij te ervaren welke billendoekjes het fijnst werken en de klus klaren.

De top 10 met beste billendoekjes

1. Naif – plasticvrije billendoekjes

Voor de bewuste ouder zijn deze billendoekjes ook een bewuste keuze.

Pluspunten:

 • Er zit geen parfum of alcohol in de doekjes verwerkt.
 • Ze zijn lekker vochtig, maar niet te.

Minpunten:

 • Voor wat betreft de prijs zit je in het duurdere segment.

2. Zwitsal – Sensitive billendoekjes

Deze billendoekjes zijn speciaal ontwikkeld voor de gevoelige huid van je baby.

Pluspunten:

 • De huid moet wennen aan de ontlasting en de zuren kunnen de huid van de billetjes aantasten. De sensitive billendoekjes zijn zacht voor de beschadigde huid.

3. Neutral – billendoekjes voor de gevoelige huid – met 0% parfum

Ook de doekjes van Neutral bevatten geen parfum.

Pluspunten:

 • Wanneer je baby op gewone billendoekjes reageert, kan deze van Neutral fijner zijn.
 • Je hebt geen intense geur van de doekjes die zich vermengt met de inhoud van een luier.

Minpunten:

 • De doekjes kunnen wat dunner aanvoelen dan andere merken en daardoor ga je automatisch meer doekjes gebruiken om hetzelfde resultaat te behalen. (als je de andere doekjes kent natuurlijk)

4. Pampers – Aqua Pure

De Aqua Pure staat – zoals de naam al zegt – bekend om het hoge vochtgehalte.

Pluspunten:

 • De vochtige billendoekjes wrijven fijn en je hebt goed grip.

Minpunten:

 • Bij een volgende bestelling van hetzelfde product had de verpakking geen klepje meer om dicht te doen, maar een plakstrip. Het is dan aan te raden om een aparte, goed te sluiten box te kopen om de doekjes in te doen. Anders drogen ze snel uit.

5. WaterWipes – Biologische billendoekjes

Baby’tjes met een allergische huidreactie op andere billendoekjes kunnen deze vaak beter verdragen.

Pluspunten:

 • Er zitten amper onherkenbare stoffen in deze billendoekjes.
 • Er zit een lichte fruitgeur aan die niet stoort.

6. Pampers – Fresh Clean billendoekjes

Er zit geen alcohol in deze doekjes, maar wel parfum.

Pluspunten:

 • De geur bevalt de meeste testpersonen wel goed, maar sommigen wat minder.

Minpunten:

 • De parfum kan alsnog reageren op de babyhuid.

7. SmartKids – vochtige billendoekjes

Deze doekjes zijn van een luchtige geur voorzien.

Pluspunten:

 • Door deze lichte geur raak je niet bedwelmd tijdens het gebruik.
 • Ook op dit label staan enkel herkenbare bestanddelen waar je niet aan hoeft te twijfelen.

Minpunten:

 • Het grappige is dat hier de marketingmachine nog niet goed op stoom is, want de verpakking is de minst aantrekkelijke van alle billendoekjes die in onze test opgenomen zijn.

8. Huggies – Pure

Deze doekjes van Huggies zijn speciaal ontwikkeld voor de gevoelige huid.

Pluspunten:

 • De verhouding tussen prijs en kwaliteit is bij deze doekjes goed.
 • Ze doen wat ze moeten doen.

9. Zwitsal – billendoekjes met lotion

De toegevoegde lotion zorgt voor zachtere babybilletjes.

Pluspunten:

 • Vooral baby’tjes die wel eens huiduitslag krijgen in de luier, kunnen beter reageren op deze billendoekjes.

10. Huggies – Natural Care

De laatste billendoekjes in deze top 10 zijn ook van Huggies, maar nu is het de Natural Care variant.

Pluspunten:

 • Hier zit aloë vera in verwerkt en de eigenschappen van deze plant werken verkoelend op de huid en maken herstel na uitslag sneller mogelijk.

Beste uit de test volgens Consumentenbond, Radar en andere testbronnen

Zowel Radar als Kassa publiceerden een hele poos geleden een artikel over wat we allemaal in de wc gooien, zoals bijvoorbeeld billendoekjes. De gevolgen voor de kosten zijn daarna schrikbarend en een beetje bewustwording doet dan ook een hoop om je gedrag te veranderen als het om het weggooien van billendoekjes gaat. Verder bleek bij een test van Kassa dat een bulk verpakking niet altijd het financiële voordeel oplevert dan je denkt (of de producent belooft).

De Consumentenbond heeft een interessant artikel geschreven over wat er eigenlijk allemaal in billendoekjes verwerkt kan zijn. Hierdoor ga je misschien nog eens nadenken over welk merk je de volgende keer koopt.

Dit zegt Radar over veiligheid van babydoekjes

Radar waarschuwt voor een mogelijke bacteriële besmetting in bepaalde verpakkingen van HEMA’s babydoekjes, die longproblemen kunnen veroorzaken bij mensen met een verlaagde weerstand. Gebruikers worden geadviseerd de betreffende producten niet te gebruiken en terug te brengen naar een HEMA-filiaal voor een volledige terugbetaling. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over de impact van vochtige doekjes op het milieu

Kassa belicht de milieuproblemen veroorzaakt door het onjuist weggooien van vochtige doekjes, inclusief billendoekjes. Deze doekjes, vaak gemaakt van microplastics, dragen bij aan milieuvervuiling en verstoppingen in het rioolsysteem. Zelfs zogenaamd “biologisch afbreekbare” doekjes kunnen problemen veroorzaken bij rioolwaterzuiveringsinstallaties door hun trage afbraak. . Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Conclusie

Je gaat niet uit 100% vrije wil op zoek naar wegwerp billendoekjes. Als het allemaal makkelijk schoon te houden was, zou je wel voor stoffen doekjes gaan die je zelf op hoge temperaturen uitwast. De mens houdt steeds meer van gemak en daarom zijn billendoekjes dan ook uitgevonden.

Zoek je een nieuw merk, omdat je over het jouwe op dit moment niet tevreden bent? Kijk dan naar de eigenschappen in onze top 10 en bepaal welke je de volgende keer bij het boodschappen doen meeneemt.